Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2005Concurenţi electoraliPSDM

Program electoral a Partidului Social-Democrat din Moldova (PSDM)

|versiune pentru tipar|

Noi vom construi statul de drept!

Poporul va participa direct la formarea tuturor ramurilor puterii: legislative, executive si judecatoresti. Va controla gestionarea banilor publici de catre functionari. Va controla mass media publice.

Statul va asigura libertatea cuvantului, presei, dreptul la justitie independenta. Nici un abuz, nici o incalcare nu vor ramane nepedepsite.

Fiecare cetatean va alege prin vot direct Presedintele Republicii Moldova, presedintele raionului. Poporul va forma direct puterea executiva atat la nivel local, cat si la cel national.

Cetatenii vor alege prin vot direct deputatii in Parlament nominal din partea fiecarui raion. Cetatenii vor putea urmari activitatea deputatului, vor sti cum voteaza acesta, ce initiative legislative inainteaza.

Vor putea rechema deputatul, daca acesta nu-si indeplineste obligatiile.

Cetatenii vor controla numirea in functie a judecatorilor, demiterea lor si aplicarea masurilor disciplinare fata de ei.

Poporul va controla direct activitatea cenzorilor, numirea si rechemarea lor din functie. Va fi asigurata transparenta gestionarii finantelor publice.

Cetatenii vor forma prin vot direct Consiliul de Observatori care administreaza activitatea mass media publice. Televiziunea, radioul si presa vor deveni cu adevarat publice.

Fiecare functionar va fi obligat sa raspunda in fata poporului, iar alegatorul va avea mecanisme reale pentru a controla activitatea lui.

Sistemul propus va dezradacina astfel de “boli sociale” ale statului cum sunt coruptia, abuzul de putere, uzurparea puterii, irosirea neintemeiata si ilegala a banilor publici.

Sistemul organizarii statului, propus de PSDM, ne va conduce spre o democratie reala — spre puterea reala a poporului!

Noi vom sustine micul business!

Noi consideram micul business drept baza unei economii de piata puternice. Ponderea micului business trebuie sa constituie nu mai putin de 50% din Produsul Intern Brut si 70% din numarul locurilor de munca in economie.

Noi afirmam ca este inadmisibil de a atribui business-ului mic, spre deosebire de cel mare, rolul fiscal. Acesta abia urmeaza sa devina contribuabil. La prima etapa, antreprenoriatul mic reprezinta:

Noi vom promova o politica economica stimulatorie si vom crea conditii preferentiale pentru micul business:

Noi vom asigura pentru detinatorii de patenta:

Micul business va constitui baza clasei de mijloc si a cresterii economice durabile!

Noi vom promova o politica externa bazata pe interesele noastre nationale!

Noi consideram drept o prioritate strategica crearea conditiilor pentru integrarea RM in Uniunea Europeana si concepem Europa drept un teritoriu unic sub aspect cultural si istoric. Vom crea un spatiu comun cu Europa unita.

Vom pune in aplicare modelul european de dezvoltare politica, economica si sociala, bazat pe respectarea stricta a drepturilor omului, economia de piata si independenta puterii judecatoresti. Vom asigura o baza institutionala moderna, transparenta, debirocratizata, care se va afla cu adevarat in serviciul cetateanului. Vom reduce in mod accelerat decalajul fata de media europeana in ceea ce priveste nivelul de trai, calitatea serviciilor publice, calitatea administrativa. Vom realiza aceste obiective prin accentuarea dimensiunii economice a politicii externe, prin activizarea diplomatiei economice.

Integrarea europeana nu trebuie sa conduca la inrautatirea relatiilor cu Rusia. Noi vom reconstrui, la un nivel calitativ nou, parteneriatul strategic cu Rusia, tinand cont de interesele comune in domeniile economic, politic, cultural si de importanta Rusiei in rezolvarea diferendului transnistrean.

Reintregirea tarii pe cale pasnica va constitui unul din obiectivele principale ale participarii PSDM la guvernare.

Vom restabili si vom aprofunda relatiile economice, politice si culturale cu tarile vecine Romania si Ucraina. Vom promova si implementa proiecte de colaborare transfrontaliera, cum ar fi “Prutul de Sus” si “Dunarea de Jos”. Vom participa activ in proiecte comune pentru tarile din Sud-Estul Europei si a bazinului Marii Negre. Vom crea zona economica libera internationala Giurgiulesti — Reni — Galati.

Obiectivul strategic al politicii noastre externe — integrarea europeana a RM, inclusiv aderarea la UE — il vom atinge prin promovarea unei imagini politice si economice favorabile a Republicii Moldova pe plan extern, in scopul atragerii investitiilor de capital si crearii unei economii competitive.

Vom crea un cadru legislativ clar si transparent, o economie competitiva cu o infrastructura moderna si o cultura europeana, adecvate cerintelor secolului XXI.

Noi vom consolida societatea!

PSDM indeamna la consolidare pentru edificarea unui stat Democratic puternic si Social echitabil. Este necesara unirea tuturor fortelor sanatoase ale societatii, pentru realizarea acestui scop.

In Uniunea Europeana si tarile dezvoltate, natiunea este privita ca un concept complex, civic. Conceptul de stat-natiune a fost degradat de dreapta politica pana la ideea de etnos-natiune, concept care a favorizat dezbinarea puternica a societatii moldovenesti. Stanga comunista a exaltat ideea ca Moldova este un stat polietnic, multinational, in care etnia majoritara o constituie moldovenii. Ambele concepte sunt straine spiritului european bazat pe principiile natiunii civice.

PSDM propune ca la baza identitatii poporului nostru sa fie puse principiile de cetatenie si natiune. Din punctul acesta de vedere, indiferent de originea noastra etnica, toti suntem moldoveni. Doar astfel putem sa ne integram in UE, pe baza principiilor civice.

PSDM considera ca provenienta etnica si nationalitatea reprezinta chestiuni personale ale fiecarui cetatean in parte si nu trebuie sa serveasca drept cauza pentru tot felul de manipulari si diverse abuzuri care conduc la dezbinarea societatii si la destabilizarea statului.

Indiferent de faptul drept cine ne consideram noi — moldoveni, romani, rusi, ucraineni, gagauzi, bulgari, evrei — toti suntem cetatenii Republicii Moldova, suntem un popor integru al Moldovei suverane.

PSDM propune urmatoarele mecanisme de consolidare: promovarea valorilor ce ne unesc si excluderea factorilor ce ne dezbina. Noi alegem ceea ce ne va uni!

Noi vom construi o economie noua!

Noi vom promova o Politica Economica Noua, orientata spre satisfacerea intereselor maselor largi ale populatiei prin accelerarea cresterii economice. Vom construi o economie de piata puternica, in care rolul statului va fi de reglementare, directionare si stimulare.

Vom reconstrui complexul agro-industrial. Vom asigura dezvoltarea accelerata a industriei, a ramurilor de tehnologii performante. Aceste directii vor deveni sursele principale de crestere economica calitativa si durabila.

Vom simplifica sistemul fiscal, vom stabili un impozit unic pentru intreprinderile mici si 3–4 impozite pentru intreprinderile medii si mari.

Vom reduce TVA pana la 10%, iar pentru mijloacele de producere importate — pana la 0%. Vom reduce impozitul pe profit pana la 10%. Vom stabili un impozit unic social in proportie de 12–15%.

Vom reduce la minimum necesar numarul ministerelor, departamentelor si agentiilor de stat. Vom pleda pentru un guvern profesionist, compact si eficient.

Vom anula serviciile cu plata, impuse de structurile de stat. Vom reduce numarul organelor de control. Vom lichida Centrul Combaterii Crimelor Economice si Coruptiei, care a fost transformat intr-un organ de represiune. Inspectoratul Fiscal va fi unica institutie abilitata sa controleze activitatile economice. Procedura controalelor va fi reglementata de Lege.

Vom sustine initiativa privata, antreprenoriatul, care constituie baza unei economii de piata puternice si social orientate. Vom implementa programul “Guvernul Electronic”, care va exclude factorul uman din relatia antreprenor — functionar si va reduce la minimum fenomenul coruptiei. Vom legaliza economia subterana.

Vom stopa procesul de renationalizare si monopolizare a ramurilor economiei nationale.

Vom sustine concurenta libera si loiala ca instrument de dezvoltare. Vom proteja producatorii autohtoni si vom stimula exportul. Vom atrage, vom sustine si vom garanta investitiile locale si straine.

Vom asigura o crestere accelerata de cel putin 14–16% pe an si, in 5 ani, vom dubla PIB-ul.

Noi vom construi statul bunastarii pentru toti!

Noi vom promova o politica sociala activa, care va avea drept obiective prioritare cresterea nivelului de trai, grija fata de cetatean si familie ca institutie fundamentala a societatii.

Noi vom micsora, in regim de urgenta, toate cheltuielile de stat neintemeiate (reducerea considerabila a numarului de functionari, automobilelor luxoase, deplasarilor costisitoare in strainatate, organizarea summit-urilor fara rezultate etc.) si, respectiv, vom asigura redirectionarea veniturilor bugetare in sfera sociala, inclusiv pentru majorarea pensiilor si a salariilor.

Educatia prescolara, invatamantul primar si secundar vor fi gratuite.

Vom moderniza si asigura conditii educationale de baza in scolile din mediul rural.

Vom reduce rata abandonului scolar prin acordarea unor subventii familiilor sarace.

Sistemul de invatamant superior va fi reformat reiesind din cerintele pietei locurilor de munca si a economiei in general. Doar 10–20% din locurile institutiilor de invatamant superior vor fi cu plata.

Vor fi acordate imprumuturi bancare pentru studii universitare, returnabile in 5 ani dupa absolvire. Vom dubla locurile de munca prin promovarea facilitatilor fiscale pentru intreprinderile care vor angaja tineri specialisti.

Vom reforma sistemul de asigurari medicale pe principiile economiei de piata. Banii transferati de persoane si intreprinderi vor putea fi gestionati, inclusiv de companiile de asigurari private, la alegerea pacientului. Vom crea conditii favorabile pentru medicii care doresc sa deschida cabinete si clinici private.

Vom majora numarul serviciilor medicale asigurate. Din contul statului, se va acorda asistenta medicala gratuita persoanelor social-vulnerabile.

Prin implementarea noului program social-economic propus de PSDM,