Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
În cadrul acţiunii de lansare, preşedintele partidului Vlad Filat a declarat că pe parcusul activităţii sale, PLDM a fost împreună cu cetăţenii Republicii Moldova. “Am fost alături de oameni în acţiunea de modificare a Constituţiei pentru a le da dreptul firesc de a alege şeful statului prin vot direct, am fost alături de agricultori, care în urma unei guvernări falimentare comuniste, au rămas fără surse de existenţă, am fost alături de pedagogi, de sinistraţi, de concetăţenii noştri din afara ţării în cerinţa lor legală de a-şi exercita dreptul la vot, am fost alături de presa liberă şi împreună cu toţi cei care au dorit ca alegerile parlamentare din 5 aprilie să fie libere şi corecte, pentru a putea institui o guvernare reprezentativă şi democratică în Republica Moldova”.
Vlad Filat a menţionat că în tot acest răstimp, PLDM a fost supus unor presiuni fără precedent din partea guvernării comuniste şi acoliţilor săi, a instituţiilor de forţă ale statului. Dar PLDM a rezistat tuturor atacurilor şi a demonstrat societăţii că în Republica Moldova se poate face o politică responsabilă şi asumată. “În comun cu celelalte partide parlamentare de opoziţie, am reuşit să evităm legiferarea unei fraude electorale de proporţii şi menţinerea la putere a unui regim autoritar. În alegerile parlamentare anticipate vom fi la fel de incisivi, la fel de hotărîţi, oferind soluţii la problemele existente în societate, dar şi oameni capabili să le implementeze şi să-şi asume responsabilitatea pentru angajamentele luate. Venim în această campanie cu convingerea că doar împreună, printr-un efort conjugat cu toţi cetăţenii avem şansa sa trăim bine în propria noastră ţară. Doar împreună vom oferi o perspectivă de dezvoltare Republicii Moldova şi cetăţenilor ei”, a mai declarat Vlad Filat.
În continuarea acţiunii de lansare candidaţii în deputaţi pe lista PLDM au prezentat succint principalele teze ale ofertei electorale.
Alexandru Tănase, prim-vicepreşedinte PLDM: “Vom edifica în Republica Moldova un stat de drept autentic.Alegînd preşedintele ţării prin vot direct, iar jumătate din numărul deputaţilor în circumscripţii uninominale, vom reuşi să apropiem puterea de cetăţean. Vom crea conditii pentru ca oamenii să se simtă protejaţi în ţara noastră. Crezul nostru este că doar o justiţie liberă poate asigura functionarea mecanismelor democratice.”
Vitalie Nagacevschi: “Vom elimina din sistemul judecătoresc, din procuratură şi din organele de urmărire penală pe cei compromişi prin fabricarea dosarelor penale la comandă şi prin prin pronunţarea hotărîrilor judecătoreşti ilegale. Vom elucida evenimentele din 7 aprilie 2009 în mod corect si echidistant, cu implicarea tuturor forţelor politice şi reprezentanţlor societăţii civile din ţară, precum şi a experţilor internaţionali. Cei care au arestat ilegal, torturat si omorît vor raspunde în egală măsură cu cei care au planificat şi condus din umbră, indiferent de funcţiile ocupate si gradele militare”.
Liliana Palihovici, vicepreşedinte PLDM: “Vom contribui la consolidarea statului şi societăţii prin promovarea uni politici sociale active. Vom stabili pensia minimă de 1300 de lei, în conformitate cu minimul de existenţă. Indemnizaţia unică la naşterea copilului va fi majorată pînă la 10 000 de lei, iar indemnizaţia lunară va constitui 1300 de lei. Vom asigura restituirea tuturor restanţelor Băncii de Economii către cetăţenii care au făcut depuneri băneşti în perioada de pînă la 1991 şi vom implementa programul de locuinţe sociale”.
Veaceslav Ioniţă: “Vom promova o politcă financiară de stimulare şi creştere a competitivităţii economiei naţionale, ceea ce înseamnă schimbarea paradigmei de dezvoltare a ţării. Veniturile bugetului de stat vor fi direcţionate spre domenii prioritare (educaţie, sănătate, cultură, protecţie socială, ştiinţă) în baza programelor naţionale, astfel încît cetăţeanul să simtă grija şi protecţia din partea statului. Salariile în sectorul bugetar vor creşte în funcţie de minimul de existenţă, pentru a asigura un trai decent cetăţeanului aflat în serviciul societăţii.”
Mihai Şleahtiţchi, vicepreşedinte PLDM: “Vom aloca cel puţin 8 la sută din PIB pentru educaţie, astfel transformînd-o cu adevărat în educaţie naţională. Vom aduce salariul din învăţămînt în conformitate cu salariul mediu pe economie şi vom asigura nivelul de 7000 de lei lunar pînă în anul 2013. Vom crea «conturi educaţionale» prin care fiecare cetăţean să-şi poată asigura educaţia”.
Vadim Hotineanu: “Vom asigura accesul tuturor cetăţenilor la servicii medicale şi vom extinde serviciile medicale gratuite acordate în baza poliţei de asigurare. Fiecare localitate va fi asigurată cu medici de familie. Pînă în anul 2012 salariul lucrătorilor medicali va fi triplat, iar instituţiile medicale vor fi dotate cu echipamente şi tehnologii moderne.Vom promova ideea unei mişcări naţionale pentru un mod sănătos de viaţă”.
Mihai Godea, prim-vicepreşedinte PLDM: “Vom aduce regiunea din stînga Nistrului în spaţiul constituţional al Republicii Moldova. În acest scop, vom cere retragerea necondiţionată şi completă a trupelor ruse din Republica Moldova şi transformarea misiunii militare tripartite de menţinere a păcii în una internaţională civilă. Vom crea condiţii pentru implicarea Uniunii Europene şi a Organizaţiei Naţiunilor Unite în administrarea raioanelor de est, pînă la soluţionarea definitivă a conflictului transnistrean”.
Ghenadie Ciobanu: “Vom sprijini cultura şi arta prin dublarea alocărilor de la buget şi prin dublarea salariilor lucrătorilor din această sferă. Pînă în 2013, vom renova 200 case de cultură şi le vom transforma în centre comunitare multifuncţionale. În plan legislativ, cultura şi arta vor fi susţinute prin adoptarea Legii privind uniunile de creaţie şi a Statutului artistului”.
Iurie Leancă: “Pentru a promova o politică de integrare realistă vom întreprinde paşi concreţi şi acţiuni responsabile. Vom semna în regim de urgenţă Convenţia privind micul trafic la frontieră. Vom obţine regimul de călătorie fără vize în UE pînă în 2011 şi statutul de ţară asociată la UE pînă în 2012. Cu SUA şi România vor fi stabilite Parteneriate Strategice, iar relaţiile cu vecinii vor fi reciproc avantajoase şi echilibrate. Vom avea relaţii previzibile şi pragmatice cu Federaţia Rusă”.
Ion Balan: “PLDM pledează pentru transformarea agriculturii într-o ramură economică profitabilă, diminuarea fiscalităţii, reducerea termenelor de restituire a TVA la export. Vom dubla fondul de susţinere a producătorilor agricoli şi vom stabili subvenţia de 500 lei la hectar, începînd cu anul 2009. Vom stimula creditul ipotecar şi reditarea pe termen lung în agricultură”.
Iurie Ţap: “Pledăm pentru descentralizarea administrativă şi financiară pînă la unităţile administrative de nivelul unu, ceea ce ne va permite să consolidăm autonomia locală şi să gestionăm eficient bunurile. Pînă în anul 2013, vom gazifica şi asigura toate localităţile cu apă curentă. Pentru a evita un dezastru ecologic, vom realiza un Program Naţional de construcţie a reţelelor de canalizare în localităţile rurale. Pînă în 2011, vom reforma administraţia publică centrală, iar în organele puterii de stat vor fi promovate persoane competente, responsabile şi integre din punct de vedere moral”.
Dumitru Ciubaşenco: “PLDM va promova o politică în domeniul relaţiilor interetnice bazată pe principiile şi valorile europene şi care va avea drept scop integrarea minorităţilor naţionale în societatea moldovenească, cu respectarea diversităţilor culturale şi etnice ale acestora. În acest scop vom elabora o Strategie de Stat privind integrarea minorităţilor naţionale în societate şi vom implementa proiecte concrete în vederea realizării acesteia”.
Acţiunea PLDM s-a încheiat cu un minut de reculegere în memoria victimelor deportărilor în masă din perioada comunistă sovietică.
Serviciul de presă al PLDM