AMN este obligat să retragă din emisie un spot electoral
Consiliul electoral de circumscripţie Chişinău a satisfăcut petiţia PCRM, obligînd AMN să retragă din emisie un spot electoral, care ar încalcă normele etice şi legislaţia electorala. AMN trebuie sa retragă de pe toate panourile publicitare afişele cu conţinut similar celui din spotul respectiv. AMN ignoră însă decizia Consiliului electoral de circumscripţie Chişinău, continuînd să plaseze la canale TV şi pe portalurile informaţionale spoturi cu un conţinut care ar defăima concurentul la alegeri. AMN găseşte inadecvată implicarea unui consiliu electoral de circumscripţie locală într-o problemă ce ţine de agitaţie electorală la nivel naţional. (surse: agenţia MOLDPRES şi atitudinea exprimată de AMN)
AMN luptă cu agitatorii PCRM
Candidatul pentru funcţia de deputat în Parlament din partea AMN, deputatul Vasile Pîntea, l-a lovit peste faţă pe un student-agitator al PCRM, care afişa foi volante electorale. Incidentul s-a produs după o tentativa nereuşită de a-i împiedica pe activiştii PCRM să afişeze placarde. Reprezentanţii PCRM la CEC intenţionează să depună o contestaţie asupra acţiunilor candidatului AMN pentru încălcarea Codului electoral, precum şi să ceara CEC şi organelor de drept să ia măsuri în vederea înlăturării unor încălcări de acest gen. (potrivit agenţiei “Omega”)
PLDM continuă numărătoare inversă pentru PCRM
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) continuă să-i amintească zilnic preşedintelui Vladimir Voronin cîte zile i-a mai rămas PCRM la guvernare. Voronin reacţionează prin intermediul ziarului moscovit “Kommersant”, afirmînd că formaţiunea pe care o conduce va obţine majoritatea constituţională sau cel puţin majoritatea absolută la alegerile din 5 aprilie.
PDM insistă că “Moldova merită mai mult”
Partidul Democrat din Moldova continuă acţiunea civica “Spune ce meriţi!” pentru colectarea doleanţelor alegătorilor moldoveni. Formaţiunea intenţionează să publice o broşură cu doleanţele alegătorilor pe care să le implementeze în eventualitatea ajungerii la guvernare.
Liderul PDM afirmă că PCRM foloseşte “gastarbeiteri politici”
Liderul PDM, Dumitru Diacov, a oferit un interviu portalului “Novyi Region” în care i-a numit pe renumiţii ziarişti ruşi Vladimir Soloviov şi Alexei Venediktov — “gastarbeiteri politici”, pentru serviciile mediatice pe care le acordă PCRM şi liderului acestuia — Vladimir Voronin. Întrucît spaţiul mediatic moldovenesc este dominat de audiovizalul rusesc, serviciile “gastarbeiterilor” ruşi, care-l intervievează pe Vladimir Voronin sau dau lecţii de “master class” de PR politic ziariştilor moldoveni înregimentaţi în presa pro-PCRM, ar trebui să fie foarte scumpe, iar controlul cheltuielilor este, practic, imposibil de efectuat, deşi poate fi estimat.
MAE s-a lansat la Cahul
Mişcarea “Acţiunea Europeană” (MAE) şi-a lansat la Cahul oferta electorală, lista candidaţilor pentru Parlament, echipa guvernamentală MAE-PNL-PNR. Palatul de Cultură cu 800 de locuri a fost arhiplin, au participat susţinătorii MAE din sudul republicii — Cimişlia, Leova, Cahul, Cantemir, UTA Găgăuzia şi alte unităţi administrativ-teritoriale. Anatol Petrencu, preşedintele formaţiunii, a subliniat că “formaţiunea şi-a stabilit şi două obiective prioritare — dezrădăcinarea corupţiei, care s-a extins de la centru şi pînă în fiecare localitate… Pe 5 aprilie se va decide dacă RM mai rămîne pe mîna politicienilor care îşi îndeasă banii în buzunare sau va susţine politicienii oneşti, care să reprezinte omul simplu, să-i rezolve problemele, dacă votăm în continuare sărăcia sau optăm pentru prosperitatea Moldovei”. MAE, împreună cu partidele care sînt alături — PNL şi PNR — a declarat ferm că e pregătită să pună capăt corupţiei şi să facă loc bunăstării în Moldova.
Simpatizant PPCD confundă “coaliţiile”, acuzînd Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte
Un simpatizant al Partidului Popular Creştin Democrat a publicat în ziarul “Flux” un articol “Coaliţia 2009 trece cu vederea infracţiunile electorale ale unor concurenţi «de opoziţie»”. Autorul s-a indignat că în rapoartele Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte nu se regăsesc: observaţiile simpatizanţilor PPCD în privinţa încălcărilor comise de formaţiunile de opoziţie; afirmaţiile unor candidaţi despre problemele interne ale formaţiunilor din care fac parte. De asemenea, autorul se indignează că rapoartele nu includ informaţiile despre trecutul tenebros al unor candidaţi de pe listele formaţiunilor de opoziţie, o dată ce Coaliţia şi-a propus să promoveze ideea unui Parlament curat. Surse din cadrul Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte au comunicat că autorul articolului citat a confundat un şir de lucruri. În primul rînd, Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte raportează doar despre lucrurile pe care le-au observat şi verificat observatorii ei desemnaţi, consultînd mai multe surse care confirmă concluziile. În al doilea rînd, doleanţa de organizare a audierilor parlamentare a fost una legată de îngrijorarea pentru imaginea forului legislativ. Este foarte grav, cînd în plină campanie electorală, cetăţenii află că printre aleşii poporului există criminali ori mincinoşi. În acest sens, este de remarcat că Parlamentul a format comisii speciale pentru investigarea unor cazuri mai puţin şocante, precum verificarea proprietăţilor unor deputaţi şi provenienţa acestora. În al treilea rînd, autorul articolului confundă activitatea Coaliţiei pentru Alegeri Libere şi Corecte cu activitatea altor coaliţii. Astfel, în afara de Coaliţia pentru Alegeri Libere şi Corecte mai există vreo 5 coaliţii care nu au nimic în comun cu aceasta — “Coaliţia pentru un Parlament Curat”; Coaliţia “Controlul Civic — Alegeri 2009”; Coalitia2009; şi “Congresul societăţii civile din Moldova”.