Observatorii de la Eurasia vor monitoriza alegerile la secţiile de votare constituite peste hotare
19 observatori acreditaţi de Reprezentanţa din Moldova a Fundaţiei Eurasia vor supraveghea scrutinul electoral din 29 iulie la secţiile de votare constituire în afara ţării. Aceştia vor fi prezenţi la misiunile diplomatice ale R. Moldova la Moscova, Bucureşti, Roma, Bologna, Londra, Paris, Atena, Bruxelles şi Washington DC, se spune într-un comunicat al Fundaţiei. Criteriul în baza căruia au fost selectate anume aceste secţii de votare este rata de participare a alegătorilor la scrutinele parlamentare precedente. Observatorii acreditaţi vor supraveghea toate procedurile electorale, inclusiv deschiderea secţiilor de votare, desfăşurarea procesului de votare, închiderea secţiilor şi procesul de numărare şi totalizare a voturilor. Observarea peste hotare se va realiza cu suportul financiar oferit de Agenţia Suedeză pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). (Info-Prim)
Misiunea ENEMO /Reţeaua Europeană de Organizaţii care Monitorizează Alegerile/ va delega în Moldova peste 100 de observatori pentru alegerile din 29 iulie Misiunea reuneşte 18 organizaţii non-guvernamentale din Caucaz şi Asia Centrală. Delegaţia va fi reprezentată de 6 observatori de lungă durată şi peste 100 de scurtă durată din 12 ţări. Organizaţiile membre ENEMO sunt recunoscute pentru imparţialitate şi profesionalism în activitate, se spune într-un comunicat difuzat de ENEMO. Misiunea ENEMO a fost înfiinţată în anul 2001 şi are experienţă în observarea internaţională, desfăşurând misiuni de observare în Albania, Ucraina, Georgia, Kârghâstan şi Kazahstan. (Info-Prim)
În viitorul parlament vor accede şase formaţiuni politice — sondaj
Dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, în viitorul Parlament ar ajunge şase formaţiuni politice: Partidul Comuniştilor, Partidul Liberal, Partidul Liberal-Democrat, Partidul Democrat, Alianţa “Moldova Noastră” şi Partidul Social-Democrat. Aceste date se conţin în sondajul “Vox populi 2009”, realizat în perioada 11 iulie — 20 iulie şi care măsoară factorii sociali ai activismului politic. Sondajul a fost realizat de Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Moldova. La 15 iulie, aceeaşi organizaţie a lansat un alt sondaj în care doar cinci formaţiuni treceau pragul electoral de 5%. Printre ele nu se număra PSD. Marja de eroare este de 2,6%. În sondaj se arată că dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare PCRM ar acumula — 32,6% din sufragii, PL — 14,9%, PLDM — 10,8%, PDM — 10,7%, AMN — 7,8%, PSD — 5,2%. Nu au ştiut să răspundă peste 11% din respondenţi. La sondaj au participat 1548 respondenţi. Sondajul arată că peste 62% din respondenţi sînt sigur că vor ieşi la vot la 29 iulie. Jumătate din respondneţii sondajului consideră că alegătorii ar trebui instruiţi în privinţa alegerilor. Tot acolo se arată că la alegerile din 5 aprilie peste 88% din alegători s-au găsit în listele electorale, în timp ce 7% nu s-au regăsit. (Infotag)
Mai multe posturi TV distorsionează mesajele concurenţilor electorali
Centrul Independent de Jurnalism (CIJ), în cadrul unui nou raport de monitorizare, efectuat între 13 şi 19 iulie, dezavuează tehnicile de distorsionare a mesajelor, utilizate de Moldova 1 şi alţi radiodifuzori cu acoperire naţională. Marţi, 23 iulie, la o conferinţă de presă, directorul interimar al CIJ, Nadine Gogu a declarat că posturile publice Moldova 1 şi Radio Moldova aplică selectiv principiile de reflectare imparţială şi echilibrată a campaniei electorale. Pluralismul de surse este asigurat de Moldova 1 şi Radio Moldova în toate ştirile ce conţin acuzaţii la adresa PCRM. Jurnaliştii de la Moldova 1 oferă dreptul la apărare reprezentanţilor PCRM, în schimb nu solicită şi opinia politicienilor acuzaţi de PCRM, a spus expertul. Referindu-se la televiziunea NIT, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, a declarat: “Cercetările noastre arată că buletinele de ştiri ale NIT încalcă absolut toate normele deontologice, Regulamentul de reflectare a campaniei adoptat de CEC, dar şi foarte multe articole din Codul audiovizualului”. “Cu siguranţă, comportamenul CCA ca instituţie de reglementare este sub orice critică în această campanie electorală şi cea precedentă”, a mai spus Macovei. (Info-Prim)
Şase posturi de televiziune — Moldova 1, NIT, Pro TV, EU TV, TV7 şi N4 — au fost atenţionate de joi, 23 iulie, de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) pentru nerespectarea pluralismului de opinie în programele informative. Acestea vor trebui să difuzeze în buletinele lor de ştiri avertismentul CCA, care conţine şi un mesaj despre condiţiile de respectare a pluralismului de opinii, oferirea timpilor de atentă şi a informaţiilor obiective publicului. Avertismentul vine după prezentarea unui raport al CCA de monitorizare a posturilor TV menţionate de la începutul campaniei electorale. Dinu Ciocan, şeful Direcţiei monitorizare din cadrul CCA, a spus că în actuala campanie a crescut numărul de ştiri electorale faţă de campania precedentă, din aprilie 2009. Un număr mare din ştirile conflictuale nu conţin şi a doua sau a treia sursă. (Info-Prim)
PPCD doreşte reforme în sistemul de asigurări medicale
Candidaţii de pe lista electorală a Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD) vorbesc despre necesitatea reformei în sistemul naţional de asigurări medicale. Ei promit ieftenirea medicamentelor în farmacii şi organizarea echipelor de medici care să efectueze, cel puţin o dată la 2 luni, consultaţii medicale specializate gratuite în grădiniţe, şcoli şi puncte medicale din sate. Candidaţii PPCD susţin că în R. Moldova există medicină pentru demnitarii de stat şi medicină pentru restul populaţiei, între acestea existând o diferenţă uriaşă. Despre instituţi ile medicale din satele şi raioanele R. Moldova, candidaţii PPCD au spus că acestea se află într-o stare “groaznică”. De asemenea, tinerii au declarat că medicamentele ajung în farmacii prin intermediari, nu direct de la importator, fapt pentru care preţul acestora creşte cu până la 60 la sută. (Info-Prim)
PCRM acuză “Vocea Basarabiei”
Partidul Comuniştilor condamnă atitudinea extrem de tendenţioasă şi părtinitoare a postului de radio “Vocea Basarabiei” (VB) manifestată la organizarea dezbaterilor electorale, se spune într-o declaraţie de presă a formaţiunii. În opinia PCRM, în pofida plîngerilor şi contestaţiilor depuse la adresa organelor competente, postul de radio “VB” continuă să încalce flagrant legislaţia electorală, continuînd favorizarea unor concurenţi electorali în defavoarea PCRM. “Acest post de radio admite constant încălcări ale Codului electoral, nu asigură egalitatea între concurenţii electorali, nu se respectă formatul dezbaterilor, care nu sînt menţinute în tematica campaniei electorale etc.”, se arată în declaraţia PCRM. În aceste condiţii PCRM declară că pînă la eliminarea tuturor deficienţelor legate de organizarea şi desfăşurarea legală a dezbaterilor, nu va participa la această farsă organizată de postului de radio “VB” şi va contesta aceste acţiuni în organele competente. (Moldpres)
Noi, cei care stăm de gardă conştiinţei civile le spunem un “nu” hotărît forţelor distructive şi avem numai o alternativă, care poate salva situaţia — să votăm la alegerile din 29 iulie Partidul Comuniştilor. În numele membrilor Uniunii veteranilor “Sfîntul Gheorghe Biruitorul” declaraţia a fost făcută publică în cadrul unei conferinţe de presă de preşedintele organizaţiei, Victor Alerguş. În opinia membrilor organizaţiei, după 18 ani de independenţă R. Moldova a intrat într-o criză politică fără precedent, care pune în pericol valorile supreme ale statului, obţinute de întregul popor. Alerguş crede că toate declaraţiile partidelor liberale despre interesul naţional, lansate în campania electorală, nu sînt altceva decît încercări de a-şi atinge scopurile meschine în interes de grup. (Moldpres)
Acces inechitabil la resurse financiare
Subvenţiile bugetare sunt monopolizate de către partidele mari, iar acest lucru afectează logica egalităţii de şanse pentru actorii electorali. Constatarea este inserată în studiul “Evaluarea finanţării partidelor politice şi campaniilor electorale”, lansat joi, 23 iulie, de IDIS “Viitorul”. Potrivit autorului, Sergiu Lipcean, scrutinul din primăvara anului 2009 confirmă că resursele financiare ale concurenţilor electorali au fost concentrate într-o mare măsură în mâinile câtorva grupuri restrânse de persoane, care se regăsesc, de regulă, pe primele poziţii ale listelor electorale. “Finanţarea de la bugetul de stat nu asigură şanse egale de participare la viaţa politică. Reglementările referitoare la alocaţiile bugetare destinate partidelor politice tind să favorizeze partidul de guvernământ, acesta beneficiind de mai mult de 50% din totalul subvenţiilor bugetare”, se menţionează în studiu. Costurile alegerilor anticipate pe cap de locuitor se cifrează la 50,89 lei, iar pentru un vot exprimat — 84,57 lei. (Info-Prim)
PL demonstrează că nu este implicat în evenimentele din 7 aprilie
Partidul Liberal (PL) califică drept nefondate declaraţiile procurorului general Valeriu Gurbulea, precum că ar avea vreo legătură cu protestele violente din 7 aprilie. Mihai Ghimpu, liderul PL, a menţionat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că “nu este pentru prima dată cînd Procuratura Generală îşi permite să manipuleze alegătorii”. În calitate de exemplu el l-a adus pe un candidat la funcţia de deputat din partea PL, Mihai Paşcovschi, căruia i s-a intentat dosar penal pe faptul participării la acţiunile din 7 aprilie. Mihai Paşcovschi le-a demonstrat jurnaliştilor, în cadrul conferinţei de presă, paşaportul său din care reieşea că, în perioada noiembrie 2008 — mai 2009, el în genere nu s-a aflat în ţară. În opinia sa, în loc să-i cerceteze pe adevăraţii instigatori şi participanţi la acţiunile din 7 aprilie, procuratura încearcă intimidarea reprezentanţilor opoziţiei. (Infotag)
Concurenţii electorali pot folosi în sporturi publicitare însemnele statului
Concurenţii electorali pot folosi în spoturi publicitare imagini cu edificiile Parlamentului, Guvernului, Preşedinţiei, precum şi alte însemene ale statului şi personalităţi istorice. Aceasta după ce Curtea Supremă de Justiţie a dat câştig de cauză Partidului Comuniştilor, care a contestat această interdicţie impusă de Comisia Electorală Centarală. “Am considerat ilegală prevedea art. 36 din regulamentul CEC şi am atacat-o la Curtea Supremă de Justiţie, unde am obţinut câştig de cauză”, a declarat Sergiu Sârbu, reprezentantul PCRM la CEC, în şedinţa de joi, 23 iulie, a comisiei. Membrii CEC s-au arătat surprinşi de hotărârea Curţii Supreme de Justiţie pronunţată la 22 iulie şi au cerut lui Sârbu o copie de pe hotărâre. (Info-Prim)
PL în vizorul Coaliţiei Controlul Civic 2009
Coaliţia control civic — 2009 crede că Partidul Liberal nu a prezentat corect cheltuielile financiare efectuate în timpul campaniei electorale prezentate la Comisia Electorală Centrală la 22 iulie, curent. Conform raportului, PL a cheltuit cel mai puţin din toţi concurenţii electorali, doar 61 mii lei. La o conferinţă de presă susţinută joi, Alexandru Barbov, directorul executiv al Coaliţiei, a spus că este foarte stranie suma de doar 61 mii lei. “Băncile comerciale arată că doar în ultimele săptămîni pe conturile PL au ajuns circa 700 mii euro. Plus la aceasta, formaţiunea are foarte multe bannere, spoturi, panouri electorale, toate realizate foarte calitativ”, a spus Barbov. Potrivit lui Barbov, PL utilizează resursele administrative în campania sa electorală. Barbov a mai spus că Coaliţia a efectuat un monitoring a programelor de ştiri difuzate la “Moldova 1” şi că acest post TV “respectă angajamentele asumate de reflectare corectă şi echidistantă a concurenţilor electorali”. (Infotag)
PLDM acuză comuniştii de sfidarea Constituţiei
Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) susţine că, în anii de guvernare, Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) a încălcat constant şi în mod direct peste 30 de articole din Constituţie. O declaraţie în acest sens a făcut joi, în cadrul unei conferinţe de presă, Vlad Filat, liderul PLDM. El a menţionat că guvernarea comunistă de facto a uzurpat puterea de stat, a încălcat constant prevederile ce se referă la pluralismul politic, dreptul la protecţia proprietăţii, şi-a promovat propria ideologie la nivel de politică de stat, a încălcat principiul de separare a puterilor, a distrus autonomia locală şi independenţa justiţiei etc. Potrivit spuselor sale, comunişti au discreditat astfel de noţiuni ca piaţa, libera iniţiativă economică, concurenţa loială ca factori de bază ai economiei. Vlad Filat susţine că organele competente ar trebui să se autosesizeze şi să întreprindă măsurile de rigoare faţă de un partid “care-şi permite să sfideze în mod grosolan Constituţia”. (Infotag)
AMN: PCRM va încerca fraudarea alegerilor cu ajutorul a sute de mii de buletine de vot false
Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) spune că Partidul Comuniştilor (PCRM) va încerca fraudarea alegerilor cu ajutorul a sute de mii de buletine de vot false, tipărite în Israel. Liderul AMN Serafim Urecheanu a spus joi, 23 iulie, într-o conferinţă de presă că a aflat înformaţia de la un angajat al Întreprinderii de Stat “Registru”. De asemenea, Urecheanu susţine că ÎS “Registru” a fabricat 10 mii de fişe pentru buletinele de identitate, în baza cărora se va vota în ziua de 29 iulie. Urecheanu mai spune că PCRM a editat pliante promoţionale cu sigla AMN, în care alegătorii sunt îndemnaţi să voteze pentru AMN contra unei sume de 200 de lei, pentru a face imagine proastă partidului. Reprezentantul PCRM la Comisia Electorală Centrală, Serghei Sârbu a respins toate acuzaţiile AMN. Sârbu a spus că buletinele de vot se tipăresc doar la două tipografii de stat din Moldova, se transportă la birouri electorale şi apoi la secţiile de votare, sub stricta supraveghere a multor persoane, inclusiv observatori şi reprezentanţi ai partidelor de opoziţie, iar fişele buletinelor de identitate au numere de identificare şi poate fi verificatăunicitatea acestora. În altă ordine de idei, în cadrul conferinţei AMN vicepreşedintele Partidului European Liberal-Democrat Reformator, Jeanette Baljeu şi-a anunţat sărijinul pentru AMN în această campanie. (Info-Prim)