Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 16 februarie 2009

|versiune pentru tipar|

Studenţii basarabeni cer deschiderea mai multor secţii de votare

Studenţii basarabeni aflaţi la studii în 12 oraşe din România solicită autorităţilor moldoveneşti deschiderea a patru secţii de votare suplimentare în România — la Cluj, Timişoara, Iaşi şi Galaţi. În demersul adresat CEC asociaţiile studenţeşti din diferite oraşe din România arată că “numărul studenţilor basarabeni aflaţi la studii în România, dar şi a celorlalţi cetăţeni moldoveni care locuiesc pe teritoriul României este unul mult prea mare pentru a fi ignorat de către autorităţile Republicii Moldova”. (după Jurnal de Chişinău)

CEC nu va deschide secţii de votare în străinătate în afara misiunilor diplomatice

Comisia Electorală Centrală (CEC) a reiterat imposibilitatea legală de a constitui secţii de votare în străinătate altele decît cele de pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova. Potrivit CEC art. 29 alin. (5) Cod electoral prevede expres: “În cazul alegerilor parlamentare şi referendumului republican, pe lîngă misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Republicii Moldova se organizează cîte o secţie de votare”. CEC consideră că este necesară introducerea unor prevederi legislative care ar stabili procedura constituirii secţiilor de votare în statele unde se află cetăţeni moldoveni cu drept de vot, dar în care nu sînt reprezentanţe oficiale ale Republicii Moldova. Doar în acest caz CEC ar dispune de un mecanism legal de organizare a alegerilor în statele care nu au misiuni diplomatice sau oficii consulare ale Republicii Moldova.

PSD şi-a lansat oferta electorală

Partidul Social Democrat a organizat în incinta Palatului Naţional, Lansarea naţională a PSD în Electorala 2009. În cadrul Lansării au fost prezentate Oferta electorală a PSD “Moldovă Puternică — Economie Puternică — Viaţă mai bună!” şi Echipa PSD — Echipa Renovării. Social-democraţii au criticat rezultatele guvernării comuniste printre care au menţionat: 72% din populaţie trăieşte sub limita sărăciei; 1% din populaţie deţine 80% din bogăţiile ţării; salariile minime sunt de peste 100 de ori mai mici decît salariile şefilor; pensia minimă e de 9 ori mai mică decît pensia deputaţilor sau a membrilor Guvernului; peste 90% din populaţie consideră corupţia o problemă mare sau foarte mare; peste 60.000 de birocraţi — mai mulţi decît întreprinderi; 56 organe de control; peste 5.000 de servicii oferite de stat contra plată suplimentară din buzunarele cetăţeanului. PSD s-a angajat să realizeze urătoarele obiective: crearea de către stat a nu mai puţin de 100 de mii de locuri de muncă, pentru ca spre finele anului 2012 majoritatea cetăţenilor care lucrează peste hotare să se poată întoarce în patrie; reducerea discrepanţei dintre bogaţi şi săraci stabilirea imediată a salariului minim oficial, inclusiv şi pentru bugetari, de la 600 de lei astăzi la nivelul minimului de existenţă — 1500 de lei. Înainte de prezentarea platformei au avut loc şi un incident — poliţia a reţinut două microbuze cu materiale electorale ale PSD, care urmau să fie distribuite participanţilor la ceremonie. Poliţia a menţionat că şoferii nu aveau în regulă documentele necesare pentru transportare, iar pe materialul electoral nu era indicată tipografia şi tirajul. Poliţia a permis ulterior deplasarea microbuzelor la locul de destinaţie, dar a sesizat CEC asupra încălcărilor depistate.

AMN convinge tinerii din raionul Străşeni

AMN a organizat o întîlnire cu un grup de peste 150 de tineri din localităţile raionului Străşeni. În cadrul întîlnirii vice-preşedinţii AMN Vasile Balan şi Iurie Colesnic le-au prezentat tinerilor lista de candidaţi a AMN, menţionînd că “această listă este o buna îmbinare între forţa tînără şi cei cu experienţă”. Deputatul AMN, Valeriu Cosarciuc, a relatat tinerilor principalele principii şi obiective ale Programului AMN, acesta fiind axat în mare parte pe redresarea situaţiei dificile a tinerilor din Moldova, pe care îi interesează, în special, problema locurilor de munca, burselor, integrarea europeana, reglementarea transnistreană.

Tarlev va colabora cu Moscova

În vederea realizării programului electoral al UCM, Vasile Tarlev a stabilit contacte directe cu organizaţia din Moscova a partidului “Rusia Unita” şi liderul acesteia Yuri Lujkov. Tarlev a ajuns la înţelegerea de a coopera la toate nivelurile în scopul consolidării relaţiilor moldo-ruse, dezvoltării raporturilor de colaborare în toate domeniile cu caracter umanitar, extinderii parteneriatului tehnico-ştiinţific, etc. Pronunţîndu-se împotriva creării unor bariere artificiale în relaţiile dintre Moldova şi Rusia, cei doi lideri s-au angajat să monitorizeze activitatea puterii executive în domeniul respectării acordurilor migraţionale dintre cele doua state. UCM subliniază că interesul echipei lui Tarlev de a colabora cu Moscova este de înţeles. Capitala Rusiei este unul dintre cei mai importanţi consumatori de produse fabricate în Moldova. La Moscova se află cel mai mare număr de gastarbeiteri din Moldova.