La parlamentarile anticipate ar putea figura 12 concurenţi electorali
În alegerile parlamentare din 29 iulie ar putea candida, în total, 12 concurenţi electorali, dintre care zece partide politice şi doi candidaţi independenţi. Oficial, în campanie au fost înregistrate, pînă în prezent, opt partide. Astăzi a expirat termenul de recepţionare a actelor necesare înregistrării pentru alegeri. Pînă la ora 16.00 au mai depus documentele Partidul Ecologist “Alianţa Verde” şi doi potenţiali candidaţi independenţi, Oleg Bolotnicov şi Maia Laguta. În urma tragerii la sorţ s-a stabilit poziţia provizorie în buletinele de vot, astfel că Pаrtidul Ecologist “Alianţa Verde” va avea poziţia a zecea, Bolotnicov Oleg — poziţia a unsprezecea, Laguta Maia — poziţia a doisprezecea. Decizia de înregistrate a acestora, precum şi a Mişcării “Acţiunea Europeană”, va fi luată în următoarele cinci zile. Tatiana Tîmbalist şi-a retras cererea de înregistrare în calitate de independent. (Moldpres; comunicat CEC)
Încă un partid politic a fost înregistrat astăzi de Comisia Electorală Centrală în campania pentru alegerile parlamentare. Este vorba despre Partidul Social Democrat, care va figura în buletinele de vot pe poziţia a opta. În lista electorală a PSD sînt incluşi nouă candidaţi care deţin cetăţenia altui stat şi alte trei persoane care au declarat că au depus documentele pentru obţinerea cetăţeniei altui stat. Totodată, lista PSD conţine 48 de candidaţi fără apartenenţă de partid. (Moldpres)
CEC a început verificarea listelor electorale
Comisia Electorală Centrală a recepţionat, până în dimineaţa zilei de marţi, 7 iulie, în formă electronică 95% din listele electorale. Amintim că, potrivit hotărîrii CEC din data de 9 iunie 2009, listele întocmite de primării urmau să fie verificate la domiciliul alegătorilor şi expediate, către 6 iulie curent, în formă electronică, la Comisia Electorală Centrală. În prezent, CEC verifică listele electorale primite. (comunicat CEC)
Alianţa “Moldova Noastră”, Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat au fost avertizate astăzi de către Comisia Electorală Centrală pentru încălcarea Codului Electoral, întrucît aceste formaţiuni nu au prezentat în termenul stabilit de legislaţie raportul despre mijloacele financiare pe care le-au cheltuit în campanie pînă în prezent. Valentin Vizant, membru al CEC, a comunicat că, din cei şapte concurenţi electorali care erau înregistraţi oficial în campanie, la data de 6 iulie, doar PCRM, PPCD şi PDM s-au conformat legislaţiei şi au prezentat rapoarte la Comisie despre venituri şi cheltuieli. Potrivit raportului aprobat de Comisie, PCRM a cheltuit, pînă în prezent, circa 1,2 milioane de lei, PDM — 1,1 milioane, iar PPCD a folosit doar circa 3 mii de lei. Concurenţii electorali vor prezenta următoarele dări de seamă pe marginea cheltuielilor în electorală la 20 şi 26 iulie. (Moldpres)
MAE merge în alegeri cu listă proprie de candidaţi
Mişcarea “Acţiunea Europeană” (MAE) participă la alegerile anticipate cu listă proprie de candidaţi. Preşedintele formaţiunii, Anatol Petrencu, a declarat marţi, 7 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă că această decizie a fost luată după ce negocierile cu alte formaţiuni de a crea o listă naţională au eşuat. Anterior MAE examina mai multe posibilităţi de a se implica în alegeri, iar participarea cu o listă proprie era, în opinia formaţiunii, “cea mai proastă variantă”. Petrencu a mai spus că partidele cu care a negociat nici nu au spus nici “nu”, nici “da”, ci mai degrabă au tărăgănat luarea unei decizii. În această campanie MAE declară că va avea o poziţie clar anti-comunistă şi nu va ataca partidele de dreapta, ci doar va oferi replici, dacă va fi nevoie, în situaţii excepţionale. Pe lista MAE se regăsesc şi persoane care reprezintă Partidul Naţional Român. (Info-Prim)
Partidul “Moldova Unită” nu va participa la alegeri
Preşedintele Partidului Dezvoltării Spirituale “Moldova Unită”, Anna Tcaci, a anunţat la o conferinţă de presă marţi, 7 iulie, că formaţiunea nu va participa la alegerile din 29 iulie. Ea a spus că gestul său este unul de protest faţă de faptul că nu toate partidelor le sunt create condiţii în media pentru a participa în campanie. Vorbind despre negocierile cu Partidul Social-Democrat, Anna Tcaci a spus că uşile PSD-ului sunt întotdeauna deschise pentru membrii formaţiunii pe care o conduce, dar că organizaţiile din teritorii au decis să nu adere deocamdată. Anna Tcaci s-a arătat alarmată de “divizarea societăţii după criterii naţionale”. (Info-Prim)
Un candidat pe listele PDM ar putea fi demis de la serviciu pe criterii politice
Sergiu Popovici, candidat la funcţia de deputat pe lista electorală a Partidului Democrat din Moldova (PDM), declară că ar putea fi demis pe criterii politice. Popovici, care este directorul Hotelului Militar din Bălţi şi consilier municipal, a declarat că a primit de la şeful întreprinderii care gestionează hotelul — o structură subordonată ministerului Apărării — o notificare în care este avertizat că ar putea fi demis în septembrie, motivându-se cu “situaţia economică precară”. Andrei Vichulu, directorul filialei Bălţi a Centrului de pregătire a specialiştilor pentru Armata Naţională, structură gestionară a Hotelului Militar, a infirmat declaraţiile lui Popovici. Nu mă interesează şi nici nu mă deranjează faptul că Popovici desfăşoară anumite activităţi politice, a spus Vichulu. (Deca-press)
Eduard Muşuc cheamă alegătorii să voteze pentru PCRM
Fostul secretar general al Partidului Social Democrat, Eduard Muşuc, susţine că singura formaţiune, care poate reprezenta interesele electoratului de pe segmentul politic de centru este Partidul Comuniştilor din Moldova. Potrivit lui Muşuc, actualmente în R. Moldova există o sigură forţă politică, capabilă să reprezente interesele alegătorilor, care au optat, în alegerile din 5 aprilie curent, pentru Uniunea Centristă din Moldova sau Partidul Social Democrat. Muşuc şi-a argumentat declaraţia prin faptul că actualmente doar PCRM este în putere să găsească soluţii pentru problema transnistreană, să asigure statutul de neutralitate al ţării şi să asigure relaţii strategice atât cu Uniunea Europeană, cât şi cu Federaţia Rusă, fără a se implica în conflicte. (Omega)
Tinerii democraţi cer să fie oprită “vânătoarea de tineri”
La trei luni de la evenimentele din 7 aprilie, tineri ai Partidului Democrat din Moldova(PDM) au protestat astăzi, 7 iulie, împotriva “vânătorii de tineri”. Cu pancarte, drapele şi megafoane, tinerii au încercat în câteva minute să sensibilizeze opinia publică vizavi de faptul că autorităţile încearcă să găsească în tineri “ţapi ispăşitori” pentru evenimentele din 7 aprilie. “Vrem ca actuala sau viitoarea guvernare să nu facă din tineri «ţapi ispăşitori» pentru actele de vandalism din 7 aprilie. Mesajul nostru este: opriţi vânătoarea de tineri”, a spus Victor Zubcu, preşedintele Organizaţiei de Tineret a PDM. (Info-Prim Neo)
PLDM îndeamnă Guvernul să nu recite versuri, ci să demisioneze
“În condiţii de criză actualul guvern nu trebuie să recite versuri şi să facă campanie electorală, dar să-şi dea seama că e timpul să plece”, a declarat marţi, 7 iulie, într-o conferinţă de presă candidatul pe lista Partidului Liberal Democrat (PLDM), Veaceslav Ioniţă. El a spus că PLDM este conştient de condiţiile de guvernare ce-i revin după 29 iulie, create de comunişti, şi că are un program de acţiuni viabil. Declaraţiile au fost făcute după ce luni, 6 iulie, candidatul pe lista Partidului Comuniştilor (PCRM), Igor Dodon, l-a citat într-o conferinţă de presă pe Eminescu. Acesta a spus că “e uşor a scrie versuri, când nimic nu aia spune”, referindu-se la capacităţile de guvernare ale oponenţilor politici. La conferinţa de marţi, 7 iulie, candidaţii PLDM, economiştii Veaceslav Ioniţă şi Veaceslav Negruţă, au prezentat principalele direcţii de acţiune anticriză din programul PLDM de gu vernare a R. Moldova pentru perioada 2009–2013. (Info-Prim)
Alianţa Moldova Noastră aruncă cu papuci în comunişti
Membri ai Alianţei Moldova Noastră (AMN) au prezentat la o conferinţă de presă un joc pe internet în care jucătorul aruncă cu papuci în oficiali din guvern şi membri ai Partidului Comuniştilor (PCRM) pentru a aduna puncte. Membrii AMN au spus că jocul se numeşte “Să dăm papucii Partidului Comuniştilor”, ceea ce consună cu lozinca electorală a AMN în actuala campanie pentru anticipate. Victor Osipov, unul din candidaţii AMN la funcţia de deputat, a declarat marţi, 7 iulie, că partidul monitorizează şi contabilizează comportamentul mediilor pe care el le-a numit “comuniste”. Membrii AMN au spus că misiunea partidelor democratice în această campanie este să dea papucii comuniştilor, în timp ce “misiunea PCRM este să fraudeze alegerile”. (Info-Prim)
“Ravnopravie” nu va participa la alegerile parlamentare şi consideră că Marian Lupu este un proiect al SUA
Mişcarea social-politică “Ravnopravie” nu va participa la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, a relatat marţi, la o conferinţă de presă, liderul mişcării, Valeriu Climenco. El a promis că săptămîna viitoare va publica poziţia formaţiunii şi, prin urmare, a locuitorilor ţării vorbitori de limbă rusă, referitor la faptul pe cine trebuie de susţinut în ziua alegerilor. În opinia sa, liderul Partidului Democrat, ex-speakerul Marian Lupu este “un proiect al SUA”. Climenco este convins că scopul SUA este “să înlăture PCRM şi să schimbe conducerea din Moldova, deoarece Partidul Comuniştilor împiedică SUA să-şi realizeze interesele geopolitice”. (Infotag)
PL cere CEC să prelungească pînă la 20 iulie termenul de depunere a declaraţiilor cu privire la locul votării
Partidul Liberal (PL) cere Comisiei Electorale Centrale (CEC) să prelungească pînă la 20 iulie termenul de depunere a declaraţiilor cu privire la locul votării pentru studenţi. Declaraţia a fost făcută marţi de liderul PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferinţe de presă. Ghimpu a spus că tinerii din Moldova sînt ignoraţi şi li se îngrădeşte dreptul de a vota. “În Moldova există peste 50 mii de studenţi şi doar 5 mii dintre ei au reuşit să depună declaraţii la CEC cu privire la locul votării, deoarece termenul de 26 iunie a fost unul foarte scurt”, a menţionat Ghimpu. Liderul PL este convins că partidul de guvernămînt urmăreşte fraudarea masivă a alegerilor şi instalarea dictaturii în Moldova. (Infotag)
Amenzi pentru deteriorarea panourilor electorale
Două femei, locuitoare ale raionului Orhei, au fost amendate cu cîte 200 de lei fiecare pentru că au murdărit cu vopsea neagră materialele publciitare ale Partidului Democrat de pe panourile electorale, a comunicat Ala Meleca, şefa centrului de presă al MAI. Înregistrînd reclamaţia, colaboratorii Comisariatului de Poliţie Orhei au iniţiat investigaţiile în legătură cu cazul de vandalism şi le-au reţinut în flagrant în satul Peresecina pe Irina Mereuţă şi Ana Golub. Mîinile lor erau murdare de vopsea neagră, utilizată pentru deteriorarea materialelor afişate ale concurenţilor electorali. În timpul anchetei s-a constatat că nişte bărbaţi necunoscuţi le-au propus să murdărească cu vopsea neagră contra 500 de lei materialele concurenţilor şi chiar le-au dat avans cîte 100 de lei şi şase ambalaje de vopsea neagră. Ei au promis să le plătească după finalizarea acţiunilor ilegale. (newsmoldova.md)