Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005DeclaraţiiPCRM

Comunicat de presă al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova

|versiune pentru tipar| PCRM, 10 februarie 2005
PCRM se declară surprins în legătură cu reacţia Ambasadei Statelor Unite ale Americii la scrisoarea deschisă a PCRM, adresată “Coaliţiei 2005”. Ambasada SUA dezminte nişte pretinse acuzaţii la adresa sa, deşi scrisoarea noastră nu conţinea, şi nici nu putea să conţină, asemenea acuzaţii.

Esenţa pretenţiilor noastre faţă de “Coaliţia 2005” se rezumă la următoarele:

În primul rînd, am afirmat că organizaţia în cauză nu face faţă statutului de observator dezinteresat al procesului electoral, întreaga ei activitate fiind orientată spre apologizarea unui singur concurent electoral şi spre susţinerea consolidatoare a poziţiilor acestuia. PCRM a intervenit pe lîngă “Coaliţia 2005”, cu informaţii care denotă un şir de abuzuri şi încălcări comise de anumiţi concurenţi electorali, însă demersurile noastre au rămas fără răspuns, faptele expuse negăsindu-şi reflectare în rapoartele publice ale structurii date.

În rîndul al doilea, am atenţionat opinia publică asupra faptului că mai mulţi lideri ai acestei asociaţii de organizaţii neguvernamentale sunt activişti ai unor formaţiuni politice angajate în cursa electorală. Acest lucru contravine în mod evident principiilor declarate ale “Coaliţiei 2005” — de a acţiona nu de pe poziţiile unei sau altei formaţiuni politice, ci în numele societăţii în ansamblu.

În rîndul al treilea, susţinem că acţiunile practice ale “Coaliţiei 2005” contravin scopurilor nobile ale constituirii acesteia. Susţinem că, adoptînd poziţia politică a Blocului “Moldova Democrată” şi folosind, în materialele video pe care le produce, elemente ale simbolurilor electorale ale formaţiunii în cauză, anumiţi lideri ai “Coaliţiei 2005” abuzează de încrederea structurilor donatoare, care au alocat mijloace pentru monitorizarea imparţială a alegerilor parlamentare din Moldova. Presupunem că nici Guvernul SUA, care participă la finanţarea “Coaliţiei 2005”, nu a bănuit despre distorsiunea la care avea să fie supusă activitatea organizaţiei în cauză.

Astfel, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova oferă structurilor care finanţează activitatea “Coaliţiei 2005” posibilitatea de a-şi forma un tablou veridic al situaţiei create, dar nu lansează acuzaţii la adresa lor. Informarea deschisă a societăţii reprezintă nu o acuzaţie, ci doar o metodă de a protesta, la care a preferat să recurgă PCRM.

Protestul nostru vizează în exclusivitate acea campanie de dezinformare, pe care o face “Coaliţia 2005”. Reprezentând practic o structură afiliată indirect Blocului “Moldova Democrată”, “Coaliţia 2005” ne oferă un exemplu expresiv de discreditare a ideii de monitorizare imparţială a procesului electoral, a ideii de colaborare cu fondurile şi organismele internaţionale prestigioase. Presupunem că fondurile şi organismele în cauză nu ar trata cu indiferenţă faptul că beneficiarii, cărora le alocă mijloace financiare pentru promovarea instituţiilor democratice şi valorilor occidentale, utilizează sumele obţinute pentru a destabiliza situaţia politică din Moldova, în strînsă cooperare cu autorităţile separatiste de la Tiraspol.

Centrul de presă PCRM