Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 22 iunie 2009

|versiune pentru tipar|

CEC precizează modalitatea de votare a studenţilor

Studenţii care au viză temporară de şedere în cămin, vor putea vota doar la secţia de votare corespunzătoare adresei căminului respectiv. Pentru a vota în altă parte, inclusiv la domiciliul permanent, studenţii trebuie să depună o declaraţie, până la 26 iunie inclusiv, la organul Administraţiei Publice Locale din localitatea în care doresc să voteze, precizează Comisia Electorală Centrală într-un comunicat. Declaraţia se depune personal de către solicitant odată cu prezentarea buletinului de identitate şi a fişei de însoţire în original şi în copie. Dacă reşedinţa temporară în cămin expiră până la data alegerilor parlamentare, atunci ei votează la domiciliul permanent. În cazul, în care studenţii nu reuşesc să-şi declare locul nou de şedere, ei pot să se adreseze la biroul electoral al secţiei de votare în raza căreia ei au reşedinţa actuală pentru a-şi lua un certificat pentru drept de vot, care le va permite să voteze în oricare altă secţie de votare. Această procedură va fi valabilă în perioada 14–28 iulie curent. În baza certificatului pentru drept de vot, în ziua votării, cetăţenii se vor putea înscrie în lista suplimentară, iar certificatul va rămâne la biroul secţiei de votare, fiind anexat la lista suplimentară. (Sursa: Info-Prim)

PL, PLDM şi AMN au constituit un Consiliu pentru dialog şi cooperare

Partidele parlamentare de opoziţie — PL, PLDM şi AMN — au constituit un Consiliu politic pentru dialog şi cooperare, pentru a da un semnal de solidarizare politică. Anunţul a fost făcut luni, 22 iunie, la o conferinţă de presă. “În perspectiva alegerilor parlamentare anticipate şi în vederea iniţierii unui dialog civilizat între opoziţie şi putere, între societatea civilă, şi pentru a da un semnal clar de solidarizare politică, Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat (PLDM) şi Alianţa «Moldova Noastră» (AMN), exprimându-şi angajamentul în faţa Constituţiei R. Moldova şi faţă de regimul ei constituţional, au decis constituirea Consiliului politic pentru dialog şi cooperare”, a citat Serafim Urecheanu, liderul AMN, dintr-o declaraţie comună. Vlad Filat, preşedintele PLDM, a menţionat că acest consiliu politic are trei sarcini foarte clare: “de a coordona acţiunile în această campanie electorală, a mobiliza activele partidelor şi a desfăşura o monitorizare strictă pentru asigurarea unor alegeri libere şi corecte în acest scrutin parlamentar”. “Dialogul civilizat dintre putere şi opoziţie nu înseamnă că noi iarăşi vom rămâne în opoziţie. Schimbarea se produce odată cu semnarea acestui acord şi cu alegerile din 29 iulie. Aceste trei partide îşi asumă viitoarea guvernare”, a declarat Mihai Ghimpu, liderul PL. (Sursa: Info-Prim)

CEC a stabilit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi cheltuite de concurenţii electorali

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit plafonul mijloacelor financiare ce pot fi virate în fondul electoral şi cuantumul creditului acordat concurenţilor electorali la alegerile parlamentare din 29 iulie 2009. Plafonul respectiv pentru partide politice şi alte organizaţii social-politice este de 7500 mii lei, iar pentru candidaţi independenţi 500 mii lei. A fost stabilit şi cuantumul creditului fără dobândă, pentru partide politice şi alte organizaţii social-politice — 25 mii lei, iar pentru candidaţi independenţi — 3 mii lei. (Sursa: Info-Prim)

Guvernul a alocat peste 22 mil. de lei pentru alegerile parlamentare anticipate

Peste 22,3 mln de lei /1,4 mln de euro/ vor fi alocate Comisiei Electorale Centrale /CEC/, din fondul de rezervă al Guvernului, pentru pregătirea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. O hotărîre în acest sens a fost aprobată luni de Executiv. În hotărîre se precizează că mijloacele alocate vor fi restabilite ulterior în fondul de rezervă al Guvernului prin rectificarea bugetului de stat pentru anul curent. De asemenea, în alegerile anticipate vor fi cheltuiţi şi cei circa 10 mln de lei, care au rămas din suma de peste 40 mln de lei prevăzută în bugetul de stat pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare din 5 aprilie. În total, pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor anticipate CEC a aprobat anterior un deviz de cheltuieli de circa 33,8 mln de lei. În Moldova se vor desfăşura alegeri anticipate pe 29 iulie, după ce Parlamentul de legislatura a XVII-a n-a reuşit repetat alegerea şefului statului. (Sursa: Moldpres)

Co-raportorii APCE salută recentele modificări la Codul Electoral

Co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE) Josette Durrieu şi Egidijus Vareikis, care monitorizează obligaţiile şi angajamentele asumate de R. Moldova, apreciază pozitiv modificările operate recent de Parlamentul moldovean la Codul Electoral. Co-raportorii spun că modificările operate în Codul Electoral tind spre recomandările APCE şi ale Comisiei de la Veneţia. Ei atenţionează că nu s-a ţinut cont de alte aspecte, cum sînt reînnoirea listelor electorale. “Este foarte necesar ca aceste liste să fie modificate pînă la alegerile anticipate din 29 iulie”, spun aceştia. Tot ei regretă că cei peste 500 de mii moldoveni ce muncesc peste hotare nu îşi pot exercita dreptul la vot. Co-raportorii vor prezenta un raport privind vizita lor la Chişinău la sesiunea APCE ce se desfăşoară în perioada 22–26 iunie. (Sursa: Infotag)

Liberalii europeni cheamă UE şi OSCE să monitorizeze atent alegerile din Moldova

Alianţa Liberal Democraţilor din Parlamentul European (PE) a făcut un apel către Uniunea Europeană (UE) şi OSCE prin care le cheamă să trimită o misiune de observare la alegerile din Moldova “pentru a garanta legalitatea şi regularitatea noului plebiscit”. În apelul semnat de Graham Watson, liderul Alianţei Liberal Democraţilor din PE, se menţionează că “reputaţia Moldovei a fost afectată serios în aprilie de către afirmaţiile cu privire la alegerile frauduloase, sondajele de opinie măsluite şi de către reacţia ulterioară exagerată a autorităţilor comuniste faţă de protestele opoziţiei”. (Sursa: Infotag)