Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Astăzi se împlinesc 65 de ani de la istorica Declaraţie a lui Robert Schuman, ministru francez de Externe în 1950, care a condus la reorganizarea paşnică a Europei postbelice şi a devenit fundamentul Uniunii Europene pe care o cunoaştem astăzi — o formă unică de organizare a statelor, un teritoriu unde prioritare sunt viaţa umană, drepturile individuale şi civice şi supremaţia legii, şi care s-a impus drept o solidă putere economică şi politică mondială.
Aspiraţia şi, continuu să cred, vocaţia europeană a Republicii Moldova au făcut ca Ziua Europei să fie şi sărbătoarea noastră. Astfel, 9 mai este pentru noi o zi specială şi cu dublă semnificaţie. Este ziua în care cinstim trecutul, amintindu-ne cu recunoştinţă şi aducându-le un omagiu celor care, acum 70 de ani, au căzut pe câmpurile de luptă ale celui de-al Doilea Război Mondial. Şi mai este ziua când ne gândim cu speranţă la viitorul pe care ni-l dorim.
Ne dorim, cu toţii, un viitor sub semnul păcii, în acea lume mai bună, în numele căreia acum şapte decenii s-au sacrificat milioane de oameni de pe întreaga planetă. Un viitor ca cel proiectat în Declaraţia Schuman, ale cărei obiective mai rămân valabile — împiedicarea războiului între statele Europei; încurajarea păcii pe plan mondial; transformarea Europei cu scopul unificării ei pe cale paşnică şi democratică, incluzând Europa de Vest şi cea de Est…
Acesta trebuie să fie şi viitorul nostru — într-o Moldovă unită şi, doar astfel, puternică, un stat cu drepturi egale în marea familie europeană. Este singura cale de a ne asigura pacea şi de a face din lege — lege. De aceea, pentru mine şi colegii mei din PPEM, 9 mai este, înainte de toate, o zi a unităţii naţionale. Aşa este firesc şi aşa trebuie să fie dacă iubeşti Moldova cu adevărat.
La mulţi ani, Europa, şi sunt încrezător că, în pofida tuturor greutăţilor şi a tuturor virajelor pe care le face ţara noastră, Moldova va fi europeană!