Curtea Constituţională a validat alegerile din 5 aprilie
Noul Parlament moldovean poate fi convocat după ce Curtea Constituţională a validat miercuri, 22 aprilie, alegerile din 5 aprilie. După ce Curtea a pronunţat avizul de validare şi decizia de acordare a mandatelor celor 101 deputaţi, liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a declarat jurnaliştilor: “Noi avem un vot care este mai tare decît toate cele 60 ale comuniştilor”. Astfel, în noul parlament au intrat primii 60 de candidaţi de pe lista comuniştilor (PCRM), câte 15 de la PL şi PLDM şi 11 de la Alianţa “Moldova Noastră”. Comuniştilor nu le ajunge un vot pentru alege Preşedintele ţării, care va desemna primul-ministru. CC a luat decizia după mai mult de cinci ore de pledoarii şi deliberări. Mihai Ghimpu a cerut CC să amâne pronunţarea deciziei, invocând că cele trei partide de centru-dreapta care au intrat în parlament mai au nevoie de timp pentru a depista fraude electorale în listele de alegători. PL de asemenea a cerut CC să ceară de la Ministerul Dezvoltării Informaţionale lista persoanelor decedate după 2005, de vreme ce PL consideră că s-a votat în locul unor alegători morţi. Curtea a ignorat această solicitare, la fel ca şi cererile avocaţilor AMN şi PLDM de a invalida alegerile de la 5 aprilie. PL a adus mai multe mape cu documente care ar certifica 20 de mii de fraude electorale, dar CC nu a anunţat o decizie imediată în privinţa acestora, iar decizia sa va fi publicată integral în “Monitorul Oficial”. Potrivit lui Ghimpu, cele trei partide care, aparent, vor intra în opoziţie vor continua elucidarea fraudelor din listele electorale pentru a le prezenta într-un dosar organismelor internaţionale. (Sursa: Info-Prm)
Opoziţia cere Curţii Constituţionale invalidarea alegerilor şi desfăşurarea alegerilor repetate
Opoziţia cere Curţii Constituţionale (CC) a Moldovei declararea rezultatelor alegerilor drept nevalabile şi desfăşurarea alegerilor repetate, a declarat miercuri după amiază pentru jurnalişti liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova, Vlad Filat. El a făcut această declaraţie după întrevederea de la Chişinău a liderilor opoziţiei cu prim-ministrul în exerciţiu al Cehiei, Mirek Topolanek, care a venit în calitate de reprezentant al ţării care deţine preşedinţia UE. “Noi am prezentat toate documentele care arată falsificarea alegerilor. De asemenea, am prezentat materiale precum că după acţiunile de protest de la Chişinău autorităţile au instaurat un regim de teroare, răfuindu-se cu participanţii la proteste. Sperăm că toate evenimentele vor fi apreciate adecvat de către Uniunea Europeană”, a spus Filat. (Sursa: Infotag)
UE insistă asupra necesităţii unui consens naţional în Moldova
Premierul în exerciţiu al Cehiei, Mirek Topolanek, a cărui ţară prezidează Uniunea Europeană, a recomandat autorităţilor moldovene “să înceapă să caute un consens naţional pe marginea acelor divergenţe care au dus la conflict”. Despre aceasta a anunţat preşedintele în exerciţiu al R. Moldova, Vladimir Voronin, în timpul declaraţiilor pentru presă după întrevederea avută miercuri, la Chişinău, cu premierul ceh. Şeful statului s-a arătat convins că aceste măsuri sunt bune şi trebuie puse în aplicare de urgenţă. “Nu vreau să ascund că situaţia de criză din Moldova este pentru UE un lucru îngrijorător. Urmărim cu mare atenţie situaţia şi vom urmări şi pe viitor”, a declarat Topolanek. “Noi, UE, suntem gata să contribuim activ, într-un spaţiu legal la rezolvarea acestei situaţii”, a mai spus Topolanek. În cadrul vizitei sale de o zi la Chişinău, oficialul ceh a avut întrevederi atît cu conducerea R. Moldova, cît şi cu opoziţia şi organizaţii neguvernamentale. “Fiecare vede altfel evenimentele care s-au petrecut. Pentru mine este îngrijorător că doar la nivel verbal există voinţă de a începe dialogul” , a spus Topolanek. “La toate întrunirile am subliniat mijloacele de stabilizare a situaţiei: dialogul; asigurarea funcţionării statului de drept; asigurarea şi respectarea drepturilor şi libertăţilor omului; terminarea atacurilor, încetarea violenţei; constituirea unei comisii de cercetare, unde să fie reprezentată şi opoziţia, şi organizaţiile internaţionale; accesul liber la mass-media”, a precizat premierul ceh. (Sursa: Info-Prim)
Opoziţia a prezentat prim-ministrului ceh probele despre falsificarea alegerilor
Liderii celor trei partide de opoziţie care au trecut pragul electoral au avut miercuri, 22 aprilie, o întrevedere cu prim-ministrul în exerciţiu al Cehiei, Mirek Topolanek, căruia i-au prezentat probe despre falsificarea alegerilor din 5 aprilie. Opoziţia cere invalidarea alegerilor şi organizarea alegerilor repetate. Topolanek s-a întîlnit cu liderii partidelor de opoziţie înainte de a avea întrevederi cu preşedintele în exerciţiu al RM, Vladimir Voronin, şi prim-ministrul Zinaida Greceanîi. “Am primit din partea reprezentanţilor celor trei partide o serie de documente privind situaţia de după alegeri, anumite dovezi despre potenţiale manipulări ale buletinelor de vot. Bineînţeles, eu voi transmite toate aceste materiale săptămîna viitoare la Summit-ul miniştrilor de externe ai UE”, a declarat presei Mirek Topolanek. Oficialul ceh s-a abţinut să dea careva aprecieri înainte de discuţiile cu preşedintele şi prim-ministrul. (Sursa: Info-Prim)
20 de viitori deputaţi au început procedura de renunţare la cetăţenia României
Candidaţii pentru deputaţii în parlamentul Moldovei din partea celor trei partide de opoziţie au luat o hotărîre comună de a se dezice de cetăţenia României, a relatat reprezentantul Partidului Liberal, Corina Fusu. Potrivit presei romîneşti, care o citează pe Corina Fusu, hotărîrea a fost luată de toţi cei 20 de candidaţi pentru deputaţi din cele trei partide de opoziţie care deţin cetăţenia Romîniei sau care au depus documentele pentru a o obţine. Potrivit legislaţiei, pînă la 21 aprilie candidaţii care au trecut în parlament trebuiau să aleagă între mandatul de deputat şi cetăţenia altui stat. În Moldova cetăţenia multiplă este permisă, însă, potrivit modificărilor în lege, dacă deţinătorii cetăţeniei duble au fost aleşi deputaţi în parlament, ei trebuie să prezinte la Curtea Constituţională confirmarea oficială precum că au început procedura de renunţare la cetăţenia dublă. (Sursa: Infotag)
Liderul PL spune că au fost depistate deja 20 de mii de fraude în doar 10 raioane
Curtea Constituţională nu poate să valideze alegerile, din motiv că numai în 10 raioane au fost depistate circa 20 mii de fraude, susţine liderului Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu. Ca urmare, PL a depus ieri, 21 aprilie, la Comisia Electorală Centrală o contestaţie, iar astăzi altele două la Curtea de Apel şi Curtea Constituţională. Potrivit datelor oferite de PL, 6139 de persoane au votat fără acte de identitate, 1475 în baza altui act de identitate, 1373 de persoane decedate, 5214 de cazuri de votare multiplă, 1328 de falsificări de semnături, sunt cifrele date publicităţii de către liderii PL. Ghimpu a mai declarat că cea mai mare fraudă o constituie majorarea listelor de alegători. (Sursa: Unimedia)
CSJ păstrează interdicţia de a face copii a listelor electorale
Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a lăsat în vigoare decizia Curţii de Apel, prin care se interzice partidelor să facă fotocopii de pe listele electorale. Decizia CSJ a fost luată în cadrul şedinţei de miercuri. Iniţial Comisia Electorală Centrală (CEC) a permis celor trei partide de opoziţie să verifice listele electorale şi să facă fotocopii de pe acestea. Partidul Comuniştilor a contestat o parte din decizia CEC care se referă la copiere. În opinia lui, decizia înalcă legea cu privire la datele personale ale cetăţenilor. Vinerea trecută, Curtea de Apel a anulat această parte a deciziei CEC. La rîndul său, CEC şi Partidul Liberal Democrat au contestat decizia CA la CSJ. Însă ultima instanţă a lăsat în vigoare decizia CA. Astfel, partidele pot să verifice listele alegătorilor, însă nu pot face copii la acestea. (Sursa: Infotag)
Avocaţii acuză autorităţile pentru modul în care sunt trataţi reţinuţii
Consiliul Baroului Avocaţilor din Moldova condamnă atît acţiunile violente comise de protestatari la 7 aprilie 2009, precum şi acţiunile disproporţionat de violente şi represive întreprinse de autorităţile statului după acea dată. Într-o declaraţie a Consiliului Baroului de Avocaţi aceştia îşi exprimă profunda îngrijorare în legătură cu “încălcările grosolane ale drepturilor omului care au avut loc începînd cu 7 aprilie 2009”. Avocaţii nu găsesc niciun argument moral şi legal pentru a justifica amploarea terorii şi violenţei la care au recurs autorităţile în raport cu protestatarii, chiar dacă aceştia au depăşit limitele admisibile pentru manifestarea publică a opiniilor politice. “Arestarea în masă a oamenilor tineri, aplicarea torturii faţă de persoanele reţinute, dispariţia persoanelor, judecarea fără a respecta normele procesuale şi fără a oferi cele mai elementare posibilităţi reale şi eficiente de apărare reprezintă o reacţie disproporţionată a autorităţilor care au depăşit cu mult necesitatea de asigurare a ordinii publice şi a securităţii naţionale”, se spune în declaraţie. (Sursa: jurnal.md)
20 de cauze penale intentate participanţilor la dezordinile în masă
În gestiunea procurorilor au rămas 20 de cauze penale intentate în privinţa participanţilor la dezordinile în masă de acum două săptămîni, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale (PG). 19 cauze penale sunt intentate pentru acte de huliganism şi jaf. Cea de-a 20-a cauză este pentru dezordini în masă şi uzurparea puterii în stat. Serviciul de presă al PG a mai anunţat că în arest continuă să se mai afle 10 persoane, iar în arest la domiciliu — 2 persoane. (Sursa: Info-Prim)
Vladimir Voronin: vom ajunge la toţi organizatorii acestor dezordini
Preşedintele în exerciţiu al Moldovei, Vladimir Voronin, consideră că “opoziţia trebuie să înveţe să piardă”. Despre aceasta el a declarat miercuri pentru presă după depunerea de flori la monumentul lui Lenin. “Cei care se consideră politicieni, care s-au implicat în marea politică, trebuie să fie responsabili pentru faptele sale. Opoziţia trebuie să înveţe să piardă şi să explice cauzele înfrîngerii prin greşelile proprii, iar nu prin acţiuni de protest de acest fel. Este paradoxal că ei nici nu au aşteptat anunţarea oficială a rezultatelor alegerilor, dar deja au ieşit la proteste de stradă”, a spus preşedintele. Potrivit lui, “situaţia trebuie clarificată pînă la sfîrşit”. “Noi vom ajunge la toţi organizatorii acestor dezordini”, a menţionat Voronin. Potrivit lui, liderii de opoziţie “sînt singuri vinovaţi de înfrîngerea lor la alegrei”. Preşedintele a calificat drept “prostii” afirmaţia potrivit cărora comuniştii au provocat dezordinile. “Noi timp de opt ani am creat, am construit, am învins la alegeri. Şi ce, vom distruge toate acestea?”, a conchis Voronin. (Sursa: Infotag)
Viorel Cibotaru refuză să facă parte din componenţa Comisiei de stat create de preşedintele Voronin
Directorul Institutului European de Studii Politice din Moldova, Viorel Cibotaru, cere să fie exclus din Comisia de stat pentru elucidarea cauzelor, condiţiilor şi consecinţelor evenimentelor din 7–8 aprilie 2009, creată prin decret prezidenţial. Cibotaru spune că a aflat din presă despre includerea sa în componenţa comisiei şi că aceasta “nu asigură platforma necesară pentru o examinare echidistantă, imparţială, obiectivă şi credibilă a evenimentelor din 7–8 aprilie”. Într-o declaraţie făcută publică miercuri, 22 aprilie, Cibotaru îşi motivează decizia de a nu participa la lucrările comisiei prin faptul că anterior şi-a exprimat public “îngrijorarea faţă de agravarea situaţiei social-politice în urma scrutinului din 5 aprilie”. El susţine că a cerut atunci să fie pornită “o investigaţie plenară, transparentă, cu participare internaţională a cauzelor care au condus la declanşarea actelor de vandalism” şi că “ieşirea din criză este imposibilă fără antrenarea unui cerc larg de actori politici, a societăţii civile şi organizaţiilor internaţionale”. “Or, comisia dată nu întruneşete aceste cerinţe şi criterii de bază, ea nu asigură din start platforma necesară pentru o examinare echidistantă, imparţială, obiectivă şi credibilă a evenimentelor din 7–8 aprilie 2009”, spune V. Cibotaru. (Sursa: Info-Prim)
PLDM acuză autorităţile de manipulare prin constituire a comisiei de stat pentru investigarea evenimentelor din 7–8 aprilie
Partidul Liberal Democrat din Moldova califică drept o acţiune de manipulare a opiniei publice şi de denigrare a opoziţiei iniţiativa preşedintelui în exerciţiu Vladimir Voronin de a constitui o comisie de stat pentru investigarea evenimentelor din 7 si 8 aprilie 2009. PLDM atrage atenţia asupra componenţei părtinitoare a membrilor acesteia, a concluziilor sale previzibile şi lipsei totale a reprezentanţilor societăţii civile, a presei independente şi a partidelor de opoziţie. PLDM constată că preşedintele în exerciţiu continuă să împartă societatea ceea ce radicalizează spiritele şi este în totală contradicţie cu interesul naţional al R. Moldova. PLDM îşi reiterează poziţia şi cere în continuare desfăşurarea unei anchete internaţionale privind evenimentele din R. Moldova, identificarea cauzelor şi organizatorilor incidentelor violente din 7 aprilie, precum şi evaluarea acţiunilor ulterioare ale guvernării comuniste. (Sursa: declaraţie PLDM)
Opoziţia spune că renumărarea voturilor a fost o procedură inutilă
Opoziţia din R. Moldova consideră că renumărarea voturilor iniţiată de comunişti a fost o procedură inutilă şi o risipă de bani, care nu avea cum să scoată la iveală fraudarea alegerilor. Opinia este împărtăşită de cele trei partide de opoziţie care au trecut pragul electoral la alegerile din 5 aprilie — Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat din Moldova şi Alianţa Moldova Noastră. (Sursa: europalibera.org)
Liderul PCRM: vom apăra voinţa alegătorului, la fel cum Lenin a apărat rezultatele revoluţiei din 1917
“Integrarea europeană, democratizarea societăţii şi construirea statului social sînt priorităţile Partidului Comuniştilor din R. Moldova în îndeplinirea obligaţiunilor sale faţă de alegători”. Declaraţia a fost făcută de Vladimir Voronin, preşedinte al Partidului Comuniştilor, în cadrul unei ceremonii desfăşurate astăzi la monumentul lui Vladimir Lenin, conducătorul revoluţiei ruseşti din 1917. Voronin a declarat că victoria comuniştilor la alegerile parlamentare din 5 aprilie, acordă PCRM mandatul de a promova interesele poporului pentru următorii 4 ani. Preşedintele PCRM a făcut o paralelă cu învăţăturile lui Vladimir Lenin de a apăra rezultatele revoluţiei din 1917, menţionînd că astăzi comuniştii moldoveni au obligaţia de a apăra voinţa alegătorilor şi de a folosi eficient puterea în promovarea cursului de integrare europeană a Moldovei. (Sursa: Moldpres)
Primăria Chişinău anunţă un bilanţ provizoriu al victimelor acţiunilor de protest
3 cazuri de deces, alte 3 cazuri de dispariţie de persoane şi 41 de cazuri de tratament inuman, degradant şi tortură. Acesta este primul bilanţ al zilei 7 aprilie, realizat de către Primăria mun. Chişinău. Cu toate că preşedintele în exerciţiu, Vladimir Voronin, a anunţat amnistrierea tinerilor arestaţi, cetăţenii continuă să fie agresaţi în plină stradă de către poliţie, susţine primarul Dorin Chirtoacă. “Reţinerile au loc fără respectarea procedurilor legale. Două cazuri au fost înregistrate în preajma Catedralei «Nasterea Domnului», din Chişinău, în seara de dinaintea Paştelui”, se precizează într-o declaraţie a Primăriei mun. Chişinău. Primăria capitalei continuă investigarea cazurilor de maltratare a persoanelor arestate în urma protestelor din 7 aprilie curent, precizîndu-se că s-au înregistrat 25 de cazuri noi de aplicare a forţei de către poliţie. (Sursa: Unimedia)
Autorităţile au recunoscut existenţa unei victime a protestelor din 7 aprilie
Misiunea de observare a alegerilor a Biroul OSCE pentru Instituţiile Democratice şi Drepturile Omului (ODIHR) a prezentat un raport preliminar postelectoral în care se menţionează că autorităţile de la Chişinău au confirmat decesul unei persoane, în urma protestelor din 7 aprilie. “Autorităţile moldoveneşti au afirmat că disputa asupra rezultatelor alegerilor, care a dus la demonstraţii a fost o acoperire pentru o încercare de lovitură de stat, organizată cu implicarea serviciilor speciale străine. Circa 150–200 persoane, majoritatea tineri, au fost raportaţi ca fiind arestaţi de poliţie pe 7 şi 8 aprilie, alte arestări au avut loc în următoarele zile, inclusiv reţineri în universităţi şi arestarea minorilor. Au fost prezentate rapoarte credibile din partea unor ONG-uri privind maltratarea deţinuţilor şi trei cazuri de deces au fost raportate ca avînd legătură cu demonstraţiile şi arestările. Autorităţile moldoveneşti confirmă că unul din aceste decesuri are legătură cu dezordinile”, se spune în raportul OSCE/ODIHR. (Sursa: jurnal.md)