||
Republica Moldova se află într-un moment decisiv al evoluţiei sale. Timp de patru ani, condusă de un regim politic autoritar, ţara a ajuns să fie umilită, izolată şi sărăcită. Moldova nu are astăzi o economie de piaţă funcţională, iar Europa ne consideră o ţară cu o democraţie “bolnavă”. Este momentul să alegem între dezvoltare şi regres, între demnitate şi lipsă de speranţă, între Integrare Europeană şi izolare.
Aceste circumstanţe dictează cerinţe noi faţă de clasa politică, dar şi faţă de întreaga societate, pentru realizarea obiectivului fundamental — evitarea unei crize profunde şi a unei izolări totale, iminentă sub guvernarea partidului retrograd al comuniştilor.
Moldova are nevoie de SCHIMBARE şi MODERNIZARE:
- schimbarea regimului politic autoritar, reprezentat de un partid al trecutului, al unei ideologii compromise şi primejdioase pentru societate şi civilizaţia democrată;
- schimbarea şi modernizarea modului de guvernare, care utilizează un stil sovietic administrativ de comandă;
- schimbarea şi modernizarea politicii interne şi externe, care să asigure stabilitate reală în societate.
Formarea unui stat democratic autentic e posibilă doar pe un fundament economic trainic. Nu poate fi liber un popor sărac şi flămînd, preocupat numai de supravieţuirea sa fizică. Blocul MOLDOVA DEMOCRATĂ proclamă drept obiectiv principal al politicilor sale economice eradicarea sărăciei, asigurarea unui nivel decent de trai tuturor cetăţenilor şi a unei orientări stabile spre bunăstare, dezvoltare durabilă.
Blocul MOLDOVA DEMOCRATĂ dispune de programe concrete orientate spre soluţionarea problemelor ţării şi integrarea ei în Uniunea Europeană.
Mai întîi — cetăţeanul!
Orice reformă, orice investiţie va urmări obiectivul nostru primordial — bunăstarea cetăţeanului! În acest scop, Blocul MOLDOVA DEMOCRATĂ:
- Va crea, anual 100 de mii de noi locuri de muncă; va organiza cursuri gratuite de calificare, recalificare şi un proces de formare profesională pentru şomeri.
- Va asigura, pînă în anul 2009, un salariu mediu pe economie echivalent cu 250–300 de dolari. Va corela salariul mediu al lucrătorilor din sfera bugetară cu salariul mediu pe economie. Va indexa anual salariile, corelîndu-le cu rata inflaţiei.
- Va majora anual, cu 30 %, numărul burselor universitare de la Bugetul de Stat. Bursa minimă va constitui echivalentul a 50 de dolari.
- Va reduce, pînă la 10–12%, impozitul pe venitul persoanelor fizice. Va reduce cota contribuţiilor de asigurări sociale de la 27%, în anul 2005, pînă la 22%, în anul 2009.
- Va majora şi indexa în permanenţă pensiile, astfel încît, pînă în anul 2009, pensia medie să fie de, cel puţin, 120–150 de dolari. Pentru lucrătorii din agricultură — pensii la nivelul celor pe ţară. Va unifica sistemul de calculare a pensiei pentru cetăţenii, care au ieşit la pensie pînă şi după anul 1999, în vederea asigurării de pensii egale pentru muncă egală.
- Va perfecţiona sistemul de asigurări medicale, va dubla programul unic de servicii medicale necesare, realizat prin sistemul de asigurare obligatorie medicală. Va garanta dreptul fiecărui cetăţean la alegerea liberă a medicului şi a instituţiei medicale.
- Va pleda pentru introducerea sistemului de circulaţie fără vize pentru cetăţenii noştri în ţările UE. Va obţine un sistem facilitar de circulaţie a cetăţenilor în Ucraina, Rusia şi România.
Familia — adresa politicilor sociale!
Sănătatea morală a societăţii şi capacitatea unei naţiuni de a convieţui într-o lume modernă depind de trăinicia familiei. Politicile sociale ale Blocului MOLDOVA DEMOCRATĂ vor fi îndreptate prioritar spre protejarea familiei. În acest scop, Blocul MOLDOVA DEMOCRATĂ:
- Va scuti de impozite mijloacele cetăţenilor cheltuite pentru construcţia şi procurarea spaţiului locativ, inclusiv prin creditarea ipotecară. Pentru familiile social vulnerabile construcţia spaţiului locativ se va face din contul bugetelor de stat şi locale.
- Va asigura respectarea strictă a principiului de susţinerea socială a populaţiei cu venituri mici prin compensaţii direcţionate, astfel ca nivelul plăţilor comunale să constituie nu mai mult de o treime din bugetul familiei
- Va compensa, în proporţie de 50%, costul utilităţilor (servicii comunale, carburanţi, apă curentă, canalizare etc.) pentru familiile care au venituri de sub 500 de lei de persoană;
- Va stabili indemnizaţii unice, în mărime de 3000 de lei, la naşterea primului copil, şi de 1000 de lei — pentru următorii.
- Va indexa anual plăţile de asigurări sociale pentru familiile defavorizate.
- Va oferi indemnizaţii unice pentru şcolarizarea copiilor din familiile defavorizate.
- Va majora cuantumul indemnizaţiilor pentru familiile adoptive şi pentru copiii orfani luaţi sub tutelă şi al plăţilor pentru susţinerea socială a elevilor şi a studenţilor orfani din instituţiile de învăţămînt.
- Va garanta copiilor din localităţile rurale aceleaşi posibilităţi pe care le au copiii de la oraş: studii liceale de calitate, şcoli sportive şi artistice, acces la Internet, la cunoştinţe moderne.
- Va redeschide grădiniţe cu program prelungit, le va moderniza şi dota, pentru un proces de “educaţie timpurie”, corelat cu procesul de instruire şcolară.
- Va garanta şanse egale pentru încadrarea în cîmpul muncii, salarizare şi promovarea în funcţii de conducere a femeilor. Va organiza cursuri gratuite de calificare, de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, pentru femeile angajate, care revin din concediul de îngrijire a copilului.
- Va implementa un program naţional, în parteneriat cu sectorul nonguvernamental, privind crearea centrelor de plasament pentru bătrînii singuri şi pentru femeile-victime ale violenţei în familie.
- Va garanta plasarea în cîmpul muncii a tinerilor specialişti, prin facilităţi fiscale acordate agenţilor economici.
- Va stimula oferirea de credite fără dobîndă pentru studii şi pentru iniţierea unei afaceri de către tineri.
Comunităţi moderne într-un stat prosper!
Puterea unui stat rezidă în nivelul de dezvoltare a localităţilor sale. Republica Moldova are şansa să devină un stat dezvoltat numai revigorînd infrastructura acestora la nivelul standardelor europene. În acest scop, Blocul MOLDOVA DEMOCRATĂ:
- Va crea în localităţi o infrastructură social-culturală modernă. Va construi şi reabilita drumurile locale, va asigura conexiunea fiecărei localităţi la traseele naţionale.
- Va asigura trecerea treptată a oraşelor şi satelor la aprovizionarea centralizată cu apă potabilă de calitate. Va reduce poluarea mediului prin construirea de întreprinderi de prelucrare şi valorificare a deşeurilor.
- Va asigura — pînă la finele mandatului — gazificarea integrală a ţării. Va contribui la termoficarea localităţilor.
- Va asigura, pînă în 2008, staţii de telefonie fixă în toate localităţile, asigurînd accesul la aceste servicii pentru toţi solicitanţii.
- Va transfera în gestiunea administraţiei publice locale obiectivele ce constituie bunuri naturale: iazuri, păduri, cariere. Va implementa un program naţional de împădurire.
- Va reconstrui şcolile şi grădiniţele, instituţiile medicale şi cele culturale din localităţile rurale.
- Va încuraja angajarea tinerilor specialişti în şcolile şi în instituţiile de sănătate de la sate prin stimulente salariale, prin compensarea plăţilor pentru chirie şi serviciile comunale.
- Va reconstrui stadioanele şi va amenaja noi săli de sport, va diversifica formele de odihnă a tineretului din mediu rural.
- Va stimula dezvoltarea turismului rural, a meşteşugurilor populare şi apariţia pensiunilor agricole.
- Va asigura ordinea publică şi securitatea personală a cetăţenilor.
Un viitor pentru Moldova!
Blocul MOLDOVA DEMOCRATĂ porneşte de la postulatul că statul este doar un instrument pentru realizarea intereselor societăţii şi ale cetăţeanului, ale familiei şi comunităţii. Pentru a orienta activitatea administraţiei publice centrale şi locale în această direcţie, Blocul MOLDOVA DEMOCRATĂ:
- Va realiza separaţia reală a puterilor, prin: consolidarea puterii executive, eliminînd birocraţia şi plasînd administraţia publică în serviciul cetăţeanului; sporirea responsabilităţii Parlamentului; restabilirea independenţei puterii judecătoreşti, plasarea ei în afara influenţelor politice şi asigurarea protecţiei reale a cetăţeanului. Puterea judecătorească va fi independentă şi activă în combaterea corupţiei. Blocul MOLDOVA DEMOCRATĂ va iniţia desfăşurarea unui referendum privind alegerea preşedintelui ţării şi a judecătorilor direct de către populaţie.
- Va reforma sectorul de securitate şi de apărare, în scopul excluderii practicilor de poliţie politică şi va forma o armată profesionistă, pe bază contractuală. Va institui un control riguros al societăţii civile asupra sistemului de securitate şi de apărare.
- Va reforma sectorul public, ajustîndu-l structural şi funcţional la cerinţele economiei de piaţă moderne, va reduce numărul de ministere şi departamente, de funcţii de control ale aparatului de stat, precum şi numărul funcţionarilor.
- Va asigura democraţia reală participativă, în cadrul căreia populaţia va avea un control nemijlocit la adoptarea deciziilor. Va asigura dreptul cetăţeanului de a decide pentru sine şi pentru comunitatea sa.
- Va stimula dezvoltarea societăţii civile — partener egal al statului în realizarea politicilor naţionale.
- Va garanta independenţa reală şi neamestecul forţelor politice şi al statului în activitatea sindicatelor, a patronatului, a societăţii ştiinţifice şi a organizaţiilor nonguvernamentale.
- Va asigura o creştere economică reală şi durabilă, de 15% anual, drept bază pentru creşterea bunăstării cetăţenilor şi reducerea decalajului faţă de statele din Uniunea Europeană.
- Va asigura un mediu concurenţial şi de afaceri atractiv, pentru intensificarea procesului investiţional. Va restabili relaţiile cu Organismele financiare internaţionale.
- Va relansa industria prin crearea întreprinderilor mixte cu participarea companiilor străine, care vor aduce tehnologii performante.
- Va extinde domeniului de aplicare a patentei de întreprinzător; va introduce sistemul de înregistrare a întreprinderilor mici şi mijlocii prin poştă; va simplifica procedura de evidenţă şi de prezentare a dărilor de seamă pentru întreprinderile din businessul mic şi mijlociu.
- Va introduce un sistem stabil de asistenţă financiară pentru producătorii agricoli.Va susţine ţăranii, prin subvenţii de stat în mărime de 300 de lei per hectar. Ţăranii vor beneficia de credite şi de sprijin în desfacerea produselor agricole competitive, în aplicarea unor sisteme eficiente de irigare.
- Va asigura, în parteneriat cu sectorul privat, crearea a 30 de Centre (Case de Ambalare) pentru colectarea, condiţionarea, păstrarea şi desfacerea produselor agricole şi stimularea exportului, prin rambursarea parţială a cheltuielilor de ambalare.
- Va corela programele economice, sociale, de alt ordin, cu rigorile europene de protecţie a mediului natural.
- Va promova o politică externă dinamică şi consecventă, asigurînd Republicii Moldova un loc meritat în Europa Unită, iar cetăţenilor săi — un statut de europeni cu drepturi depline.
Oferta electorală a Blocului MOLDOVA DEMOCRATĂ va constitui baza Programului de guvernare, care este axat pe următoarele PRINCIPII FUNDAMENTALE:
- Republica Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil.
- Obiectivul strategic al Republicii Moldova este integrarea în Uniunea Europeană şi în structurile euroatlantice, precum şi edificarea unui parteneriat durabil cu SUA.
- Republica Moldova constată că structurile Comunităţii Statelor Independente şi-au demonstrat ineficienţa şi îşi va retrage calitatea de membru al CSI, pledînd pentru relaţii bilaterale profunde şi reciproc avantajoase cu Rusia, Ucraina şi alte state din spaţiul ex-sovietic.
- Republica Moldova consideră drept ilegală prezenţa armatelor străine pe teritoriul său şi cere retragerea imediată, necondiţionată şi completă a acestora şi a arsenalelor lor militare.
- Republica Moldova îşi asigură, în baza Declaraţiei de Independenţă, unitatea poporului şi armonia relaţiilor interetnice, prin integrarea cetăţenilor de altă origine etnică în societatea moldovenească, conform criteriilor de la Copenhaga.
- Statul încurajează solidaritatea socială şi asigură un nivel de viaţă decent fiecărui cetăţean, prin plăţi compensatorii, la nivelul bugetului minim de consum.
- Republica Moldova asigură respectarea principiilor economiei de piaţă funcţionale, care să garanteze creşterea bunăstării cetăţenilor.
- Statul asigură funcţionarea optimă a instituţiilor democratice şi independenţa reală a justiţiei.
- Sectorul public este depolitizat, funcţionarii publici sînt angajaţi pe bază de concurs şi contribuie la sporirea rolului structurilor administrative centrale şi locale în îmbunătăţirea mediului de afaceri şi ridicarea eficienţei economiei.
- Actul de guvernare este transparent, consecvent şi asigură continuitatea în atingerea obiectivelor strategice ale Republicii Moldova.
Garanţiile realizării acestei oferte sînt:
- Un lider politic naţional, hotărît şi consecvent.
- O echipă profesionistă, experimentată, capabilă să-şi asume riscurile şi responsabilităţile guvernării.
- Programe realiste şi eficiente, menite să-i asigure fiecărui om — bunăstare, bătrînilor — o viaţă asigurată, copiilor — căldura familiei.
INTEGRAREA EUROPEANĂ este posibilă doar cu O NOUĂ GUVERNARE!
VIITORUL APARŢINE MOLDOVEI DEMOCRATE!
ÎMPREUNĂ PENTRU O VIAŢĂ MAI BUNĂ!