Încă trei pretendenţi pentru înregistrarea în cursa parlamentară
Partidul Republican din Moldova (PRM) a depus la Comisia Electorală Centrală (CEC) documentele pentru înregistrare în calitate de concurent electoral. Au mai depus dosarele pentru înregistrare candidaţi independenţi Ţîmbalist Tatiana şi Bolotnicov Oleg. În urma tragerii la sorţi, a fost stabilită ordinea lor prealabilă de înscriere în buletinul de vot, după cum urmează: Bolotnicov Oleg — poziţia a optsprezecea; Partidul Republican din Moldova — poziţia a nouăsprezecea; Ţîmbalist Tatiana — poziţia a douăzecea. (Sursa: comunicat CEC)
CCA sancţionează “Moldova 1” şi avertizează “EURO TV”
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a sancţionat televiziunea publică “Moldova 1” pentru că nu respectă Regulamentul de privind reflectarea campaniei electorale de către mass-media, adoptat de CEC. Postului “Moldova 1” a fost sancţionat pentru că a prezentat cu întârziere de 5 zile o serie de înregistrări video. Articolul 70 din regulamentul CEC prevede un termen de 24 de ore în acest sens. CCA intenţiona să privească înregistrările pentru a se convinge de corectitudinea unei contestaţii depuse de Partidul Comuniştilor (PCRM), precum că “Moldova 1” ar da pe post mai multe reportaje despre Alianţa Moldova Noastră (AMN), decât despre PCRM. Staţia privată “EURO TV”, de asemenea, a fost avertizată public pentru încălcarea art. 32 din regulament, care prevede că “agitaţia electorală la posturile de radio şi televiziune se face contra plată (…)”. Membrii CCA au calificat drept agitaţie electorală două materiale difuzate în luna februarie de acest post, în care intervievaţii îşi expuneau argumentele de ce au devenit şi de ce vor vota pentru Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD) în actualul scrutin. Actuala campanie electorală nu este reflectată de două staţii TV ce se bucură de acoperirea naţională: 2 Plus şi Prime. (Sursa: Info-Prim)
PPR se indignează repetat faţă de comportamentul postului “Moldova 1”
“Partidul Popular Republican (PPR) este indignat de comportamentul provocator şi vădit ostil al postului de televiziune pretins public «Moldova-1», care, nu a acceptat tonul de dialog civilizat şi legal, solicitat de PPR, şi a recurs la noi atacuri de imagine josnice în adresa formaţiunii, a liderului ei, Nicolae Andronic, şi a concurentului electoral Uniunea Centristă din Moldova, susţinut de PPR”, se spune într-o declaraţie a formaţiunii. PPR aminteşte că acum cîteva zile a atenţionat opinia publică că “Moldova-1” a difuzat un material prin care s-a dat o interpretare absolut eronată a declaraţiilor făcute de liderul PPR, Nicolae Andronic, la tema relaţiilor Moldovei cu CSI, în cadrul emisiunii “Cabinetul din umbră” de la postul de televiziune prin Internet “Jurnal TV”. PPR susţine că, în loc să-i ofere dreptul la replică, după cum a solicitat, “Moldova 1” a pus pe post, la data de 03.03.2009, în cadrul emisiunii “Mesager”, “un nou material denigrator, ofensator şi care nu are legătură cu realitatea”. PPR a cerut Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi Comisiei Electorală Centrale să ia atitudine “faţă de aceste evidente abuzuri ale acestui post de televiziune”, iar organizaţiilor ce monitorizează procesul electoral — includerea acestui caz în rapoartele privind calitatea campaniei electorale. (Sursa: declaraţie PPR)
Clubul de fotbal “Dinamo”, care este pe primul loc în campionatul României, a acţionat în judecată, la Tribunalul din Bucureşti, Partidul Democrat din Moldova (PDM), pe care-l acuză de faptul că-i foloseşte ilegal imnul său oficial. Un reportaj la această temă a difuzat postul român de televiziune “Realitatea”. Potrivit sursei citate, dinamoviştii acuză PD că foloseşte fără să fi cerut voie imnul “Cîine pînă la moarte” (cîine este denumirea neoficială a dinamoviştilor — I). “Dinamo” cere despăgubiri în valoare de 150 mii de euro, însă tinerii democraţi se apără şi spun că au folosit imnul doar în reţeaua internă a partidului. Imnul în original al clubului de fotbal conţine refrenul: “Fie vreme bună, fie vreme rea; Cîini pînă la moarte şi dincolo de ea”. Tinerii din PD au schimbat cuvîntul “cîini” cu cuvîntul “PD-ist”. Ei au folosit în premieră acest imn acum cîteva luni, în timpul Congresului tineretului democrat din Moldova la care au participat circa 500 de tineri. (Sursa: realitatea.net / Infotag)
PSD propune Guvernului să contracteze un credit de 1 miliard USD de la o bancă americană
Partidul Social-Democrat (PSD) a prezentat un set de propuneri pentru depăşirea efectelor crizei financiare mondiale asupra Moldovei. Businessmanul Victor Şelin, candidat pe lista electorală a PSD, a menţionat că Guvernul ar trebui să se folosească de ocazia oferită de Exim Bank din SUA şi să contracteze un credit de $1 mlrd. Pentru aceasta statul ar trebui să ofere o garanţie de circa $150 mil. pe care i-ar putea lua din rezervele Băncii Naţionale. Creditul ar putea contribui la înfiinţarea întreprinderilor de prelucrare, respectiv creşterea numărul locurilor noi de muncă etc. PSD mai propune crearea unei companii de stat care să se preocupe de creditarea cumpărării de locuinţe pe un termen de 25 de ani cu o dobîndă anuală de 7%. Ei se pronunţă şi pentru crearea unei bănci de stat pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii. (Sursa: Infotag)
AMN cere ca Ministerul Justiţiei să confirme înregistrarea PCRM
Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) a solicitat CEC să remită actele concurentului electoral PCRM “spre aducerea lor în conformitate cu rigorile legislaţiei în vigoare”. Într-o contestaţie adresată CEC-ului, AMN solicită obligarea Ministerului Justitiei să confirme înregistrarea PCRM în concordanţă cu art.13 al Legii privind partidele politice, în caz contrar CEC “este obligat să refuze introducerea concurentului electoral PCRM în buletinele de vot”. Potrivit AMN, în denumirea concurentului electoral “Partidul Comuniştilor din Republica Moldova” lipseste informaţia despre forma juridică de organizare a partidului nominalizat, fapt care flagrant contravine legislatiei in vigoare. Anterior Ministerul Justiţiei a insista, de exemplu, ca Partidul Popular Republican să-şi schimbe denumirea în Partidul Politic Partidul Popular Republican (PPPPR) (Sursa: comunicat AMN)
MAE: corupţia bântuie şi pe stânga, şi pe dreapta eşichierului politic
Republica Moldova nu poate avansa spre democraţie, stat de drept şi justiţie independentă, spre Uniunea Europeană din cauza corupţiei. Această părere a fost exprimată de către deputatul Vitalia Pavlicenco, clasată cu nr. 2 pe lista electorală a Mişcării “Acţiunea Europeană” (MAE) în cadrul unei întâlniri cu alegătorii din satul Vasilcău, Soroca. “Şi sărăcia în R. Moldova este cauza corupţiei. Corupţia bântuie şi pe stânga, şi pe dreapta eşichierului politic. Noi avem nevoie de o Moldovă fără corupţie, pentru a construi o nouă societate, în care să nu avem o clasă politică şantajabilă, din cauză că este interesată doar de propria căpătuire”. (Sursa: comunicat MAE)
Doar membrii PCRM şi sfinţii nu au dosare penale în Moldova
“În Moldova doar membrii PCRM şi sfinţii nu au dosare penale”, a declarat Mihail Formuzal, guvernatorul (başcanul) Găgăuziei, în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit lui, aproape toţi politicienii din Moldova au dosare penale. “În Moldova cel care decide să facă politică şi să nu susţină PCRM este pur şi simplu obligat să aibă un dosar penal”. Potrivit lui, autonomia găgăuză este un exemplu pentru Moldova despre cum trebuie să se desfăşoare alegerile. “La noi fiecare are dreptul de a susţine partidul care îi place. Poliţia nu împiedică întrunirile, propaganda. La noi campania preelectorală este liberă”. Başcanul a atenţionat partidele politice să adopte un comportament corespunzător în campania electorală şi să nu aducă acuzaţii goale la adresa organelor de poliţie, care le respectă drepturile şi libertăţile. (Sursa: Infotag / Omega)
Socialiştii susţin PCRM “pentru menţinerea stabilităţii şi a direcţiei de dezvoltare a ţării”
Partidul Socialiştilor “Patria-Rodina” a decis să susţină Partidul Comuniştilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie, pentru menţinerea stabilităţii în societate şi a direcţiei de dezvoltare a ţării. Despre aceasta a declarat liderul partidului, Veronica Abramciuc, în interviul pentru ziarul de partid “Patria-Rodina”. Ea a atras atenţia şi la “asemănarea programelor de partid şi a importanţei momentului”. Potrivit ei, “conducerea actuală face faţă provocărilor timpului, fapt ce se explică prin experienţa acumulată şi prin potenţialul de selectare a echipei capabile să soluţioneze sarcinile propuse”. Abramciuc a menţionat că atît pentru socialişti, cît şi pentru comunişti “problema-cheie reprezintă menţinerea suveranităţii Moldovei, asigurarea securităţii ţării şi cetăţenilor ei”. (Sursa: ziarul “Patria-Rodina” / Infotag)
Tinerii promovează şi susţin participarea conştientă în alegeri
Centrul Tânărului Jurnalist din Moldova (CTJM), organizaţie naţională ce are ca scop susţinerea şi dezvoltarea presei de tineret, a lansat proiectul de educaţie civică “Tinerii promovează şi susţin participarea conştientă în alegeri”. Acesta are ca scop implicarea tinerilor în calitate de cetăţeni activi în cadrul alegerilor parlamentare ce vor avea loc la 5 aprilie 2009. Organizaţia îşi propune să implice 30 de tineri în cadrul a două focus group-uri generatoare de idei despre cum semenii lor pot fi motivaţi să participe conştient la procesul de votare. Tinerii vor fi încurajaţi să promoveze activismul civic şi valorile democraţiei în rândul semenilor lor. Va fi realizat un spot audio şi o animaţie video, care vor promova participarea conştientă în alegeri a tinerilor. Tinerii vor fi implicaţi şi în procesul de monitorizare a alegerilor. Proiectul este susţinut financiar de “National Endowment for Democracy” (SUA) în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — “Coaliţia 2009”. (Sursa: comunicat CTJM)
Misiune pre-electorală a APCE
O delegaţie a misiunii pre-electorale a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) efectuiază, în perioada 4–7 martie curent, o vizită de documentare în R. Moldova. Din componenţa delegaţiei fac parte deputaţii Ioannis Banias din Grecia şi Andres Herkel din Estonia, precum şi reprezentanţi ai Secretariatului APCE. Membrii delegaţiei APCE au programate întrevederi cu Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, cu liderii fracţiunilor parlamentare, cu ministrul Justiţiei Vitalie Pîrlog. Programul vizitei mai prevede întrevederi cu şeful Misiunii OSCE în Moldova Philip N. Remler şi şeful Misiunii OSCE pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) Nikolai Vulchanov, cu liderii partidelor politice extra-parlamentare, participante la campania electorală, cu preşedintele Companiei “Teleradio-Moldova” Valentin Todercan şi preşedintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului Gheorghe Gorincioi. Vor avea loc, de asemenea, mese rotunde cu participarea reprezentanţilor organizaţiilor non-guvernamentale din republică şi ai mediilor de informare. În finalul vizitei oficialii europeni se vor întîlni cu membrii Comisiei Electorale Centrale.
Oleg Serebrian şi Anatol Petrenco în “duel politic”
“Propun dintr-un punct de vedere foarte practic să existe frontieră pe Nistru, ca să ştim câte persoane şi mărfuri intră în Republica Moldova. Noi nu controlăm frontiera. Trebuie să existe taxe şi accize pentru mărfurile din regiunea Transnistreană”. Opinia aparţine lui Oleg Serebrian, prim-vicepreşedinte al Partidului Democrat din Moldova, lansată în cadrul emisiunii “Duelul politic”, difuzat de portalul Unimedia. Anatol Petrencu, preşedinte MAE, a declarat în cadrul aceleiaşi emisiuni că MAE mizează să obţină 15% din voturile alegătorilor la 5 aprilie 2009. Liderii politici au mai declarat că, în cazul în care formaţiunile pe care le reprezintă vor accede în Parlament, vor coaliza cu partidele democrate pentru ca Partidul Comuniştilor să se regăsească în opoziţie.
Cea mai murdară campanie electorală
“Actuala campanie electorală este cea mai murdară campanie din toate pe care le-a avut pînă acum R. Moldova”, susţine prim-vicepreşedintele Partidului Liberal-Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Tănase. Într-un interviu acordat revistei “Punkt”, acesta afirmă că, “de fapt, fraudarea alegerilor nu are loc acum, ci a început imediat după alegerile parlamentare din 2005”. După formarea coaliţiei PCRM-PPCD a fost sistată emisiunea “Ora Opoziţiei” de la “Moldova 1”, la iniţiativa PPCD au fost sistate transmisiunile în direct ale şedinţelor Parlamentului, a fost mărit pragul electoral şi interzise blocurile electorale, au fost impuse interdicţii de a ocupa funcţii pentru persoanele ce deţin dubla cetăţenie, au fost acaparate abuziv posturile municipale “Antena C” şi “Euro TV”, a precizat Tănase. (Sursa: revista Punkt / Infotag)
CEC contra “Obietiv”
Comisia Electorală Centrală va prezenta Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene o hotărîre aprobată pe 3 martie, prin care a constatat că în campania electorală pentru scrutinul parlamentar au fost admise finanţări din exteriorul ţării. În urma unei contestaţii depuse de PCRM, CEC a stabilit că suplimentul “Obiectiv”, editat cu bani străini de către Asociaţia Presei Independente (API), a expus opinii şi comentarii în defavoarea activităţii PCRM. Astfel, CEC va solicita Ministerului de Externe să informeze organizaţia “National Endowment for Democracy”, care a alocat surse finaciare pentru editarea acestei publicaţii, să nu admită pe viitor finanţarea ONG-urilor în a căror activitate se conţin elemente de agitaţie electorală. Petru Macovei, directorul API, a declarat în cadrul şedinţei CEC că “editarea suplimentului face parte dintr-o amplă campanie de educare a electoratului şi din banii alocaţi proiectului vor fi organizate şi alte acţiuni”. Acesta a spus că prin decizia CEC se încalcă dreptul la libera exprimare care “este cel mai important drept în orice societate democratică”. API va contesta în judecată decizia CEC. (Sursa: Moldpres / Info-Prim)
PSD — lider la cheltuieli în campania electorală
În primele 20 de zile de campanie electorală, cel mai mult a cheltuit Partidul Social Democrat (PSD) — circa 2,6 mln lei, se arată în raportul financiar depus de această formaţiune la CEC. Pe locul secund este PCRM, cu 2,3 mln lei, urmat de Partidul Liberal Democrat — cu 1,6 mln lei. Aceştia sunt urmaţi de Partidul Democrat cu aproximativ 1 milion, Alianţa “Moldova Noastră” circa 840 de mii, iar Partidul Liberal — aproape 570 de mii. Cei mai puţini bani au folosit, pînă în prezent, Uniunea Centristă din Moldova — circa 111 mii lei, şi Partidul Popular Creştin Democrat — aproximativ 277 mii de lei. Totodată, Mişcarea social-politică “Acţiunea Europeană” şi Partidul Conservator au declarat că deocamdată nu au întrebuinţat bani în campanie. Cele zece formaţiuni care au prezentat rapoarte financiare au cheltuit, în total, peste 9,4 milioane de lei (circa 698 mii de euro). Formaţiunile politice vor putea cheltui în campania electorală cel mult cîte 12 milioane de lei (circa 886 mii de euro), iar candidaţii independenţi maximum cîte 500 mii de lei. Aceste plafoane au fost stabilite anterior, printr-o hotărîre a CEC. (Sursa: Moldpres)