Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
În legătură cu afirmaţiile iresponsabile, făcute de V.Voronin, PSDM declară următoarele:
Alegerile parlamentare din 6 martie 2005 sînt deja fraudate de comunişti şi, în consecinţă, nu vor avea legitimitate fiindcă: a) PCRM a instaurat controlul total al mass-media guvernamentale, publice şi afiliate: b) PCRM a declanşat o campanie fără precedent de PR negru; c) PCRM intimidează şi exercită presiuni asupra opoziţiei, făcând uz de toate resursele administrative; d) PCRM manipulează opinia publică nu numai prin mass media controlată, dar şi prin pretinse sondaje de opinie independente”.
Candidaţii PPCD în Parlament, Iurie Roşca şi Andrei Groza, au fost agresaţi sîmbătă, 12 februarie, în centrul oraşului Floreşti, de către trei indivizi, în timp ce distribuiau material informativ electoral orăşenilor. Cei trei inşi i-au înjurat şi ameninţat pe Roşca si Groza, cerîndu-le să părăsească oraşul. Mai mult, indivizii l-au lovit pe Groza cu pumnii in faţa. Pentru a curma aceste acţiuni ilegale, Iurie Rosca a scos pistolul pe care îl are in dotare şi i-a somat pe cei trei să se retragă. Tipii s-au retras, continuînd să ameninţe şi să înjure”, informează agenţia FLUX.
Liderul PPCD, Iurie Roşca, a declarat că acuzaţiile PCRM la adresa Coaliţiei 2005 că ar susţine BMD şi regimul separatist transnistrean sînt lipsite de orice temei.
De fapt, APEL a confirmat că Preşedintele Voronin a avut perfectă dreptate atunci cînd la sfărşitul lunii decembrie a constat lipsa de profesionalism la Compania Teleradio-Moldova.
Pe de altă parte, Agenţia BASA-press îl citează pe Sergiu Batog, producator general al Companiei, care afirmă că raportul APEL “nu are nici o relevanţă, deoarece preşedintele APEL este şeful aparatului lui Serafim Urechean, înscris în cursa electorală… Prin acest raport, Dorogan, care controleaza mass-media de buzunar al lui Urechean, încearcă sa ascundă neregulile de la audiovizualul municipal care promoveaza insistent un singur concurent electoral”. Batog mai susţine că “este vorba despre o mafie a ONG-urilor care face lobby pentru un concurent electoral”.
În interviul în cauză Victor Stepaniuc afirma: “Noi am fost numiţi tot timpul un partid pro-rus, pro-estic. Noi avem un respect faţa de cultura rusă, faţa de poporul rus, dar trebuie sa avem şi un stat independent. Vine timpul cînd trebuie sa le spui duşmanului că e duşman, oponentului ca e oponent, sînt timpuri cînd lucrurile merg mai diplomatic, dar sînt timpuri cînd lucrurile ies la suprafaţă.
Vom rezolva problema transnistreană împreună cu structurile europene, cu politicienii din Rusia, Ucraina şi România. Nu pot spune cînd. Din păcate, în anturajul preşedintelui Putin sînt mulţi şovinişti rusi. Eu sînt marxist-leninist, dar Lenin nu a fost un sovinist, el a fost o personalitate care a promovat dreptul persoanelor la autodeterminare”.
De fapt, concluziile lui Victor Stepaniuc se corelează foarte bine cu cele ale ministrului afacerilor externe al Ucrainei Boris Tarasiuc, care recent, în cadrul conferinţei “Ucraina, UE, Rusia: provocări şi posibilităţi pentru relaţii de tip nou” a numit soluţionarea problemei transnistrene ca fiind “una dintre cele mai importante sarcini ale securităţii naţionale a statului ucrainean… Pentru Ucraina Transnistria reprezintă o gaură neagră a Europei, unde cineva se imbogaţeste, iar sute de mii de oameni traiesc în sarăcie. Sînt convins că existenţa acestuia şi al altor regimuri de marionetă, care împiedică crearea Europei unite, nu convine, din punct de vedere strategic, nici Federaţiei Ruse” (după agenţia INFOTAG).