Preşedintele Adunării Parlamentare a OSCE, Joao Soares, aflat în vizită oficială la Chişinău, a participat la o conferinţă, avînd drept subiect de discuţii şi alegerile parlamentare programate pentru 5 aprilie. El şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu hărţuirea liderilor opoziţiei şi a declarat că OSCE va monitoriza atent campania electorală şi procesul de votare. Accentul se va pune pe corectitudinea alegerilor — accesului egal pentru toate partidele politice la mass-media. În cadrul vizitei la Chişinău Joao Soares a avut întîlniri cu preşedintele Parlamentului, liderii partidelor politice şi organizaţii civice, implicate în monitorizarea alegerilor.
UE este interesată de alegerile din Moldova
Reprezentantul special al Uniunii Europene în Republica Moldova, Kalman Mizsei, s-a întîlnit cu preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, pentru a discuta aspecte ale desfăşurării alegerilor parlamentare din 5 aprilie 2009. Marian Lupu a subliniat interesul autorităţilor moldovene pentru un proces electoral democratic, liber şi echitabil, în corespundere cu normele internaţionale. În acest sens vor fi create condiţii pentru asigurarea monitorizării alegerilor de către un număr mare de observatori locali şi internaţionali. Marian Lupu a menţionat că indiferent de rezultatele alegerilor, opţiunea europeana a Republicii Moldova va ramîne o prioritate a politicii interne si externe. (potrivit ştirilor MOLDPRES)
CEC a luat extra-măsuri împotriva votului multiplu
CEC a adoptat o hotărîre potrivit căreia la alegerile din 5 aprilie în fişa de însoţire a buletinului de identitate sau în alte acte de identitate cu care alegatorii pot vota va fi aplicată o stampilă specială cu inscripţia “Alegeri 05.04.09”. Decizia a fost consultată cu liderii formaţiunilor înregistrate în calitate de concurenţi electorali, care au acceptat iniţiativa CEC ca pe o măsură suplimentară pentru a exclude votarea multiplă. Măsura a fost necesară întrucît din anumite cauze nu a putut fi implementat Registrul electronic al alegătorilor.
CEC a egalat în obligaţii radiodifuzorii privaţi şi cei publici
CEC a dispus ca posturile de radio şi televiziune private care vor decide să organizeze dezbateri electorale să aibă aceleaşi drepturi şi obligaţii ca şi Compania publică “Teleradio-Moldova”, adică să desfăşoare dezbateri electorale pe gratis.
CEC a constituit consiliile electorale
CEC a adoptat o hotărîre prin care a constituit consiliile electorale de circumscriptie în toate cele 36 de circumscripţii electorale.
CEC a înregistrat al 10-lea concurent
CEC a înregistrat cel de al zecelea concurent electoral — Partidul Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită”.
CEC a cerut deblocarea conturilor primăriei Chişinău
CEC s-a adresat cu un demers către Oficiul Centru al Departamentului de Executare al Ministerului Justiţiei, solicitând examinarea urgentă a posibilităţii de deblocare a conturilor Primăriei Chişinău. În acest mod CEC şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia creată în care Primărie ar fi incapabilă să asigure pregătirile de alegeri în municipiul Chişinău. Problema s-a iscat din cauza că neachitarea datoriei către furnizorul de agent termic “TERMOCOM”, peste 20 de conturi ale Primăriei au fost blocate, municipalitatea neputînd să efectueze operaţiuni financiare. (potrivit ştirilor INFOTAG)
Candidaţii PCRM cu funcţii guvernamentale au depus cereri de degrevare
Serviciul de presă al guvernului a comunicat că la alegerile parlamentare intenţionează să participe 13 membri ai guvernului, incluşi în lista electorală a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM). Cereri de demitere au depus prim-viceprim-ministrul, ministrul economiei şi comerţului, Igor Dodon, viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe şi integrării europene, Andrei Stratan, ministrul sănătăţii Larisa Şavga, ministrul protecţiei sociale, familiei şi copilului Galina Balmoş, ministrul agriculturii şi industriei alimentare Anatol Gorodenco, ministrul ecologiei şi resurselor naturale Violeta Ivanova, ministrul reintegrării Vasile Şova, directorul Camerei de Licenţiere Zinaida Chistruga şi directorul Agenţiei “Moldsilva” Anatolie Popuşoi. Urmează ca şi vicepremierul Victor Stepaniuc, viceministrul economiei şi comerţului Iurie Munteanu şi viceministrul construcţiei şi dezvoltării teritoriale Vasile Ursu să facă acelaşi lucru. (potrivit ştirilor INFOTAG)
PLDM a anunţat proteste pentru 22 februarie
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a anunţat că primăria capitalei a autorizat pentru ziua de 22 februarie desfăşurarea unor acţiuni de susţinere a dreptului de vot al cetăţenilor moldovenilor de peste hotare, care cer deschiderea unor secţii de votare suplimentare în ţările în care ei locuiesc compact. Acţiunea se preconizează a fi desfăşurată în Piaţa Marii Adunării Naţionale. De asemenea se preconizează şi un marş de protest în centrul capitalei. PLDM s-a adresat cu un apel “către toţi oamenii de bună credinţă, cărora nu le este indiferent viitorul ţării noastre, să participe la acţiunea de protest, pentru a determina guvernarea comunistă să respecte dreptul la vot al conaţionalilor noştri din străinătate şi să asigure toate condiţiile pentru exercitarea acestuia”. (potrivit ştirilor INFOTAG)
PPR a decis să susţină UCM
Partidul Popular Republican (PPR) a emis o declaraţie prin care a anunţat că va susţine Uniunea Centristă din Moldova (UCM) la alegerile parlamentare. Liderul PPR Nicoale Andronic a motivat decizia de sprijinire a UCM prin solicitările faptul alegătorilor de consolidarea a forţelor democratice şi prin afinităţile dintre programele politice a celor două formaţiuni. Potrivit lui Andronic: “Suntem siguri că această decizie este una corectă şi de perspectivă în situaţia politică ce s-a creat în Republica Moldova. Ţara are nevoie de forţe politice sănătoase, de politicieni care au demonstrat, prin activitatea lor de-a lungul anilor, că pentru ei conteaza numai interesul cetăţeanului şi al statului”.
Ex-premierul Tarlev a semnat un acord cu ex-premierul URSS
Liderul UCM, Vasile Tarlev, în calitatea sa de preşedintele al Asociaţiei Producătorilor din Moldova a semnat un acord de cooperare cu preşedintele unei asociaţii similare din Rusia, ex-premierul URSS Nicolai Rîjcov, actualmente senator rus. Scopul acordului este dezvoltarea unui parteneriat avantajos. (potrivit portalului www.ava.md)
Tarlev criticat de contracandidaţi
Lideri a trei formaţiuni politice şi-au exprimat atitudinile negative faţă de implicarea ex-premierului Vasile Tarlev în campania electorală în calitate de lider al Uniunii Centriste din Moldova (UCM). Secretarul general al PSD, Eduard Muşuc, a declarat că lozinca electorală a lui Vasile Tarlev, “Cumpăraţi produse moldoveneşti” este una cinică. El trebuia timp de 7 ani să promoveze o altă lozincă: “Produce mărfuri moldoveneşti… Nu trebuie atrasă mare atenţie activităţii dlui Tarlev sau persoanei lui”, a declarat Muşuc în legătură cu recentele declaraţii lui Vasile Tarlev precum că formaţiunea sa ar fi incomodă pentru toate partidele din Moldova… Vasile Tarlev nu este o persoană independentă şi nu poate să aducă o schimbare atât în clasa politică, cât şi în viaţa social-economică din Moldova. Pe de altă parte, preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a declarat că Uniunea Centristă a greşit cu alegerea liderului. “UCM l-a luat pe Tarlev ca să-i ajute, să fie locomotivă. Dar au greşit! Tarlev nu poate fi locomotivă, decât ultimul vagon… Tarlev pentru mine rămâne un om care a promovat politica de limitare a drepturilor de a avea o economie liberă, justiţia independentă şi o presă liberă… Tarlev, şi-a demonstrat incapacitatea sa şi nu mai are ce face nu numai în Guvern, dar şi în politic.” La rîndul său, vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase a declarat că: “UCM nu există ca formaţiune politică, există doar un grup de persoane, care vor sa acceadă la putere… Tarlev nu prezintă pericol nici pentru partide minuscule cum ar fi Patria-Rodina… Alegătorii care au opţiuni politice de stânga au suficiente variante pentru a vota şi nu vor da votul pentru astfel de indivizi cum este Tarlev. El nu va accede în Parlament… Tarlev va introduce o anumită confuzie în alegerile actuale şi va crea un disconfort prin ieşirile sale în public… Oamenii au uitat de Tarlev şi ar fi bine să nu-şi mai amintească niciodată.” (potrivit agenţiei OMEGA)
Smirnov a declarat că transnistrenii nu vor participa la alegeri
Liderul regimului transnistrean Igor Smirnov a declarat că locuitorii regiunii nu vor fi împiedicaţi să participe la alegerile din Republica Moldova, dar că ei nu planifică să facă acest lucru. Potrivit lui, autorităţile electorale moldovene nu s-au adresat cu o cerere oficială către cele transnistrene pentru a soluţiona problema participării alegătorilor transnistreni la alegeri. Smirnov a menţionat că CEC din Rusia s-au adresat în mod oficial pentru a deschide secţii de votare la alegerile parlamentare şi prezidenţiale din acestă ţară în 2007 şi 2008. Potrivit lui Smirnov 125 mii de locuitori din Transnistriau au paşapoarte ruseşti şi alte cîteva mii aşteaptă să obţină cetăţenia rusească.