Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 17 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

Asociaţia pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova va verifica listele de alegători

Calitatea şi acurateţea listelor de alegători la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie vor fi evaluate de Asociaţia pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova (APCJM), se spune într-un comunicat al organizaţiei. Programul este lansat în parteneriat cu Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova. “Calitatea listelor electorale la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 au generat contestaţii în organele electorale şi cele judecătoreşti. Comisia Electorală Centrală a solicitat autorităţilor publice locale să dea dovadă de responsabilitate şi să pregătească cu maximă responsabilitate listele electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009. În prezent verificarea listelor nu este vizibilă în republică şi există riscul prezentării pentru ziua votării a unor liste necalitative”, susţin autorii programului. APCJM a recrutat şi instruit 237 de observatori care vor evalua listele electorale în 200 de secţii de votare, considerate problematice la alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009. (Info-Prim)

Experţii IDOM atestă nereguli la întocmirea listelor de alegători

Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a monitorizat în perioada 27 iunie-16 iulie întocmirea şi verificarea listelor electorale în 33 de localităţi din R. Moldova. Organizaţia precizează că doar în 3 localităţi din cele monitorizate nu au fost utilizate listele cu alegători de la 5 aprilie. “În 30 de localităţi au fost utilizate listele din 5 aprilie, formate în baza listelor Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI). În 7 localităţi a fost utilizată şi informaţia de la oficiul stării civile, iar în 17 cazuri, la sate, au fost folosite şi registrele locale de gospodărie”, a spus Vlad Lupan, coordonatorul acestui proiect. Observatorii IDOM raportează că reprezentanţii administraţiei publice locale (APL) au verificat listele la domiciliu în 14 localităţi, în timp ce Comisia Electorală Centrală a recomandat ca acest lucru să fie făcut în 18 localităţi. Potrivit datelor preliminare prezentate de IDOM, numărul persoanelor care ating majoratul, de la 5 aprilie până la 29 iulie, este de circa 7800, pe când a celor decedaţi este de 3400. Experţii au semnalat şi faptul că până în prezent listele cu alegători nu au fost afişate, deşi ar fi trebuit, pentru ca cetăţenii să le poată verifica. (Info-Prim)

PCRM a sabotat o întâlnire electorală a PD la Bălţi

Reprezentanţii aripei tinere a Partidului Comuniştilor (PCRM) din Bălţi au periclitat desfăşurarea unei întruniri electorale a lui Marian Lupu, lider neoficial al Partidului Democrat (PD), blocând cu pancarde şi lozinci intrarea în Teatrul Naţional “Vasile Alecsandri”. Incidentul s-a produs joi seara. Câţiva zeci de de tineri, inclusiv minori, îmbrăcaţi în maiouri cu însemne ale partidului de guvernământ purtau lozinci de felul: “Beliţi ne prosciaiut predatelelei” (Bălţiul nu iartă trădătorii); “Lupu, lider neudacnikov” (Lupu, liderul rataţilor) etc. Printre protestatari au fost observaţi mai mulţi lideri locali comunişti, precum şi funcţionari ai Primăriei Bălţi. O parte din simpatizanţii lui Marian Lupu au renunţat să intre la reuniune, plecând, alţi circa 300 au trecut totuşi pe diferite căi, inclusiv sărind gardurile înalte laterale ale teatrului, au reuşit să ajungă în sală. Blocajul teatrului a fost menţinut circa două ore de către comunişti. Reprezentanţii PD de la Bălţi explică că s-au văzut nevoiţi să închidă toate intrările în teatru, deoarece PCRM ar fi pus în circulaţie aproximativ 300 de invitaţii false, executate foarte calitativ. Lupu şi-a început întâlnirea cu electorii mai târziu cu o oră de la cea stabilită. După circa o oră sediul teatrului a fost deconectat de la reţeaua electrică, Lupu fiind nevoit să ţină discursul său pe întuneric. Comentând ceea ce s-a întâmplat, fostul spicher Lupu, primit odinioară în localitate cu cele mai mari onoruri, a declarat că aceasta ar însemna că PCRM se teme de PD, comunistii recurgând la metode incorecte de concurenţă electorală şi că ar implica “elemente criminale”. Comisarul de Bălţi — colonelul Valeriu Poparcea a declarat că poliţia nu a intervenit pentru că acţiunea comuniştilor a perfect legală. “De vreme ce nu au fost încăierări nu ne implicăm. Situaţia a fost sub controlul poliţiei”, a spus colonelul Poparcea. Liderul local al PCRM, Vladimir Vitiuk a spus că în acest mod partidul său şi-a exprimat atitudinea faţă de Lupu, dar a negat că s-ar fi recurs la falsificarea invitaţiilor la intrunirea electorală a PD. (Deca-press)

Un nou caz de abuzare a jurnaliştilor

Asociaţia Presei Independente (API) semnalează un nou abuz al autorităţilor împotriva presei aflate în exerciţiul funcţiunii. În după-amiaza zilei de 15 iulie, jurnaliştii de la ziarele locale din Sângerei “Ecoul Nostru” şi “Plai sângerean”, precum şi corespondentul zonal al postului public de radio au fost împiedicaţi de garda de corp şi consilierii primului ministru Zinaida Greceanîi, candidat PCRM la alegerile parlamentare anticipate, să-şi exercite atribuţiile de serviciu la o întâlnire a premierului cu agenţii economici din Sângerei. Chiar dacă şedinţa a fost publică, reprezentanţilor presei li s-a spus că nu pot participa decât în calitate de cetăţeni simpli şi nu au dreptul să facă înregistrări şi fotografii. API reaminteşte că în ultima săptămână au fost înregistrate şi alte situaţii similare, la Glodeni şi Donduşeni, iar organizaţiile neguvernamentale de media au informat misiunile diplomatice şi reprezentanţele străine despre înrăutăţirea climatului de funcţionare a presei în R. Moldova în ajunul alegerilor parlamentare anticipate. API cere primului ministru să pună capăt abuzurilor împotriva presei care are dreptul de a relata despre evenimentele cu participarea demnitarilor salarizaţi din bugetul public. (comunicat API)

PD şi-a făcut publice priorităţile în politica externă

Partidul Democrat (PD) va avea trei priorităţi în politica externă după venirea la guvernare: integrarea europeană, bunele relaţii cu ţările vecine şi parteneriatul strategic cu Federaţia Rusă. Despre aceasta a comunicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul PD, ex-speakerul Marian Lupu. El a menţionat că PD va promova integrarea europeană prin acţiuni concrete, dar nu prin declaraţii, “după cum s-a făcut pînă în prezent”. Potrivit spuselor sale, Moldova trebuie să tindă sincer spre integrare în UE. Lupu a spus că PD îşi propune să obţină de la UE: libera circulaţie a mărfurilor, persoanelor, capitalului; abolirea regimului de vize pentru moldoveni; obţinerea unui nou acord de cooperare; noi facilităţi în cadrul comerţului asimetric. El a menţionat că PD pledează pentru depăşirea situaţiei de conflict în relaţiile cu România şi consideră că semnarea Tratatului politic de bază şi a Acordului de frontieră “este în interesul ambelor ţări”. Lupu a mai spus că PD pledează şi pentru abolirea regimului de vize pentru România. El a declarat că relaţiile în continuare cu Rusia ar trebui dezvoltate atît la nivel bilateral, cît şi în cadrul procesului de negocieri privind reglementarea transnistreană, însă această dezvoltare trebuie să aibă la bază respectul reciproc al părţilor. PD pledează pentru consolidarea statului de neutralitate al Moldovei. (Infotag)

Minciuna este tot mai des utilizată de oponenţi, PCRM

Candidaţii comunişti susţin că minciuna este un mecanism tot mai des utilizat de către oponenţii politici. “Hitler spunea că «suficient de multe repetări ale minciunii fac un adevăr». Anume după acest postulat se conduc politicienii din opoziţie, când multiplică minciunile”, a declarat candidatul comunist Vladimir Ţurcan la o conferinţă de presă vineri, 17 iulie. Ţurcan spune despre contracandidaţii comuniştilor că în perioada postelectorală de după 5 aprilie şi în actuala campanie pentru alegerile parlamentare anticipate, au utilizat 13 variante de minciuni pentru a manipula alegătorii. “Cele mai frecvente minciuni ţin de falsificarea rezultatelor alegerilor de către partidul de guvernământ, despre consecinţele evenimentelor din 6 şi 7 aprilie, despre vandalizarea panourilor publicitare electorale ale concurenţilor etc”, a spus Ţurcan. Ţurcan i-a îndemnat pe colegii săi politicieni să urmeze idee a altui postulat, enunţat de un politician britanic, care spune că “pentru a păstra echilibrul social, trebuie să se evite minciunile în serie”. (Info-Prim)

PSM “Patria-Rodina”: Faptele vorbesc în favoarea PCRM

“Nu există motive pentru a acorda vot de neîncredere actualei puteri — Partidului Comuniştilor (PCRM) şi pentru a susţine oponenţii acestuia”. De această părere sunt membrii Partidului Socialiştilor din Moldova “Patria-Rodina” (PSM “Patria-Rodina”). Constatarea este făcută după o analiză a programelor electorale ale concurenţilor electorali. Eduard Smirnov, preşedintele PSM “Patria-Rodina”, a spus la o conferinţa de presă, vineri, 17 iulie, că planurile măreţe ale opoziţiei de a dezvolta ţara nu sunt reale. “Pseudodemocraţii nu recunosc dinamica pozitivă în economia moldovenească în cei 8 ani de guvernare a PCRM, care nu numai că este fixată documentar, dar este şi recunoscută de structurile financiare internaţionale”, a spus preşedintele PSM “Patria-Rodina”. Încă la începutul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, PSM “Patria-Rodina” a declarat că va susţine PCRM. (Info-Prim)

MAE trasează conturul simbolic al victimelor violenţelor din 7 aprilie

Locuitorii capitalei, care au trecut vineri, 17 iulie, pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul Pieţei Marii Adunări Naţionale au avut posibilitatea să vadă conturul simbolic al victimelor zilei de 7 aprilie, trasat de Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE). Flash-mob-ul s-a desfăşurat cu sloganul “Şi tu puteai fi o victimă pe 7 aprilie!”. În acest mod membrii MAE spun că protestează împotriva crimelor regimului comunist din Republica Moldova, rămase încă nepedepsite. Partidul încearc ă să sensibilizeze cetăţenii din Republica Moldova să se gândească şi la victimele PCRM, la familiile îndurerate lăsate în urmă de tinerii maltrataţi, înainte de a pune ştampila pe buletinul de vot, la 29 iulie. (Info-Prim)

ONG cheamă partidele să dezbată public cu alegătorii

Alegători din 11 localităţi vor avea posibilitatea să se informeze din prima sursă despre programele concurenţilor electorali în cadrul campaniei “Votează conştient — Votează liber!”, lansată de Asociaţia Promo-LEX. ONG-ul cheamă partidele să delegheze reprezentanţi pentru a organiza dezbateri publice, la care să participă alegătorii. De regulă, reprezentanţii staff-ului central nu coordonează eficient cu organizaţiile teritoriale sau chiar refuză să comunice detalii şi contacte despre echipele lor din teritoriu. Acest fapt generează lipsa de comunicare, confuzie şi chiar iresponsabilitate, se spune într-un comunicat difuzat de Promo-LEX. Dezbaterile publice vor avea loc la Străşeni, Dubăsari, Anenii noi, Ialoveni, Basarabeasca, Glodeni, Râşcani, Făleşti, Drochia, Sângerei, Cimişlia şi vor fi moderate de experţi independenţi. (Info-Prim)

În Chişinău ar putea apărea un monument al victimelor torturii

Consiliul de administraţie al Fondului “Aprilie 2009” — iniţiativă lansată de PLDM în scopul susţinerii persoanelor care au avut de suferit ca urmare a violenţelor din aprilie — îşi anunţă intenţia de a edifica în municipiul Chişinău un monument al victimelor torturii. Autorii au solicitat Consiliului municipal Chişinău (CMC) să aloce un teren adecvat pentru construcţia monumentului. Înălţarea unui asemenea monument ar constitui un omagiu şi o compensare morală pentru persoanele care au fost supuse unui tratament inuman şi degradant de către regimul comunist, a declarat preşedintele PLDM, Vlad Filat, într-o conferinţă de presă vineri, 17 iulie. Sursele pentru înălţarea monumentului vor fi alocate din Fondul “Aprilie 2009”, completat din donaţii voluntare. (Info-Prim)

CEC reacţionează la declaraţiile privind posibila fraudare a alegerilor

Orice persoană care cunoaşte despre pregătirea unor infracţiuni electorale şi nu denunţă acest lucru la organele abilitate sau la Comisia Electorală Centrală devine complice al acestor acţiuni. Declaraţia a fost făcută astăzi de către secretarul CEC, Iurie Ciocan, care a reacţionat astfel la declaraţiile Vitaliei Pavlicenco, lider al PNL, despre posibila fraudare a alegerilor. (Moldpres)

Aleşii locali din AMN se plîng că guvernarea comunistă i-a lăsat fără bani

Aleşii locali din Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) susţin că guvernarea comunistă i-a lăsat fără bani şi sînt nevoiţi să se descurce cum pot. Ion Ciontoloi, preşedintele raionului Căuşeni, a menţionat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, pînă în prezent, administraţia locală a reuşit să achite salariile profesorilor, însă a făcut-o din sursele proprii. El a confirmat că administraţiile locale au verificat după alegeri listele electorale şi au găsit mai multe fraude. Ciontoloi a spus că, înainte de alegeri, primarilor practic nu li s-a lăsat timp la dispoziţie pentru a verifica listele electorale şi s-au folosit cele puse la dispoziţie de Ministerul Dezvoltării Informaţionale, fapt confirmat de Ion Robu, preşedintele raionului Străşeni. (Infotag)

PL acuză “Teleradio-Moldova”, iar compania respinge acuzaţiile

Partidul Liberal (PL) susţine că Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) utilizează compania publică “Teleradio-Moldova” în scopuri propagandistice şi electorale. Mihai Ghimpu, liderul PL, a spus vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că, deşi este finanţată din banii contribuabililor, compania “Teleradio-Moldova” continuă să prezinte evenimentele prin prisma intereselor guvernării. Potrivit spuselor sale, criză, şomaj, alte probleme pentru companie nu există, în schimb tot ceea ce ţine de atacurile împotriva României sau alte subiecte de acest gen, sînt vehiculate pe larg. PL a cerut PCRM să-şi schimbe atitudinea faţă de presă în general şi faţă de “Teleradio-Moldova”, în particular. “Declaraţiile Partidului Liberal despre cenzură şi controlul puterii asupra radiodifuzorului public sînt făcute în maniera obişnuită pentru el, ca şi după evenimentele de la 7 aprilie — însinuări neargumentate, fără dovezi”. Acest fapt se menţionează într-un comunicat al administraţiei Companiei “Teleradio-Moldova”. (Infotag/ Moldpres)

Parlamentul European va trimite o delegaţie de monitorizare a alegerilor

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a anunţat, astăzi, la Craiova, că va face parte din delegaţia Parlamentului European care se va deplasa, peste două săptămâni, în R. Moldova, pentru a monitoriza alegerile parlamentare. Reprezentanţii europeni vor supraveghea modul în care se desfăşoară scrutinul pentru alegerile membrilor parlamentului moldovean. Europarlamentarul român a mai precizat că reprezentanţii Parlamentului European vor verifica şi modul în care s-a desfăşurat campania electorală. (realitatea.net)