Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
A început o nouă campanie electorală şi dumneavoastră, stimaţi alegători, trebuie să treceţi printr-un nou stres. Din nou, ca şi cu patru ani în urmă, nu-şi vor da rînd doritorii de a enumera toate nenorocirile societăţii noastre, iarăşi vi se va pune întruna degetul pe rană. Partide, blocuri electorale, diferiţi lideri deacum se învinuiesc reciproc de toate relele, propunînd, care mai de care, reţete salvatoare. Să fim atenţi, însă: nimeni nu răspunde la întrebarea principală: de ce, după 15 ani de reforme şi democraţie, situaţia din Republica Moldova nu se schimbă în bine?
Partidul Ţărănesc îşi exprimă convingerea că starea de lucruri nu se va îmbunătăţi pînă cînd nu se va face dreptatea cuvenită ţăranilor noştri.
Secole la rînd Moldova a fost o ţară a ţăranilor — nu întîmplător aceste două cuvinte, ţară şi ţăran, au aceeaşi rădăcină. Generaţii la rînd, strămoşii, bunicii şi părinţii noştri au lucrat acest pămînt ca buni gospodari, crescîndu-şi copiii în dragoste pentru Dumnezeu şi faţă de aproapele său. În diferite epoci ei au trăit în chip diferit, însă niciodată, nici în cele mai grele vremuri, nu a fost la noi ceva asemănător exodului ce are loc astăzi. Iar aceasta se întîmplă pentru că, o dată cu dobîndirea libertăţii şi independenţei, cei care au condus şi continuă să conducă ţara nu au avut grijă de principalul: de a înlătura nedreptatea faţă de cei datorită cărora există statul nostru, faţă de cei care dispun de fapt de putere în ţară. Deşi în ultimii ani s-a vorbit mult despre întoarcerea datoriilor către ţărani, în realitate nu s-a schimbat nimic.
Ar fi naiv să se creadă că Republica Moldova ar putea rezolva mulţimea de probleme stringente cu care se confruntă astăzi, fără a soluţiona această problemă a ţăranilor.
Spunînd “Dreptate pentru ţărani”, Partidul Ţărănesc nu-i are în vedere numai pe oamenii muncii de la ţară. Programul pe care îl propunem la judecata alegătorilor prevede un complex amplu de măsuri în scopul îmbunătăţirii situaţiei în economie, în sfera socială, în învăţămînt, în cultură. Acum, însă, am dori să subliniem altceva.
De 15 ani dumneavoastră, cetăţenii Republicii Moldova, susţineţi, şi prin impozitele pe care le plătiţi, statul moldovenesc independent. În toţi aceşti ani aţi plătit pentru a întreţine parlamentul, pe preşedintele statului, guvernul, o armată uriaşă de funcţionari din aceste şi alte instituţii ale statului — poliţia, vama, instanţele judecătoreşti etc. Nici nu vă întrebăm dacă sînteţi satisfăcuţi de activitatea lor. Partidul Ţărănesc doar constată următorul fapt: deocamdată, în fapt, a avut de cîştigat, datorită independenţei, numai clasa birocraţiei naţionale. Restul populaţiei, pe seama căreia această clasă a făcut diferite experimente în chip de pretinse “reforme”, a fost mereu în pierdere.
Discuţiile politicienilor noştri despre “aliaţi strategici” — fie Rusia, fie Europa — nu sînt decît vorbe goale. Căci şi la Est, şa la Vest Republica Moldova încă mult timp înainte va fi percepută numai ca un furnizor de forţă de muncă ieftină. Despre ce “integrare europeană” poate fi vorba, cînd statul nostru s-a scufundat în datorii, cînd aici înfloreşte corupţia, delapidările de fonduri publice, hoţia elementară? Iar pe acest fundal, liderii politici duc o luptă pasionată pentru dreptul de a se perinda la cîrma puterii. Toate categoriile sociale de la noi sînt cuprinse de sentimentul deznădejdii, a pierderii oricăror repere .
Partidul Ţărănesc declară: există ieşire din situaţie! Spunînd “Dreptate pentru ţărani”, noi vrem, pentru început, să rupem cercul vicios existent, în care diferite partide vin la guvernare şi pleacă, iar în societate totul rămîne neschimbat. Acest cerc vicios poate fi rupt numai prin crearea unui sistem nou de guvernare a ţării. În locul unei piramide a puterii, compromisă şi care este peste putinţă a fi întreţinută de contribuabili, Moldova are nevoie de un mecanism al statului principial nou, cu mult mai puţin costisitor şi care ar corespunde intereselor cetăţenilor simpli.
“Dreptate pentru ţărani” înseamnă un nou parlament, format din 51 de deputaţi (în loc de 101, cît sînt acum), fiecare deputat urmînd a fi ales în mod individual. Cît se poate să mai fie minţit poporul cu listele electorale? Oamenii trebuie să ştie pentru cine votează şi cine, concret, prezintă interesele lor în organul legislativ suprem.
“Dreptate pentru ţărani” înseamnă un preşedinte al statului, ales de întregul popor. Dreptul de a alege preşedintele trebuie luat de la deputaţi şi restituit cetăţenilor, iar alegea preşedintelui, tot în scopul economisirii banilor contribuabililor, trebuie să se facă concomitent cu alegerile deputaţilor în Parlament.
“Dreptate pentru ţărani” înseamnă un guvern din cel mult 6 ministere (în prezent, avem 16 ministere!); aceasta mai înseamnă reducerea drastică, cel puţin de două ori, a numărului funcţionarilor de stat, vameşilor, poliţiştilor — atît la Chişinău, cît şi în provincie.
“Dreptatea pentru ţărani” înseamnă funcţionarea unei Bănci ţărăneşti de stat, care acordă fermierilor credite cu o dobîndă de 5% anual (în loc de 25%, cu cît acordă acum băncile comerciale).
“Dreptatea pentru ţărani” înseamnă o remunerare demnă a muncii învăţătorilor şi profesorilor care îi învaţă carte pe copiii de ţărani, în şcoli şi universităţi; aceasta înseamnă servicii medicale calitative şi gratuite; soluţionarea altor probleme acute ce stau în faţa a sute de mii de concetăţeni de ai noştri — fie trăitori ai Republicii Moldova, fie nevoiţi să plece la munci în străinătate.
Este important să facem primul pas. Reducerea armatei gigantice de funcţionari publici ar face disponibile milioane de lei, care vor fi utilizaţi în sfere de o importanţă vitală pentru cetăţeni. E de menţionat şi un alt aspect: deja simpla reducere a numărului birocraţilor ar conduce inevitabil la diminuarea corupţiei, luării de mită, a tot felul de impozite şi interdicţii care strangulează economia moldovenească. Societatea va răsufla, în fine, uşurată, va simţi un impuls spre dezvoltare. Se va putea începe realizarea unor programe concrete, fără teamă că totul va rămîne “numai scris pe hîrtie”, cum se întîmplă cînd populaţia e strînsă în cleştele sistemului birocratic actual
Partidul Ţărănesc îşi propune acum drept principal scop politic înlăturarea de la putere în Republica Moldova a clasei birocraţiei naţionale şi crearea unui mecanism de stat, aflat sub controlul poporului. Noi propunem, pentru prima oară în istoria Moldovei independente, o serie de schimbări care nu vor atinge interesele poporului (dimpotrivă, poporul va avea numai de cîştigat), dar vor lovi în interesele celor care au făcut pînă acum experimente pe seama poporului.
Noi ştim ce trebuie să facem şi avem suficientă voinţă politică pentru a realiza sarcinile ce ni le propunem.
Partidul Ţărănesc contează pe susţinerea dumneavoastră, stimaţi alegători.
Nicolae Andronic,
preşedintele PŢCDM