Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
De ce să votaţi spicul?
Nu vă promitem minuni. Vă promitem ceea ce se poate face.
Vorbele au fost multe şi diferite. Vine momentul cînd vorbele nu mai au ce face. O sa aveţi în faţă buletinul de vot cu semnele blocurilor electorale şi va trebui să faceţi un alt semn numai în dreptul unui dintre ele. Noi vă îndemnăm să vă opriţi în dreptul spicului. De ce?
Desigur, pentru ca noi, P.D.A.M., să avem majoritate în Parlament. Dar de ce avem noi nevoie de această majoritate? Ca să punem mîna pe putere, zic adversarii noştri. Şi au dreptate, căci dacă nu punem mîna pe putere noi, o pun ei. Ca să facem cu puterea asta tot ce ne trăsneşte prin cap, să ne îmbogăţim şi să huzurim, mai zic adversarii. Şi uite că aici am avea cîte ceva de spus.
Nu avem oameni săraci şi nu avem oameni proşti pe listele noastre. Avem oameni gospodari care şi-au găsit facă du ele. Au ridicat gospodării agricole la nivel înalt, au condus raioane, chiar republici, au făcut carieră ştiinţifică. O să ziceţi că nu le-a ieşit chiar totul în viaţa, că au mai greşit. E adevărat, dar cine nu greşeşte? Dar dacă omul şi-a făcut o casă, o gospodărie, o carieră, s-ar putea întîmplă să-l ajungă capul să conducă o ţară. Nu de alta, dar am ales odată, în 1990, un Prim-Ministru care locuia Ia hotel şi ce-a ieşit? A transformat republica într-un, hotel unde veneau şarlatanii şi plecau fără să plătească…
Oricine dintre candidaţii de pe listele noastre îşi poate vedea de viaţa lui şi s-o ducă bine fără să se bage în politică: ştiu a face afaceri, au relaţii în străinătate — ar face oamenii bani fără să-şi mai bată capul de cele ce se întîmplă în ţara asta. Şi-n toată lumea banul este mai mare putere decît puterea politică.
De ce dar vrem putere?
Pentru că nu vrem să mai repetăm anul 1990 şi s-o dăm pe mîna unui simplu trecător pe stradă. Pentru că nu vrem să se înceapă răsturnarea a tot ce este înainte de a se şti cu ce înlocuim ceea ce este. Pentru că nu vrem ca bărbaţii, tatii şi fiii voştri să cadă în război — fie el cu răngile în satele găgăuzeşti, fie el pe malul Nistrului în faţa tunurilor ruseşti. Pentru că nu vrem ca împroprietărirea ţăranilor cu pămînt s-o facă cei care văd pămîntul numai la televizor sau din avion: pentru că nu vrem să vă bateţi cu furcile pentru haturi şi să vă purtaţi prin judecăţi pentru partea de răsărit sau de apus a pomului de pe hat. Pentru că vrem să avem relaţii omeneşti cu Rusia şi cu alte ţări răsăritene — cele care vor să cumpere roadă mînilor Dumneavoastră şi să ne vîndă în schimb petrolul, cărbunele şi gazul care vor fi lumina şi căldura noastră.
În fond, puteţi să alegeţi şi alte semne: dacă vreţi să vă pomeniţi peste noapte cetăţeni ai altei ţări; sau dacă vreţi să vă pomeniţi înrolaţi într-un război pînă la biruinţa totală a celor care au unde se ascunde ca să nu moară alături de voi; sau dacă vreţi ca tot pămîntul să fie împărţit tuturor ca să vă revină cîte vreo şase metri pătraţi de moşie; sau dacă vreţi ca pămîntul să fie întors moşierilor sau urmaşilor celor care l-au străpînit pînă la 1940…
Aţi auzit multe cuvinte frumoase în această campanie electorală: democraţie, reformă, competenţă, echitate socială. Le ştim şi noi; le ştiţi şi Dumneavoastră. Dar noi nu vă declarăm că ştim totul despre democraţie şi că vom face o democraţie ideală în Moldova. Noi nu ne vom apuca să reformăm tot ce este. Noi nu vă vom aduce raiul pe pămînt.
Noi ne vom strădui să facem ceea ce se poate face. Să păstrăm pacea pe această bucăţică de pămînt. Să nu irosim puţinul pe care l-am agonisit cu toţii şi care nu este chiar atît de puţin cum afirmă unii. Să mai adăugăm cîte ceva la acest puţin, mult cît este, iar pentru asta, ca şi pentru păstrarea păcii, să nu ne sfădim cu ţările mari de prin apropiere, că am aflat acuma la ce duc asemenea sfezi şi cine cîştigă pînă la urmă. Să păstrăm Moldova — Moldovă — nici gubernie rusească, nici judeţ românesc.
Credem că ceea ce vrem noi este ceea ce vreţi Dumneavoastră să fie. De celelalte blocuri ce să zicem? Unele vor altceva, altele tot pe acestea le vor, dar nu au puteri să le facă. Noi nu vă promitem minuni. Vă promitem să facem ceea ce vreţi Dumneavoastră şi ceea ce putem face noi.
Votaţi spicul. Veţi vota pîinea, pacea şi Moldova.
Comitetul executiv al Partidului Democrat Agrar din Moldova
/Pămînt şi oameni, Anul II, Nr. 13, 16.02.1994/