Miercuri, 15 aprilie, la toate secţiile de votare are loc numărarea voturilor alegătorilor la alegerile din 5 aprilie. Secretarul Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iuerie Ciocan a anunţat că în dimineaţa de 15 aprilie au fost aduse sub pază buletinele de vot de la judecătoriile din teritorii la secţiile de votare. “Pe parcursul zilei va fi efectuată renumărarea voturilor la alegeri, vor fi elaborate protocoale, apoi buletinele vor fi duse înapoi la judecătorii, iar protocoalele — la comisiile de circumscripţie. În acest lucru au fost antrenaţi cca. 20 mii de persoane, ca şi în ziua alegerilor”, a menţionat Ciocan. Potrivit lui, comisiile de circumscripţie vor trimite protocoalele la CEC miercuri seara, însă nu mai tîrziu de dimineaţa de 16 aprilie. Renumărarea are loc în prezenţa observatorilor care au fost acreditaţi la alegeri, inclusiv şi de o parte a observatorilor internaţionali care au reuşit să vină în Moldova. La renumărarea voturilor nu participă cele 33 de secţii de votare deschise în străinătate, în cadrul ambasadelor şi consulatelor Moldovei. (Sursa: Infotag)
PL, PLDM şi AMN prezintă probe de “fraudare a alegerilor”
Liderii celor trei partide de centru-dreapta care vor intra în Parlament, conform datelor CEC, au adus probe care să demonstreze falsificarea alegerilor de la 5 aprilie prin intermediul listelor de alegători. La o conferinţă de presă miercuri, 15 aprilie, Mihai Ghimpu de la Partidul Liberal (PL), Vlad Filat de la Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Serafim Urecheanu de la Alianţa “Moldova Noastră”, au spus că decizia Curţii de Apel Chişinău de a li se interzice accesul la listele alegătorilor “a fost decizia Partidului Comuniştilor”. Dar, oricum cele trei partide au reuşit să copieze o mare parte din listele alegătorilor din raioane, în baza cărora pot depista “tendinţe de fraudare”. Potrivit lui Vlad Filat, în rnl Cahul, din totalul de 65 de secţii de votare, au fost verificate 28 , ceea ce reprezintă 43%, depistându-se 2334 de fraude, adică 10,6% din voturi. Cei trei lideri sunt înclinaţi să creadă că au fost falsificate între 10 şi 30 la sută din voturi per total. Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus: “Corect este ca noi să prezentăm CEC primele probe şi o cerere de extindere a termenului de examinare a listelor. Pentru că fără probe n-o să accepte”. Politicienii au prezentat jurnaliştilor documente cu care ei doresc să demonstreze că 5166 de persoane au votat la mai multe secţii de votare, 3280 au votat cu acte cu acelaşi cod personal, 1600 de persoane au votat în baza altui document decât buletinul de identitate, 1000 de semnături sunt falsificate. (Sursa: Info-Prim)
Cetăţean american expulzat din Republica Moldova
Judecătoria sectorului Centru din municipal Chişinău a decis, expulzarea directorului Institului Naţional Democratic (NDI), Alex Grigorievs, de pe teritoriul Republicii Moldova. Avocatul lui Grigorievs, Costel Tănase, a declarat că motivul invocat de instanţă este şederea ilegală pe teritoriul Republicii Moldova. Tănase a spus că va ataca decizia instanţei la Curtea de Apel. Directorul Institutului Democratic Naţional a fost escortat la 14 aprilie, de colaboratorii Ministerului de Interne, la sediul Biroului de migraţie al MAI, unde a fost acuzat de şedere ilegală în Moldova. Acesta se află în Moldova din 2004. În septembrie 2008, acestuia i-a expirat permisul de şedere, iar în luna august el a depus din nou actele pentru prelungirea permisului de şedere în Moldova. “De atunci, i se tot spune că actele sunt gata şi că le va primi în curând. A discutat anterior chiar şi cu Andrei Stratan, dar iată că azi i s-a incriminat că se află ilegal în Moldova”. (Sursa: Jurnal de Chişinău)
Organizaţiile internaţionale de media îngrijorate de situaţia presei în Moldova
35 de organizaţii internaţionale de media, dintre care 25 membre ale Asociaţiei Internaţionale pentru Protecţia Libertăţii de Expresie (IFEX), au difuzat o declaraţie comună în care se arată îngrijorate de situaţia presei în R. Moldova în urma alegerilor parlamentare din 5 aprilie. Semnatarii susţin că în ultimul timp în Moldova au avut loc mai multe cazuri de încălcare a dreptului de acces la informaţii de interes public şi de hărţuire a jurnaliştilor. Organizaţiile semnatare îşi exprimă protestul împotriva atacurilor comise asupra jurnaliştilor şi cer incetarea imediată a acestor practici abuzive şi ilegale, precum şi depistarea celor care se fac vinovaţi de comiterea abuzurilor. (Sursa Deca-press)
MDI dezminte acuzaţiile referitoare la introducerea persoanelor decedate în listele electorale
Ministerul Dezvoltării Informaţionale susţine că acuzaţiile aduse de unele formaţiuni politice cu privire la introducerea persoanelor decedate în listele electorale nu sunt bazate, pe motiv că aceste liste sunt întocmite şi verificate de autorităţile publice locale. “Listele electorale, în conformitate cu legea, sunt întocmite de către autorităţile publice locale. Aceste liste, ce conţin informaţii despre cetăţenii înregistraţi într-o anumite unitate teritorială, trebuie perfectate nu numai înainte de alegeri, ci sunt elaborate pentru a lucra cu ele zilnic în diferite scopuri”, a declarat, într-o conferinţă de presă, vice-directorul general prestări servicii al Întreprinderii de Stat “Registru”, Vasile Ciornâi. “În timpul întocmirii acestor liste, autorităţile pot utiliza mai multe instrumente pentru a actualiza datele din liste, inclusiv prin adresări oficiale la ÎS Registru”, a completat Ciornâi. În context, oficialul a accentuat că întreprinderea de Stat “Registru” pune la dispoziţia autorităţilor antrenate în procesul electoral doar baza de date completă cu privire la datele de identificare ale locuitorii R. Moldova, inclusiv informaţii despre decesul acestora. Ciornâi a mai spus că alegătorii nu au putut vota de mai multe ori în baza a diferite fişe de însoţire a buletinului de identitate, odată ce valabilitatea acestora trebuie confirmată prin coinciderea cu numărul unic al buletinului. (Sursa: Omega)
Premierul în exerciţiu al Cehiei, ţară care prezidează UE, va vizita Moldova
Prim-ministrul în exerciţiul al Cehiei, care reprezintă preşedinţia actuală a Uniunii Europene, Mirek Topolanek, va întreprinde la 22 aprilie curent o vizită la Chişinău, pentru a se documenta la faţa locului cu evenimentele, care au loc în Moldova. Declaraţia a fost făcută în cadrul unei convorbiri telefonice cu Preşedintele Moldovei, Vladimir Voronin. Şeful statului a menţionat interesul autorităţilor moldoveneşti în asigurarea unei informări veridice şi multilaterale despre evenimentele din R. Moldova, anunţând deschiderea totală a autorităţilor ţării în acest sens, se arată într-un comunicat de presă al Preşedinţiei. Şeful statului l-a anunţat pe oficialul european că autorităţile de stat sunt disponibile să organizeze întrevederi bilaterale cu oficialităţile moldoveneşti, cu liderii partidelor de opoziţie şi cu reprezentanţii organelor de drept din R. Moldova. (Sursa: Omega)
Un emisar al Consiliului Europei vine la Chişinău pentru documentare
Directorul general pentru democraţie şi afaceri politice, Louis Laurens, urmează să se deplaseze la Chişinău, pentru a raporta despre situaţia privind încălcarea drepturilor omului de către autorităţile moldovene, a anunţat miercuri, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis. “În ultimele zile am recepţionat informaţii contradictorii din R. Moldova. Pe de o parte, sunt încurajat de propunerea de verificare a listelor electorale şi de renumărare a voturilor. Acest demers ar trebui să calmeze controversa creată postelectoral”, a declarat T.Davis. Pe de altă parte, Davis s-a arătat foarte preocupat de presupusele încălcări ale drepturilor omului, inclusiv reţinerea unui număr mare de oameni, printre care şi copii, şi restricţionarea libertăţilor presei. “În acest context, i-am cerut lui Jean-Louis Laurens, directorul general pentru democraţie şi afaceri politice din Consiliul Europei, să se deplaseze la Chişinău şi să relateze rapid despre situaţia din ţară”, a anunţat secretarul general al Consiliului Europei. (Sursa: Interlic)
Un reprezentant al ONU declară că deţinuţii moldoveni sunt bătuţi
Tinerii arestaţi după acţiunile de protest de săptămâna trecută se plâng că au avut parte de tratamente cât se poate de inumane: bătăi, privare de hrană, de apă şi de grupuri sanitare. De asemenea, deţinuţii spun că poliţiştii i-au obligat să semneze acte pe care nu le-au citit, dezvăluie un reprezentant al ONU în R. Moldova. Edwin Berry, consilier al ONU pe problema drepturilor omului în R. Moldova, a vizitat sâmbătă, 11 aprilie, penitenciarul 13 din Chişinău unde sunt închişi o parte dintre cei arestaţi de la izbucnirea revoltelor în R. Moldova. Berry a discutat cu 40 de persoane dintre cele 90 arestate în ultimele săptămâni pe fondul tulburărilor sociale şi a subliniat că dovezile că deţinuţii au fost supuşi la tratamente necorespunzătoare sunt “abundente” şi “evidente”. “Aproape toţi aveau urme pe corp care sugerează că au fost bătuţi”, spune Berry. “Majoritatea susţin că au fost bătuţi şi înăuntrul şi în afara camerelor de interogatoriu de ofiţeri de poliţie în civil, cu bâte, sticle cu apă, cu pumnii şi cu picioarele”, dezvăluie Berry. (Sursa: Unimedia)
Preşedintele Voronin a prezidat o sedinţă dedicată protestelor din 7 aprilie
Presedintele Vladimir Voronin a prezidat o şedinţă de lucru cu participarea conducerii Parlamentului, Guvernului, a factorilor de decizie din cadrul unor instituţii de ordine şi drept, în cursul căreia a fost discutată situaţia creată ca urmare a acţiunilor violente de protest produse la 7 aprilie. Seful statului a informat asistenţa despre convorbirile purtate cu oficiali europeni şi internaţionali la subiectul manifestărilor violente din capitală, consecinţelor acţiunilor respective şi măsurilor de depăşire a acestora. Voronin a anunţat despre decizia Comisiei Europene de a delega în Republica Moldova, la solicitarea autorităţilor, un grup de experti pentru familiarizarea la faţa locului cu starea de lucruri creata in ţară. Participanţii la şedinţă au apreciat decizia în cauză, fiind unanimi în părerea privind necesitatea unei informări veridice şi corecte a opiniei internaţonale, din surse oficiale sigure, în ceea ce ţine de acţiunile de violenţă în masă care s-au produs pe 7 aprilie. Vladimir Voronin a indicat conducerii Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Comisiei parlamentare pentru politică externă şi integrare europeană să utilizeze toate posibilitatile pentru a prezenta şefilor de stat din cadrul UE, instituţiilor europene şi internaţionale, în primul rînd OSCE şi APCE, starea reală a lucrurilor în Republica Moldova. El a cerut Ministerului Afacerilor Interne, Procuraturii Generale, altor organe de drept să-i fie prezentată o analiza amplă şi foarte detaliată a evenimentelor care s-au produs pe 6–7 aprilie în Chişinău, la toate etapele de organizare şi desfăşurare a acţiunilor respective. Şeful statului a mai solicitat elaborarea şi implementarea măsurilor adecvate pentru prevenirea unor astfel de situaţii pe viitor şi pentru anihilarea cauzelor şi condiţiilor activităţilor antistatale, de dezordine în masă şi infracţionale. (Sursa: Moldpres)
Liderii partidelor reprezentate în nou Parlament trebuie să lucreze asupra împăcării naţionale
Liderii celor patru partide, care au trecut în parlament după alegerile din 5 aprilie, trebuie să lucreze asupra împăcării naţionale. Despre aceasta a declarat pe 15 aprilie pentru jurnalişti Reprezentantul Special Uniunii Europene, Kalman Mizsei. El a mai afirmat că liderii celor patru partide (Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră”) trebuie să formeze organele de lucru ale parlamentului, să aprobe guvernul şi să se gîndească la ceea ce vor face în continuare cu ţara. La moment este foarte important ca aceşti politicieni să înceteze să folosească “limbajul necorect” în caracterizarea reciprocă. Potrivit lui Mizsei, comunitatea internaţională, în general, şi Uniunea Europeană, în special, vor face tot posibilul pentru ca Moldova să revină la viaţa normală. “În Moldova vor fi păstrate bazele democraţiei, pe care se fundamentează libertatea presei”, iar UE face tot posibilul ca să împace participanţii în situaţia de conflict. Liderii partidelor trebuie să creeze parlamentul în baza rezultatelor alegerilor din 5 aprilie şi să creeze condiţii de lucru pentru principalele instituţii de stat. “Acest lucru este important pentru Moldova din punct de vedere al crizei economice mondiale, care afectează economia ei”, a menţionat Mizsei, subliniind importanţa faptului ca poporul moldovenesc să accepte ieşirea din această situaţie în care s-a aflat după alegerile din 5 aprilie. Mizsei a dat de înţeles că oficiul UE de la Chişinău condus de el activează pe direcţia ca între părţile de conflict să înceapă un dialog politic constructiv, al cărui scop este ieşirea din situaţia creată. Referindu-se la problema primului pas pe calea împăcării, Mizsei a dat de înţeles că acesta va fi făcut din afară. El nu a spus nimic concret în acest sens, presupunînd că deja în zilele apropiate ar putea avea loc întrevederea părţilor aflate în conflict, cu participarea oaspeţilor internaţionali de sus. “Şi primul pas în acest sens a fost făcut deja”, a spus Mizsei, precizînd că a fost făcut în cadrul participării şi colaborării active a oficiului reprezentantului oficial al UE în Moldova. (Sursa: Infotag)