Comisia Electorală Centrală (CEC) a mai înregistrat în cursa electorală pentru alegerile parlamentare din 29 iulie încă doi concurenţi electorali. Este vorba despre Mişcarea social-politică “Acţiunea Europeană” (MAE) şi Partidul Ecologist “Alianţa Verde”. Decizia a fost anunţată vineri, 10 iulie. Pe lista MAE sunt 83 de candidaţi la funcţia de deputat, iar pe cea a Partidului Ecologist “Alianţa Verde” — 65. Totodată, CEC a refuzat să-i înregistreze pe Oleg Bolotnicov şi Maia Laguta, care au depus dosarele pentru a participa la alegeri în calitate de candidaţi independenţi. Motivul invocat — o bună parte din semnăturile susţinătorilor celor doi au fost considerate nule. Astfel, în buletinele de vot la alegerile din 29 iulie vor figura 10 partide. (Info-Prim)
CEC a acreditat mai mulţi observatori naţionali şi internaţionali
CEC a acreditat observatori naţionali şi internaţionali pentru monitorizarea alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009, după cum urmează: 3 persoane în calitate de observatori internaţionali din partea Ambasadei Ungare în R. Moldova; 87 persoane în calitate de observatori naţionali din partea Ligii Apărării Drepturilor Omului din Moldova; 27 observatori naţionali din partea Alianţei Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din R. Moldova. (comunicat CEC)
În Chişinău vor fi deschise 297 de secţii de votare
În municipiul Chişinău, pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, vor fi deschise 297 de secţii de votare. Dintre acestea, 242 de secţii vor fi deschise în oraşul Chişinău şi 55 în suburbii. Comparativ cu alegerile din 5 aprilie a.c., au mai fost deschise 4 secţii de votare, 3 în sectorul Botanica şi una în comuna Budeşti. Necesitatea creării acestor secţii se explică prin faptul că potrivit legislaţiei în vigoare, numărul alegătorilor la o secţie de votare nu trebuie să depăşească 3 mii. Birourile secţiilor de votare îşi vor începe activitatea la 14 iulie. Până atunci, Consiliul Municipal Chişinău urmează să aprobe candidaturile pentru funcţia de membru al birourilor electorale, chestiunea fiind inclusă pe ordinea de zi a şedinţei CMC de astăzi. La sediile secţiilor de votare vor fi publicate şi listele electorale. (comunicat Primăria Chişinău)
CMC a lăsat pe seama primarului interimar să semneze listele membrilor birourilor electorale
Consiliul municipal Chişinău urma să aprobe astăzi cadidaturile membrilor birourilor electorale ale secţiilor de votare din municipiu, dar nu a reuşit să se întrunească în şedinţă din lipsă de cvorum. Pentru că nu au făcut acest lucru, dreptul de a semna listele în cauză i-a revenit primarului interimar, Nistor Grozavu, a declarat secretarul CMC, Valeriu Didencu. (Info-Prim)
Peste 100 de alegători au apelat serviciul “Linia fierbinte” deschis de CEC
Peste 100 de alegători au apelat serviciul “Linia fierbinte a Comisiei Electorale Centrale” în prima săptămînă de la lansare şi au obţinut informaţii despre procedurile de votare în cadrul alegerilor parlamentare din 29 iulie 2009. Cele mai frecvente întrebări s-au referit la modalitatea de solicitare a certificatului pentru drept de vot, verificarea includerii în listele electorale, votarea peste hotarele ţării. Alegătorii pot apela gratuit numărul de telefon 0 800 33300 din orice localitate a Republicii Moldova (numărul este valabil pentru reţelele de telefonie fixă din ţară). La acest număr de telefon nu pot fi depuse contestaţii sau făcute plîngeri. (comunicat CEC)
Concurenţii electorali pot depune cereri pentru obţinerea creditelor fără dobândă
Concurenţii electorali mai pot, până la 17 iulie, depune cereri pentru obţinerea creditelor fără dobândă pentru desfăşurarea campaniei electorale. Regulamentul privind condiţiile de acordare a împrumuturilor este publicat în numărul de astăzi, 10 iulie, a Monitorului Oficial. Creditul fără dobândă din bugetul de stat se eliberează partidelor, organizaţiilor social-politice şi candidaţilor independenţi, prin intermediul mandatarului finaniar, desemnat în acest scop de către concurenţii electorali. Pentru fiecare partid sau organizaţie social-politică, cuantumul creditului fără dobândă este în sumă de 25 mii lei, iar pentru fiecare candidat independent — 3 mii lei. Regulamentul prevede că suma creditelor primite din buget se poate stinge, complet sau parţial, de către stat, în funcţie de numărul de voturi valabil exprimate pentru concurentul electoral în circumscripţia electorală respectivă. (Info-Prim)
Studenţii vor vota doar la locul unde au viză de reşedinţă provizorie
Colegiul civil şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie (CSJ) a declarat nefondat demersul Alianţei “Moldova Noastră” (AMN) împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind îngrădirea dreptului la vot al studenţilor. La 30 iunie AMN a înaintat CEC un demers prin care a solicitat permisiunea studenţilor să voteze la locul aflării lor în ziua scrutinului, fără să fie nevoie să depună declaraţie de schimbare a locului de şedere. CEC a răspuns negativ. Nicolae Răileanu, reprezentantul AMN la CEC, a spus că demersul partidului a fost motivat prin faptul că o mare parte din studenţi, cu viza de reşedinţă la Chişinău, dar cu domiciliul permanent în alte localităţi ale ţării, nu au reuşit să declare locul lor de aflare în ziua scrutinului până la 26 iunie, aşa cum a prevăzut într-o hotărâre CEC. (Info-Prim)
Unele televiziuni revin la practicile rele
“O serie de posturi TV au revenit la practica electoralei precedente şi încălcările sunt mult mai grave”, a declarat expertul în mass-media, Vasile State, la o conferinţă de presă vineri, 10 iulie. “Urmăriţi Moldova 1, NIT, N4 şi o să observaţi clar anumite tendinţe de partizanat politic în favoarea PCRM”, a spus State, care este coordonatorul unui proiect de monitorizare a televiziunilor în campaniile electorale. “Această practică este perpetuată, în condiţiile în care în campania electorală precedentă, pentru un comportament similar, operatorii TV au fost avertizaţi public de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi obligaţi să asigure echilibrul şi pluralismul politic”. Această concluzie este constatată într-un comunicat de presă emis de Asociaţia Presei Electronice (APEL) în urma unei sesiuni de monitorizare care a durat de la 17 la 30 iunie — primele două săptămâni de electorală. EuTV, Moldova 1, N4 şi NIT au mediatizat masiv în ştiri, în context pozitiv, actori politici reprezentanţi ai guvernării şi, cel mai des — pe Vladimir Voronin şi pe Iurie Roşca, a spus State. În context negativ, cel mai des au fost plasaţi liderii PL, PLDM şi AMN. Potrivit experţilor, ProTV şi TV7 păstrează, cu unele excepţii, echidistanţă faţă de actorii politici. (Info-Prim)
Curtea de Apel a respins cererea AMN împotriva CEC privid acordarea dreptului la replică la un post TV
Joi Curtea de Apel a respins cererea Alianţei “Moldova Noastră” (AMN) îndreptată împotriva Comisiei Electorale Centrale (CEC) privind acordarea dreptului la replică în cadrul emisiunii “Rezonans” de la postul de televiziune NIT. Reprezentantul AMN, Dumitru Graur, a spus că decizia Curţii de Apel este una ilegală, deoarece pronunţarea hotărîrii a fost făcută în lipsa reclamantului. La 30 iunie AMN a depus o solicitare la CEC în care cerea dreptul la replică la postul tv NIT pentru difuzarea timp de 45 minute a filmului “În apărarea Moldovei”, ca răspuns la adresa comuniştilor, care au difuzat la acelaşi post filmul denigrator la adresa opoziţiei “Atac aspra Moldovei”. Reprezentantul AMN a precizat că, deşi au depus o cerere în acest sens către CEC, aceasta a adoptat o hotărîre abia pe 3 iulie, în care acordă dreptul la replică AMN doar 58 de secunde, ceea ce, în viziunea reprezentanţilor partidului, este absolut inechitabil şi neproporţional cu durata mesajului difuzat la NIT. (Info-Prim)
MAI afirmă că doar simpatizanţii opoziţiei distrug panourile electorale
Datele Ministerului Afacerilor Interne (MAI) arată că în acţiunile de vandalizare a panourilor electorale, înregistrate în această campanie electorală, sînt implicaţi doar reprezentanţi sau simpatizanţi ai opoziţiei. O informaţie la această temă a prezentat vineri, în cadrul şedinţei CEC, Petru Corduneanu, şeful direcţiei ordine publică din cadrul MAI. El a spus că, de la începutul campaniei electorale, s-au înregistrat doar şase cazuri de deteriorare a afişajului electoral. Potrivit spuselor sale, în ultimele cele mai recente cinci cazuri de trei ori au fost implicaţi reprezentanţi ai Partidului Liberal Democrat din Moldova şi de două ori ai Alianţei “Moldova Noastră”. Reprezentantul MAI nu a precizat cui aparţineau panourile deteriorate, dar din spusele sale a reieşit că altor partide de opoziţie. Totodată, el a menţionat că au fost depistate şi cazuri cînd în locuri interzise reprezentanţi ai opoziţiei au scris cuvinte insultătoare la adresa Partidului Comuniştilor. Solicitat de unii membri şi reprezentanţi ai partidelor să spună dacă MAI s-a sesizat în legătură cu apariţia în Chişinău a astfel de inscripţii ca: “Дави румын” şi “Basarabia — pămînt românesc”, Corduneanu a spus că poliţia încă nu a demarat nici un fel de investigaţii în acest sens. El i-a asigurat pe membrii CEC şi pe reprezentanţii partidelor că MAI asigură patrularea la nivel pe timp de noapte în localităţile republicii pentru a nu admite acţiuni ilegale, inclusiv cu caracter electoral. (Infotag)
PLDM va cere CEC să oblige “Teleradio-Moldova” să organizeze dezbateri şi în limba rusă
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) va cere Comisiei Electorale Centrale (CEC) să oblige compania publică “Teleradio-Moldova” să organizeze dezbateri electorale şi în limba rusă. Despre aceasta a comunicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, Alexandru Tănase, prim-vicepreşedintele PLDM. El a declarat că doar astfel opoziţia îşi va putea promova mesajele şi punctul de vedere în rîndurile vorbitorilor de limbă rusă. Alexandru Tănase a acuzat comuniştii şi presa pe care ei o controlează de faptul că dezinformează vorbitorii de limbă rusă, că dezbină societatea pe principii etnice şi că, prin acţiunile lor, au dat startul mai multor manifestări xenofobe. El a prezentat fotografii ale unor inscripţii pe pereţi unor edificii din Chişinău, pe care scrie “Защитим Родину от молдаван” (Să ne apărăm Patria de moldoveni). Vitalie Nagacevschi, deputat PLDM, a declarat că instigarea la ură pe principii etnice este o infracţiune penală, prevăzută în Codul Penal. El a declarat că procuratura ar fi trebuit să se autosesizeze asupra acestor cazuri de manifestări xenofobe şi să demareze ancheta de rigoare. (Infotag)
Partidul Social Democrat (PSD) spune că, după anticipatele din 29 iulie, va lansa site-ul www.tradatori.md, unde va plasa lista trădătorilor R. Moldova. Primii pe listă vor fi Eduard Muşuc, fostul secretar al PSD, numărul 43 pe lista Partidului Comuniştilor (PCRM) şi fostul comunist Marian Lupu, primul pe lista Partidului Democrat (PDM). “După alegeri, fiţi siguri, vor apărea mult mai mulţi trădători, astfel că site-ul va fi unul interactiv”, a spus vineri, 10 iulie, într-o conferinţă de presă Dumitru Godoroja, membru al Biroului Politic al PSD, cel care a aruncat cu ouă în Muşuc. Iurie Bolboceanu, vicepreşedintele PSD, a spus în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă că PCRM a încercat destabilizarea situaţiei din PSD prin intermediul a trei “proiecte”: “proiectul Muşuc”, “proiectul Lupu” şi “proiectul Roşca — structurile de forţă şi de control — Voronin”. (Info-Prim)
PCRM despre politicile economice: Simţim că am procedat corect
Candidatul PCRM, Oleg Reidman, a susţinut o conferinţă de presă vineri, 10 iulie, la care a dat replici acuzaţiilor legate de politicile economice ale partidului de guvernământ, aduse către oponenţii electorali. El şi-a făcut o listă de teme economice vehiculate în societate în această perioada la care a expus poziţia partidului din care face parte. “Cu excepţia lui 2009 când este criză, nu a trecut niciun an în care să nu fi înregistrat creşteri la salarii, pensii, indemnizaţii sociale, bugetul de stat, investiţii”, a spus Reidman. Acesta explică îngheţarea relaţiile cu FMI drept o procedură firească de vreme ce în ţară nu există un parlament. Referindu-se la relaţiile cu FMI, Reidman a spus că în 2002, când relaţiile au fost încetinite, aceasta s-a datorat poziţiei FMI, “care era deprins cu guvernările din anii 90. Acestea făceau ceea ce le spunea FMI”. “Nouă însă ei ne-au spus să venim cu propuneri pe care ei să le expertizeze”, a declarat Reidman. Vorbind despre creditul de 500 mln dolari promis de Rusia, el a spus că la moment se negociază condiţiile acestuia. (Info-Prim)
PL acuză PCRM că a izolat Moldova
Partidul Liberal acuză Partidul Comuniştilor (PCRM) că pe parcursul celor 8 ani de guvernare a izolat Moldova şi a transformat-o într-un stat cu statut incert. “Astăzi, este evident că R. Moldova, pe plan internaţional, se află în cea mai proastă situaţie de la momentul proclamării independenţei sale”, se spune într-o declaraţie a PL. Izolarea pe plan internaţional a R. Moldova a devenit completă după evenimentele din 7 aprilie 2009, precizează formaţiunea. PL susţine că intenţiile de integrare a Moldovei în UE sunt doar la nivel declarativ. Formaţiunea mai spune că actuala guvernare a neglijat recomandările organismelor internaţionale vizavi de situaţia de după parlamentarele din 5 aprilie şi a izolat Moldova intenţionat, “cu scopul de a împiedica libera dezvoltare a economiei, de a bloca libera circulaţie a valorilor ştiinţifice şi culturale, a persoanelor, mărfurilor şi capitalurilor în regiunea noastră, care este de importanţă geostrategică pentru întreg spaţiul european”. De asemenea, PL este nemulţumit de înrăutăţirea relaţiilor Moldovei cu România şi condamnă introducerea regimului de vize, lucru care în opinia formaţiunii a paralizat mediul de afaceri din ambele state şi a cauzat alte multiple probleme. PL consideră că doar instaurarea unei guvernări democratice va debloca izolarea R. Moldova pe plan internaţional. (Info-Prim)
Mişcarea “Acţiunea Europeană” solicită demisia de urgenţă a Procurorului General Valeriu Gurbulea pentru recentele declaraţii privind actele de represiune ce au urmat evenimentelor din 7 aprilie curent. “Ne declarăm profund indignaţi de poziţia iresponsabilă a Procurorului General care, într-o grosolană încercare de manipulare a opiniei publice, a sugerat că abuzurile, mutilarea şi torturile la care au fost supuşi tinerii în comisariatele de poliţie sunt rodul unor «invenţii»”, se arată într-o declaraţie a formaţiunii. (jurnal.md)
Membrii CEC au decis astăzi să interzică câteva spoturi electorale ale comuniştilor pentru că încalcă legislaţia electorală. Este vorba despre publicitatea electorală în care PCRM utilizează imaginea preşedintelui român, Traian Băsescu, fapt ce contravine Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale în mijloacele de informare în masă care stipulează că sunt interzise imaginile unor persoane oficiale străine. În al doilea caz este vorba despre utilizarea lui Marian Lupu într-un spot electoral al comuniştilor. “Imaginea dată induce în eroare telespectatorii, care la vizualizarea acestui spot, îl asociază pe Lupu cu PCRM, ceea ce denaturează situaţia din prezent”, a declarat reprezentantul PD la CEC, Andrei Volentir. Al treilea spot al PCRM interzis conţinea imaginea Parlamentului, fapt ce contravine legislaţiei. (jurnal.md)