Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Curier electoral

Curier electoral din 11 februarie 2005

|versiune pentru tipar|

NIT s-a demascat

Ziarul FLUX a publicat un articol în care se afirmă:

“Între timp, tinerii au dat publicităţii o declaraţie prin care dezmint faptele expuse la NIT. «Toate declaraţiile pe care le-am făcut nu corespund realităţii. La moment, conştientizăm că am fost implicaţi într-o afacere murdară şi regretăm acest lucru», se arată în declaraţia semnată de Dorin Glebov, Victoria Viziru, Constantin Ceh, Victoria Bradu şi Vasile Gherman, pe care o reproducem în facsimil. «La întoarcerea din Ucraina am fost somaţi de către o persoană necunoscută, care ne-a înmânat citaţii, să ne prezentăm la secţia anchetă penală. Persoana dată ne-a spus că în caz de refuz, vom avea probleme la Universitate. La secţia anchetă penală ne-au spus să scriem o lămurire în legătură cu plecarea noastră în Ucraina şi o plângere în adresa PPCD, deşi noi nu aveam nici o pretenţie faţă de PPCD. Conştientizăm că am fost implicaţi într-un joc murdar şi dorim să retragem plângerile depuse de către noi în neştiinţă de cauză», se arată în declaraţia lor comună”.

De remarcat că în raportul final al misiunii OSCE de observarea a alegerilor locale din 2003 se menţionează că postul NIT a fost părtinitor.

Investigaţii clandestine

Postul TV “Moldova 1” a informat că poliţia a descoperit un grup format din cetăţeni ai Federaţiei Ruse care efectua investigaţii clandestine referitoare la desfăşurarea procesului electoral din RM. Grupul respectiv dotat cu echipament electronic avea în dotare şi cantităţi importante imprimări video cu caracter electoral în favoarea “unui concurent electoral”.

Agenţia “BASA-press” a informat că “cetăţenii străini au fost descoperiţi datorită investigării de către poliţie a legalităţii confecţionării unui impunător lot de haine, predestinat unei formaţiuni politice, antrenate în actuala campanie electorală. MAI a stabilit nealocarea sumelor respective din fondul oficial declarat la CEC. Pentru încălcarea regimului de şedere în RM, toţi cei reţinuţi au fost expulzaţi din RM”.

PSDM percheziţionat

Centrul de presă al PSDM a informat că pe 11 februarie “începând cu ora 10.30 şi până la 11.30, colaboratorii poliţiei sectorului Ciocana, locotenentul major A. Ciobanu şi A. Carp au percheziţionat oficiul PSDM din sectorul Ciocana.

În timpul percheziţiei au fost confiscate listele agitatorilor pe sectorul Ciocana şi fişele de evidenţă a unor membri de partid.

Poliţiştii au percheziţionat şi obiectele personale ale Larisei Buga, care se afla în oficiul partidului. Agitatorii PSDM la fel au fost reţinuţi, supuşi presingului psihologic şi impuşi să depună mărturii şi să semneze actele întocmite de către poliţişti.

«Actul de control» întocmit de către colaboratorii de poliţie nu conţine nici o trimitere la norme de drept.

Pe parcursul percheziţiei colaboratorii de poliţie şi-au permis ameninţări grosolane la adresa persoanelor Buga Larisa, Schiţco Nelli şi Cojocari Vitalii, care se aflau în sediu, precum că aceştia vor fi traşi la răspundere pentru activitate ilicită şi că oficiul partidului va fi închis din motivul că nu este înregistrat de către Comisia Electorală Centrală.

În cadrul percheziţiei, colaboratorul poliţiei Andrei Ciobanu permanent îşi telefona superiorii, pentru ai informa cum decurge percheziţia şi pentru a primi instrucţiuni.

PSDM consideră acţiunile poliţiei drept o provocare cinică şi planificată din timp, ce are drept scop intimidarea membrilor activului şi zădărnicirea campaniei electorale a unui concurent electoral. Toate aceste acţiuni au un singur scop de a fabrica materiale compromiţătoare ce vizează PSDM.

Acest caz face parte dintr-o campanie amplă de falsificare în masă a alegerilor, organizată de către Partidul Comuniştilor cu utilizarea resurselor administrative şi prin manipularea opiniei publice”.

Şantaj împotriva RM?

Agenţia de presă “Olvia-Press” din Transnistria a difuzat o ştire în conformitate cu care Duma de Stat a Federaţiei Ruse ar fi susţinut în unanimitate un protocol referitor la introducerea sancţiunilor economice împotriva RM. Protocolul în cauză este o iniţiativă a deputatului Victor Alksnis în care se menţionează:

“În legătură cu faptul că Preşedintele RM, Vladimir Voronin, a refuzat să semneze Memorandumul (Kozak) privind reglementarea conflictului transnistrean a împuternici Comitetului pentru CSI şi relaţiile cu concetăţenii să solicite ministerelor, departamentelor informaţia despre oportunitatea aplicării unor măsuri de răspuns a Federaţiei Ruse, în particular, privind:

  1. Livrarea agenţilor energetici la preţuri mondiale (cu excepţia Transnistriei);
  2. Renunţarea la desfacerea pe teritoriul FR a producţiei alcoolice de provenienţă moldovenească (cu excepţia celei din Transnistria);
  3. Introducerea regimului de vize pentru cetăţenii RM (cu excepţia celor din Transnistria);
  4. Realizarea de către FR a prevederilor Memorandumului din 1997 cu privire la asigurarea dreptului Transnistriei la relaţii economice externe”.

Nu încape îndoială că este vorba despre un şantaj asupra conducerii RM, menit să-i creeze dificultăţi în ajunul alegerilor parlamentare.

Votul peste hotare

BMD s-a adresat CEC cu următorul apel:

“Ţinând cont de numărul impunător de mare al cetăţenilor Republicii Moldova care se află în străinătate (conform datelor neoficiale această cifră se apropie de un milion de cetăţeni) şi în temeiul prevederilor Constituţiei Republicii Moldova, Codului Electoral, Declaraţiei Universale a Drepturilor omului şi Libertăţilor fundamentale, Convenţiei Europene pentru Drepturile omului şi Libertăţile fundamentale, întru asigurarea condiţiilor reale şi egale pentru exercitarea dreptului la vot al fiecărui cetăţean al Republicii Moldova, indiferent de locul unde se va afla în ziua scrutinului — în interiorul sau în exteriorul ţării, legal sau ilegal, Blocul Electoral «Moldova Democrată» solicită deschiderea secţiilor (birourilor) de votare în străinătate, suplimentar la cele din cadrul misiunilor diplomatice ale RM, după cum urmează:

BMD îşi exprimă convingerea că CEC va da curs acestei solicitări fără întârziere şi va asigura condiţii egale şi reale tuturor cetăţenilor Republicii Moldova pentru exercitarea dreptului constituţional la vot”.