||
BMD, 31 martie 2005
Partidul Democrat din Moldova, fiind conştient de necesitatea asigurării stabilităţii interne în societate, crearea condiţiilor optime pentru funcţionarea eficientă a sistemului de guvernare, fiind preocupat de continuitatea politicii externe a Moldovei şi de revenirea pe făgaşul dezvoltării democratice, europene şi civilizate, declară că va participa la alegerile preşedintelui ţării cu condiţia că candidaţii la funcţia supremă în stat şi Partidul Comuniştilor din Moldova îşi asumă următoarele angajamente:
I. Depolitizarea funcţiei de şef al statului şi modernizarea PCRM:
- Aprobarea de către actualul Parlament a modificărilor Constituţiei Republicii Moldova în vederea introducerii prevederii conform căreia Preşedintele republicii nu poate ocupa funcţii în partid.
- Transformarea Partidului Comuniştilor din Moldova într-o formaţiune politică modernă prin renunţarea la dogmele ortodox-marxiste şi modificarea scopurilor programatice în conformitate cu valorile şi principiile democratice europene.
II. Aprofundarea reformelor democratice:
- Aplicarea în practică a principiului separării puterilor legislative, executive şi judecătoreşti, sporirea gradului de eficienţă în funcţionarea institutelor democratice ale statului, reformarea lor în conformitate cu standardele europene.
- Asigurarea independenţei reale a sistemului judecătoresc, reformarea şi democratizarea justiţiei în ansamblu, element indispensabil creării unui stat de drept în cadrul căruia va fi asigurată supremaţia legii.
- Discentralizarea puterii în stat şi consolidarea administraţiei publice locale în conformitate cu normele şi principiile europene.
- Neadmiterea amestecului statului în treburile sindicatelor şi a altor asociaţii binevole ale cetăţenilor.
- Trasformarea radioului şi televiziunii naţionale într-o instituţie cu adevărat publică prin modificarea componenţei Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi asigurarea în CCA a cel puţin 30 procente de reprezentanţi ai opoziţiei, 30 procente reprezentanţi ai puterii şi 40 procente reprezentanţi ai societăţii civile.
- Depolitizarea şi demilitarizarea treptată în conformitate cu rigorile procesului de democratizare a organelor şi instituţiilor de forţă ale statului — Ministerul de Interne, Serviciul de Informaţii şi Securitate, Centrul de combatere a crimei organizate şi a corupţiei, Procuratura şi subdiviziunile acesteia.
- Crearea condiţiilor optime pentru dezvoltarea de mai departe a sistemului de partide politice din Moldova în primul rînd prin coborîrea pragului electoral pentru o formaţiune social-politică de la 6 la 4 procente, pentru blocuri şi alianţe respectiv de la 9 si 12 procente la 6 si 8 procente.
III. Politica externă a statului:
- Asigurarea continuităţii în promovarea politicii de integrare a Moldovei în Uniunea Europeană, de colaborare eficientă cu Alianţa Atlanticului de Nord, cu alte organizaţii şi instituţii internaţionale în scopul consolidării vectorului european în dezvoltarea ţării, stabilizării democratice a situaţiei interne şi restabilirii integrităţii teritoriale şi politice a Republicii Moldova.
- Activizarea şi finalizarea în termini de 2–3 ani a procesului de soluţionare a diferendului transnistrean în baza aplicării noului format cu participarea SUA, UE, României, Ucrainei şi Federaţiei Ruse în baza principiului respectării necondiţionată a principiului integrităţii teritoriale a Moldovei în limitele frontierelor recunoscute în plan internaţional.
- Restabilirea unui dialog constructiv cu Federaţia Rusă în baza respectării necondiţionate a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Republicii Moldova, evacuării contingentului forţelor armate şi a muniţiilor din estul ţării în conformitate cu angajamentele internaţionale ale acestei ţări.
- Crearea condiţiilor optime pentru reluarea relaţiilor reciproc avantajoase cu principalele instituţii financiar-creditare internaţionale — Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.
IV. Aspecte ale politicii interne şi economice:
- Iniţierea şi menţinerea unui dialog activ şi constructiv între majoritatea guvernantă şi opoziţie, între putere şi sindicate ca reprezentanţi ai societăţii civile avînd drept scop asigurarea dezvoltării durabile şi în condiţii de stabilitate a democraţiei în R.Moldova.
- Acordarea unui sprijin economic, financiar şi logistic bussinesului mic şi mijlociu, capabil în termeni scurţi să reactiveze procesele economice din ţară, în primul rînd prin scutiri la plata impozitelor în caz de creare a noilor locuri de muncă, atragerea investiţiilor, prin eliminarea hărţuirii din partea organelor puterii de stat.
- Reorientarea politicii economice şi financiare a statului de la subvenţionarea exclusivă a sectorului bugetar spre realizarea programelor de dezvoltare a diferitor sectoare a economiei naţionale, în primul rînd, în agricultură şi procesarea proceselor agricole.
Fracţiunea Partidului Democrat din Moldova