Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
În primul rând, “rezultatele” sondajului au fost cunoscute şi mediatizate cu mult timp înainte de publicarea oficială a acestora. Mass media a prezentat aceste “rezultate” care au coincis exact cu cele prezentate ulterior. Dl. Barbaroşie a creditat PCRM cu “peste 61% din voturi” la mai multe posturi TV şi în repetate rânduri cu mult înainte de publicarea rezultatelor.
Toate aceste denotă faptul, că IPP, pur şi simplu, a trucat rezultatele sondajului, care erau de fapt date iniţiale, impuse de guvernare şi nicidecum rezultate ale cercetării.
Demonstrare:
Dacă vom analiza cifrele prezentate de IPP din paginile 59 şi 60, vom constat următoarele:
Reieşind din demonstrarea de mai sus rezultă:
E de menţionat şi faptul, că sondajul anterior al IPP (noiembrie 2004) a avut drept scop compromiterea opoziţiei, în special a PSDM. În acel sondaj IPP de asemenea a creditat PSDM cu 3%, pe când sondajul Gallup realizat în aceiaşi perioadă arăta 8–11% pentru PSDM. Acelaşi lucru se întâmplă şi acum. IPP “ne oferă” 3–4%, iar sondajul IGPI, realizat în aceiaşi perioadă-8–9%. Toate acestea denotă clar intenţia comuniştilor de a nu admite cu orice preţ PSDM în viitorul parlament şi a reitera situaţia din 2001. Numai în cazul când PSDM nu va fi admis în parlament, comuniştii vor putea obţine mai multe locuri prin repartizare. Din acelaşi plan face parte şi participarea masivă în scrutin a unui număr impunător de independenţi şi a partidelor fantome.
Reieşind din cele expuse, PSDM consideră sondajul IPP drept un fals ordinar, iar datele prezentate drept o ajustare la cererea PCRM, în scopul manipulării opiniei publice. În condiţiile de fraudare totală a alegerilor din partea PCRM şi a comportamentului evident clintelar al IPP, PSDM a înaintat la CEC o cerere pentru a interzice IPP efectuarea exit-poll în ziua alegerilor.