||
APROBAT prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale
nr. 590 din 30 decembrie 2004
I. Dispoziţii generale
1. Statutul observatorilor este determinat de Codul electoral, de prezentul Regulament şi de alte acte normative în vigoare.
2. În activitatea lor, observatorii se călăuzesc de prevederile Constituţiei Republicii Moldova, Codului electoral, ale prezentului Regulament, de alte acte normative în domeniu, precum şi de tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte.
3. Observatorii sunt persoane autorizate să asiste la toate operaţiunile electorale, inclusiv în ziua alegerilor.
4. Observatorii pot fi:
- naţionali — înaintaţi din partea concurenţilor electorali, organizaţiilor neguvernamentale naţionale;
- internaţionali — înaintaţi din partea organizaţiilor internaţionale, guvernelor statelor străine, precum şi organizaţiilor neguvernamentale internaţionale.
II. Acreditarea observatorilor
5. Cererea privind acreditarea se depune de către partea ce înaintează persoanele pentru acreditare în calitate de observatori:
- naţionali — în adresa organului electoral respectiv (pentru acreditare în consiliul electoral de circumscripţie cererea se depune la Comisia Electorală Centrală, iar pentru acreditare în birourile electorale ale secţiilor de votare cererea se depune la consiliul electoral de circumscripţie respectiv).
- internaţionali — în adresa Ministerului Afacerilor Externe.
6. Organul electoral în termen de 3 zile, dar nu mai tîrziu de ziua imediat anterioară alegerilor adoptă o hotărîre prin care acreditează sau se respinge candidatura propusă pentru a monitoriza alegerile. În cazul respingerii candidaturii înaintate, organul electoral este obligat să aducă la cunoştinţa părţii ce a înaintat candidatura motivele deciziei sale.
7. Observatorilor, după acreditare, li se eliberează de către organul care i-a acreditat ecusoane conform modelului stabilit de către Comisia Electorală Centrală, pe care le poartă la piept în partea stîngă. Observatorilor internaţionali ecusoanele li se eliberează de către Comisia Electorală Centrală.
8. Exercitarea atribuţiilor de observator începe din momentul acreditării şi expiră după ziua în care rezultatele finale ale alegerilor sunt confirmate de către organele competente.
III. Drepturile observatorilor
9. Observatorii au dreptul:
- să asiste la toate şedinţele organelor electorale, la controlul, sigilarea şi deschiderea urnelor de vot, la numărarea şi totalizarea voturilor, la operaţiile în legătură cu listele electorale, buletinele de vot, certificatele pentru drept de vot, la întocmirea proceselor-verbale de totalizare a rezultatelor alegerilor;
- să informeze verbal preşedintele organului electoral despre neregulile observate în procesul alegerilor;
- să facă pe cont propriu copii de pe actele electorale;
- să asiste la întîlnirile concurenţilor electorali cu alegătorii;
- în urma coordonării cu preşedintele organului electoral, să efectueze înregistrări video şi audio, să fotografieze.
IV. Obligaţiile observatorilor
10. Observatorii sunt obligaţi:
- să fie imparţiali în exercitarea obligaţiilor şi în nici un caz să nu-şi exprime părerile personale sau preferinţele vizavi de anumiţi concurenţi electorali sau privind unele probleme ce apar în procesul alegerilor;
- să-şi îndeplinească obligaţiile într-o manieră corectă, să nu intervină în procesul alegerilor, în procedurile din ziua alegerilor sau în numărarea voturilor;
- să aibă asupra lor ecusonul (care este valabil doar la prezentarea actului de identitate) eliberat de organul electoral şi, la solicitarea tuturor autorităţilor interesate, să se legitimeze;
- să nu poarte asupra lor simboluri ce aparţin unor concurenţi electorali, inclusiv obiecte de o anumită culoare ce identifică concurentul electoral;
- să nu dea sub nici o formă instrucţiuni sau să întreprindă acţiuni contrare deciziilor organelor electorale;
- să întocmească rapoarte bine argumentate, cu exemple reale care pot fi verificate;
- să completeze formularul statistic privind secţia de votare pe care au supravegheat-o;
- să se abţină să dea orice fel de comentarii premature despre observările pe care le-au efectuat reprezentanţilor mass-media sau unor alte persoane interesate;
- să respecte cu stricteţe toate legile şi regulile stabilite.
V. Garanţiile de realizare a atribuţiilor de observator
11. Pentru exercitarea eficientă a atribuţiilor sale, observatorii sunt asiguraţi material şi financiar de către părţile ce i-au înaintat pentru acreditare sau din cont propriu.
12. Observatorii internaţionali sunt protejaţi pe întreaga perioadă pentru care sunt acreditaţi în conformitate cu legislaţia în vigoare a Republicii Moldova.
VI. Responsabilitatea observatorilor
13. În cazul nerespectării de către observator a normelor electorale în vigoare, organul ce a acreditat observatorul are dreptul să anuleze acreditarea. În locul acestuia, partea ce a înaintat observatorul poate cere acreditarea unui alt observator, dar nu mai tîrziu de data pentru care sunt fixate alegerile.
14. În cazul în care observatorii se fac vinovaţi în ziua votării de încălcarea normelor electorale, ei sunt îndepărtaţi din localul secţiei de votare la indicaţia preşedintelui organului electoral.