Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Grupul Creştin-Democrat s-a desprins din Partidul Popular Creştin Democrat (P.P.C.D.) în momentul cînd era imposibil de a mai tolera alianţa Roşca-Voronin-Lucinschi, cînd lucrătura pentru dezbinarea forţelor naţionale şi democratice a atins cea mai înaltă cotă, cînd — prin votul deputaţilor frontişti — a fost schimbat, în toamna lui 1999, cursul politic dinspre Europa către o încorporare deplină în sfera de influenţă a Rusiei.
Am ales între Iurie Roşca şi cauză naţională. Sînt fericit că mi-a dat Dumnezeu puterea de a spune lucrurilor pe nume. N-am înfiinţat un partid politic, deoarece am urmărit un singur scop: unificarea forţelor naţionale şi democratice.
Din perspectiva acestui scop, este firească regăsirea noastră: — ex-ministrul industriei Ion Tănase, ministrul adjunct al justiţiei Elisei Secrieru, deputatul Alecu Reniţă, fostul deputat Vasile Zgardan, fostul director al Agenţiei de presă FLUX şi redactor-şef al săptămînalului FLUX Boris Vieru, academicianul Diomid Gherman ş.a. — pe Lista Partidului Forţelor Democratice.
Noi avem aceleaşi origini — Mişcarea de Eliberare Naţională. Această alianţă este piatra de temelie pentru unificarea noastră. Noi am demonstrat că putem face acest lucru. Nu ţintim fotolii şi lauri. Personal, am cerut locul 101 în listă. E regretabil faptul că după 12 ani de luptă cu imperiul comunist astăzi sîntem obligaţi să vă îndemnăm acelaşi lucru: “Nu votaţi comunismul! Nu votaţi trecutul!”. De ce?
Deoarece comuniştii s-au aflat în permanenţă la putere. Ei s-au mascat cu un “spicuşor”, cu un “hulubaş” sau cu alte măşti electorale atractive. Şi astăzi îi avem prezenţi în Parlament cu 40 de mandate, la Ministerul Agriculturii (tov. Rusu), la Ministerul Educaţiei (tov. Vancea), la Ministerul Transporturilor (tov. Smochin), la Ministerul de Interne (tov. Ţurcan), la Teleradiodifuziune (tov. Magaleas), la Curtea de Conturi (tov. Pintilei). Cine i-a pus acolo? Voronin, Lucinschi, Braghiş şi Roşca.
Aşa cum nu trebuie să uitaţi că familiile foştilor şi actualilor boşi comunişti sînt cele mai bogate din R. Moldova, cu averi de zeci de milioane de dolari bine veţi trăi, cînd vor ajunge ei la Putere — sînt demagogie pură.
Ei sînt la putere, dar nu vor să recunoască, pentru că folosesc această putere pentru îmbogăţirea personală. Iar acum au nevoie de voturile Dvs. pentru a obţine majoritatea parlamentară, singura care le poate permite să introducă limba rusă ca limbă de stat şi să ne bage în “Uniunea Rusia-Bielarusia”. Atunci cu toţii vom fi cetăţeni ai Rusiei şi vom fi obligaţi să luptăm în Cecenia.
Comunismul îşi schimbă părul, adică masca electorală, dar năravul — ba. Nu uitaţi, oameni buni, sutele de mii de basarabeni omorîţi de către comunişti prin foamete, prin deportări, prin trimiterea tinerilor în Afganistan. Noi nu avem dreptul, dacă ne iubim copiii, să le lăsăm drept moştenire un regim dictatorial comunist, care se poate instaura încă pe 100 de ani înainte.
Trăim greu, în multe nevoi, lipsuri şi suferinţe, dar să nu ne lăsăm mînaţi de ele pentru a vota o iluzorie bucată de pîine promisă de comunişti. Cu atît mai mult cu cît ei nu au de unde ne da această bucată de pîine. Belşugul vine prin creşterea economică, iar creşterea economică poate fi asigurată numai de o dezvoltare a instrumentelor economiei de piaţă şi a proprietăţii private. Să votăm cu raţiunea, să votăm pentru cei care vin după noi.
Bruma de democraţie, de economie de piaţă, de proprietate privată a dat muguri şi în R. Moldova, dar ei trebuie încălziţi şi întreţinuţi. Schimbarea relaţiilor de proprietate decurge foarte lent şi de aceea există această nemulţumire a populaţiei.
Dar şi în aceste condiţii am demonstrat că este posibil de schimbat temelia societăţii noastre, în agricultură, de exemplu, am făcut ireversibil procesul de trecere la proprietatea privată şi renaştere a ţăranilor-gospodari.
Clasa medie trebuie să fie talpa societăţii. Avem deschisă uşa spre Europa. E posibil de a atrage milioane de dolari în agricultură pentru producţia ecologic pură.
Organizaţiile neguvernamentale au şanse extraordinare de a fi mediatori între organismele financiare internaţionale şi lucru în cei patru ani de activitate la Cartelul Ţărănesc “Sfîntul Gheorghe”, prin distribuirea a sute de tone de seminţe de porumb din America, tehnică agricolă, în valoare de peste 300 de mii de dolari din România, două împrumuturi pentru şcolarizarea ţăranilor. Dar se putea face mult mai mult.
Astfel, Programul pentru agricultură al Băncii Mondiale, în valoare totală de 25 mln dolari, urma să fie implementat cu ajutorul organizaţiilor neguvernamentale. În urma a numeroase întîlniri şi discuţii, am reuşit să impun Cartelul Ţărănesc ca organizaţie componentă a structurii de implementare. Erau deschise uşile pentru mii de ţărani care urmau să beneficieze de acest ajutor. Sute şi sute de promotori ai reformelor urmau să fie angajaţi în unităţile de implementare a Programului. Toate însă s-au prăbuşit în momentul cînd conducerea P.P.C.D. a intervenit brutal în activitatea Cartelului. La ora actuală, Cartelul Ţărănesc a rămas pe necarosabil şi nu va fi niciodată prezent în acest Program şi nici în cele care urmează. Fac apel către ţărani, către intelectuali, către toţi acei cărora nu le este indiferentă soarta copiilor şi nepoţilor noştri şi nu admit venirea întunericului roşu în R. Moldova.
Fac apel către toţi oamenii care au construit gloria de altă dată a Mişcării Naţionale — să renaştem din nou acel spirit de unitate pe care l-am avut la începutul Mişcării, pentru că numai el este capabil să asigure victoria finală a idealului nostru.
Noi am demonstrat că acest lucru este posibil. După 10 ani de război fratricid, noi, P.F.D. şi G.C.D., punem în aceste alegeri temelia unităţii electoratului naţional. Uniţi-vă în jurul Forţei Naţionale şi Democratice Unite, care astăzi se găseşte pe lista Partidului Forţelor Democratice cu sigla “Cocoşul”.
Sprijiniţi-ne!
Acordaţi-ne încrederea Dumneavoastră şi nu Vă vom dezamăgi!
Valentiin DOLGANIUC