Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Prin Hotărîrea Nr. 54, din 03.04.2015, Parlamentul a fixat data alegerilor locale generale pentru ziua de 14 iunie 2015. Alegerea primarilor şi consilierilor se desfăşoară în circumscripţii electorale, în conformitate cu organizarea administrativ teritorială, după cum urmează: de nivelul I — oraşe, sate, comune; şi de nivelul II — raioane şi municipii de pe teritoriul controlat de organele constituţionale ale Republicii Moldova (exceptînd localităţile controlate de regimul neconstituţional din raioanele de Est ale ţării). În regiunea autonomă Gagauz Yeri se aleg doar primari şi consilieri de nivelul I în cele 26 de circumscripţii electorale orăşeneşti, săteşti şi comunale. Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit că în cadrul scrutinului vor fi aleşi în total 898 primari şi 11,680 consilieri. Dintre aceştia, 10,564 consilieri de nivelul I şi 1,116 consilieri de nivelul II în 32 consilii raionale şi municipiile Chişinău şi Bălţi.
Alegerile primarilor municipiilor, oraşelor, satelor şi comunelor au loc în baza votului uninominal. În circumscripţiile în care în primul tur niciun candidat la funcţia de primar nu a obţinut mai mult de jumătate dintre voturile valabil exprimate în circumscripţia respectivă, se va organiza al doilea tur de scrutin la 28 iunie 2015. Alegerile consilierilor au loc în baza sistemului electoral proporţional. Distribuirea mandatelor se efectuează după formula d’Hondt, între listele de candidaţi ale partidelor şi candidaţii independenţi, înregistraţi de organele electorale corespunzătoare.
La alegeri pot participa 42 formaţiuni politice înregistrate pînă la data fixării alegerilor, în conformitate cu prevederile Legii Nr. 294 din 21.12.2007 privind partidele politice. Pentru funcţiile de primari pot candida cetăţenii care în ziua alegerilor au 25 de ani împliniţi, iar pentru funcţiile de consilieri pot candida cei care au vîrsta de 18 ani împliniţi. Specific pentru alegerile locale este că militarii în termen nu pot candida şi vota. Pentru validarea alegerilor rata de participare a alegătorilor din fiecare circumscripţie trebuie să fie de 25% din alegătorii înscrişi în listele de bază şi cele suplimentare.