Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Andrei Volentir, consideră neîntemeiat demersul unor locuitori din Comrat care solicită modificarea culorii buletinului de vot pentru alegerea primarului, din roz în violet, de aceeaşi culoare ca la Chişinău şi Bălţi. Volentir a spus că o decizie definitivă va fi luată după ce demersul va fi examinat de către CEC, dar municipiul Comrat este unitate administrativ-teritorială de nivelul I, ca şi oraşele şi satele. Municipiul Bălţi şi municipiul Chişinău sunt unităţi de nivelul II şi ele sunt asimilate raioanelor, de aceea culoarea buletinului pentru Consiliul municipal coincide cu culoarea consiliului raional. Autorii demersului au invocat faptul că oraşul Comrat are statut de municipiu şi, de aceea, alegătorii trebuie să-şi voteze primarul pe buletine de vot de aceeaşi culoare ca la Chişinău şi Bălţi, adică violet. (sursa: Info-Prim Neo)
Publicaţiile cer investigaţii şi sancţiuni
Redacţiile publicaţiilor “Ziarul de Gardă” şi “Timpul de dimineaţă” cer Procuraturii Generale să investigheze operativ cazul ziarelor falsificate “Ziarul de Chişinău” şi “Timpul de Chişinău”. Ziariştii celor două publicaţii au pichetat Procuratura Generală cerînd să fie găsiţi autorii ziarelor false. Directorul ziarului Timpul crede că autorul ilegalităţilor este un concurent electoral care pretinde să fie primar al municipiului Chişinău şi acesta urmează a fi exclus din cursa pentru alegeri. Responsabilii de la Ziarul de Gardă cer să li se facă dreptate şi să le fie plătite pagube morale de 500 mii lei.
Canddiatul PCRM pentru funcţia de primar al capitalei, Igor Dodon, se află în perioada 19–21 mai la Bruxelles, unde va avea întrevederi cu oficialii belgieni şi europeni, în calitatea sa de candidat la funcţia de primar general al Chişinăului. Conform unui comunicat al PCRM, Dodon este însoţit de şeful delegaţiei UE în Republica Moldova şi va avea mai multe întîlniri cu înalţi oficiali europeni, europarlamentari, lideri politici, inclusiv cu Prim-ministrul în exerciţiu al Belgiei. Scopul vizitei lui Igor Dodon este identificarea unor noi oportunităţi de investiţii pentru municipiul Chişinău, stabilirea prealabilă a unor parteneriate cu instituţiile publice şi private, familiarizarea cu modul de administrare eficientă a oraşelor belgiene. (sursa: PCRM)
Igor Dodon Partidul Comuniştilor din Republica Moldova
PLDM vrea zonă pietonală
Partidul Liberal Democrat din Moldova a prezentat Angajamentul pentru transformarea străzii Mitropolit Varlaam în zonă pietonală a Chişinăului. Ideea creării zonei pietonale a apărut încă în anii 80, dar niciodată nu a avut suport politic adecvat şi doar la finele anului 2010 a fost definitivat un Concept de transformare a străzii Varlaam într-o zonă pietonală, care presupune crearea unui spaţiu public de promenadă, cu restaurante, terase, teatre, locuri de socializare şi prietenie urbană. Proiectul urmează a fi realizat în baza unui parteneriat public-privat şi va necesita circa 1,75 mln de euro pentru toată infrastructura: pavaj, iluminat artistic, schimbarea reţelelor inginereşti, renovarea principalelor faţade ale instituţiilor publice, dar şi amenajarea intersecţiilor Armenească, Bulgară, Eminescu şi Tighina. Victor Bodiu, cap de listă la funcţia de consilier în CMC a declarat că proiectul de transformare a străzii Varlaam într-o zonă pietonală este parte integră a unui obiectiv mai larg ce presupune revitalizarea complexă şi integrată a centrului istoric al Chişinăului. (sursa: PLDM)
Mihai Godea a salvat Parlamentul, dar în continuare este persecutat
La şedinţa parlamentului din 19 mai s-a iscat un conflict fracţiunea PCRM părăsind sala în mod de protest, iar după plecarea acesteia, deputaţii AIE au rămas în număr de 50, ceea ce nu asigura cvorumul necesar pentru ca şedinţa să fie deliberativă. Prezenţa lui Mihai Godea, candidat independent la funcţia de primar al capitalei, a asigurat minimul necesar pentru continuarea şedinţei legislativului. Mihai Godea a declarat cu acest prilej, că votul lui a fost, este şi va fi important.
Mihai Godea intenţionează să sesizeze Procuratura Generală în legătură cu intimidările la care este supus el şi colegii săi în campania electorală. Godea spune că împotriva lui sînt utilizate metode “mai fine” decît urmărirea vizuală directă: interceptarea telefoanelor, presiuni asupra celor care doresc să se alăture echipei sale, boicotul tipografiilor care refuză să tipărească materiale electorale. Potrivit lui Mihai Godea, reprezentanţi ai Serviciului de Informaţie şi Securitate al RM recurg la practica de intimidare a celor care vor să se alăture echipei, iar şeful-adjunct al direcţiei teritoriale Chişinău a SIS, Anatol Postica, a încercat să “prelucreze” anumiţi oameni, fără ştirea conducerii instituţiei. În acelaşi timp, Serviciul de presă al SIS anunţă că Anatol Postica s-a pensionat şi nu mai este angajatul instituţiei din luna mai 2011.
Membrul Comisiei Electorale Raionale Cimişlia din partea Partidului Liberal, Andrei Şalaru, a fost agresat fizic, în seara zilei de ieri, de către simpatizantul comuniştilor Dumitru Ladnîi. PL califică acest incident drept unul de răfuială politică şi de intimidare asupra partidului şi condamnă asemenea compartament din partea contracandidaţilor comunişti. Andrei Şalaru a sesizat autorităţile competente imediat după producerea incidentului, cazul fiind investigat de Comisariatul Raional de Poliţie din Cimişlia. Partidul Liberal îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu multitudinea de cazuri de atac asupra candidaţilor la funcţiile de primari şi consilieri în cadrul alegerilor locale generale. PL solicită organelor de resort să asigure investigarea transparentă a acestui caz. (sursa: PL)
Reprezentanţi ai Partidului Naţional Liberal (PNL) au convocat o conferinţă de presa privind desfăşurarea alegerilor pentru Consiliul Municipal Bender/Tighina şi abuzurile din partea concurenţilor electorali. PNL a elaborat o Declaraţie privind campania electorală incorectă, în cuprinsul căreia sînt indicate cazurile pe care PNL le semnalează ca manifestări de folosire a resurselor administrative de către partidele parlamentare. PNL a i expediat o Sesizare la CEC prin care a cerut organizarea procesului electoral în zona nistreană, în Dubăsari şi Bender/Tighina, dar a primit un răspuns cu refuz şi explicaţii din partea CEC. (sursa: PNL)