Posturile de televiziune N4 şi EURO TV au fost avertizate de CEC
Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat raportul financiar privind veniturile şi cheltuielile concurenţilor electorali în campania electorală, pe venituri în sumă de 12.357.350,00 lei şi cheltuieli în sumă în 9.450.276,15 lei conform situaţiei la data de 3 martie 2009. CEC a atenţionat concurentul electoral Partidul Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită” pentru neprezentarea raportului financiar respectiv în termenii stabiliţi de Codul electoral. De asemenea, CEC a examinat 6 contestaţii. Dintre care 2 au fost respinse ca nefondate, 2 au fost admise, 1 a fost admisă parţial, iar una a fost amînată pentru şedinţa următoare. Ca urmare, au fost avertizate posturile de televiziune N4 TV şi EURO TV Chişinău asupra necesităţii respectării prevederilor art.47 din Codul electoral şi pct. 11 al Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă din Republica Moldova. În scopul asigurării cu linii de comunicare (telefonice şi de transport de date) a organelor electorale, CEC a decis ca S.A. “Moldtelecom” să asigure în perioada 16 martie — 7 aprilie 2009 consiliile electorale de nivelul doi cu linii de transport de date, cheltuielile fiind suportate de către CEC. (Sursa: comunicat CEC)
Uniunea Muncii “Patria-Rodina” a depus dosarul pentru a deveni concurent electoral
Uniunea Muncii “Patria-Rodina” a depus documentele, marţi, 3 martie, la Comisia Centrală Electorală pentru înregistrarea în cursa privind alegerile parlamentare din 5 aprilie. Poziţia acesteia în buletinele de vot ar putea fi a 17-a. (Sursa: comunicat CEC)
Postul “Albasat TV” din Nisporeni este acuzat de contabilitate dublă
Postul “Albasat TV” din Nisporeni este suspectat de poliţie că nu a reflectat în evidenţa contabilă pentru anul 2007 venituri estimate la 420 mii lei. Suma a fost calculată ţinând cont de preţul unui abonament şi numărul total de abonaţi la reţeaua prin cablu. Informaţia a fost făcută publică de Iurie Caţer, şef de secţie din cadrul Direcţiei prevenire şi combatere a delictelor cibernetice, informatice şi transnaţionale a Ministerului Afacerilor Interne. Efim Bârdan, directorul Albasat TV, a explicat că în anul 2007 postul emitea prin intermediul sistemelor MMDS, până a trece la reţeaua prin cablu. “Aveam beneficiari mulţi, care însă nu achitau serviciile. Şi astăzi, pe lângă faptul că emitem prin cablu, mai emitem şi prin acest sistem de alternativă, iar toţi banii pe care îi încasăm, sunt înregistraţi pe cont. Nu avem alte surse suplimentare”. Poliţia a efectuat un control, săptămâna trecută, la “Albasat” SRL în urma depunerii petiţiilor din partea unor angajaţi ai companiei, a spus Iurie Caţer negând vreo legătură cu perioada electorală şi precizând că verificări similare au avut loc şi la alte posturi. (Sursa: Info-Prim)
MAE: pe listele de candidaţi ale AMN şi PLDM sunt persoane implicate în acţiuni ilegale
Mişcarea “Acţiunea Europeană” (MAE) nu a făcut coaliţie cu nici o forţă politică de dreapta, care se declară democratice şi proeuropene, deoarece în rîndurile acestora există mulţi membri certaţi cu legea. Declaraţia îi aparţine lui Anatol Petrenco, preşedintele MAE. Acesta a relevat despre faptul că partidul pe care îl conduce a intenţionat să se unească cu anumite formaţiuni considerate de dreapta, însă încercările au eşuat, deoarece în aceste partide există mulţi candidaţi implicaţi în acte de corupţie. Solicitat de postul de radio “Antena C”, Petrenco a nominalizat două formaţiuni politice ai căror pretendenţi la funcţia de deputat, în opinia sa, sînt implicaţi în acţiuni ilegale — AMN şi PLDM. Potrivit afirmaţiilor sale, mai mulţi membri ai acestor partide au obţinut anumite avantaje, pe care le-au dobîndit în mod ilegal. (Sursa: Moldpres)
“Moldova Unită” se simte discriminat “din toate părţile”
Partidul “Moldova Unită” cere drepturi egale în campania electorală pentru toate partidele politice. Preşedintele partidului, Anna Tcaci, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că partidul se simte discriminat “din toate părţile”. Ea a reclamat presiunea puternică asupra partidului din partea organelor de drept. Candidatul parlamentar din partea “Moldovei Unite”, Constantin Bratunov, a spus că pe drum spre Chişinău i s-a comunicat despre percheziţionarea apartamentului său de la Comrat. “Poliţia a luat materiale electorale, documente. Pe ei îi interesau tot ce ţine de partid, de numărul membrilor, de activitate”, a spus el. (Sursa: Infotag)
PSD acuză PL de “situaţia nefavorabilă” din administraţia capitalei
Ex-preşedintele Consiliului Municipal Chişinău (CMC), Eduard Muşuc, secretar general al Partidului Social-Democrat (PSD), afirmă că de situaţia nefavorabilă din administrarea capitalei se face vinovat Partidul Liberal. “Noi într-adevăr am avut o administraţie proastă în municipiul Chişinău, din cauză că PL aşa şi nu a ieşit din campania electorală. Dacă alte formaţiuni au intrat în stilul normal de activitate după alegerile locale, atunci, din păcate, scopurile care au fost puse de Primarul General şi de fostul preşedinte al CMC(Mihai Ghimpu n.r.), care este şi preşedintele PL, au fost nişte scopuri politice. Ei au privit Primăria ca pe o treaptă pentru a ajunge în Parlament”, a declarat Muşuc. Reprezentantul PSD susţine că anume din această cauză au apărut şi obstacolele în soluţionarea problemelor municipalităţii. Muşuc a mai spus că după alegerile parlamentare PSD va promova ideea lichidării SA “Termocom”, iar în locul acesteia va fi creată întreprinderea “Chişinău-Energo”, din care vor mai face parte CET 1 şi CET 2. Proiectul dat ar costa în jur de 300 mln dolari, iar pentru realizarea lui ar putea fi selectat un investitor prin concurs. (Sursa: Omega / Info-Prim)
Consiliul Naţional al Tineretului din Moldova şi Centrul Naţional de Asistenţă şi Informare a ONG-urilor din Moldova “Contact” lansează Campania itinerantă de educaţie civică “voTare”. Campania “voTare” se desfăşoară în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — “Coaliţia 2009” şi face parte din proiectul “Campanie de educaţie civică”. Scopul proiectului este de a spori nivelul de înţelegere a procesului electoral de către cetăţenii R. Moldova, cât şi de stimulare a participării acestora în cadrul alegerilor parlamentare 2009. Campania începe la 3 martie 2009 în raioanele Sângerei şi Orhei, continuând ulterior în toate cele 32 de raioane ale republicii, inclusiv în UTA Gagauz-Yeri. Peste 180 de voluntari instruiţi anterior vor distribui materiale informaţionale, educaţionale şi promoţionale cetăţenilor, produse de asociaţiile membre ale Coaliţiei 2009. Proiectul “Campania de Educaţie Civică” este finanţat de către Reprezentanţa din Moldova a Fundaţiei Eurasia din resurse financiare acordate de Agenţia Suedeză pentru Cooperare şi Dezvoltare Internaţională (Sida/Asdi), Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi de Fondul Naţional pentru Democraţie (National Endowment for Democracy) din SUA. (Sursa: Info-Prim)
Un grup de membri ai PPCD din Criuleni au migrat la MAE
Un grup de membri ai Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD) din raionul Criuleni a părăsit formaţiunea şi a aderat la Mişcarea social-politică “Acţiunea Europeană” (MAE). Anunţul a fost făcut într-o conferinţă de presă. Este vorba de 16 membri ai câtorva organizaţii primare din localităţile Măgdăceşti, Porumbeni şi Cimişeni din rnl Criuleni, care au semnat o declaraţie de adeziune la MAE. “Ne alăturăm MAE în lupta împotriva corupţiei generalizate din ţară. Am ales să părăsim tabăra PPCD a lui Iurie Roşca din cauza trădărilor şi vicleniei cu care este condusă această formaţiune de către comunişti. Considerăm că MAE are cea mai credibilă şi pregătită echipă de lideri, formată din specialişti respectaţi şi mai ales oneşti”, a declarat Andrei Plop, fost vicepreşedinte al organizaţiei de tineret PPCD “Noua Generaţie” , filiala Criuleni. PPCD nu a comentat deocamdată declaraţiile MAE. (Sursa: Info-Prim)
“Noua Generaţie” din Teleneşti agresată
Membrii organizaţiei de tineret a Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), “Noua Generaţie”, filiala Teleneşti, susţin că reprezentanţii locali ai Alianţei “Moldova Noastră” (AMN), inclusiv preşedintele raionului, Boris Burcă, i-a ameninţat şi agresat, în timp ce aceştia distribuiau materiale electorale. Liderul “Noii Generaţii” de la Teleneşti, Roman Nicoară, susţine că incidentul s-a produs în timp ce difuza, împreună cu un grup de tineri, materiale cu caracter electoral locuitorilor satului Văduleni. Tinerii afirmă că au fost agresaţi şi brutalizaţi de mai mulţi membri ai AMN, care i-au somat să părăsească localitatea şi “să nu mai calce niciodată pe acolo”. (Sursa: Deca-Press)
Actorul Vitalie Rusu vrea să apere “Inima lui Iurie Roşca”
Cunoscutul actor moldovean Vitalie Rusu a anunţat public că intenţionează să devină membru al Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), “pentru a apăra «Inima lui Iurie Roşca», în care ţintesc partidele bogaţilor, îmbuibaţilor şi mişeilor”. În opinia sa, PPCD “este cea mai de încredere şi cea mai cinstită”, iar această concluzie şi-a făcut-o după ce a urmărit modul în care presa i-a prezentat pe alţi lideri de partide. (Sursa: Flux / Deca-press)
Protest şi contraprotest al tinerilor
Aripa tânără a Alianţei “Moldova Noastră” (AMN) a protestat marţi, 3 martie, în faţa Guvernului în semn de protest faţă de neîndeplinirea promisiunilor partidului de guvernare de a oferi condiţii de realizare profesională pentru tineri. “Unde sunt cele 300 de mii de locuri de muncă promise în 2004 de guvernarea comunistă?”, se întreabă tinerii AMN-işti. Potrivit lor, fiecare al doilea absolvent nu-şi găseşte serviciu în domeniul studiat, iar numărul absolvenţilor de şcoli medii, şcoli profesionale şi colegii a scăzut cu 20%-25% în perioada 2001–2008. Manifestanţii au scandat lozinci anticomuniste şi au purtat la piept câte un anunţ: Absolvent, caut de muncă. Spre finalul manifestaţiei un grup de aproximativ 20–25 de tineri au demarat o contramanifestaţie. Luaţi la întrebări de jurnalişti, aceştia au recunoscut că sunt plătiţi, după cum au dat de înţeles, de susţinători ai Partidului Comuniştilor. (Sursa: Info-Prim)
UCM are Acord de colaborare cu organizaţia moscovită a Partidului "Edinaya Rossia"
Uniunea Centristă din Moldova (UCM), condusă de ex-premierul Vasile Tarlev, a semnat un Acord de colaborare cu organizaţia moscovită a Partidului “Edinaya Rossia”, al cărui lider este primarul capitalei ruse, Iurii Lujkov. Liderul UCM a spus că partidul său îşi construieşte relaţii de parteneriat cu partidele şi organizaţiile din ţările vecine ale Moldovei — Ucraina şi România, precum şi cu CSI, fără a mai aştepta rezultatele alegerilor din 5 aprilie. Tarlev a amintit că partidul său are semnate deja Acorduri de colaborare cu Partidul Regiunilor din Ucraina, condus de Victor Ianukovici, cu Asociaţia producătorilor din Rusia, condusă de Nicolae Rîjkov, cu Asociaţia producătorilor din Ucraina, condusă de Anatolie Chinah, precum şi cu Asociaţia din Turcia. “Ne aflăm la etapa semnării Acordului de colaborare cu Partidul «Edinaya Rossia», condus de prim-ministrul rus Vladimir Putin”, a spus Tarlev. Reprezentanţii oficiali ai “Edinaya Rossia” au dezminţit declaraţiile făcute de liderul UCM. “Nu avem în plan semnarea unui astfel de acord. Direcţia pentru Relaţii Internaţionale a Comitetului Central al partidului «Edinaia Rossia» nu dispune de informaţii de acest gen”, a declarat Konstantin Petricenko, şeful Direcţiei Relaţii Internaţionale a “Edinaya Rossia”. (Sursa: Infotag / Omega)
AMN afirmă că partidele vin în alegeri “fără măşti”
Actuala campanie electorală are atît asemănări cu cea din 2005, cît şi deosebiri esenţiale, crede Veaceslav Untilă, prim-vicepreşedinte al Alianţei “Moldova Noastră”. Asemănările sunt, potrivit acestuia, abuzurile comuniştilor, fraudele de ordin electoral la care se dedau — începînd cu folosirea ilegală a mijloacelor publice ale audiovizualului şi a resurselor administrative în campania electorală şi terminînd cu ponegrirea, intimidarea, persecutarea oponenţilor; condiţii inegale, discriminatorii în alegeri. Principala deosebire, în opinia lui Untilă, este faptul că la alegerile din 5 aprilie partidele politice din Moldova vor apărea “fără măşti” în faţa alegătorilor. (Sursa: interviu acordat agenţiei Infotag)
Aproape 4000 de persoane şi-au declarat noul loc de şedere pentru a vota la 5 aprilie
Comisia Electorală Centrală (CEC) a procesat declaraţiile de şedere depuse de cetăţeni în perioada 4–18 februarie curent. Astfel, 3856 de alegători şi-au declarat noul loc de şedere la organul administrării publice locale pentru a putea vota la alegerile Parlamentului din 5 aprilie corespunzător acestuia. Cele mai multe declaraţii au fost depuse în mun. Chişinău, inclusiv pretura sectorului Centru, (924 de declaraţii), pretura sectorului Rîşcani (737), pretura sectorului Botanica (630), pretura sectorului Ciocana (592), pretura sectorului Buiucani (578), suburbii (278). La primăria mun. Bălţi au fost depuse 73 de declaraţii, or. Floreşti — 18, Criuleni — 15, Căuşeni — 7, Teleneşti — 2, Drochia şi Cimişlia — cîte una. Cetăţenii care au depus declaraţii provin preponderent din mun. Chişinău (346), r-nul Ungheni (165), r-nul Ştefan Vodă (162), r-nul Soroca (160) şi r-nul Orhei (151). Treisprezece alegători domiciliaţi în stînga Nistrului şi-au declarat noul loc de şedere. Potrivit Codului electoral, persoanele cu drept de vot care, după ultima participare la alegeri, şi-au schimbat locul de şedere sînt în drept, cel tîrziu cu 45 de zile înainte de următoarele alegeri, să-şi declare locul nou de şedere la organul administrării publice locale, pentru a putea fi înscrise în lista de alegători în secţia de votare corespunzător locului şederii. Această procedură este în măsură să contribuie la îmbunătăţirea listelor electorale. (Sursa: comunicat CEC)
Compania “Teleradio-Moldova” contestă raportul de monitorizare prezentat de APEL
Conducerea IPNA Compania “Teleradio-Moldova” afirmă că primul raport de monitorizare prezentat de Asociaţia Presei Electronice (APEL) conţine o atitudine neglijentă şi lipsită de respect faţă de instituţia media. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele companiei, Valentin Todercan, luni, 2 martie, la şedinţa Consiliului de Observatori (CO) al IPNA “Teleradio-Moldova”. Potrivit lui, nu sunt clare criteriile analizei de conţinut al informaţiei şi atitudinii jurnalistului şi lipseşte un principiu unic de analiză cantitativă a informaţiei. Preşedintele companiei a mai propus ca această contestaţie să fie prezentată CEC, Consiliului Coordonator al Audiovizualului, Consiliului Europei, precum şi biroului OSCE, idee respinsă de membrii CO. După îndelungate dezbateri, CO a luat act de informaţia prezentată de preşedintele companiei şi au votat pentru înlocuirea termenului de “contestaţie” cu “replică”, care urmează să fie mediatizată. Rezultatele monitorizării efectuate de APEL au arătat că televiziunea publică, Moldova 1, face partizanat Partidului Comuniştilor, aflat la guvernare din 2001 în R. Moldova. Monitorizarea a vizat perioada pre-electorală, 1 ianuarie — 3 februarie, timp în care au fost analizate emisiunile cu actori politici difuzate de 9 televiziuni din Chişinău. (Sursa: Info-Prim)