Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Astfel, PPCD cere aplicarea uniformă a legislaţiei aşa cum prevede Constituţia RM. PPCD admite că sesizarea va fi ignorată ceea ce va demonstra “încă o data faptul că CEC si instanţele judecătoreşti rămîn sub controlul total al regimului comunist”.
Declaraţia dlui Petkov este o reacţie la publicarea rezultatelor monitorizării interne la Radio “Antena C”, care punea în evidenţă ca PCRM ar fi în topul beneficiarilor prezenţei în emisiunile acestui post de radio. El a specificat că modul în care a fost realizată monitorizarea “denotă o lipsă totală de profesionalism”.
Pe de altă parte, dl Petkov a infirmat faptul că partidului de guvernămînt ar fi “privilegiat în mediile controlate de autorităţile statului, în special la Compania “Teleradio-Moldova”.
În apel se menţionează că “contrar angajamentelor oficiale de a garanta alegeri libere şi corecte, autorităţile aplică tot mai intens mecanisme antidemocratice de manipulare a opiniei publice interne şi externe. Abuzurile se împart în cîteva categorii: a) Utilizarea resurselor administrative şi a avantajului puterii în scopuri electorale. Poliţia, securitatea de stat şi alte organe coercitive continuă să îndeplinească comenzile politice, urmărind şi anchetînd concurenţii din opoziţie; b) Blocarea activităţilor electorale legitime ale Blocului «Moldova Democrată». Reprezentanţii autorităţilor centrale şi locale, precum şi organele de forţă împiedică organizarea întîlnirilor cu alegătorii în instituţiile, pe care le controlează. Poliţiştii şi agenţii de securitate monitorizează întîlnirile cu opoziţia şi intimidează susţinătorii acesteia. Este blocată plasarea panourilor electorale mari pe instalaţii private, etc; c) Promovarea exclusivă a candidaţilor puterii în presa controlată de putere. Făcîndu-se uz de statutul oficial, candidaţii comunişti sunt intens promovaţi în presa de stat, la canalele publice şi private de radio şi TV, fără a fi contra-echilibraţi prin punctul de vedere al opoziţiei; d) Tergiversarea examinării sesizărilor depuse de opoziţie privind încălcările legislaţiei. Comisia Electorală Centrală şi Consiliul Coordonator al Audiovizualului ignorează obligaţia lor de a preveni şi a sancţiona operativ încălcările. Independenţa justiţiei este compromisă după trierea judecătorilor de către liderul comunist”.
În consecinţă BMD solicită: a) urgentarea deplasării în Republica Moldova a observatorilor internaţionali pentru a monitoriza campania electorală, inclusiv prin prezenţa fizică la întîlnirile cu alegătorii; b) Atenţionarea autorităţilor centrale ale Republicii Moldova asupra obligaţiei de a preveni încălcarea normelor internaţionale şi naţionale, a drepturilor omului şi a dreptului electoral.