OSCE nu va monitoriza alegerile parlamentare din 5 aprilie peste hotarele R. Moldova
Misiunea de Observare a Alegerilor OSCE/ODIHR nu monitorizează alegerile parlamentare din 5 aprilie în afara R. Moldova. O declaraţia în acest sens a făcut, într-un interviu pentru Infotag, şeful Misiunii de Observare a Alegerilor OSCE/ODHIR, Nikolai Vulcianov. “Noi acoperim doar teritoriul aflat sub autoritatea administrativă a Comisiei Electorale Centrale. Dacă ar fi să monitorizăm alegerile şi în afara R.Moldova, ar putea apărea dificultăţi în obţinerea vizelor pentru unele ţări în care Moldova are deschise misiuni diplomatice”, a afirmat acesta. Anterior o formaţiune politică a adresat un apel către OSCE solicitând monitorizarea din partea observatorilor acestei organizaţii a scrutinului din 5 aprilie, la secţiile de votare ce vor fi deschise în cadrul misiunilor diplomatice ale R. Moldova peste hotarele ţării noastre. (Sursa: Infotag)
AMN, PL şi PLDM intenţionează să creeze o coaliţie post-electorală
Trei formaţiuni politice de opoziţie — Alianţa Moldova Noastră (AMN), Partidul Liberal-Democrat (PLDM) şi Partidul Liberal (PL) care, potrivit rezultatelor ultimului Barometru de Opinie Publică, realizat la comanda IPP, au şanse reale să acceadă în Parlament, intenţionează să creeze o coaliţie post-electorală. Aceste partide au lansat astăzi trei declaraţii cu un singur apel — crearea unui pol al partidelor democratice. Prima propunere a venit din partea AMN, care afirmă că pentru a simplifica şi a motiva votul electoratului democratic, este necesară crearea unui pol al partidelor democratice, care “va învinge polul din jurul clanului corupt al actualei guvernări comuniste”. AMN sustine ideea unui angajament comun privind crearea coaliţiei democratice de guvernare, care să fie anunţat înainte de ziua alegerilor pentru a spori determinarea alegatorilor şi încrederea comunităţii internaţionale. Drept răspuns, PLDM afirmă că “devine imperios necesară consolidarea forţelor democratice şi coordonarea tuturor acţiunilor lor”. PLDM salută disponibilitatea AMN de a contribui la unificarea eforturilor opoziţiei. “Ne exprimăm convingerea că PLDM, AMN şi PL vor răspunde prompt aşteptărilor electoratului de a demonta pentru totdeauna regimul comunist şi a pune începuturile unei guvernări democratice eficiente”, se spune în declaraţia PLDM. În declaraţia PL se spune că această formaţiune este conştientă că, după votul din 5 aprilie, va fi nevoie de o coaliţie de guvernare, alcătuită din partidele ce vor intra în Parlament, cu excepţia PCRM. PL va depune toate eforturile pentru formarea coaliţiei democratice, în baza principiilor unei guvernări competente, oneste, realizate în interesul cetăţenilor. “PL are convingerea că viitoarea guvernare, gestionând corect bugetul de stat, nu numai că va plăti la timp salariile şi pensiile, dar şi le va stabili cel puţin la nivelul coşului minim de consum, urmărind obiectivul de lichidare a sărăciei, aşa cum este prevăzut în Programul nostru electoral. De asemenea, va fi asigurată stabilitatea politică internă, evoluţia paşnică în soluţionarea problemei transnistrene, aplicarea consecventă a valorilor şi standardelor europene capabile să accelereze procesul de integrare în Uniunea Europeană, edificarea unor relaţii rodnice cu statele vecine România şi Ucraina, precum şi cu Federaţia Rusă”, se spune în declaraţia liberalilor. (Sursa: declaraţii AMN, PLDM şi PL)
MAE susţine ideea creării unei coaliţii democratice, dar pune condiţii
Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) îşi exprimă disponibilitatea de a forma, alături de celelalte partide democratice, o coaliţie postelectorală, dacă în programul de guvernare al acesteia se vor regăsi măsuri clare de luptă împotriva corupţiei. Considerăm că propunerea PL, de formare a unei coaliţii a partidelor democratice, este singura şansă de a înlătura definitiv de la putere PCRM, partid care a sărăcit Moldova, se spune într-un comunicat al MAE. “Viitoarea guvernare este obligată să lupte împotriva acestui fenomen deoarece, sub guvernarea roşie, Moldova a ajuns să fie cea mai coruptă ţară din Europa”. MAE aminteşte un şir de măsuri care urmează să fie puse în amplicare: confiscarea averilor celor care s-au îmbogăţit ilegal pe seama statului, independenţă pentru magistraţi, anchetarea privatizărilor frauduloase, recuperarea banilor pierduţi de către stat, înăsprirea pedepselor pentru actele de mare corupţie, obligarea demnitarilor de a-şi face publice averile. (Sursa: comunicat MAE)
Fundaţia MRC (România), cu sprijinul German Marshall Fund — Black Sea Trust a lansat aplicaţia online Testează-ţi Votul! pe pagina de internet www.testvot.eu. Alegătorii indecişi din Republica Moldova primesc acum o mînă de ajutor pentru alegerile parlamentare din 5 Aprilie 2009. Testează-ţi Votul! cuprinde un chestionar cu 24 de întrebări. Orice persoană care accesează pagina de internet www.testvot.eu poate să răspundă la chestionar, precizînd gradul de acord sau dezacord cu cele 24 de afirmaţii. La final, utilizatorul va primi gratuit o analiză grafică şi textuală detaliată care indică gradul de apropiere a principalelor 9 partide (în ordine alfabetică: AMN, MAE, PCRM, PDM, PL, PLDM, PPCD, PSD şi UCM) faţă de opţiunile alegătorului. Lansarea proiectului s-a făcut atît în limba română cît şi în limba rusă, oferind alegătorilor oportunitatea de a reflecta asupra unor probleme importante ale societăţii, şi de a căuta mai multe informaţii despre aceste teme şi atitudinile partidelor. Proiectul nu încearcă să influenţeze votul cetăţenilor, ci este un mijloc de a afla mai mult despre cei care candidează. Proiectul îi ajută pe alegători să identifice partidele cele mai apropiate faţă de viziunea lor din punct de vedere programatic pe probleme din domeniile economic, politic şi social. În acest fel, alegătorii vor putea să obţină mai uşor informaţii din programele electorale ale partidelor astfel încît să voteze informat. Asociaţia pentru Democraţie Participativă “ADEPT” a oferit asistenţă informaţională realizatorilor acestui proiect. (Sursa: comunicat MRC)
Catolicii din R. Moldova îndemnaţi să participe la alegeri
Episcopia Romano-Catolică din R. Moldova cheamă catolicii să participe la alegerile parlamentare din 5 aprilie. În acest sens, Episcopul Anton Coşa a semnat o circulară prin care îndeamnă preoţii catolici să propage activismul civic al enoriaşilor. În circulară se menţionează că se va evita cu stricteţe orice participare a Bisericii în campania electorală, orice adeziune politică în favoarea vreunui concurent electoral. Episcopul Anton Coşa cheamă catolicii să studieze platformele electorale şi să analizeze cu seriozitate intenţiile concurenţilor electorali. (Sursa: Deca-Press)
AMN a pichetat Compania “Teleradio-Moldova”
Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) acuză IPNA “Teleradio-Moldova” că oferă, în cadrul buletinelor de ştiri, mai mult spaţiu Partidului Comuniştilor (PCRM) comparativ cu alţi concurenţi electorali. Formaţiunea a pichetat miercuri, 25 martie sediul instituţiei audiovizuale şi a cerut Consiliului de Observatori (CO) să se întrunească în termen de 24 de ore pentru a redresa situaţia. AMN cere Consiliului de Observatori să revizuiască politica editorială a Companiei “Teleradio-Moldova”, să inventarieze corect timpii de antenă oferiţi în ştiri PCRM şi să excludă volumul lor din publicitatea contra plată a acestui concurent electoral până la finalul campaniei electorale pentru a restabili parţial egalitatea în drepturi a celorlalţi concurenţi. Cei prezenţi la manifestare au scandat: “Nu minţiţi poporul cu televizorul, Jos comuniştii” şi aveau pancarte cu inscripţia “Moldova 1= maşină de spălat creierii”, “Todercan spală minţile poporului” şi “Moldova 1 la cheremul comuniştilor”. În replică, preşedintele IPNA Compania “Teleradio-Moldova”, Valentin Todercan a declarat că “în campania electorală se spun multe minciuni” şi că statutul instituţiei nu permite comentarea acţiunilor partidelor politice, de aceea toate comentariile vor fi făcute după campania electorală. Totodată, acesta a spus că este dreptul oricăruia să-şi exprime punctul de vedere cu privire la un lucru sau altul. (Sursa: Info-Prim)
PSD răspunde PDM-ului pe marginea reglementării transnistrene
“Partidul Democrat (PDM) este deranjat nu de soluţia în sine, ci de faptul că social-democraţii au fost primii care au lansat-o”, a spus miercuri, 25 martie, la o conferinţă de presă Iurie Bolboceanu, preşedintele Consiliului Naţional al Partidul Social-Democrat (PSD). El s-a referit la faptul că PDM a solicitat Comisiei Electorale Centrale (CEC) retragerea PSD din cursa electorală după ce ultimul şi-a prezentat propunerea de reglementare transnistreană. “Era şi de aşteptat ca după lansarea planului nostru de reglementare a conflictului, celelalte formaţiuni politice să atace PSD. Nu m-a mirat deloc că primii au fost PDM, pentru că aceştia săptămânal vin cu insinuări împotriva PSD”, a spus Ivan Banari, candidat pe lista electorală a PSD. PSD propune ca Transnistria să fie transmisă în arendă Federaţiei Ruse pentru 30 de ani. PDM a cerut CEC să retragă Partidului Social Democrat din cursa electorală invocând că propunerile PSD sunt anti-constituţionale. (Sursa: Info-Prim)
Sondaj falsificat
Institutul de Politici Publice (IPP) susţine că, în dimineaţa zilei de 24 martie, “cineva a intrat fraudulos pe domeniul ce aparţine Institutului — www.ipp.md — şi a expediat la mai multe adrese, în special, a mijloacelor de informare în masă, un fişier cu o pseudo-prezentare a rezultatelor ultimului sondaj de opinie din cadrul Programului «Barometrul de opinie publică» din martie 2009, prezentarea căruia a fost programată pentru 24 martie, ora 10.00”. “Falsificatorii au folosit o prezentare mai veche plasată pe pagina de Internet a IPP, modificînd în aceasta, în mod special, rezultatele raitingului persoanelor şi partidelor politice, probabil, pentru a crea o confuzie în interpretarea datelor”, se spune într-un comunicat al IPP. (Sursa: Infotag)
PLDM a decis retragerea de pe lista de candidaţi a unei persoanei
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) a decis retragerea lui Ion Chitoroagă de pe lista de candidaţi la alegerile parlamentare şi din toate funcţiile elective din cadrul partidului, în legătură cu incidentul produs duminică în Piaţa Marii Adunări Naţionale în cadrul mitingului “Votează fără frică”, unde acesta a agresat echipa de filmare a agenţiei OMEGA. Ion Chitoroagă figura cu nr. 56 pe lista de candidaţi la funcţia de deputat în Parlament din partea PLDM-ului. Liderul partidului, Vlad Filat, a reiterat în cadrul conferinţei de presă de miercuri, 25 martie, că PLDM a cerut în permanenţă respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a condamnat abuzurile puterii comuniste asupra instituţiilor de presă şi a jurnaliştilor şi a susţinut prin acţiuni concrete presa liberă. “Nu acceptăm sub nicio formă intoleranţa şi agresivitatea, indiferent de către cine sunt manifestate acestea. Acţiunile lui Ion Chitoroagă sunt incompatibile cu valorile şi principiile promovate de partid. Adoptăm aceeaşi atitudine intransigentă şi fermă faţă de oricine va încălca drepturile şi libertăţile omului, indiferent de funcţia şi poziţia pe care o are”, a spus Filat. (Sursa: comunicat PLDM)
Poliţiştii păzesc doar panourile electorale ale PCRM, afirmă reprezentanţii PDM
Partidul Democrat din Moldova (PDM) este ţinta predilectă a unor atacuri din partea anumitor forţe distructive, care compromit caracterul democratic al alegerilor parlamentare din acest an, au declarat, într-o conferinţă de presă, primarul de Orhei, preşedinte al Organizaţiei raionale PDM Orhei, Ion Stratulat, preşedintele Organizaţiei orăşeneşti PDM Orhei, Pavel Ianeţ, şi preşedintele Organizaţiei raionale PDM Bălţi, Ion Bodrug. Conform acestora, s-au înregistrat multe cazuri de vandalizare a panourilor electorale ale partidului şi de vandalizare a afişajului electoral al PDM. Pavel Ianeţ a declarat ziariştilor că, în Orhei, unul din panourile PCRM-ului, de la intrarea în oraş, este păzit de către forţele de ordine, care, de fapt, ar trebui să aibă alte sarcini. Forţele de ordine, în acelaşi timp, nu reacţionează la cazurile de distrugere a panotajului celorlalte partide. (Sursa: notă informativă PDM)
În ziua alegerilor secţiile de documentare a populaţiei vor avea program special de lucru
În ziua de 5 aprilie 2009, duminică, toate secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei din Moldova, inclusiv birourile primire şi eliberare a documentelor urgente, vor avea program de lucru. Anunţul a fost făcut astăzi de Ministerul Dezvoltării Informaţionale, în scopul facilitării procesului de votare. Astfel, cetăţenii care au pierdut actele dar au drept de vot, vor avea posibilitate să obţină actul de identitate provizoriu de tip F-9, ce este valabil pe un termen de scurtă durată. De asemenea, persoanele care recent au depus actele pentru perfectare, le vor primi în regim restrîns pentru a avea posibilitate să participe la votare. Secţiile de evidenţă şi documentare a populaţiei vor avea program de lucru la 5 aprilie, de la 7.00 pînă la 21.00. (Sursa: Moldpres)
Liderul AMN afirmă că nu are oponenţi la funcţia de preşedinte al ţării
Nu am oponenţi la funcţia de preşedinte! Declaraţia aparţine lui Serafim Urechean, preşedinte al Alianţei Moldova Noastră, lansată în cadrul unei întâlnire off-line cu bloggerii din Republica Moldova. Liderul AMN l-a mai lăudat pe tânărul Dorin Chirtoacă, a declarat că va dubla pensiile a doua zi după ce va ajunge la guvernare şi că viitoarea coaliţie guvernamentală, formată din AMN, PL şi PLDM, va acumula cel puţin 71 de mandate de deputat. Tinerii bloggeri s-au interesat cine a realizat jocul “Serafică fără frică” şi cât a costat realizarea acestuia, care sunt rezultatele sondajelor interne ale AMN şi care ar fi oponenţii lui Urechean în cursa pentru funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. (Sursa: Unimedia)
CReDO recomandă concurenţilor electorală să pună accentul pe politici anticorupţie
Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO) recomandă concurenţilor electorali să-şi îmbunătăţească propunerile de politici anticorupţionale incluse în platformele electorale. Potrivit sursei citate, partidele politice pun cel mai mare accent pe politici anticorupţionale cu caracter administrativ. 30% din toate acţiunile anticorupţionale incluse în platformele electorale se referă la responsabilizarea mai mare a funcţionarilor publici, 13% — vizează consolidarea organelor de control. Transparenţa finanţelor publice se califică doar pe locul 3, cu 16%, iar combaterea crimei organizate pe locul 5, cu 8%. CreDO constată că lipsesc propunerile anticorupţionale în mai multe domenii specifice: domeniul de sănătate, social, educaţie, domeniul fiscal, poliţie şi domeniul vamal. În acest sens, CReDO recomandă liderilor politici să acorde prioritate politi cilor de luptă împotriva conflictelor de interese, politicilor de transparentizare a contractelor publice, a proceselor decizionale, politicilor de luptă împotriva crimei şi politicilor de informare în masă. (Sursa: Info-Prim)
Un candidat independent cere schimbarea formatului de dezbateri la câteva posturi TV
Comisia Electorală Centrală (CEC) ar putea obliga mai multe surse mass-media, printre care posturile TV7 şi EuTV să schimbe modul de desfăşurarea a dezbaterilor electorale. O declaraţie în acest sens a făcut candidatul electoral independent Ştefan Urîtu la conferinţa de presă susţinută miercuri, 25 martie. Ştefan Urîtu a spus că la începutul lunii martie el a atacat în judecată refuzul CEC de a obliga postul TV7 ca acesta să schimbe modul de desfăşurare a dezbaterilor electorale, astfel încît candidaţii independenţi să participe în dezbatere în comun cu partidele electorale. Postul TV7 a decis să separe candidaţii independenţi de partidele politice. “CEC a refuza atunci să intervină, iar acum Curtea de Apel a luat o decizie care este obligatorie şi definitivă. Mizăm ca la şedinţa de vineri a CEC se va lua o decizie în favoarea mea. În cazul în care situaţia nu se va schimba eu voi cere despăgubiri materiale, deoarece am fost discriminat”, a menţionat Urîtu. El a spus că şi postul EUTV care a organizat dezbaterile electorale într-un mod similar ca şi TV7 ar trebui să ţină cont de decizia curţii de Apel. (Sursa: Infotag)
Liderul PDM: corupţia politică este cea mai gravă problemă pentru R. Moldova
Cea mai gravă problemă pentru Republica Moldova o reprezintă corupţia politică, care afectează toate celelalte dimensiuni sociale, a declarat, într-un interviu pentru Info-Prim Neo, liderul Partidului Democrat (PD), Dumitru Diacov. El spune că această corupţie se manifestă sub forma presiunii şi chiar a şantajului asupra funcţionarilor publici, pentru a-i determina să adopte anumite decizii ilegale. “Corupţia politică vizează obţinerea unor avantaje materiale, motorul principal al acesteia fiind nevoia de fonduri. PDM şi-a exprimat în repetate rânduri dezaprobarea faţă de această stare de lucruri, inclusiv în actuala campanie electorală. Atunci când multe partide aruncă saci de bani pentru a cumpăra voturile alegătorilor, apare o întrebare firească: care este provenienţa acestor bani?!”, se întreabă preşedintele PD. Diacov afirmă că lupta cu acest flagel este mai degrabă un show televizat, decât expresia unor eforturi menite să stârpească cu adevărat corupţia. (Sursa: Info-Prim)