În perioada 22 mai — 4 iunie alegătorii pot depune cereri pentru a vota la domiciliu. Pot depune asemenea cereri alegătorii care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu pot veni în localul secţiei de votare. Alegătorii respectivi vor putea vota cu urna mobilă, dacă vor depune cereri scrise la biroul electoral al secţiei de votare. Conform instrucţiunilor CEC, doar persoanele cu dizabilităţi de vedere (orbii) pot înainta cereri privind votarea la locul aflării inclusiv în formă verbală. (sursa: CEC)
Victimele de la 7 aprilie cer retragerea candidatului PCRM
Cîteva persoane, victime ale evenimentelor din aprilie 2009 sunt nemulţumite de declaraţiile candidatului la funcţia de primar al mun. Chişinău, din partea PCRM, Igor Dodon, care i-a numit în cadrul unei emisiuni televizate “aşa-zisele victime din 7 aprilie”. Protestatarii, printre care Radu Banari, Eugen Bogdan, părinţii lui Damian Hâncu şi ai lui Valeriu Boboc, au ieşit în faţa monumentului lui Ştefan cel Mare şi Sfînt, cerînd candidatului din partea PCRM să-şi ceară scuze publice pentru declaraţiile făcute şi să se retragă din cursa electorală.
Candidatul PSD este concurent cu PCRM şi îl respinge pe candidatul PL
Într-o adresare către alegători, Sergiu Coropceanu, candidatul PSD pentru funcţia de primar al capitalei, se declară concurentul din opoziţie al candidatului PCRM la funcţia de Primar General de Chişinău, Igor Dodon şi pledează pentru respingerea candidatului PL, Dorin Chirtoacă. Coropceanu îşi motivează declaraţia prin faptul că “comuniştii au activat în detrimentul oraşului şi a locuitorilor municipiului şi aceleaşi acţiuni au fost continuate de primarul, comuniştii au creat un sistem corupt în incinta Primăriei, iar Dorin Chirtoacă a păstrat toţi funcţionarii publici”. Candidatul PSD mai consideră că reprezentnaţii celor două partide sînt culpabili pentru schema coruptibilă în cadrul întreprinderii “Moldova-Gaz”, recent descoperită de autorităţi. Coropceanu consideră că şi propunerea construcţiei unei uzine de prelucrare a deşeurilor apaţine “mafiei italiene” şi trebuie respinsă. (sursa: PSD)
Mihai Godea propune 7 paşi pentru redresare economică
Deputatul în parlament Mihai Godea, candidat independent la funcţia de primar al Chişinăului, propune o platformă economică pentru dezvoltarea municipiului Chişinău, întitulată “Şapte paşi pentru o economie locală modernă”. Componentele de bază ale platformei sînt:
dezvoltare economică durabilă;
dezvoltarea capacităţilor de planificare strategică şi de atragere a investiţiilor;
creşterea veniturilor la bugetul municipal;
management financiar performant si rationalism în gestionarea resurselor;
parteneriat public-privat;
cooperare locală şi internaţională;
resurse umane calitative.
În calitate de propunere concretă pentru rezolvarea unei probleme importante din municipiul Chişinău, dar şi din alte urbe, Mihai Godea propune un proiect de lege pentru completarea codului fiscal cu o nouă taxă locală — taxa pentru parcări publice. Confrm proiectului delege semnat de Godea în caitate de deputat în parlament, la momentul înmatriculării şi ulterior, la momentul trecerii testării tehnice anuale/plăţii taxelor rutiere, posesorii de autoturisme vor achita în bugetul local o taxă stabilită de autoritatea publică locală respectivă, care poate varia, în dependenţă de statutul unităţii administrativ-teritoriale. Taxa urmează a fi una simbolică, de la un 1 leu pe lună (12 lei anual) şi se va aplica cu anumite precizări şi diferenţieri, iar autorităţile locale vor putea stabili scuturi şi înlesniri. Conform estimărilor, aplicarea în mun.Chişinău a taxei pentru parcare publică în mărime de 1 leu lunar pentru un autoturism ar aduce în bugetul municipal venituri suplimentare de circa 3 milioane de lei, care ar permite demararea lucrărilor de amenajare sau construcţie a parcărilor subterane, multietajate şi în curţile blocurilor.
Reprezentanţi ai PDM invocă faptul că pentru prima dată în istoria oraşului Bălţi, Hramul localităţii, marcat la 22 mai, a fost transformat în activitate de partid şi show electoral în favoarea PCRM, a actualei conduceri din municipiu. Ion Bodrug, membru al Consiliului Municipal Bălţi din partea PDM a declarat că manifestaţiile municipale, dedicate aniversării jubileului de 590 de ani de la prima atestare documentară a localităţii, au purtat caracter politic şi au avut scopul agitaţiei electorale pentru PCRM. Anterior, rectorul Universităţii de Stat “Alecu Russo” din Bălţi a fost împotriva participării studenţilor la “parada” dedicată Zilei Oraşului, din 22 mai 2011, deoarece aceasta ar purta “un caracter politic şi propagandistic”. (sursa: hotnews.md)