Departamentul de informare al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse a difuzat un comentariu privind rezultatele preliminare ale alegerilor locale generale din Republica Moldova. Conform comentariului, atrage atenţie tendinţa misiunii “reduse” a OSCE/BIDDO de a trece cu vederea multiple încălcări admise, cum ar fi: manipularea legislaţiei electorale în ajunul alegerilor, tipărirea unui număr mai mare de buletine decît numărul de alegători, problemele legate de numărarea voturilor în mun.Chişinău. MAE rus consideră că faptele respective ridică întrebări serioase, inclusiv referitoare la obiectivitatea celor care apreciază starea proceselor democratice. (sursa: www.mid.ru)
Teleradio a reflectat corect campania
Asociaţia Presei Electronice (APEL) a prezentat rezultatele monitorizării procesului de reflectare a campaniei electorale pentru alegerile locale de către Instituţia Publică Naţională a Audiovizualului “Compania Teleradio-Moldova”. Conform concluziilor experţilor APEL, Compania Teleradio-Moldova a respectat normele legale şi deontologice în reflectarea procesului electoral, a reflectat pe larg procesul electoral şi a respectat în ansamblu normele legale şi cele deontologice. Astfel, “Teleradio-Moldova” a reconfirmat tendinţa de recuperare a caracterului său public, tendinţă sesizată la alegerile din anul 2010. Monitorizarea APEL a fost efectuată în perioada 1 mai — 5 iunie, cu sprijinul Fundaţiei Soros-Moldova, în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte.
Alegerile în Găgăuzia au fost conforme standardelor internaţionale
Guvernatorul UTA Găgăuzia, Mihail Formuzal, consideră că alegerile locale pe teritoriul autonomiei găgăuze s-au desfăşurat după standardele europene, au fost absolut libere, conducerea nu a creat obstacole candidaţilor la funcţia de primari şi consilieri, fapt demonstrat prin lipsa de plîngeri. Formuzal mai consideră că autorităţile centrale au primit din Găgăuzia un semnal despre “parada candidaţilor independenţi”, deoarece:
în primul tur au fost aleşi 14 primari, dintre care 79% sînt candidaţi independenţi;
în turul doi (12 localităţi) jumătate din candidaţii participanţi sînt independenţi;
în consilii, peste 35% din cei aleşi sînt candidaţi independenţi.
Potrivit lui Formuzal, candidaţii independenţi au o logică simplă: mai bine să ne unim între noi şi să facem ceva util pentru oameni decît să ne unim împotriva partidelor şi să continuăm lupta.
Întrebat despre realegerea pentru un nou mandat a primarului Comratului, Nicolai Dudoglo, care a fost oponentul lui Formuzal la alegerile Guvernatorului regiunii, Formuzal a răspuns că “dacă alegătorii sînt mulţumiţi de activitatea administraţiei locale, înseamnă că şi başcanul trebuie să fie mulţumit”. Mihail Formuzal a mai amintit şi de iniţiativa sa referitor la dreptul Găgăuziei de a avea partide regionale, care ar putea participa la alegerile regionale, iar la alegerile la nivel de stat ar putea încheia alianţe cu partidele republicane.
Promo-LEX justifică eşecul sondajelor de opinie
Numărătoarea paralelă a voturilor, efectuată de Asociaţia Promo-LEX la alegerile de duminică, 5 iunie, a fost cea mai apropiată de rezultatele anunţate de către CEC, iar sondajele de opinie care au prezentat date diferite faţă de rezultatele prezentate de CEC, au dat greş din cauza că alegătorilor le este teamă să spună sincer cu cine au votat. Declaraţiile au fost făcute de Preşedintele Promo-LEX, Ion Manole, în cadrul unei conferinţe de presă. Reprezentantul organizaţiei a mai presupus că sondajele de opinie sînt pentru societăţile libere, iar rezultatele acestora în Republica Moldova demonstrează că aici încă nu este o societate liberă.
În cadrul unei emisiuni televizate, Igor Dodon, candidatul PCRM pentru funcţia de primar al capitalei susţine că exista dovezi clare privind finanţarea directă a contracandidatului sau Dorin Chirtoaca “de către păpuşar”. Dodon a evitat să divulge numele persoanei respective, iar membrii staffului PL susţin că declaraţiile sunt dovezi clare ale unei campanii bazate pe minciuni şi scorneli, la fel ca în primul tur.
Versiunea politică a omorului din 7 iunie nu se exclude
În cadrul urmării penale pe cazul omorului lui Igor Ţurcanu, şeful staffului campaniei electorale a candidatului independent Mihai Godea, va fi examinată şi versiunea politică. Declaraţia a fost făcută după o şedinţă convocată de către preşedintele interimar, Marian Lupu, cu şefii organelor de forţă. Marian Lupu a declarat că a dat dispoziţie să fie desfăşurată o anchetă imparţială, profesionistă, obiectivă şi în termen rezonabil. Potrivit serviciului de presă al Procuraturii Generale, a fost întocmit un plan de acţiuni de urmărire penală, în cadrul cărora sînt luate în calcul mai multe versiuni ale celor întâmplate. Cauza penală a fost declanşată în baza art.145 Cod penal pe faptul omorului intenţionat al unei persoane.