Comisia Electorală Centrală (CEC) este satisfăcută de rezultatele campaniei de informare şi educaţie civică “Un alegător informat este un alegător conştient”, pe care a desfăşurat-o în ultimele săptămîni. Renata Lapti, vicepreşedinta CEC, a menţionat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că în cadrul campaniei au fost elaborate şi plasate 16 spoturi sociale, inclusiv nouă de mobilizare a electoratului pentru participarea la votare, 12 bilboard-uri în Chişinău şi 44 în regiuni, 18 banere plasate pe Intenet, 6450 postere de mobilizare, 500 — privind procedura de vot, 2000 — “Votarea pas cu pas” şi 2000 — “Proces verbal de totalizare a votării”. Potrivit spuselor sale, spoturile au fost difuzate la 23 posturi de televiziune, 10 posturi de radio, 5 panouri video din Chişinău (540 de apariţii zilnic), pe ecrane în 27 de supermarkete din Chişinău şi Bălţi (de 46 068 ori pe durata întregii campanii electorale). Lapti a spus că, pentru informarea cetăţenilor de peste hotare privind alegerile, CEC a colaborat cu televiziuni din Portugalia, Italia, România, cu televiziuni din Moldova, care au şi emisie prin satelit, dar şi cu unele site-uri. În acest sens s-au difuzat două spoturi publicitare ale CEC. De asemenea, moldovenilor de peste hotare li s-au oferit 40 mii de pliante cu informaţie despre alegeri. Vicepreşedinta CEC a menţionat că desfăşurarea acestei campanii a devenit posibilă datorită sprijinului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, Uniunii Europene, Fundaţiei Internaţionale pentru Sisteme Electorale (IFES), Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie şi Asociaţiei ADEPT. (Infotag)
Secţiile de votare de peste hotare vor avea acelaşi program ca şi cele din ţară
În ziua alegerilor parlamentare anticipate din R. Moldova, la 29 iulie, secţiile de votare instituite în incinta misiunilor diplomatice moldoveneşti de peste hotare vor fi deschise între orele 07.00–21.00 (ora locală a ţării în care se află misiunea corespunzătoare), transmite Info-Prim Neo cu referire la serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Desfăşurarea scrutinului electoral va integral asigurată de către birourile electorale ale secţiilor de votare constituite în cadrul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale R. Moldova peste hotare. (Info-Prim)
Alegerile din 29 iulie vor decide dacă va fi sau nu va fi R.Moldova — liderul PCRM, Vladimir Voronin
Pe 29 iulie alegătorii vor raspunde la întrebarea: să existe sau să nu existe R.Moldova ca ţară, ca societate. Despre aceasta a declarat în cadrul unui apel către alegători, preşedintele Partidului Comuniştilor din R.Moldova (PCRM), Vladimir Voronin. El a calificat alegerile din 29 iulie “drept cele mai responsabile din istoria statului”. “Pentru prima dată veţi trebui să alegeţi nu între programele politice şi promisiunile preelectorale ale concurenţilor politici, nu între putere şi opozitie, dar între dezvoltare şi haos, între stabilitate şi pogromuri, între demnitate civică şi trădare politică”, consideră Voronin. El a precizat că “incapacitatea de a duce o luptă politică deschisă, civilizată, incapacitatea de a pierde într-o competiţie onestă, democratică, setea nestăvilită de putere i-au împins pe 7 aprilie pe liderii liberali la o provocare de anvergură” şi doar “faptul că puterea a dat dovadă de sînge rece şi a înţeles întreaga responsabilitate ce-i revine, nu a permis ca această provocare să degenereze într-un măcel sîngeros cu inevitabile victime umane”. Potrivit lui Voronin, apelul autorităţilor “la pace politică şi la gasirea unui compromis nu au fost auzite din considerentul că partidele liberale şi adevăraţii lor stăpîni aveau nevoie de cu totul alt rezultat — de o Moldovă nedirijabilă, neaparată, distrusă şi învinsă”. (Infotag)
Institutul pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM) a depistat o serie de nereguli în listele de alegători, verificate în 33 de localităţi ale R. Moldova. Proiectul de monitorizare s-a desfăşurat între 27 iunie şi 16 iulie, iar raportul final a fost dat publicităţii într-o conferinţă de presă vineri, 24 iulie. IDOM a constatat că în unele localităţi, reprezentate de Partidul Comuniştilor (PCRM) — Doroţcaia, Pârâta, Larga — persoane plecate peste hotare sunt excluse din liste. Şi în satele Albota de Jos, unde primarul este membru PSD, şi în Copceac, cu primar independent, au existat indicaţii din partea unui deputat PCRM ca persoanele plecate peste hotare să fie radiate din listele de alegători. În 5 secţii de votare din m. Chişinău observatorii IDOM au depistat în liste 10 persoane decedate de 4–5 ani. Potrivit lui Vlad Lupan, coordonatorul proiectului, chiar dacă reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale au sugerat verificarea listelor la domiciliu în 18 localităţi din cele 33 monitorizate de IDOM, doar 7 APL din cele care au recepţionat asemenea instrucţiuni au făcut-o. Potrivit IDOM, faptul că listele actuale sunt şi mai mari decât cele din alegerile din primăvară, cu circa 6 mii de persoane, denotă îngrijorare. Lupan recomandă pe viitor ca listele de alegători să fie afişate cu cel puţin 20 de zile înainte de ziua alegerilor. (Info-Prim)
Calitatea şi acurateţea listelor de alegători rămâne a fi o problemă majoră
Calitatea şi acurateţea listelor de alegători rămâne a fi o problemă majoră şi la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie, susţin observatorii naţionali. Aceştia atenţionează că includerea în liste a persoanelor decedate, a celor care nu au drept de vot, sau includerea repetată în liste a alegătorilor — sunt condiţii de fraudare a alegerilor. Acestea sunt concluziile generale, prezentate în rapoartele preliminare elaborate separat de către Asociaţia pentru Promovarea Clinicilor Juridice din Moldova (APCJM) şi Alianţa Centrelor Comunitare de Acces la Informaţie şi Instruire din Moldova (Alianţa CCAII). APCJM a monitorizat corectitudinea întocmirii listelor electorale în 200 secţii de votare din raioanele ţării, iar Alianţa CCAII — în 25 secţii din municipiul Chişinău. Observatorii atenţionează că în multe secţii de votare nu a fost respectată data la care, cel târziu, trebuiau afişate listele de alegători. Doar 11% din listele verificate au fost întocmite corect. În celelalte, potrivit observatorilor, au fost incluse persoane decedate sau se specifică doar numele alegătorului şi localitatea, fără datele din buletinul de identitate. (Info-Prim)
Filat către funcţionari: Ştiu că vă este greu
“Ştiu că deseori funcţionarii de stat primesc ordine ilegale, ştiu că e foarte greu să se opună unui regim criminal şi să rişte cu pierderea locului de muncă atunci când au o familie care trebuie întreţinută”, a declarat preşedintele liberal-democrat Vlad Filat la un briefing vineri, 24 iulie. “Ştiu că majoritatea funcţionarilor şi angajaţilor din organele de stat sunt oameni oneşti, care încearcă să-şi fac cinstit datoria”, a mai spus Filat, adresându-se angajaţilor forţelor de ordine, Serviciului de Informaţii şi Securitate şi procurorilor. Potrivit liderului PLDM, după alegeri “un rol extrem de important în normalizarea situaţiei şi afirmarea legalităţii o au colaboratorii SIS, MAI, CCCEC, Procuraturii, ai organelor fiscale şi judecătorii”. “La 29 iulie putem îndrepta lucrurile. Votul împotriva regimului Voronin este actul civic al fiecărui om, care spune NU fărădelegii, violenţei şi urii”, a mai spus Filat. (Info-Prim)
Tineri liberali vor împărţi trecătorilor panglica “Pentru libertatea ta”
Organizaţia de Tineret a Partidului Liberal va împărţi trecătorilor panglica “Pentru libertatea ta”. Acţiunea va avea loc vineri, 24 iulie, în Grădina Publică Ştefan cel Mare, scuarul Europei, la ora 17.00. “Nu fi indiferent, convinge-ţi prietenii, colegii, apropiaţii să poarte panglica «Pentru libertatea ta» ca un simbol al anticomunismului. Indiferent de vârsta pe care o ai şi limba pe care o vorbeşti, prinde-ţi panglica «Pentru libertatea ta» şi demonstrează că eşti anticomunist şi vrei un viitor liber la tine acasă”, se menţionează într-un apel al tinerilor liberali. (Info-Prim)
Episcopul de Bălţi şi Făleşti îndeamnă credincioşii să voteze “pentru păstrarea statalităţii”
Preasfinţia Sa Marchel, Episcop de Bălţi şi Făleşti, a chemat, vineri, “credincioşii” să-şi onoreze, la 29 iulie, obligaţiile cetăţeneşti şi “să voteze pentru un viitor mai bun, pentru continuitatea frumoaselor tradiţii începute deja, pentru stabilitate şi pentru păstrarea statalităţii R. Moldova”. PS Marchel a declarat că “alegerile din acest an poartă semnificaţie deosebită, deoarece au loc în al 650-lea an de la fondarea Statului Moldovenesc”, iar creştinii trebuie să “contribuie la întărirea lui cu votul”. Totodată, PS Marchel este de părere că acum sunt “zile de grea încercare” pentru ţară, iar Biserica Ortodoxă din Moldova “îndeamnă toate forţele politice la conlucrare în numele poporului moldovenesc, în numele statalităţii şi liniştii care a fost pierdută de câteva luni”. (Deca-press)
Asociaţia “Tiras-Tighina” îndeamnă alegătorii să voteze pentru PL, PLDM şi AMN
Asociaţia veteranilor de război 1992 “Tiras-Tighina” îndeamnă electoratul să voteze la 29 iulie pentru partidele parlamentare de opoziţie Partidul Liberal-Democrat, Partidul Liberal şi Alianţa “Moldova Noastră”. La conferinţa de presă susţinută vineri, Anatol Caraman, preşedintele organizaţiei, a dat citire unui apel în care toate partidele de dreapta mici sînt îndemnate să se dezică de ambiţiile personale şi să urmeze gestul Partidului Naţional Liberal şi a Mişcării “Acţiunea Europeană”, care s-au retras din cursa electorală în favoare celor trei formaţiuni. El a menţionat că în prezent Vasile Tarlev şi Marian Lupu, făcuţi gospodari politici de Partidul Comuniştilor, şi-au trădat binefăcătorii şi s-au dus la Uniunea Centristă şi, respectiv, la Partidul Democrat din Moldova. Preşedintele organizaţiei susţine că Partidul Comuniştilor în anii de guvernare a atacat valorile naţionale — limba, istoria, simbolurile statale. (Infotag)
Un candidat AMN a fost reţinut de poliţie
Candidatul la funcţia de deputat din partea Alianţei “Moldova Noastră” (AMN), Victor Tipa, care este şi lider al organizaţiei de tineret a partidului din raionul Leova, a fost reţinut joi seara de poliţie şi se află în detenţie la Comisariatul din Cantemir. Sergiu Baltaga, liderul aripei de tineret a AMN, a menţionat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că nu se cunoaşte motivul arestării, dar a declarat că poliţia nu are dreptul să reţină sau să aresteze nici un candidat la funcţia de deputat în timpul campaniei electorale. Potrivit spuselor sale, avocatul lui Victor Tipa încearcă să se clarifice în situaţia creată. Sergiu Baltaga susţăine că, împreună cu candidatul AMN, a fost reţinut şi fratele acestuia Artur. (Infotag)
Poliţia anunţă că reţinerea candidatului AMN s-a făcut “pentru şantaj”
Potrivit poliţiei, reţinerea lui Victor Tipa, candidat la funcţia de deputat din partea AMN, şi a fratelui acestuia Artur, a fost efectuată de Comisariatul de poliţiei din Cantemir “pentru şantaj”. Reţinerea a fost posibilă după ce pe adresa CPR Cantemir a parvenit o plîngere, în care un cetăţean declara că persoane necunoscute îl ameninţă cu răfuiala fizică pe el şi familia sa şi, sub un pretext inventat, încearcă să extorcheze de la el 1300 de euro. Cei doi fraţi au fost reţinuţi în flagrant în momentul cînd încasau de la victimă 4 mii de lei, marcaţi cu substanţă luminiscentă şi creion special cu inscripţia “şantaj”. Efectuînd percheziţia corporală asupra lui Artur Tipa, a fost depistat un telefon mobil, care a fost sustras prin jaf de la o persoană din oraşul Cantemir. (Moldpres)
PD acuză guvernarea de destabilizarea situaţiei în teritorii
Partidul Democrat (PD) susţine că, cu o săptămînă înainte de alegeri, guvernarea comunistă destabilizează situaţia în teritorii şi face imposibilă activitatea administraţiei publice locale. Dumitru Diacov, preşedintele de onoare al PD, a menţionat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că cel mai bun exemplu în acest sens este cel al raionului Hînceşti, unde, acum cîteva zile, prin votul consilierilor comunişti şi ai Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), au fost suspendate atribuţiile preşedintelui raionului şi a doi din cei trei vicepreşedinţi. Preşedintele de onoare al PD a spus că conflictul la Hînceşti “a apărut din senin şi se pare că are doar iz electoral”. Anatol Chetraru, preşedintele suspendat al raionului Hînceşti, a declarat că decizia consilierilor PPCD şi PCRM este ilegală, deoarece a fost adoptată în cadrul unei şedinţe extraordinare pe care o putea convoca doar el ca preşedinte şi a fost adoptată cu votul a 18 din 33 consilieri, pe cînd minimul necesar era de 24 consilieri. Diacov şi-a exprimat regretul că PCRM pretinde în declaraţii că este pentru calm, pace şi conlucrare în societate, dar, prin acţiunile sale practice, face contrariul. (Infotag)
PL: Toată maşinăria statului lucrează împotriva Partidului Liberal şi celorlalte partide de opoziţie
“Toată maşinăria statului a lucrat în actuala campanie împotriva Partidului Liberal şi celorlalte partide de opoziţie”, a declarat joi, 24 iulie, la o conferinţă de presă, vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), Corina Fusu. “Întreaga strategie electorală PCRM şi-a axat-o pe ideea că R. Moldova este înconjurată de duşmani externi, iar în interior opoziţia este anti-statală şi ameninţă existenţa statului. Este o minciună sfruntată inventată de comunişti, după ce tot ei au încercat s-o fundamenteze, dând foc Parlamentului şi Preşedinţiei”, a mai spus Fusu. Un alt vicepreşedinte al PL, Dorin Chirtoacă, a declarat: “De dimineaţă şi până seara, prin intermediul structurilor de stat şi mass-media aservite, cetăţenii RM primesc câte o doză de minciună, astfel încât să nu-şi mai dea seama ce se întâmplă în realitate”. (Info-Prim)
Partidul Socialiştilor din Moldova (PSM) “Patria-Rodina” îşi cheamă alegătorii să voteze pentru Partidul Comuniştilor (PCRM) la anticipatele din 29 iulie. Conducerea formaţiunii a declarat vineri, 24 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, că PCRM este singura formaţiune care poate asigura “stabilitate, pace şi făurire”. În acelaşi timp, Patria-Rodina critică partidele de opoziţie şi spune că acestea urmăresc debarcarea de la putere a comuniştilor cu orice preţ. Liderul PSM “Patria-Rodina”, Eduard Smirnov, a acuzat Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Alianţa “Moldova Noastră” că au organizat evenimentele din 7 aprilie şi au distrus “tot ce s-a construit în perioada sovietică”. În cadrul aceleiaşi conferinţe, secretarul formaţiunii, Valentin Crâlov a criticat proiectul “Marian Lupu”. “Azi imaginea lui Lupu este înşelătoare. Deşi promovează un mesaj politic foarte atractiv: «Războiul politic trebuie oprit», în acelaşi timp el spune că nu va purta un dialog bilateral cu Partidul Comuniştilor”, a precizat acesta. (Info-Prim)
Alianţa Tinerilor Patrioţi din Căuşeni, lansată în urma evenimentelor din 7 aprilie, va susţine Partidul Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), la alegerile anticipate din 29 iulie. Preşedintele Alianţei, Ştefan Cucerovschii a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă că Organizaţia va susţine PCRM la scrutinul anticipat, pe motiv că votul acordat acestei formaţiuni va însemna votul pentru apărarea Patriei. De asemenea, Cucerovschii şi-a exprimat convingerea că doar cu victoria absolută a PCRM, R. Moldova îşi va recăpăta stabilitatea şi perspectivele sigure de dezvoltare durabilă. (Basa-press)
Mişcarea femeilor “Demnitate” susţine AMN
Mişcarea social-politică a femeilor “Demnitatea” susţine Alianţa “Moldova Noastră” la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Despre aceasta a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Mişcării, Ana Bologan. Ea spune că a ales să susţină AMN deoarece acest partid a demonstrat verticalitate şi nu a dezamăgit electoratul. “Cu toate că în alegerile parlamentare din 5 aprilie am susţinut Pardidul Democrat, acum vom susţine AMN deoarece promovează drepturile alegătorilor, valorile democratice şi are un program de guvernare bine chibzuit care prevede şi programe anti-criză”, a spus Bologan. Ea a făcut apel către toţi locuitorii Moldovei să voteze la 29 iulie partidele de opoziţie. (Infotag)
PL cere sancţionarea membrilor birourilor electorale care au admis încălcări la alegerile din 5 aprilie
Partidul Liberal (PL) a depus 31 de demersuri în atenţia Procuraturilor de sector din municipiul Chişinău şi a celor raionale ce se referă la probele depistate în cadrul verificării legalităţii desfăşurării scrutinului electoral parlamentar din 5 aprilie 2009. Într-un comunicat de presă al PL se menţionează că demersurile sînt adresate Procuraturii sectoarelor Buiucani, Rîşcani, precum şi procuraturilor din 10 raioane: Orhei, Hânceşti, Ialoveni, Soroca, Briceni, Edineţ, Făleşti, Rezina, Şoldăneşti, Leova. Potrivit datelor PL, au fost înregistrate 4 910 cazuri de votare în lipsa actelor de identitate, doar în raionul Făleşti 3 377 persoane au votat fără acte, iar în raionul Briceni — 686 persoane. Numai în raionul Hânceşti au fost înregistrate 987 de asemenea cazuri, iar în raionul Briceni — 935. Semnături identice au fost descoperite în 378 de cazuri, iar semnături dubioase — în 30 de cazuri. De asemenea, au fost majorate artificial listele de alegători — 148 de cazuri de persoane incluse atât în listele de bază, cât şi în cele suplimentare, dar şi 13 cazuri de votare multiplă, se spune în documentul citat. PL solicită procuraturilor efectuarea investigaţiilor pentru a stabili persoanele care se fac culpabile de încălcările stabilite şi tragerea lor ulterioară la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare. (Infotag)
Reprezentanţii Partidului Popular Creştin Democrat (PPCD), susţin că imaginea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), este discreditată intenţionat de liderii unor partide politice. Despre aceasta a comunicat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, susţinută în faţa MAI, Victor Ciobanu, candidat la funcţia de deputat în parlament pe listele PPCD. Ciobanu a spus că în ultimul timp MAI este subiectul unor dezbateri permanente în mediul politic, dar şi în unele surse mass-media. El a menţionat că dispreţul cetăţenilor faţă de forţele de ordine s-a evidenţiat cel mai mult în timpul protestelor din 7 aprilie. Reprezentanţii PPCD au spus că dacă vor veni la guvernare vor întreprinde acţiuni concrete de renovare a imaginii MAI şi vor încerca să cultiveze respectul cetăţeanului faţă de această structură. Ei spun că structurile MAI necesită reforme şi modernizare prin selectarea riguroasă a resurselor umane, asigurarea unor salarii corespunzătoare, precum şi asigurarea cu spaţiu locativ a colaboratorilor MAI, dar şi doatarea cu echipament necesar a unităţilor de transport pentru buna exercitare a atribuţiilor de serviciu. (Infotag)