Judecătoria sectorului Buiucani a dispus renumărarea voturilor pentru Consiliul local Durleşti, la solicitarea reprezentanţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova. Renumărarea urmează să se desfăşoare în 48 de ore, de o comisie specială.
Informaţii despre concurenţii din turul II
Comisia Electorală Centrală informează că 15 partide politice au rămas în cursa electorală pentru turul doi de scrutin. Cei 1024 de candidaţi la funcţia de primar sînt înaintaţi din partea următorilor concurenţi electorali:
Partidul Liberal Democrat din Moldova — 311 candidaţi
Partidul Democrat din Moldova — 243 candidaţi
Partidul Comuniştilor din Republica Moldova — 240 candidaţi
Partidul Liberal — 124 candidaţi
Partidul Popular Creştin Democrat — 11 candidaţi
Partidul Republican din Moldova — 9
Partidul Naţional Liberal — 5
Blocul electoral “Forţa a treia” — 4
Partidul Politic “Pentru Neam şi Ţară” — 4
Partidul Social Democrat — 4
Partidul Politic Partidul Ecologist “Alianţa Verde” din Moldova — 3
Partidul Politic “Partidul Socialiştilor din Republica Moldova” — 2
Partidul Legii şi Dreptăţii — 1
Partidul Politic “Casa Noastră — Moldova” — 1
Partidul Politic Uniunea Centristă din Moldova — 1
Pentru funcţiile de primar vor candida 61 de candidaţi independenţi.
Analiza efectuată de ADEPT relevă următorii concurenţi în turul II al alegerilor:
PLDM vs. PCRM — 111 localităţi
PLDM vs. PDM — 118 localităţi
PLDM vs. PL — 54 localităţi
PLDM vs. Candidaţi Independenţi (CI) — 16 localităţi
PLDM vs. Partide Extraparlamentare (PE) — 14 localităţi
PCRM vs. PDM — 69 localităţi
PCRM vs. PL — 28 localităţi
PCRM vs. CI — 19 localităţi
PCRM vs. PE — 13 localităţi
PDM vs. PL — 29 localităţi
PDM vs. CI — 14 localităţi
PDM vs. PE — 13 localităţi
PL vs. CI — 8 localităţi
PL vs. PE — 4 localităţi
CI vs. CI — 2 localităţi
CEC îndeamnă la campanie civilizată şi solicită limitarea spaţiului închis pentru vot
În legătură cu desfăşurarea pe 19 iunie a celui de al doilea tur de scrutin şi votarea repetată în unele localităţi, Comisia Electorală Centrală îndeamnă toţi actorii implicaţi în procesul electoral să contribuie la desfăşurarea unei campanii electorale oneste, bazată pe principiile democraţiei, în condiţiile pluralismului politic şi cu respectarea libertăţii de exprimare, de gîndire, secretului votului şi libertăţii presei. Forţele politice sînt chemate să desfăşoare campania electorală într-un climat de încredere, respect reciproc şi în respect faţă de alegători.
Comisia Electorală Centrală a obligat birourile electorale ale secţiilor de votare să înlăture draperiile de la intrarea în cabinele pentru vot secret, păstrîndu-le pe celelalte. Birourile electorale urmează să amplaseze cabinele de vot astfel, încît alegătorilor să le fie asigurată posibilitatea de a-şi exprima voinţa în mod secret. În opinia CEC, această măsură are scopul de a contracara şi preveni eventualele fraude electorale, precum şi de a crea condiţii pentru facilitarea procesului de monitorizare a operaţiilor electorale. Decizia a fost adoptată cu votul a 5 membri ai CEC, cei care nu au votat pentru ea consideră că o astfel de decizie ar afecta corectitudinea scrutinului şi aceasta ar fi doar o recomandare pentru birourile electorale.
Candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, s-a clasat pe primul loc în topul “50 cei mai influenţi politicieni din Moldova”, realizat de Centrul de cercetări strategice şi consultanţă politică “Politicon”. Dorin Chirtoacă are în total 197 de puncte din 290 posibile. Vlad Filat are 190 de puncte, iar Igor Dodon — 176 de puncte. Reprezentanţii “Politicon” afirmă că certurile pe interiorul PLDM şi plecarea din PLDM a unor membri i-au făcut pe experţi să fie mai incerţi în oferirea notelor pentru liderul partidului, Vlad Filat.
Raportorul pentru Moldova din partea Parlamentului European, europarlamentarul liberal-democrat din Marea Britanie Graham Watson, a declarat că mizează pe victoria colegului liberal Dorin Chirtoacă în alegerile din 19 iunie, însă vor coopera cu oricine va cîştiga scrutinul. Watson a transmis felicitări Moldovei pentru modul în care au fost organizate alegerile, care au respectat în mare măsura standardele europene şi internaţionale. Totuşi, se aşteaptă îmbunătăţiri cu privire la registrul electronic de votanţi. (sursa: Europa Liberă)
Planul PL pentru dezvoltarea economică a Chişinăului
Candidatul Partidului Liberal la funcţia de Primar General al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă a prezentat în cadrul unei conferinţe de presă planul de dezvoltare economică a municipiului Chişinău pentru anii 2011–2015, care include printre priorităţi:
Extinderea parcului industrial pe o suprafaţă de 6 hectare şi crearea a patru mii locuri de muncă;
Deschiderea unei întreprinderi care va asambla troleibuzele la Chişinău;
Construcţia cartierului Budeşti-9 în sectorul Ciocana;
Desfăşurarea concursului pentru amenajarea unei zone de agrement moderne în Parcul “Valea Morilor”;
Reconstrucţia Pieţii Centrale şi mărirea numărului locurilor de muncă de la 6.500 la 20.000;
Concesionarea sistemelor locurilor de parcare;
Desfăşurarea concursului investiţional pentru valorificarea a 10 mii m2 la fosta uzină Alfa,pentru producere şi servicii;
Revitalizarea zonei din preajma rîului Bâc;
Asigurarea prezenţei în Republica Moldova şi în municipiul Chişinău a principalelor reţele comerciale, turistice şi hoteliere “Ikea” şi “Carrefour”;
Aducerea în Chişinău a rutelor aeriene low cost;
Promovarea parteneriatelor public-privat pentru construcţia unui stadion olimpic;
Reciclarea deşeurilor, în special a plasticului, hîrtiei şi a sticlei etc.
PCRM a expediat la Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) o plîngere contra postului de televiziune publică Moldova 1, pe care îl acuză de încălcarea legislaţiei şi tentativă de a manipula opinia publică. Drept motiv a servit faptul că postul a transmis în direct timp de două ore mitingul în memoria victimelor deportărilor, la care a participat candidatul Partidului Liberal la funcţia de primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, ultimul adresîndu-se către alegători cu un apel agitaţional. PCRM menţionează că afară de transmisiunea în direct, evenimentul respectiv a fost reflectat de cîteva ori pe parcursul zilei în buletinele de ştiri ale Moldova 1. (sursa: Infotag)
Preoţi în discuţii cu Dodon
Candidatul PCRM la funcţia de primar al municipiului Chişinăul, Igor Dodon, s-a întîlnit cu un grup de preoţi ortodocşi, aceştia sugerîndu-i instituirea funcţiei de consilier al primarului în problemele de cult şi morală obştească. Întrevederea cu preoţii a avut loc la Biserica “Sf. Teodor Tiron” şi în rezultatul acesteia, Dodon a primit o adresare oficială cu 10 propuneri, semnată de către protoiereul mitrofor Zosima Toia, protopop de Chişinău. Parohul Bisericii “Sf. Teodor Tiron” a declarat că nu consideră acţiunea preoţilor ca fiind una politică, deoarece preoţii sînt şi cetăţeni, şi alegători, iar pe fiecare “trebuie să-l doară sufletul cine stă în fruntea capitalei şi în fruntea ţării”. Întrevederea a avut loc cu uşile închise, iar Igor Dodon a spus că nu a venit cu cadouri, dar a făcut donaţii bisericilor în timpul campaniei electorale, fiind ctitor la mai multe biserici şi mănăstiri.
Candidatul PCRM acordă ajutor sinistraţilor
Candidatul PCRM la funcţia de primar general al mun. Chişinău a vizitat cele patru familii victime ale ploilor puternice de la Durleşti, a comunicat cu sinistraţii şi s-a informat asupra problemelor pe care le înfruntă aceştia. Igor Dodon a oferit familiilor sinistrate obiecte de primă necesitate: paturi pliante, plapume, lenjerie de pat şi produse alimentare. (sursa: Info-Prim Neo)