Seminar de instruire pentru membrii consiliilor electorale de circumscripţie
Comisia Electorală Centrală a organizat luni, 29 iunie 2009, un seminar de instruire cu participarea preşedinţilor, secretarilor şi persoanelor responsabile de finanţe din consiliile electorale ale circumscripţiilor raionale/municipale/UTA Găgăuzia. Scopul seminarului în cauză este de a contribui la aplicarea corectă şi uniformă a legislaţiei în vigoare şi, implicit, de a asigura buna desfăşurare a alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009. În cadrul acestuia s-a discutat despre întocmirea şi verificarea listelor electorale, constituirea secţiilor de votare şi a birourilor secţiilor de votare, alte activităţi incluse în programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor prevăzute de Codul electoral în vederea organizării şi desfăşurării alegerilor parlamentare anticipate. Un alt subiect abordat a fost finanţarea procesului electoral şi gestionarea banilor repartizaţi pentru scrutinul din acest an. (Sursa: comunicat CEC)
Consiliul Naţional al ONG-urilor din Moldova sugerează partidelor să acorde mai multă atenţie societăţii civile
Consiliul Naţional al organizaţiilor neguvernamentale din R. Moldova (Consiliul ONG) atrage atenţia concurenţilor electorali că anumite aspecte esenţiale pentru dezvoltarea unei societăţi civile active sunt tratate insuficient în platformele lor electorale, se arată într-un comunicat de presă al consiliului. Consiliul ONG recomandă introducerea în platformele electorale a priorităţilor “care ar crea pentru societatea civilă un mediu social şi economic propice pentru dezvoltare şi funcţionare eficientă în beneficiul comunităţilor”. Partidele politice sunt îndemnate, de asemenea, să asigure accesul la actul guvernării pentru toţi cetăţenii, utilizând tehnologiile informaţionale, în special, pentru cei plecaţi peste hotare şi pentru persoanele cu dizabilităţi sau care trăiesc în sărăcie; dezvoltarea şi consolidarea continuă a parteneriatului între Parlament, Guvern şi societatea civilă, precum şi transmiterea în direct a şedinţelor Parlamentului. O altă cerinţă este schimbarea atitudinii negative a Parlamentului şi Guvernului faţă de organizaţiile societăţii civile, care nu corespunde principiilor de parteneriat dintre stat şi societatea civilă. Consiliul ONG este un organ reprezentativ al societăţii civile, ales de către Forumul ONG din 15 — 16 decembrie 2008, la care au participat peste 100 de reprezentanţi ai peste 1 000 de organizaţii neguvernamentale din R. Moldova, se precizează în comunicat. (Sursa: Info-Prim)
Adunării Parlamentare a OSCE i s-a prezentat un raport despre alegerile din Moldova
În raportul cu privire la alegerile parlamentare din Moldova, care au avut loc la 5 aprilie, prezentat în cadrul şedinţei Adunării Parlamentare a OSCE, care a avut loc la Vilnus, se arată că “exprimarea voinţei a fost recunoscută democratică, transparentă şi care corespunde tuturor standardelor internaţionale”. Raportul a fost prezentat de şeful delegaţiei, deputat din partea Greciei, Petros Efthimiou. “Alegerile au corespuns tuturor criteriilor şi au fost bine organizate”, a declarat oficialul grec. El a adăugat, în context, că nu trebuie să fie percepute laolaltă alegerile din 5 aprilie şi evenimentele care au urmat la Chişinău după scrutin. Petros Efthimiou, care a fost delegat din nou de AP OSCE să conducă misiunea de monitorizare la noile alegeri parlamentare din Moldova, a adăugat că pe parcursul desfăşurării scrutinului anticipat trebuie să fie invitaţi cât mai mulţi observatori. (Sursa: Omega)
Primarul de Hînceşti a aderat la “echipa lui Lupu” de la Partidul Democrat
Primarul de Hînceşti Alexandru Botnari, care a cîştigat două mandate de primar în acest oraş în calitate de candidat independent, a aderat la Partidul Democrat (PD). La conferinţa de presă susţinută luni, Botnari a spus că a decis să adere la PD, deoarece liderul acestei formaţiuni a devenit ex-speakerul parlamentului, ex-membru al Partidului Comuniştilor, Marian Lupu. “Am fost curtat pînă acum de 5–6 formaţiuni politice, atît de stînga, cît şi de dreapta, dar nu m-a convins nici un partid să ader la ei. Acum PD, în frunte cu M.Lupu, este o formaţiune care aduce un suflu nou în politica Moldovei, cred că această formaţiune este ceea ce aşteptau mulţi cetăţeni ai ţării”, a specificat Botnari. El a spus că va îndemna electoratul indecis din raionul Hînceşti să voteze pentru PD. (Sursa: Infotag)
PCRM afirmă că va acumula cel puţin 61 de mandate
La alegerile parlamentare de la 29 iulie Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) va acumula nu mai puţin de 61 de mandate de deputat. Despre aceasta a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, candidatul pentru deputaţi din partea PCRM, Vadim Mişin. El a spus că partidele liberale vor obţine împreună cel mult 25% din voturi. Potrivit lui, în prezent în societatea Moldovei există o dezbinare. Mişin a spus că reprezentanţii Partidului Liberal declară deschis că doreşte unirea Moldovei cu România, lucru ce va duce la dispariţia ei ca stat independent. El a mai afirmat că “declaraţiile liderilor celor trei partide de opoziţie — Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa «Moldova Noastră» — privind fraudarea alegerilor de la 5 aprilie reprezintă o încercare de a-şi acoperi acţiunile de la 7–8 aprilie din Chişinău”. (Sursa: Infotag)
PLDM va contesta la Curtea Constituţională noul Cod contravenţional
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) va contesta noul Cod contravenţional, care a intrat în vigoare acum o lună, la Curtea Constituţională (CC). Vitalie Nagacevschi, deputat PLDM, a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că guvernarea comunistă a transformat noul Cod contravenţional “într-un instrument util de completare a bugetului de stat din contul populaţiei” şi că acesta “conţine o mulţime de prevederi neconstituţionale şi contrare prevederilor Convenţiei europene, fapt care a generat un nou val de corupţie”. El crede că sancţiunile prevăzute de noul Cod au fost majorate nejustificat, atingînd nivelul celor prevăzute de Codul penal şi devenind disproporţionale în comparaţie cu veniturile populaţiei. PLDM va cere Comisiei Electorale Centrale (CEC) şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) să oblige radiodifuzorii locali să blocheze emisiunile cu caracter electoral ale posturilor străine pe care ei le retransmit. Alexandru Tănase, prim-vicepreşedintele PLDM, a menţionat la aceiaşi conferinţă de presă că PLDM va face această sesizare pornind de la un caz concret — un amplu reportaj difuzat duminică seara de postul rusesc de televiziune NTV, “distrugător în adresa opoziţiei moldoveneşti”. (Sursa: Infotag)
AMN a depistat 6,5 mii de fraude comise la alegerile din 5 aprilie
Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) spune că a prezentat Curţii Constituţionale şi Curţii de Apel Chişinău probe ale fraudării alegerilor din 5 aprilie, dar că acestea nu au fost luate în seamă. Despre aceasta reprezentanţii AMN au anunţat luni la o conferinţă de presă. Reprezentantul formaţiunii la Comisia Electorală Centrală (CEC), Nicolae Răileanu a spus că AMN a depistat peste 6,5 mii de fraude, din verificarea a doar 28% din listele electorale. Potrivit lui Răileanu, multe persoane au votat fără buletin de identitate, în multe liste cu alegători lipsesc informaţii privind anul naşterii votanţilor, iar mulţi alegători au fost incluşi atât în listele de bază, cât şi pe cele suplimentare. O altă încălcare depistată de AMN constă în lipsa proceselor verbale din urnele de vot. Ion Pleşca, numărul 3 pe lista AMN, l-a acuzat pe Vladimir Voronin, liderul PCRM, de uzurparea puterii în stat. De asemenea, acesta a spus că Voronin a încălcat articolul privind prezumţia nevinovăţiei din Constituţia RM, atunci când a spus că opoziţia din RM este condusă de elemente criminale. Serafim Urecheanu, liderul AMN, a spus că formaţiunea sa va sesiza CEC despre faptul că Voronin s-a deplasat la Larga, localitatea de baştină a lui liderului AMN, cu elicopterul. AMN va mai cere CEC să elaboreze un regulament vizavi de modalitatea de votare pentru studenţi. În cadrul aceleiaşi conferinţe AMN a prezentat un film despre evenimentele din 7 aprilie: “În apărarea Moldovei”. Este o replică la filmul “Atacul asupra Moldovei”, pe care AMN îl numeşte “Atacul comuniştilor asupra Moldovei” şi care conţine declaraţii ale oficialităţilor la acest subiect, inclusiv ale şeful statului. (Sursa: Info-Prim)
PD propune crearea unui Consiliu de cooperare anticriză
Partidul Democrat (PD) propune crearea unui Consiliu de cooperare anticriză, care va elabora un program ce ar permite depăşirea situaţiei de criză economică în care se află republica. Despre aceasta a comunicat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, ex-speakerul Marian Lupu, care este primul pe lista electorală a PD. El a spus că la crearea acestui consiliu sînt invitate să participe toate partidele şi organizaţiile societăţii civile care pot propune soluţii şi idei pentru depăşirea crizei. În opinia sa, campania electorală nu trebuie să afecteze capacitatea ţării de a face faţă crizei. “Indiferent de faptul că în luna iulie ne vom afla în campania electorală, elaborarea programului trebuie să fie finalizată pînă la începutul lunii august”, a spus Marian Lupu. În opinia sa, nici un partid din Moldova nu are capacitatea de a elabora de unul singur un program anticriză ce ar fi susţinut de întreaga societate, de aceea în acest sens este necesar un consens naţional. (Sursa: Infotag)
MAE este gata să susţină o construcţie politică a partidelor democratice
Consiliul Naţional al Mişcării “Acţiunea Europeană” a adoptat o declaraţie în care se pronunţă pentru unirea forţelor politice democratice împotriva Partidului Comuniştilor din R. Moldova (PCRM). MAE aminteşte că, anterior, a făcut apel către toate forţele politice naţionale, democratice şi proeuropene să participe în alegerile anticipate din 29 iulie, pe o listă comună şi susţine că “aceasta este soluţia cea mai eficientă de a debarca comuniştii de la guvernare şi de a reaşeza Moldova pe drumul normalităţii, cu faţa spre Europa”. “În acest sens, MAE îşi arată disponibilitatea de a sprijini o construcţie politică comună a partidelor democratice care să-i învingă pe comunişti şi să-i trimită acolo unde le este locul: la groapa de gunoi a istoriei”, se mai spune în documentul citat. (Sursa: Deca-press)
AMN merge în alegeri cu lozinca: “Unire, moldoveni”
Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) va merge în alegeri cu lozinca “Unire, moldoveni. Dacă nu noi, atunci străinii vor învinge!”. Sîmbătă AMN a stabilit strategia electorală în cadrul unei şedinţe lărgite cu participarea reprezentanţilor formaţiunii din toată republica. Serafim Urechean, liderul AMN, a spus că lozinca privind necesitatea unirii moldovenilor era promovată la începuturile independenţei R. Moldova, dar a menţionat că ea a redevenit actuală şi acum, “deoarece stăm mai rău la toate capitolele decît eram la începutul anilor 90”. Potrivit lui, scopul principal al AMN în aceste alegeri va fi “înlăturarea clanului Voronin de la putere” şi a declarat că, dacă democraţii vor pierde alegerile, “este riscul ca Moldova să se prăbuşească ca ţară”. AMN şi-a prezentat lista electorală, în care figurează 103 candidaţi, printre care figurează 28 de femei, 25 de tineri cu vîrsta de pînă la 30 de ani şi doar 6 persoane au trecut de 60 de ani. (Sursa: Infotag)
Un deputat AMN: creditul rus de 500 mil. USD este “un mit electoral”
Deputatul Alianţei “Moldova Noastră” (AMN), Alexandru Oleinic, crede că creditul de $500 mil. pe care urmează să-l acorde Rusia Moldovei este “un mit electoral”. Într-o declaraţie de presă a deputatului se menţionează că, “în situaţia de criză economică în care R. Moldova se află deja de aproape un an, nimeni nu pune la îndoială necesitatea obţinerii unor mijloace financiare, dar este important totuşi să menţionăm că acest lucru trebuia făcut în toamna anului trecut şi Fondul Monetar Internaţional ne-ar fi asistat prompt — aşa cum a făcut-o pentru ţările din regiune — şi ne-ar fi dat atîţia bani, de cît era necesar pentru a atenua efectele crizei”. “Pentru că guvernarea comunistă a ascuns adevărul despre iminenţa crizei acum au inventat un mit electoral, în care Rusia ne-ar acorda un împrumut de $500 mil”, se spune în documentul citat. (Sursa: Infotag)