Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Comitetul Executiv al P.D.A.M. îşi exprimă nedumerirea în legătură cu refuzul membrilor Comisiei Electorale Centrale de a deschide sectoarele de votare în localităţile populate preponderent de găgăuzi. Deşi pe parcursul tratativelor între conducerea ţării şi liderii autoproclamatelor republicii nistrene şi găgăuze au apărut multiple probleme, ş-a ajuns, în sfîrşit, la o soluţie rezonabilă. Ba chiar şi deputaţii găgăuzi au acceptat propunerea Preşedintelui şi a Primului-Ministru de a participa la alegeri. Toată lumea a acceptat această hotărîre sperînd că, în sfîrşit s-a făcut primul pas spre o înţelegere reciprocă.
Însă, din păcate, nu toată lumea (avem în vedere unele partide şi blocuri politice antrenate în campania electorală), s-a bucurat de acest fapt. Forţele unioniste, venite la putere în 1990, care au contribuit în mod esenţial la declanşarea conflictului în Transnistria şi sudul republicii, şi de această dată încearcă în fel şi chip să stopeze procesul de stabilizare politică în republică. Numai astfel poate fi explicat faptul că reprezentanţii Alianţei Frontului Popular Creştin-Democrat din Moldova, Blocul Ţăranilor şi Intelectualilor, Partidului Democrat al Muncii, Partidului Democrat şi ai altor formaţiuni de orientare unionistă s-au pronunţat vehement contra deschiderii sectoarelor de votare în localităţile populate preponderent de găgăuzi.
Astfel Comisia Electorală Centrală a devenit pentru membrii formaţiunilor unioniste un instrument politic, care este folosit în scopuri distructive, împotriva voinţei majorităţii populaţiei din Republica Moldova. Reprezentanţii partidelor şi blocurilor sus-numite în C.E.C., folosindu-se de faptul că constituie majoritatea în acest organ important, şi-au asumat în mod arogant dreptul de a neglija eforturile depuse în această direcţie chiar şi de Preşedintele ţării şi, în consecinţă, dreptul de a hotărî soarta poporului.
Comitetul executiv al P.D.A.M. este profund îngrijorat de starea de lucruri creată în C.E.C., cu atît mai mult cu cît potrivit informaţiilor parvenite, reprezentanţii acestor partide şi blocuri electorale, lipsiţi de responsabilitatea politică adecvată situaţiei din republică, nu sînt dispuşi să-şi depună efortul pentru soluţionarea crizei politice, existenţe în Republica. Moldova.
Fiind convinşi de faptul, că hotărîrea membrilor C.E.C. de a nu permite deschiderea sectoarelor de votare în raioanele de sud ale republicii este un pas greşit care îndepărtează soluţionarea problemelor din această zonă a ţării, ne adresăm Preşedintelui Republicii Moldova dlui Mircea Snegur, membrilor Judecătorie Supreme cu rugămintea de a abroga această decizie şi de a adopta o ordonanţă, care să le ofere populaţiei găgăuze dreptul de a participa la scrutin, respectînd, în acest mod, dreptul principial al omului — de a alege şi a fi ales.
Comitetul Executiv, al P.D.A.M. îşi exprimă speranţa, că membrii C.E.C. se vor dezice de ambiţiile politice şi se vor conduce în activitatea lor pornind nu de la interesele înguste ale partidelor, ci de interesele întregii ţări şi ale întregului popor. Sperăm că alegerile din 27 februarie vor constitui un pas important pe calea democraţiei, păcii şi prosperităţii societăţii.
Comitetul Executiv al P.D.A.M.
/Pămînt şi oameni, Anul II, Nr. 16, 25.02.94/