Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Partidul Social-Democrat din Moldova a lansat iniţiativa PRO PSDM, care constă în punerea în discuţie şi elaborarea a PROgramului Poporului de edificare a statului de drept Social echitabil Democratic puternic — Republica Moldova.
Scopul iniţiativei PRO PSDM este elaborarea programului de încredere a poporului prin dialogul activ între PSDM şi popor, prin participarea activă a populaţiei în procesul de discutare, elaborare şi realizare a acestuia.
PRO PSDM nu este un program impus populaţiei de către un partid sau un grup de persoane, elaborat nu se ştie de cine, nu se ştie unde şi în ce scop. Principiile, ce stau la baza procesului de elaborare a PRO PSDM sunt: modul deschis, transparent şi interactiv de elaborare. Acesta va fi un program al poporului, un program de încredere a poporului.
PRO PSDM nu este o tentativă de a ne adresa poporului pentru a cere un program. Este o adresare către popor pentru a primi un sfat, o apreciere şi susţinere. PSDM are o viziune clară şi soluţii profesioniste — noi vrem să aflăm părerea fiecărui cetăţean aparte şi a societăţii în general.
PRO PSDM este un pas spre democratizarea societăţii, este un îndemn către cetăţeni ţării de a participa activ la determinarea viitorului nostru comun şi a viitorului fiecărui în parte. Pentru PSDM este importantă părerea fiecărui cetăţean.
În cadrul PSDM sunt create grupuri de lucru pentru evidenţa, sistematizarea şi perfectarea a propunerilor şi opiniilor populaţiei. Toate propunerile vor fi incluse în procesul finisării compartimentelor existente ale programului PSDM:
Suplimentar, în cadrul programului, vor fi reprezentate problemele sociale de importanţă majoră, precum sunt: conflictul transnistrean, exodul masiv al populaţiei apte de muncă (problema gastarbaiterilor), concepţiile oraşului şi satului moldovenesc. Programul va fi ulterior detalizat şi în el vor fi incluse direcţii şi compartimente noi.
Grupurile de lucru vor elabora şi vor prezenta opiniei publice proiectele unor programe, ce vor viza anumite compartimente. În acest scop vor fi organizate întrevederi, mese rotunde şi conferinţe pentru auditorii ţintă, părţi interesate, sindicate, patronate, organizaţii obşteşti, cetăţeni.
Va fi deschis un site în Internet, prin intermediul căruia societatea va fi informată cum decurge procesul de elaborare a programului şi va avea posibilitatea să participe nemijlocit la discutarea acestui program. Adresa Internet este: http://pro.psdm.md; pentru contacte şi scrisori referitor la participare — cutia poştală electronică: pro@psdm.md. În republică vor fi deschise “linii fierbinţi” telefonice, la care oricine va putea telefona şi expune propunerile şi remarcile la program. PSDM va oferi tuturor doritorilor posibilitatea de a primi o copie tipărită a proiectului programului la reprezentanţele partidului din teritoriu.
Programul va fi elaborat în baza celor trei iniţiative social-democrate, care au fost aprobate şi prezentate opiniei publice pentru discutare pe data de 15 mai 2004 de către Consiliul Naţional PSDM.
Rezultatul iniţiativei PSDM va fi un program complex de stat, care va cuprinde toate domeniile şi problemele tării, va deveni baza pentru crearea guvernului de încredere a poporului — unei echipe de profesionişti şi patrioţi ai Republicii Moldova.
Prima iniţiativă SD — conceptul consolidării societăţii.
Scopul primei iniţiative este consolidarea societăţii. Prin intermediul ei PSDM a propus viziunea sa conceptuală, principiile şi mecanismele menite să consolideze diferite segmente şi pături sociale, să contribuie la crearea unei noi elite politice. Rezultatul acestei iniţiative va fi identificarea ideii naţionale a statului Republica Moldova.
A doua iniţiativă SD — concepţia organizării statale a Republicii Moldova
În cea de a doua iniţiativă este expusă viziunea conceptuală a PSDM privind organizarea statală a Republicii Moldova, ce urmează a fi pusă la baza reorganizărilor constituţionale, orientate spre democratizarea statului şi societăţii.
Iniţiativa este bazată pe principiile participării directe a poporului la formarea componenţei puterii, precum şi propune mecanisme de separare reală a puterii legislative, executive, judecătoreşti, controlul societăţii asupra finanţelor publice, depolitizarea CEC-ului şi asigurarea unor alegeri deschise şi corecte. Proiectul modificărilor Constituţiei în corespundere cu iniţiativa în cauză va fi prezentat spre analiză şi expertizare Comisiei de la Veneţia.
A treia iniţiativă SD — conceptul politicii social-economice.
În cea de a treia iniţiativă este expusă viziunea conceptuală a PSDM asupra dezvoltării social — economice a Republicii Moldova. În cadrul acestei iniţiative este propusă noua politică economică şi principiile de edificare a unui stat social echitabil, direcţionate spre asigurarea unui nivel înalt de trai şi garanţiilor sociale a întregii populaţii republicii. Rezultatul acestei iniţiative va fi elaborarea unui program economic şi social de stat, orientat spre ridicarea continuă a nivelului bunăstării sociale a cetăţenilor.