Reamplasarea secţiei de votare din Corjova şi a unor secţii din Căuşeni
Comisia Electorală Centrală a decis reamplasarea secţiei de votare din comuna Corjova, în incinta primăriei satului Cocieri din raionul Dubăsari. Primăria satului Cocieri de comun acord cu Consiliul raional Dubăsari, va pune la dispoziţia biroului electoral al secţiei de votare din Corjova localul şi echipamentul necesar pentru buna desfăşurare a alegerilor locale generale din 5 iunie 2011 şi totalizarea rezultatelor. CEC explică necesitatea reamplasării acestei secţii de votare ca urmare a faptului că pe parcursul ultimilor ani autorităţile neconstituţionale de la Tiraspol au blocat prin diverse metode participarea alegătorilor din această localitate la alegeri.
CEC a decis reamplasarea secţiilor de votare din unele localităţi din r-nul Căuşeni şi alegătorii cetăţenii din comuna Chiţcani, satele Cremenciug şi Gîsca, unde nu au fost constituite secţii de votare, au dreptul să participe la 5 iunie 2011 la alegerile Consiliului raional Căuşeni, prezentîndu-se la secţiile de votare:
la Copanca votează alegătorii din comuna Chiţcani şi satul Cremenciug;
la Fărlădeni votează alegătorii din satul Gîsca.
Alegătorii vor fi înscrişi în listele electorale suplimentare, iar buletinele de vot vor fi introduse în urne cu inscripţia “urnă specială”. Necesitatea reamplasării secţiilor de votare din localităţile respective vine ca urmare a faptului că nu există autorităţi locale legal alese şi nu a fost posibilă constituirea organelor electorale.
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte (CALC) îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu cazurile tot mai frecvente de utilizare a cadourilor electorale şi a altor practici de corupere a alegătorilor în cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale generale din 5 iunie 2011. CALC solicită concurenţilor electorali să înceteze practicile de cumpărare a voturilor alegătorilor şi să dea dovadă de un comportament corect în cadrul campaniei electorale. Comisiei Electorale Centrale i se solicită să verifice cu mai multă rigurozitate rapoartele financiare ale concurenţilor electorali şi să ia măsurile legale de avertizare şi penalizare în cazurile de încălcare a legii. Coaliţia aminteşte că practicile de corupere a alegătorilor contravin standardele internaţionale în materie de alegeri şi cazurile respective vor fi reflectate în rapoartele de monitorizare şi fi utilizate pentru a aprecia corectitudinea campaniei electorale.
Buletinul de vot pentru consiliul municipal din Comrat va fi în formă de broşură, deoarece la consiliu candidează 87 de concurenţi şi buletinul de vot ar avea o lungime de peste 2 metri. Consiliul electoral de circumscripţie urmează să stabilească formatul broşurii. Din cei 87 de concurenţi electorali înregistraţi la Comrat, 77 sînt candidaţi independenţi, care luptă pentru ocuparea a 27 de locuri n consiliul municipal.
Primul sondaj de opinie electorală
Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova a prezentat rezultatele sondajului “Vox Populi. Opţiunile social-politice ale cetăţenilor municipiului Chişinău în preajma alegerilor locale din 5 iunie”. Conform rezultatelor prezentate, dacă în prima duminică de după sondaj s-ar organiza alegerile locale, Dorin Chirtoacă ar acumula 38.6%; Igor Dodon — 36.5%; Valentina Buliga — 7.2%; ceilalţi concurenţi electorali — mai puţin de 3%. În cadrul interviului, 12.8% din respondenţi nu au fost în stare să facă o alegere întemeiată. La capitolul nivelului de încredere în candidaţii înscrişi în cursa pentru primăria capitalei, de cea mai mare încredere din partea populaţiei se bucură: Dorin Chirtoacă — 52%; Igor Dodon — 47%; Valentina Buliga — 24%; Mihai Godea — 17%. Sondajul mai relevă că cea mai mare influenţă în municipiul Chişinău o au: Dorin Chirtoacă — 20.4%; Vladimir Filat — 19.1%; Igor Dodon — 14.7%; Vladimir Voronin — 11.3%; Vlad Plahotniuc — 8.8%, Marian Lupu — 4.1%. Pentru Consiliul Municipal Chişinău estimările relevă următoarele opţiuni:
PCRM — 33.9%
PL — 22.1%
PLDM — 20.4%
PDM — 8.4%
celelalte partide sub 3%
Potrivit sondajului, 59% din respondenţi ar merge cu siguranţă la vot, 22.6% probabil că s-ar prezenta, 7.9% probabil că nu s-ar prezenta, 8.2% sînt siguri că nu vor merge la vot, iar 2.3% încă nu au decis. Sondajul a fost realizat în perioada 15–22 mai 2011 pe un eşantion de 1000 de respondenţi, cu o marjă de eroare de +/-3%.
Candidatul Forţei a Treia a fost bruscat violent
Liderul Blocului “Forţa a Treia”, Valeriu Pleşca, este indignat de faptul că nu i s-a permis accesul la adunarea acţionarilor SA “Moldovagaz”. În cadrul unei conferinţe de presă Valeriu Pleşca a spus că a încercat să intre la adunare în calitate de reprezentant a peste 20 mii de consumatori din Chişinău, pentru a prezenta ilegalităţile comise de către reprezentanţii “Chişinău-Gaz” faţă de consumatori, însă i-a fost interzis accesul în clădire. Cînd a încercat să intre în clădire cu dosarele şi semnăturile consumatorilor, cinci bărbaţi l-au bruscat şi l-au dat afară din clădire, spunînd că au primit ordin de la conducerea “Moldovagaz” de a-i interzice lui Pleşca accesul la adunare. În urma îmbrîncelilor Plşca s-a ales cu mai multe contuzii ale ţesuturilor moi, pe care le-a demonstrat şi jurnaliştilor, menţionînd că medicii legişti i-au spus că nu este exclus ca cei de la pază să fi utilizat şi electroşocul, provocînd arsuri pe spate. Valeriu Pleşca a sesizat Procuratura Generală şi va cere în instanţa de judecată despăgubiri morale şi fizice pentru leziunile cauzate. Candidatul Forţei a tria mai afirmă că în fiecare seară primeşte telefoane anonime şi i se spune în limba rusă — “linişteşte-te”. De aceea, dacă i se va întîmpla ceva, “Moldovagaz” va fi responsabilă, a atenţionat Pleşca. (sursa: Infotag)
Candidatul PSD continuă să-l acuze pe candidatul PCRM
Sergiu Coropceanu, candidatul PSD la funcţia de primar al capitalei, afirmă că în Moldova funcţionează o structură întreţinută cu bani nedeclaraţi, cu scopul discreditării contracandidaţilor politici şi pregătirii unui nou partid, “Partidul Popular”, pentru Igor Dodon. Coropceanu afirmă că Dodon utilizează încrederea oamenilor faţă de Partidul Comuniştilor ca ulterior să-i dezamăgescă şi să promoveze propria carieră politică. Candidatul PSD aminteşte situaţia de după alegerile din 2007, cînd din 16 consilieri ai PCRM în Consiliul municipal Chişinău, 10 consilieri au aderat ulterior la alte partide, ale Alianţei de guvernare.
Igor Dodon neagă acuzaţiile lui Sergiu Coropceanu, conform cărora şi-ar dori preluarea după alegeri a Partidului Popular, recent înregistrat la Ministerul Justiţiei. Dodon repetă că face parte din echipa PCRM, iar acuzaţiile şi zvonurile apărute în ultimele zile ar avea ca scop să rupă voturi de la el. Dodon spune că cineva îl sapă şi speră că acest lucru nu îl face cineva din interiorul PCRM. (sursa: Unimedia)
PLDM invocă noi falsuri, vrea demolarea gheretelor şi amenajarea parcurilor
Partidul Liberal Democrat din Moldova dispune de informaţii potrivit cărora, în Chişinău, persoane neidentificate distribuie, în numele PLDM, pliante cu îndemnul către alegători de a-l vota pe Victor Bodiu la funcţia de primar general al capitalei. PLDM precizează că opţiunea sa pentru primăria Chişinăului este actualul primar Dorin Chirtoacă şi anterior şi-a retras toate materialele de promovare a candidatului său la funcţia de primar general, iar pliantele clonate şi distribuite în prezent nu aparţin PLDM ci reprezintă o nouă diversiune electorală menită să inducă o stare de confuzie în rândul alegătorilor.
Echipa de consilieri a PLDM propune demolarea gheretelor de pe străzile capitalei pe motiv că acestea “strică aspectul oraşului şi sînt generatoare de mizerie”. Afirmaţia a fost făcută de Victor Bodiu, cap de listă la funcţia de consilier municipal al PLDM pentru Primăria Chişinău în cadrul unei întîlniri cu locuitorii din sectorul Botanica. La capitolul curăţeniei în oraş, echipa liberal democrată îşi propune să restructureze modul actual de organizare a salubrizării şi să asigure ca fiecare locuitor al oraşului să aibă la dispoziţie un parc, o grădină publică sau un teren sportiv de calitate, la maximum 10 minute de mers pe jos de zona în care locuieşte. (sursa: Moldpres)
Mihai Godea vrea modernizarea infrastructurii publice
Candidatul independent la funcţia de primar general al capitalei, Mihai Godea, a prezentat platforma pentru modernizarea infrastructurii si a sistemului de utilităţi publice in municipiul Chişinău, conţinînd 7 paşi:
Aspect urbanistic şi arhitectural adecvat pentru o capitală europeană;
Îmbunătăţirea stării infrastructurii şi a fondului locativ;
Modernizarea sistemelor de utilitate publică;
Dezvoltarea unui serviciu de iluminat public performant;
Salubritate publica urbană modernă;
Creşterea eficienţei activităţii economice a întreprinderilor municipale.