Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriLocale2015Curier electoral

Curier electoral din 11 iunie 2015

|versiune pentru tipar|

Alegătorii cu dizabilităţi de vedere vor putea vota prin intermediul plicului-şablon

Pentru a asigura persoanelor cu dizabilităţi de vedere posibilitatea de a-şi exercita opţiunile de vot fără asistenţa unei terţe persoane, CEC va dota toate secţiile de votare cu plicuri-şablon. Plicul-şablon este confecţionat dintr-un material alb şi flexibil, în partea dreaptă se găsesc perforaţii speciale pentru aplicarea ştampilei “Votat”, amplasate în corespundere cu patrulaterele concurenţilor electorali. Alegătorul va identifica numărul de ordine al concurentului electoral înscris în buletinul de vot, găurit în limbajul Braille, prin pipăirea acestuia şi numărarea perforaţiilor în partea dreaptă a plicului-şablon, după care va putea aplica ştampila “Votat” în buletinul de vot, fără a avea nevoie de un însoţitor.

În ziua alegerilor, secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei vor avea un program prelungit

În legătură cu desfăşurarea alegerilor locale şi în vederea asigurării cetăţenilor Republicii Moldova cu drept de vot cu acte de identitate necesare pentru participarea la alegeri, toate secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei ale Î.S. “Registru” vor activa pe 14 iunie 2015 după un program prelungit, de la ora 7.00 pînă la ora 21.00. În această zi, birourile Î.S. “Registru” vor asigura eliberarea buletinelor de identitate provizorii şi a buletinelor de identitate confecţionate.

Ruslan Belousov propune un referendum de strămutare a capitalei de la Chişinău la Bălţi

Candidatul la funcţia de primar al mun. Bălţi, Ruslan Belousov, a anunţat într-o conferinţă de presă că după alegerile din 14 iunie va propune în cadrul unui referendum să se decidă strămutarea capitalei de la Chişinău la Bălţi. “În viziunea noastră, aceasta, în primul rînd, ar favoriza atragerea investiţiilor în oraşul Bălţi şi ar dezvolta astfel economia regiunii. În al doilea rînd, ar contribui la separarea puterilor în stat, dacă la Bălţi se va strămuta doar puterea legislativă şi instituţiile publice executive care asigură securitatea naţională, Guvernul rămînînd la Chişinău”, a menţionat candidatul. // IPN