La 7 martie expiră mandatul Parlamentului de legislatură a XVI-a
La 7 martie 2009, expiră mandatul Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a XVI-a, ales la 6 martie 2005. Mandatul se prelungeşte de drept până la întrunirea noului parlament. În această perioadă, deputaţii nu au dreptul să modifice Constituţia R. Moldova şi să adopte legi organice. Pot însă adopta hotărâri ale Parlamentului şi legi ordinare, a declarat juristul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — “Coaliţia 2009”, Ion Creangă. După alegerile din 5 aprilie 2009, Comisia Electorală Centrală (CEC) va prezenta, în termen de 48 de ore după totalizarea rezultatelor alegerilor, Curţii Constituţionale listele deputaţilor aleşi şi ale candidaţilor supleanţi. În termen de 10 zile după primirea actelor de la CEC, dar nu mai devreme de soluţionarea definitivă de către instanţele de judecată a unor eventuale contestaţii depuse de concurenţii electorali, Curtea Constituţională urmează să confirme sau să infirme, printr-un aviz, legalitatea alegerilor. Concomitent, Curtea Constituţională validează mandatele deputaţilor aleşi şi confirmă listele candidaţilor supleanţi. În cazul în care alegerile sunt declarate legale, CEC eliberează legitimaţii deputaţilor aleşi. (Sursa: Info-Prim)
Tinerii liberal-democraţi ai spus adio actualului parlament
Câteva zeci de tineri ai Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) au desfăşurat sâmbătă, 7 martie, un flash-mob prin care au spus adio actualului parlament. Tinerii au imitat actuala coaliţie majoritară din Parlament. 63 de tineri reprezentând 56 de deputaţi comunişti şi 7 deputaţi ai Partidului Popular Creştin-Democrat (PPCD) s-au aliniat în coloane în faţa Parlamentului. Toţi aveau legate de gât panglici roşii, ţinute de celălalt capăt de un tânăr mascat în preşedintele R. Moldova, Vladimir Voronin. În acest fel, tinerii au încercat să ilustreze că preşedintele Voronin a transformat deputaţii coaliţiei în marionete, care votează după bunul lui plac. La finele acţiunii, alţi tineri, purtând însemnele PLDM şi înarmaţi cu mături, au năvălit asupra celor 63 de “deputaţi”, gonindu-i simbolic la groapa de gunoi. (Sursa: Info-Prim)
Delegaţia preelectorală a APCE — satisfacţii şi dezamăgiri
Membrii delegaţiei Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care au vizitat R. Moldova la o lună până în ziua în care moldovenii vor vota un nou parlament, au rămas satisfăcuţi de pluralismul pe scena politică din ţară, dar în acelaşi timp au fost dezamăgiţi de un şir de probleme nerezolvate. Problemele semnalizate continuă să persiste în actuala campanie electorală, în pofida recomandărilor repetate formulate anterior de APCE şi alte organisme ale Consiliului Europei. Delegaţia APCE a constatat utilizarea resurselor administrative în campanie, cazuri de presiune şi intimidare, inexactităţi în listele electorale. Oficialii europeni şi-au exprimat, totodată, îngrijorarea de lipsa accesului pentru toţi candidaţii la posturile de televiziune şi radio, în special la cele cu acoperire naţională. APCE consideră că alegerile parlamentare din 5 aprilie vor fi un test al maturităţii democraţiei moldoveneşti. În concluzie, delegaţia îndeamnă autorităţile R. Moldova să elimine problemele identificate în practica electorală şi să implementeze toate recomandările anterioare formulate de APCE. (Sursa: Info-Prim)
“EURO TV Chişinău” invită concurenţii electorali la dezbateri
Postul de televiziune EU TV va organiza dezbateri electorale în perioada 16 martie — 2 aprilie, de luni până joi, de două ori pe zi. Pentru zilele de luni, EU TV a rezervat dezbaterilor 100 de minute. Emisiunile vor fi difuzate la 18.30–18.55 (25 min) şi 21.40–22.50 (75 min). În zilele de marţi, miercuri şi joi, dezbaterile electorale vor dura 125 de minute, cele două emisiuni fiind date pe post la 18.00–18.50 (50 min) şi 21.40–22.55 (75 min). Tragerea la sorţi pentru stabilirea orarului de participare la dezbateri va avea loc pe 12 martie. (Sursa: comunicat EURO TV Chişinău)
A fost stabilită ordindea participării la dezbaterile electorale la “Moldova 1” şi Radio Moldova
În urma tragerii la sorţi, a fost stabilită vineri, 6 martie, ordinea şi orarul participării concurenţilor electorali la dezbaterile de la posturile publice de radio şi televiziune. Menţionăm că dezbateri electorale vor avea loc în perioada 9 martie — 3 aprilie la televiziunea “Moldova 1” şi la Radio Moldova. La fiecare post vor avea loc câte trei emisiuni pe zi cu durata de 30 de minute fiecare. Amintim că la data de 5 martie încă trei persoane s-au înscris în calitate de candidați independenţi pentru a participa la alegerile din 5 aprilie, însă abia săptămâna viitoare vom afla dacă Comisia Electorală Centrală îi va înregistra. În cadrul dezbaterilor, vor fi discutate programele electorale ale concurenţilor, după care aceştia vor răspunde la întrebările moderatorului şi îşi vor adresa întrebări reciproc. La final, fiecare concurent va lansa un mesaj către alegători. Totodată, s-a anunţat că miercurea viitoare, 11 martie, începând cu ora 11.00, va avea loc o nouă tragere la sorţi, pentru a fi stabilită ordinea de participare la dezbaterile electorale pentru perioada 13 martie — 3 aprilie. Pe site-ul www.alegeri.md va fi plasat orarul dezbaterilor la principalele posturi TV şi radio care vor organiza astfel de emisiuni. (Sursa: Unimedia / www.trm.md)
Consiliul Europei speră că acelegerile parlamentare din Moldova să fie corecte
“Ne dorim foarte mult ca aceste alegeri (din R. Moldova — n.r.) care se apropie să fie unele corecte. Adunarea Parlamentară a CoE va monitoriza cu atenţie aceste alegeri şi va elabora şi un raport”. Declaraţia aparţine secretarului general al Consiliului Europei, Terry Davis. Oficialul european a mai subliniat faptul că în Codul Electoral moldovenesc există unele aspecte care prezintă îngrijorări, dar a specificat că acest Cod nu poate fi modificat în campania electorală. “Dar este cu mult mai important să avem alegeri libere decât să avem doar un bun Cod Electoral. Democraţia înseamnă modul în care ştii să tratezi pe cineva care are un punct de vedere diferit de al tău. Democraţia este reflectată în modul în care partidul de guvernământ tratează opoziţia, dar şi în modul în care opoziţia tratează partidul de guvernare. Cel mai bun test pentru o democraţie este modul în care se comportă politicienii unii faţă de ceilalţi”, constată Terry Davis. Secretarul general al CoE a mai declarat că în mod cert, nişte alegeri libere şi corecte vor apropia momentul ridicării monitorizării R. Moldova. “Luând cazul extrem, dacă observatorii vor spune că alegerile în mod clar nu au fost libere şi corecte, putem fi siguri că monitorizarea nu va fi ridicată. În practică, ne putem aştepta la unele obiecţii critice care vor fi formulate pe marginea acestor alegeri, dar întrebarea este cât de importante vor fi aceste critici şi cât de grave vor fi problemele care care acestea se vor referi”, a mai spus secretarul general al CoE. (Sursa: NewsIn / Unimedia)