Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiBMD

Declaraţie a fracţiunii parlamentare a BMD

|versiune pentru tipar| BMD, 25 martie 2005
Declarăm, că deputaţii din Partidul Democrat, creând unilateral o fracţiune parlamentară separată, au încălcat Acordul de constituire din mai 2004, şi s-au plasat în afara Blocului Moldova Democrată. Afirmaţia lui Dumitru Diacov, cum că ar fi coordonat această decizie cu celelalte componente ale BMD este falsă.

Menţionăm, că formarea fracţiunii lui Diacov contravine Art. 4 al Regulamentului Parlamentului şi a fost posibilă doar datorită susţinerii acordate de fracţiunea comunistă majoritară. Deaceea, apreciem evenimentul respectiv drept rezultat al unui act de corupere politică, aplicat în mod tradiţional de partidul comuniştilor în relaţiile cu opoziţia şi cu societatea civilă. Chiar de la primele sale decizii în noul Parlament majoritatea comunistă a compromis propriile angajamente de a înlocui vechea politică autoritară şi fariseică printr-un conţinut european.

Cei 26 de deputaţi care formează fracţiunea parlamentară a Blocului Moldova Democrată se disociază categoric de toate acţiunile şi declaraţiile grupului Diacov. Dăm asigurări tuturor membrilor Partidului Democrat, care dezaprobă actul de trădare politică al lui Dumitru Diacov, că îi considerăm în continuare colegi de Bloc şi aşteptăm din partea lor aprecierea tranşantă a situaţiei. Deasemena, o apreciere politică va fi dată de către organele colegiale ale componentelor Blocului Moldova Democrată.

Fracţiunea Blocului Moldova Democrată rămâne fidelă principiilor şi obiectivelor, în numele cărora a fost susţinută de alegători la 6 martie, 2005.