Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
În acelaşi timp, au fost constatate şi fenomene negative în desfăşurarea procesului electoral. Potrivit autorilor, în pofida recomandărilor formulate anterior, a fost neglijată problema persoanelor ale căror acte de identitate au termenul de valabilitate expirat, nu a fost stabilită o procedură unică de participare la alegeri pentru persoanele care au şi domiciliu şi reşedinţă, CEC nu a dispus pînă în prezent publicarea hotărîrilor sale în “Monitorul oficial”, autorităţile locale tărăgănează procesul de întocmire a listelor electorale.
Raportul atestă, de asemenea, cazuri de agresare a susţinătorilor concurenţilor electorali, apariţia unor forme noi de implicare a reprezentanţilor forţelor de ordine în campania electorală, cazuri de urmărire administrativă a susţinătorilor concurenţilor electorali pentru afişarea arbitrară a materialelor electorale, în lipsa locurilor speciale de afişaj electoral; nedeclararea în presă a mijloacelor financiare şi materiale ale concurenţilor electorali.
Asistenţa juridică gratuită este acordată alegătorilor, ziariştilor, ONG-urilor şi constă în: acordarea consultaţiilor juridice; întocmirea cererilor, documentelor; reprezentarea persoanelor interesate în faţa Comisiei Electorale Centrale sau a instanţei judecătoreşti; medierea situaţiilor de conflict.
Solicitanţii pot apela la următoarele numere de telefon: în Chişinău (022) 23 83 84, în Bălţi (0231) 2 33 30, în Cahul (0 299) 3 22 50, în Căuşeni (0 243) 2 76 16, (0 243) 2 76 17, în Comrat (0 298) 2 49 82, (0 298) 2 25 68.
Proiectul “Asistenţă juridică gratuită în litigiile electorale” este sprijinit de Fundaţia Eurasia cu suportul financiar al Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare (USAID).
Articolul «PSD a atacat presa» publicat de «Moldova suverană» este o probă de folosire directă a tehnologiilor electorale «murdare» împotriva PSDM, de dezinformare masivă a opiniei publice şi de încălcare a principiilor democratice de desfăşurare a campaniei electorale.
“Considerăm inadmisibil un atare comportament al ziarului Guvernului RM şi cerem ca «Moldova suverană» să dezmintă public informaţia plasată în numărul din 16 februarie 2005 şi să publice comunicatul PSDM integral”.
Scrisoare oficială al Partidului Social Democrat din Moldova
PSDM, 17 februarie 2005