Deputaţii aleşi îşi vor primi legitimaţiile pe 25 aprilie
Comisia Electorală Centrală informează că şedinţa de înmînare a legitimaţiilor de deputaţi în Parlamentul R. Moldova de legislatura a XVII-a va avea loc sîmbătă, 25 aprilie 2009, ora 10.00, în Casa Guvernului. (Sursa: comunicat CEC)
Opoziţia a întîrziat cu probele, afirmă preşedintele CC
Opoziţia nu a colectat la timp probele privind falsificarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie, a relatat jurnaliştilor miercuri seara preşedintele Curţii Constituţionale (CC), Dumitru Pulbere, după ce Curtea a validat scrutinul din 5 aprilie 2009. D. Pulbere a precizat că CC a examinat materialele depuse sub toate aspectele, chiar şi pe cele prezentate de opoziţie. “Probele aduse de opoziţie privind fraudarea alegerilor nu au fost colectate la timp. Aceştia trebuiau să facă contestaţii la Comisia Electorală Centrală, la Consiliile de circumscripţii şi să parcurgă toate treptele instanţelor de judecată. Dacă opoziţia ar fi prezentat toate aceste documente, bineînţeles că CC le dădea o apreciere. Dar întrucît asemenea probe nu au fost prezentate, iar contestaţiile depuse de opoziţie la CC nu sînt suficiente pentru a înzestra Curtea cu probe, CC a luat decizia de validare a alegerilor”, a precizat Pulbere. Potrivit lui, există nişte restricţii prevăzute de lege privind validarea scrutinului electoral, menţionînd că “din procesul electoral nu trebuie să se facă haos”. “În Codul Electoral sînt reglementate strict toate treptele procesului electoral, la ce etapă cine şi ce trebuie de făcut”, a precizat Pulbere. Fiind întrebat de jurnalişti ce este mai important — o procedură sau un parlament veritabil, Pulbere a menţionat că “mai important de toate este legea”. Pulbere a evitat să răspundă la întrebarea dacă au fost sau nu opinii separate în cadrul colegiului de judecători ai CC, precizînd că există noţiunea de taina deliberării, pe care nu are dreptul s-o divulge. (Sursa: Infotag)
Opoziţia parlamentară doreşte alegeri anticipate
După validarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie şi a celor 101 mandate de deputaţi de către Curtea Constituţională (CC), partidele de opoziţie mizează pe alegeri anticipate, susţinînd că unica şansă de a ajunge anticipate este cel de-al 61-lea vot. După pronunţarea deciziei de către CC, miercuri seară, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a relatat jurnaliştilor că PL rămîne pe poziţiile sale de a nu vota cu PCRM, menţionînd că “opoziţia are un vot de aur care este mai tare decît toate cele 60 de mandate ale comuniştilor”. Nicolae Răilean, reprezentantul Alianţei “Moldova Noastră” în Comisia Electorală Centrală, a menţionat că a sperat totuşi că CC va lua în calcul probele depuse de AMN, precizînd că în această situaţie ultima variantă este ca să nu fie ales preşedintele ţării. “Aceasta este varianta ideală pentru a merge la alegeri anticipate”, a spus Răilean. Ştefan Creangă, reprezentantul Partidului Liberal Democrat din Moldova în cadrul procesului de la CC, a menţionat că prin decizia de validare a alegerilor, CC a pus punct proiectului de fraudare a alegerilor, început cu patru ani în urmă şi care a durat cu mult succes pînă la în prezent. “Vom lupta în continuare şi vom demonstra că scrutinul a fost fraudat. PLDM nu va vota cu PCRM pentru alegerea preşedintelui R.Moldova şi mizăm pe faptul că vor fi alegeri anticipate”, a spus Creangă. Pe de altă parte, Serghei Sîrbu, reprezentantul PCRM la CEC, a menţionat că CC a luat o decizie corectă, legală şi întemeiată. În opinia lui, este prematur să se discute despre alegeri anticipate. (Sursa: Infotag)
PLDM consideră ilegală hotărîrea CC de validare a alegerilor
Partidul Liberal Democrat (PLDM) consideră că hotărârea prin care Curtea Constituţională (CC) a validat miercuri, 22 aprilie, alegerile parlamentare din 5 aprilie, a fost una formală şi ilegală. Prim-vicepreşedintele PLDM, Alexandru Tănase, a declarat joi, 23 aprilie, într-o conferinţă de presă că “ieri a avut loc o fărădelege”, deoarece CC a ignorat trei contestaţii depuse de trei formaţiuni politice, care au reclamat mai multe încălcări electorale ce puneau la îndoială rezultatele alegerilor. În aceeaşi zi, PLDM a contestat la Curtea de Apel Chişinău hotărîrile Comisiei Electorale Centrale (CEC). “CC nu s-a pronunţat pe nici un cap de acuzare şi a recurs doar la validarea formală a rezultatului alegerilor. Noi considerăm că ceea ce s-a întîmplat ieri este o ilegalitate. CC era obligată să sisteze examinarea rezultatelor alegerilor pînă când Curtea de Apel Chişinău, în calitate de autoritate judiciară competentă, s-ar fi pronunţat pe marginea constestaţiei PLDM”, a explicat Tănase. (Sursa: Info-Prim Neo)
UE trebuie să demonstreze că este capabilă să participe la stabilizarea situaţiei din Moldova
“Cu puţin timp înainte de lansarea Programului «Parteneriatul Estic» trebuie să demonstrăm că Uniunea Europeană este capabilă să participe la stabilizarea situaţiei din Republica Moldova. Este esenţial să rămânem în contacte bune cu R. Moldova”, a declarat joi, Olli Rehn, Comisar european, în cadrul sesiunii Parlamentului European. “Trebuie să iniţiem un dialog de conciliere dintre partide. Alegerile au avut loc într-un cadru pluralist şi o serie de standarde internaţionale au fost întrunire în cadrul scrutinului.”, a menţionat Olli Rehn. “Trebuie să ţinem cont de natura nefinalizată a democraţiei moldoveneşti. Ne aşteptăm ca autorităţile, partidele din opoziţie şi societatea civilă să înregistreze progrese spre soluţionarea crizei actuale, care să adâncească democraţia în Republica Moldova”, a accentuat Olli Rehn. (Sursa: Omega)
UE condamnă în actele de violenţă şi forţa excesivă folosită de către organele de forţă
Joi, în cadrul unui briefing petrecut la Brussels, Comisarul european pentru relaţii externe şi Politica Europeană de Vecinătate, Benita Ferrero-Waldner a declarat că Uniunea Europeană nu poate ignora situaţia post-electorală din Moldova. “Noi am văzut violenţă şi condamnăm cu fermitate violenţa care a izbucnit pe străzile Chişinăului pe 7 aprilie. Am văzut violenţă din partea unor studenţi, care au depăşit limita, iar apoi forţă excesivă, folosită de către organele de forţă”, a declarat Benita Ferrero-Waldner. Potrivit Comisarului european, autorităţile europene sunt îngrijorate de raporturile parvenite în adresa Comisiei, privind încălcarea drepturilor omului, inclusiv cazuri de răpire, şi acordă acestor probleme “o importanţă deosebită”. “Noi credem că violenţa nu este instrumentul potrivit. Nu este bine din partea opoziţiei să recurgă la violenţă, fapt care este condamnat de noi. Dar noi, de asemenea condamnăm reacţia poliţiei şi tot ce a avut loc după /proteste/”, a declarat Comisarul european. Ea a mai declarat că UE a analizat “cu atenţie raportul prezentat de OSCE, care arată că alegerile parlamentare din Moldova, au decurs fără abateri majore”. “Însă au fost şi unele încălcări. De aceea suntem dispuşi să creăm o comisie specială, care va veni în Moldova pentru a examina situaţia”, a declarat Benita Ferrero-Waldner. (Sursa: jurnal.md)
UE ar putea trimite în Moldova experţi pentru investigarea încălcărilor drepturilor omului
Ambasadorii statelor din UE, care se întîlnesc joi, ar putea lua în calcul trimiterea unor experţi juridici care să investigheze presupusele incălcări ale drepturilor omului în R. Moldova, relatează European Voice. Parlamentul European a decis miercuri să trimită o delegaţie de europarlamentari în R.Moldova, într-o misiune ce va dura trei zile şi care va strînge informaţii. Miniştrii de externe din UE vor discuta despre recentele evenimente din R. Moldova la reuniunea ce va avea loc la 27 aprilie, la Luxemburg. (Sursa: jurnal.md)
Javier Solana vine în vizită la Chişinău
Înaltul Reprezentant pentru Politică Externă şi Securitate Comună, Secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Javier Solana, vine mîine la Chişinău. Despre aceasta a informat ministerul Afacerilor Externe şi al Integrării Europene al R. Moldova. Potrivit unor surse citate de portalul infromaţional www.stireazilei.md, Solana a condiţionat venirea sa în R.Moldova, solicitând ca înainte de întrevederea cu preşedintele în exerciţiu Vladimir Voronin, să discute cu liderii celor trei partide de opoziţie care au acces în Parlament, Vlad Filat, Mihai Ghimpu şi Serafim Urechean. Întrevederea politicienilor cu Solana este preconizata pentru după-amiaza zilei de vineri. Instituţiile centrale ale statului deocamdată nu au oferit vreo informaţie despre venirea lui Javier Solana la Chişinău. (Sursa: stireazilei.md)
PG anunţă că a recepţionat 54 de plîngeri referitoare la maltratarea reţinuţilor
Procuratura Generală anunţă că a primit până acum 24 de plîngeri “de la persoane care pretind că ar fi fost supuse maltratărilor de către poliţişti”. Instituţia spune că acestea sunt încă în curs de examinare. Totodată, în alte 30 de cazuri de acest gen procurorii au primit sesizări din partea avocaţilor şi parinţilor ori s-au autosesizat, în baza informaţiilor apărute în mass-media. Cu toate acestea, până acum, procurorii au decis să pornească o singură cauză penală doar pe una dintre plîngeri, depusă de Damian Hîncu, un tânăr care a fost torturat de poliţişti. (Sursa: stireazilei.md)
“Coaliţia 2009” cere Ministerului Justiţiei să-şi prezinte scuze publice
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte — “Coaliţia 2009” cere Ministerului Justiţiei (MJ) să-şi prezinte public scuzele pentru afectarea imaginii şi să rectifice declaraţiile potrivit cărora "Coaliţia 2009" ar fi fost organizator sau coorganizator al acţiunilor de protest din 7 şi 8 aprilie 2009 din Chişinău. “Coaliţia 2009 nu are nimic în comun cu aşa-numita «Coaliţie civică Alegeri 2009», care a depus o declaraţie prealabilă la Primăria mun. Chişinău prin care a notificat organizarea întrunirii din 7 aprilie 2009, iar persoanele indicate în acea declaraţie nu fac parte şi nu reprezintă Coaliţia 2009. Afirmăm o dată în plus faptul că în această perioadă Coaliţia 2009 nu a avut intenţia de a organiza întruniri publice sau acţiuni de protest”, se spune într-o declaraţie a Coaliţiei 2009. (Sursa: Info-Prim Neo)
Renumărarea voturilor a costat circa 3,7 mil. de lei
Comisia Electorală Centrală informează că pentru renumărarea voturilor exprimate în cadrul alegerilor Parlamentului R. Moldova au fost cheltuite 3 688 000 de lei. Oricare alte sume, vehiculate de anumite formaţiuni politice, sunt exagerate. CEC este profund îngrijorată de aceste încercări de a induce în eroare opinia publică. Amintim că renumărarea voturilor în ansamblu pe ţară a fost dispusă de către Curtea Constituţională la solicitarea unor concurenţi electorali. (Sursa: comunicat CEC)
Reprezentantul Moldovei la Strasbourg a părăsit şedinţa Comisiei de Politică Externă a PE
Şefa Misiunii R. Moldova la Consiliul Europei, Eugenia Chistruga, a surprins miercuri, 22 aprilie, membrii Parlamentului European (PE) şi ai Comisiei Europene părăsind fără nici un cuvânt reuniunea organizată de Comisia de Politică Externă a PE imediat după ce a dat citire poziţiei oficiale a guvernului de la Chişinău cu privire la evenimentele post-electorale. Alături de Dorin Chirtoacă, primarul Chişinăului şi unul dintre liderii opoziţiei, Eugenia Chistruga a fost invitată la un schimb de opinii cu membrii PE dar şi ai unor organizaţii de apărare a drepturilor omului, între care “Amnesty International” pe marginea alegerilor parlamentare şi evenimentelor ulterioare. Imediat dupa ce şi-a citit discursul, Chistruga a aşteptat cîteva minute pentru a asculta cîteva întrebări adresate de europarlamentarii români şi care îi solicitau informaţii legate de măsurile luate de guvernul de la Chişinău pentru reprimarea demonstranţiilor. Cînd i s-a dat cuvîntul pentru a răspunde, E. Chistruga a spus că nu participă la discuţii, a mai stat câteva minute şi apoi fără să îşi ia rămas bun, s-a ridicat şi a părăsit sala. (Sursa: europalibera.org)