CEC-ul de la Tiraspol a decis pentru cetăţenii moldoveni din Transnistria
Locuitorii Transnistriei care deţin cetăţenie moldovenească, nu manifestă dorinţa de a participa participe la alegerile parlamentare din RM din 5 aprilie. Despre aceasta a relatat în cadrul unei conferinţe de presă de la Tiraspol, preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Transnistria, Piotr Denisenco. Potrivit lui Denisenco, Transnistria ar putea contribui la organizarea alegerilor, “dar pentru aceasta este necesară o declaraţie oficială a Chişinăului, pe care Modova aşa şi nu a mai trimis-o”. Acesta consideră că tentativele Moldovei de a deschide secţia de votare din microraionul Corjova, aflat sub jurisdicţia Transnistriei sînt ilegale. În Transnistria locuiesc cca. 200 mii de persoane care deţin cetăţenia Moldovei. CEC al Moldovei a stabilit 10 secţii de votare pe malul drept al Nistrului unde vor putea vota locuitorii regiunii. (Sursa: Infotag)
CCA respinge contestaţia PCRM
Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) a respins ca nefondată contestaţia Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) referitoarea la organizarea dezbaterilor electorale la postul de televiziune Pro TV Chişinău. Dinu Ciocanu, şeful Direcţiei monitorizare a CCA, a relatat miercuri, în cadrul şedinţei CCA, că contestaţia a parvenit din partea reprezentantului PCRM la Comisia Electorală Centrală, Serghei Sîrbu, potrivit căruia în cadrul unor emisiuni de dezbateri electorale de la Pro TV Chişinău, au fost puse pe post reportaje cu privire la nivelul sărăciei în R.Moldova şi despre migraţia masivă a cetăţenilor peste hotarele ţării. Aceste reportaje ar fi “tendenţioase” şi “în defavoarea PCRM”. (Sursa: Infotag)
“Moldova Unită” speră la votul persoanelor în etate
Veteranii şi pensionarii, membri ai Partidului “Moldova Unită” (“MU”), îndeamnă toate persoanele în vîrstă din Moldova să voteze acest partid la 5 aprilie. În declaraţia Consiliului organizaţiei veteranilor şi pensionarilor “Moldova Unită” se spune că “toate forţele politice, spre deosebire de «Moldova Unită», vor să folosească bătrînii”. “Noi am crezut că Partidul Comuniştilor va schimba viaţa noastră spre bine. Însă nu s-a întîmplat aşa. «Moldova Unită» arată clar căile de soluţionare a problemelor acute şi noi credem că partidul va putea conduce ţara, iar noi vom avea un trai decent”. (Sursa: Infotag)
PCRM este acuzat de folosire a resurselor administrative
Congresul Societăţii Civile atrage atenţia opiniei publice asupra folosirii ilegale a resurselor administrative de către Partidul Comuniştilor (PCRM). Membrul organizaţiei, Fiodor Ghelici, a relatat despre nenumăratele plîngeri din teritoriu precum că guvernul alocă mijloace de milioane de lei pentru reparaţia drumurilor din sate, a clădirilor, pentru instalarea ţevilor de gaz, însă “totul se face necalitativ, fără tendere şi controlul lucrărilor executate”. (Sursa: Infotag)
AMN afirmă că încălcările pun în pericol validarea alegerilor
Încălcările comise în campania electorală pun în pericol validarea alegerilor, susţin juriştii Alianţei “Moldova Noastră” (AMN). “Gravitatea unui şir de încălcări ale legislaţiei din partea Comisiei Electorale Centrale (CEC), persoanelor cu cea mai înaltă funcţie din stat, a unor instituţii mass-media, dar şi a concurentului electoral Partidul Comuniştilor, pune în pericol rezultatul alegerilor”, a declarat într-o conferinţă de presă şeful Departamentului juridic al staff-ului de campanie al AMN, Nicolae Raileanu, membru CEC cu vot consultativ. Juriştii AMN au depus, până în prezent, peste o sută de sesizări, contestaţii în adresa CEC-ului, Consiliului Coordonator al Audiovizualului şi au pornit litigii în instanţele de judecată de toate nivelurile. Totodată, AMN face apel către membrii şi alegătorii săi să răspundă la întrebările operatorilor exit poll-ului, pentru a preveni şi combate falsificarea alegerilor de către autorităţi. (Sursa: Info-Prim)
MAE dezminte că s-ar retrage din cursa electorală
Mişcarea “Acţiunea Europeană” (MAE) dezminte informaţia apărută în presă la 1 aprilie, precum că formaţiunea s-ar retrage din campania electorală. Ediţia on-line a publicaţiei Jurnal de Chişinău a prezentat în dimineaţa zilei o ştire conform căreia MAE se retrage din cursa electorală, fără a menţiona că ar fi vorba de o glumă de 1 aprilie. “Mişcarea Acţiunea Europeană infirmă categoric informaţiile mincinoase privind retragerea din cursa electorală”, a declarat în aceeaşi zi, într-o conferinţă de presă preşedintele MAE, Anatol Petrencu. MAE consideră că această acţiune a publicaţiei are o conotaţie electorală şi prejudiciază grav imaginea partidului. Jurnal de Chişinău a anunţat pe parcursul zilei că ştirea a fost o farsă de 1 aprilie şi a lichidat-o din ediţia sa on-line. (Sursa: Info-Prim)
Circa 30 de membri ai Alianţei Moldova Noastră (AMN) au protestat în faţa Comisiei Electorale Centrale (CEC) contra difuzării unor spoturi, despre care au spus că sunt realizate de Partidul Comuniştilor (PCRM) şi prezentate ca fiind spoturi AMN. Protestatarii au scandat: “Jos minciuna” şi “Nu minţiţi poporul cu televizorul” etc. Potrivit lui Victor Osipov, purtătorul de cuvânt al AMN şi candidat pe lista electorală a formaţiunii, în acest caz CEC dă dovadă de o lentoare exagerată. El a adăugat că aceste spoturi sunt extrem de periculoase, “pentru că alegătorul nici nu poate să-şi dea seama că e vorba de o contrafacere”. Ele sunt identice cu spoturile realizate de AMN, dar cuprind nişte angajamente false şi se termină cu scena în care “Urechean garantează”, a mai spus Osipov. (Sursa: Info-Prim)
PCRM a cheltuit cel mai mult în alegeri
Cei 16 concurenţi electorali care au prezentat rapoartele financiare de venituri şi cheltuieli aferente campaniei electorale pentru parlamentarele din 5 aprilie, au cheltuit până în prezent 23,3 mln de lei, arată datele celui de-al treilea raport financiar care a fost prezentat la Comisia Electorală Centrală (CEC). Potrivit raportului, PCRM a cheltuit 5,3 mln lei, PSD — 3,8 mln de lei, PLDM — 3,7 mln de lei, AMN — 3,4 mln de lei şi Mişcarea “Acţiunea Europeană” — 2 mln de lei, PDM — aproape 2 mln de lei şi PL — 1,3 mln de lei. Totodată, CEC a avertizat Partidul Conservator şi candidaţii independenţi Victor Railean, Tatiana Ţîmbalist şi Valentina Cuşnir pentru că nu au prezentat rapoartele financiare la CEC. În acelaşi timp, CEC a avertizat PLDM pe motiv că acesta nu a prezentat raportul financiar conform datei limite în vigoare. (Sursa: Basa-press)
Tendinţele în reflectarea campaniei electorală în presă persistă
După aproape două luni de monitorizare a 24 de instituţii mass-media, Centrul Independent de Jurnalism (CIJ) şi Asociaţia Presei Independente (API) constată că tendinţele înregistrate la începutul campaniei electorale persistă. În primul rând, este vorba de partizanat din partea anumitor mass-media în favoarea anumitor concurenţi. CIJ şi API au lansat la 1 aprilie în cadrul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — Coaliţia 2009, rezultatele celei de-a cincea etape de monitorizare (perioada 19–25 martie) a modului în care este reflectată campania electorală de către 24 de mijloace de informare în masă din R. Moldova. Monitorii au observat că mijloacele de informare în masă se împart în trei grupuri. O parte din acestea susţin preponderent partidul de guvernământ şi critică partidele de opoziţie, iar altele — critică PCRM şi susţin anumite partide de opoziţie. O a treia categorie încearcă să reflecte activitatea concurenţilor electorali neutru. (Sursa: Info-Prim)
Liderul PLDM s-a întâlnit cu şeful Delegaţiei Comisiei Europene în R.M.
Preşedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat a avut o întrevedere cu Şeful Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Cesare De Montis. Vlad Filat l-a informat pe oficialul european despre situaţia social-politică din R. Moldova şi desfăşurarea campaniei electorale, atenţionînd asupra gravelor încălcări a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, a Codului Electoral şi, în special, asupra interdicţiilor impuse de autorităţile statului la libera circulaţie pentru cetăţenii europeni, dar şi pentru studenţii basarabeni, care îşi fac studiile în România. Filat a solicitat Comisiei Europene să ia o poziţie promptă şi principială faţă de ilegalităţile regimului Voronin. În acelaşi timp, liderul PLDM a menţionat că atitudinea forurilor europene urmează să fie în interesul cetăţenilor R. Moldova. (Sursa: comunicat PLDM)
Ghidul alegătorului pentru formatori de opinie şi cetăţeni, elaborat de IDIS “Viitorul” a fost lansat. Publicaţia face explicaţii despre esenţa alegerilor parlamentare şi explică atribuţiile şi responsabilităţile instituţiei legislative. Ghidul compilează platformele electorale ale concurenţilor electorali înregistraţi pentru scrutinul din 5 aprilie şi a fost editat într-un tiraj de 300 de exemplare, în cadrul proiectului “Stimularea responsabilităţii civice în cadrul campaniei electorale din 2009”, finanţat de Delegaţia Comisiei Europene în Moldova. (Sursa: Deca-Press)
Organizaţia de tineret a PL îndeamnă tinerii să voteze
Organizaţia de tineret a Partidului Liberal (PL) a făcut apel către toţi tinerii din R.Moldova să voteze la 5 aprilie. Preşedintele organizaţiei, Sergiu Boghean, a spus în cadrul unei conferinţe de presă că doar prin intermediul tinerilor se poate realiza schimbarea în Moldova. “Alegerile vor fi decisive pentru soarta Moldovei. Îndemn toţi tinerii să voteze oricare alt partid, însă nu pentru unul care promovează regimul comunist… Prin votul nostru putem schimba imaginea ţării în faţa Europei”. (Sursa: Infotag)
Un fost lider local al PLDM a fost arestat
În după amiaza zilei de marţi, circa zece persoane cu cagule pe cap l-au înşfăcat chiar pe scările edificiului în care-şi are sediul filiala raională a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) pe fostul lider al acestei formaţiuni — Ion Chitoroagă. Chitoroagă a fost exclus zilele trecute din această funcţie pentru faptul că, recent, a agresat la Chişinău, câţiva jurnalişti de la Agenţia multimedia “Omega”. Poliţia locală nu a dorit să comunice detalii despre această reţinere. (Sursa: Deca-Press)
“Viitorul” se judecă
Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) “Viitorul” va ataca la Curtea de Apel Chişinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale (CEC) din 31 martie de a admite parţial contestaţia Partidului Comuniştilor (PCRM) împotriva IDIS “Viitorul” şi a Coaliţiei civice pentru alegeri civice şi corecte — Coaliţia 2009. La 17 martie, reprezentantul PCRM solicitase CEC să atenţioneze IDIS pe motivul nerespectării legislaţiei electorale, referindu-se în special la anumite materiale de educaţie civică elaborate de IDIS, în cadrul proiectului “Stimularea responsabilităţii civice în cadrul campaniei electorale din 2009”, finanţat de Delegaţia Comisiei Europene în R. Moldova, prin intermediul Instrumentului European pentru Democraţie şi Drepturile Omului. PCRM reclama că materialele sunt îndreptate împotriva PCRM şi prezintă agitaţie electorală pentru concurenţii săi. (Sursa: Info-Prim)
PLDM şi PL reconfirmă disponibilitatea de a crea o coaliţie postelectorală
Partidul Liberal (PL) şi Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi-au reconfirmat disponibilitatea de a constitui o coaliţie postelectorală de guvernămînt după alegeri. Declaraţi în acest sens liderul PLDM, Vlad Filat, şi vicepreşedintele PL, Dorin Chirtoacă, au făcut marţi seara, în cadrul dezbaterilor electorale de la postul de televiziune “Moldova-1”. Anterior despre intenţia de a participa la formarea unei coaliţii postelectorale democratice a anunţat şi Alianţa “Moldova Noastră” (AMN). PLDM şi PL cred că pot “pune bazele unei guvernări democratice în Republica Moldova”. Totodată, cele două formaţiuni s-au criticat reciproc pentru comportamentul în campania electorală. “Reprezentanţii PLDM din teritoriu invită alegătorii să voteze Chirtoacă şi stejarul. Acest lucru nu este corect”, a declarat Chirtoacă. Filat a declarat în replică că “e regretabil că sînt astfel de învinuiri”, precizînd că, “atunci când alegătorii votează stejarul, ei ştiu că votează pentru Vlad Filat, iar atunci cînd votează pentru Dorin Chirtoacă, de fapt, votează pentru Mihai Ghimpu”. (Sursa: Infotag)
Circa 40 de poliţişti au fost implicaţi într-o altercaţie cu 100 de protestatari ai Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) în Piaţa Marii Adunări Naţionale în dimineaţa zilei de miercuri, 1 aprilie. Reprezentanţii PLDM au dorit să instaleze mai multe corturi în PMAN, iar poliţiştii s-au împotrivit, invocând motivul că urmează în timpul zilei să fie pronunţată o decizie a instanţei de judecată, care ar urma să interzică PLDM să-şi instaleze corturile în piaţă. La orele 11:00, poliţia s-a retras din PMAN după ce Curtea de Apel a dat câştig de cauză PLDM şi a respins solicitarea poliţiei. După o oră jumătate de altercaţii, protestatarii PLDM au instalat un cort în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi un panou, pe care scrie “votează fără frică”. (Sursa: Unimedia)
Alegerile vor fi monitorizate de circa 2500 de observatori naţionali şi internaţionali
Comisia Electorală Centrală a acreditat marţi alţi 258 de observatori naţionali şi internaţionali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare. Cei mai mulţi dintre aceştia au fost înaintaţi de Liga Apărării Drepturilor Omului din Moldova (94), Asociaţia obştească “Centrul Naţional al Romilor” (33), Asociaţia “Primul Club al Consiliului Europei” (22), Asociaţia obştească regională Cerkavsk “Asociaţia tinerilor jurişti”, Ucraina (20) ş.a. Pînă în prezent, CEC a acreditat, în total, circa 2500 de observatori naţionali şi internaţionali. Termenul de depunere a documentelor pentru acreditare în vederea monitorizării alegerilor a expirat la 30 martie. (Sursa: Moldpres)