Toate secţiile de votare sînt pregătite pentru alegeri
Toate cele 1987 de secţii de votare deschise în ţară şi în incinta misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova peste hotare sînt pregătire pentru desfăşurarea alegerilor parlamentare din 29 iulie. Despre acest fapt a comunicat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. El a adăugat că astăzi CEC-ul a expediat buletinele de vot tuturor consiliilor electorale de circumscripţie, care, la rîndul lor, le vor repartiza, la 28 iulie, birourilor secţiilor de votare. Potrivit legislaţiei electorale, astăzi, la ora 24.00, se va încheia campania electorală pentru scrutinul parlamentar anticipat. Pînă la sfîrşitul zilei, concurenţii trebuie să-şi retragă panourile şi afişele electorale. De asemenea, este ultima zi pentru organizarea întrunirilor electorale. (Moldpres)
Capitala este pregătită pentru buna desfăşurare a alegerilor locale
Capitala este gata de alegerile parlamentare care vor avea loc miercuri, 29 iulie, a anunţat secretarul Consiliului municipal Chişinău, Valeriu Didencu, în cadrul şedinţei operative de la Primărie de luni, 27 iulie. În municipiul Chişinău sunt deschise 297 secţii de votare, 55 dintre care sunt în suburbii. Conform cererilor depuse, 5331 persoane cu viza de reşedinţă permanentă în altă parte decât în Chişinău au solicitat să-şi exercite dreptul la vot în capitală, 518 dintre care în localităţile suburbane. Totodată, susţine Didencu, toate birourile electorale funcţionează normal, listele alegătorilor sunt afişate, şi este făcut public modul de verificare a listelor prin Internet. Modificări în componenţa birourilor electorale au fost făcute doar în sectorul Botanica. (Info-Prim)
La 101 mandate de deputat pretind 785 de persoane — arată statistica Comisiei Electorale Centrale (CEC). Din numărul total al candidaţilor ponderea femeilor este de 28,9%, pe cînd, potrivit standardelor europene, minimul admisibil în acest sens este de 30%. Vîrsta medie a candidaţilor este de 43 ani. Cei mai mulţi candidaţi sub 30 de ani sînt la PPCD — 48, iar cei mai puţini la PCRM — 12. Cei mai mulţi candidaţi peste 60 de ani sînt la PCRM — 14 la număr, iar cei mai puţini la PL — doi. În liste figurează 73 de candidaţi fără de partid. (Infotag)
SIS nu permite observatorilor georgieni să monitorizeze alegerile din Moldova
11 georgieni, membri ai Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor, sunt ţinuţi în aeroport de dimineaţă şi nu sunt lăsaţi să intre în ţară. Serghei Tkacenko, şeful misiunii de observatori REOMA, a declarat că nimeni nu le spune care este motivul interdicţiei aplicate celor 11 georgieni. “Li s-au luat paşapoartele şi i-au izolat. Le-au spus doar că vor aştepta cursa de mâine seară pentru a fi trimişi înapoi”, a spus Tkacenko. Potrivit lui, Comisia Electorală Centrală urma să le acorde astăzi acreditari observatorilor europeni, dar, din motive necunoscute, această chestiune nici nu a fost pusă în discuţii la şedinţă. Săptămâna trecută am cerut acreditarea a 140 de observatori din diferite ţări, iar CEC a formulat invitaţii pentru toate persoanele. Ulterior, comisia a decis să ofere acreditări doar pentru 53 de observatori, iar, în formă verbală, ni s-a spus că Serviciul de Informaţii şi Securitate a decis ca ceilalţi “nu sunt demni pentru a observa alegerile din R. Moldova”. Am sperat ca la şedinţa de astăzi a CEC incidentul se va rezolva, iar observatorii deja au pornit spre Moldova, a spus şeful misiunii REOMA. Potrivit lui, nu au primit acreditări observatorii din Georgia şi cei din Kârgâstan. (stireazilei.md)
Fără schimbări spre bine, raport LADOM
Liga Apărării Drepturilor Omului din Moldova (LADOM) a prezentat al treilea raport de monitorizare privind procesul electoral la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie. Folosirea resurselor publice în folosul concurenţilor electorali, intimidarea alegătorilor, cadourile electorale sunt doar câteva încălcări depistate de comisia de observatori LADOM. “Dacă e să luăm în calcul toate încălcările ale legislaţiei electorale pe care le-am menţionat în raport, putem spune că alegerile din 29 iulie vor fi nelibere, sau, în cel mai bun caz, parţial libere”, a declarat Paul Strutzescu, preşedintele LADOM la o conferinţă de presă luni, 27 iulie. Strutzescu a adăugat că, spre deosebire de rapoartele precedente, s-a înregistrat o înrăutăţire a situaţiei în ceea ce priveşte corectitudinea desfăşurării campaniei electorale şi tehnicile utilizate de concurenţii electorali. Printre încălcările enumerate de observatorii LADOM a fost şi amplasarea afişajului electoral pe locurile interzise. (Info-Prim)
Patru televiziuni — N4, NIT, Moldova 1 şi EuTV — au mediatizat masiv în ştiri reprezentanţii guvernării şi ai PCRM şi PPCD, constată raportori din cadrul Asociaţiei Presei Electronice (APEL) într-un ultim raport de monitorizare a principalelor televiziuni din Chişinău în campania electorală. Raportul se referă la perioada 12–21 iulie, 2009. “În acelaşi timp, reprezentanţii opoziţiei au avut parte la aceste televiziuni de context negativ şi de tratament defavorizant”, este o altă concluzie a observatorilor media făcută publică în cadrul unei conferinţe de presă, luni, 27 iulie. “În comparaţie cu săptămânile anterioare, s-au produs regrese în special la NIT şi Moldova 1, regrese de natură să reducă pluralismul politic în programe de ştiri”, a spus profesorul universitar Constantin Marin, expert în cadrul proiectului. Monitorii mai atestă o tendinţă de abordare selectivă din pa rtea N4, NIT, Moldova 1 a principiului utilizării mai multor surse în ştirile cu caracter conflictual. Astfel, în subiectele cu participarea membrilor PCRM, de regulă, lipseau opiniile reprezentanţilor opoziţiei criticate de PCRM, în timp ce în reportajele de la evenimentele opoziţiei erau inserate şi opiniile reprezentanţilor vizaţi ai PCRM şi guvernului. (Info-Prim)
Opoziţia este sigură că va învinge în alegeri
Partidul Liberal (PL), Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) sînt sigure că în comun vor învinge în alegerile parlamentare din 29 iulie. Despre aceasta liderii celor trei partide au declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă comune, organizate sub cerul liber la intrarea în grădina publică “Ştefan cel Mare”. Mihai Ghimpu, liderul PL, a spus că R. Moldova “nu se poate dezvolta în condiţii de mizerie şi dictatură”. Ghimpu s-a arătat convins că “la 29 iulie schimbarea se va produce”. Vlad Filat, liderul PLDM, a declarat că opoziţia a rezistat “în faţa maşinăriei diabolice a comuniştilor”. “La 3 iunie am obţinut o victorie comună, dar acum, la 29 iulie, trebuie să depunem un ultim efort pentru a trimite în istorie guvernarea criminală a lui Voronin. Doar împreună vom reuşi”, a declarat el. Serafim Urechean, liderul AMN, a declarat că se mîndreşte cu cei 41 de deputaţi din partea PL, PLDM şi AMN, “care au demonstrat fidelitate faţă de alegători şi faţă de ţară”. “Pe 29 iulie trebuie să alegem între întuneric şi viitor. Opoziţia va fi şi de acum încolo unită pentru a soluţiona toate problemele cu care se confruntă Republica Moldova”, a menţionat el. (Infotag)
PDM avertizează că iresponsabilitatea electorală poate degenera în râzboi civil
Partidul Democrat din Moldova susţine că Moldova are parte de ce mai lungă, cea mai murdară şi dură campanie electorală, iar iresponsabilitatea unor politicieni poate degenera într-un veritabil război civil, care ar pune în pericol statalitatea R. Moldova. În cadrul unei conferinţe de presă, la care PDM a făcut bilanţul campaniei, partidul condus de Marian Lupu a prezentat “şapte factori distructivi”. Andrei Popov, candidatul cu numărul 4 pe lista PDM, crede că campania electorală a luat o întorsătură greşită de la bun început, când concurenţii s-au axat pe evenimentele din 7 aprilie, în loc să se concentreze pe soluţionarea problemelor grave cu care se confruntă ţara. Potrivit PDM, confruntarea electorală din Moldova este “pe viaţă şi pe moarte”, existând deja multe victime ale reglărilor de conturi şi chiar decese. Democraţii sunt de părere că în ultima perioadă a renăscut brusc retorica xenofobă, oamenii sunt divizaţi în “ai noştri” şi “ceilalţi”, au reapărut discriminările ameninţările pe criterii etnice. Membrii partidului cheamă populaţia să-şi exercite dreptul la vot şi “să voteze o forţă politică echilibtrată şi competentă”. (Info-Prim)
Campania electorală plină de încălcări, Promo-Lex
Campania electorală pentru alegerile anticipate din 29 iulie a fost plină de încălcări, agresivă şi tensionată şi în raioanele mărginite cu regiunea transnistreană. Listele electorale nu au fost afişate la timp la secţiile de votare, pentru ca alegătorii să le poată verifica, în liste au fost depistate persoane decedate şi minori, alegătorii au fost intimidaţi, iar resursele administrative au fost utilizate în scop electoral. Acestea sunt câteva dintre concluziile care se conţin în cel de-al treilea raport de monitorizare a alegerilor parlamentare a Asociaţiei Promo-Lex, făcut public luni, 27 iulie în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit preşedintelui Asociaţiei, Ion Manole, aproape toţi concurenţii electorali au comis încălcări în perioada de monitorizare — 19–26 iulie. Este îngrijorătoare situaţia în ceea ce priveşte calitatea întocmirii şi caracterul incomplet al listelor electorale, au fost promovate în continuare discursuri de instigare la ură şi intoleranţă naţională, concurenţii electorali au fost trataţi inegal de către reprezentanţii administraţiilor publice locale, angajaţii instituţiilor publice s-au implicat în procesul electoral, iar drepturile şi libertăţile electorale ale alegătorilor din regiunea transnistreană au fost în continuare ignorate, deşi se constată o îmbunătăţire a situaţiei în regiune, a precizat Manole. (Info-Prim)
Î.S. “Poşta Moldovei” respinge acuzaţiile precum că promovează un partid politic
Întreprinderea de Stat “Poşta Moldovei” respinge acuzaţiile aduse de unele media cu privire la promovarea în campania electorală a concurentului electoral PCRM, şi anunţă că broşurile calificate ca publicitate electorală sunt doar un mod de promovare a serviciilor companiei în situaţie de criză. Potrivit unui aviz al companiei, la 24 iulie membrii CEC au examinat contestaţia din partea PLDM care acuzau întreprinderea că face publicitate electorală în favoarea PCRM, şi au constatat că bucletul cu textul “Alege Operatorul poştal al Moldovei №1” nu constituie publicitate electorală. De asemenea administraţia întreprinderii susţine că broşurile calificate ca publicitate electorală sunt doar nişte materiale cu descrierea serviciilor prestate de ÎS Poşta Moldovei pe întreg teritoriul R. Moldova şi în afara acesteia. Totodată administraţia companiei a accentuat că la elaborarea broşurilor publicitare inclusiv şi a bucletului cu textul “Alege Operatorul poştal al Moldovei №1” s-a ţinut cont de ideea că material publicitar trebuie să fie în culorile steagului R. Moldova. Pliantul “ lege Operatorul poştal al Moldovei №1” este primul dintre cele nouă buclete publicitare ce urmează a fi publicate. (Basa-press)
PCRM acuză opoziţia de minciună
Întreaga campanie electorală a partidelor de opoziţie a fost construită pe minciună şi pe inducerea în eroare a electoratului despre adevărata stare de lucruri din republică, a declarat, într-o conferinţă de presă, şeful staff-ului PCRM, Mark Tkaciuk. În opinia lui Tkaciuk, opoziţia nu are nici un fel de pretenţii serioase faţă de Partidul Comuniştilor, şi nu de aceea că PCRM nu are pentru ce să fie criticat. Potrivit lui Tkaciuk, “opoziţia şi-a început campania electorală cu sicrie de plastic, dar a încheiat-o cu tehnologii electorale de la mijlocul anilor ’90 — perioada lor preferată, “epoca lor de aur” — perioada degradării sociale, a privatizării tîlhăreşti, perioada agresiunii sociale şi a războiului civil, a tot de ce s-a debarasat ca prin minune ţara noastră în anul 2001”. Tkaciuk a menţionat că ultimii paşi întreprinşi de partidele liberale denotă agonia şi incapacitatea lor de a percepe realitatea, de a participa, ca un concurent de reală valoare, la o luptă democratică normală. “Ele nu au prezentat, pe întreaga durată a campaniei, nici un argument de importanţă publică şi socială împotriva partidului nostru, ci doar s-au ocupat de difuzarea declaraţiilor mincinuoase”, a conchis Tkaciuk. (Moldpres)
AMN: cea mai scurtă campanie electorală a fost cea mai murdară
Concurentul electoral Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) declară că deşi actuala campanie pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie a fost una scurtă, în acelaşi timp a fost şi cea mai murdară. “Drepturile opoziţiei au fost călcate în picioare, nu ni s-a oferit dreptul la replică în mass-media, reprezentanţii noştri din teritoriu au fost agresaţi, iar poliţia distrugea afişele electorale ale AMN”, a declarat Serafim Urecheanu, liderul AMN, într-o conferinţă de presă luni, 27 iulie. Potrivit lui Urecheanu, în actuala campanie electorală, partidul de guvernământ a utilizat din plin resursele administrative. Liderul AMN a mai spus că demnitarii comunişti au primit câte 6500 lei pe lună pentru dezinformarea populaţiei în teritoriu. Referindu-se la reflectarea AMN în mass-media în perioada campaniei electorale, Victor Osipov, candidatul AMN, a spus că au întocmit toate observările într-un dosar de monitorizare, care urmează să fie prezentat organizaţiilor internaţionale cu misiune în R. Moldova şi ambasadelor care vor monitoriza alegerile din 29 iulie. Un alt candidat al AMN, Veaceslav Platon, care recent a fost presupus complice al unei acţiuni de fasificare a 2 mln dolari, a declarat că “minciuna este deviza partidului comuniştilor”. (Info-Prim)
PLDM susţine că alegerile din 29 iulie au fost deja fraudate
“Alegerile din 29 iulie au fost deja fraudate prin intermediul implicării structurilor de stat în campania electorală şi a mass-media procomuniste, care şi-a exercitat rolul de călăi ai lui Voronin”, a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat. El a spus că PLDM “a făcut faţă unui război politic fără precedent”. În opinia sa, rezultatul alegerilor din 29 iulie “va fi unul categoric în favoarea PLDM şi a opoziţiei unite”. “După 29 iulie ne dorim o ţară în care să guverneze legea”, a declarat el. În cadrul conferinţei de presă, liderul PLDM a făcut totalurile campaniei electorale. El a menţionat că reprezentanţii partidului au avut întîlniri în toate localităţile Republicii Moldova şi peste 300 de întîlniri în cartierele din Chişinău. El a spus că PLDM s-a străduit să promoveze o campanie electorală corectă, fără manipulări, fără atacuri la persoană. (Infotag)
PPCD: Din partidele parlamentare fac parte membri cu mentalitate veche
Tragedia din 7 aprilie nu trebuie să se repete niciodată, iar “logica distrugerii” vine din faptul că din partidele parlamentare fac parte politicieni cu mentalitate veche, sovietică, au declarat membrii Partidului Popular Creştin-Democrat PPCD în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la 27 iulie în faţa Parlamentului. “Nu trebuie acreditată ideea de partide bune şi partide rele, toate sunt alcătuite din oameni şi cetăţeni ai acestei ţări. În partidele parlamentare există oameni cu mentalitate veche, sovietică care împiedică conlucrarea dintre formaţiuni”, a declarat Victor Ciuru, candidat PPCD. “Oamenii politici trebuie să se lepede de ură ca ideologie şi ca atitudine faţă de celălalt. Într-o democraţie, partidele de la putere şi cele din opoziţie e necesar să evite duşmăniile şi disputele”, spun candidaţii PPCD, partid care în aceste alegeri a optat pentru o listă alcăt uită din membrii aripii sale tinere. (Info-Prim)
“Alianţa Verde” acuză celelalte partide de agresivitate
Partidul Ecologist “Alianţa Verde” acuză celelalte partide incluse în cursa electorală că promovează agresivitate în rândurile alegătorilor. “Formaţiunile politice au un comportament electoral agresiv, utiliztează finanţări exagerate, pun accentul pe evenimentele de dezordine petrecute la 7 aprilie — lucru care dezorientează şi mai mult electoratul. Majoritatea celor incluşi în cursa electorală văd societatea în două culori: alb şi negru, ceea ce determină o divizare a societăţii”, a declarat luni, 27 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă preşedintele formaţiunii Vladimir Braga. Potrivit liderului “Alianţei Verde”, agresivitatea este tolerată şi de faptul că “oamenii au cam uitat de Dumnezeu”, iar formaţiunile politice arată încă o dată că nu au reuşit să se aşeze la masa de tratative pentru a rezolva problemele societăţii. Liderul partidului ecologist spune că dacă formaţiunea pe care o reprezintă va ajunge în legislativ, vor propune un proiect de lege prin care se va introduce religia ca obiect de studiu în şcoală. Ecologiştii spun că rezolvarea celor trei crize cu care se confruntă R. Moldova: criza economică, ecologică şi politică, este posibilă doar prin abordarea acestora din perspectivă ecologică. Ecoligiştii promit că dacă vor ajunge în legisltiv, vor ridica economia ţării prin crearea a 100 mii locuri de muncă în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii. (Info-Prim)
MAE îndeamnă alegătorii să iasă la votare
Mişcarea Acţiunea Europeană (MAE) îndeamnă alegătorii să iasă la votare în ziua alegerilor. Formaţiunea este de părere că “de fiecare dintre noi depinde cum va arăta viitorul pentru R. Moldova” şi “cu un vot schimbăm tot”. Liderul MAE, Anatol Petrencu a declarat luni, 27 iulie, în ultima zi de campanie electorală că “cetăţenii cu drept de vot din R. Moldova trebuie să conştientizeze faptul că trecem printr-un moment istoric”. Acesta a făcut apel către alegători “să nu le fie lene”. De asemenea, acesta le-a spus simpatizanţilor MAE să aleagă unul dintre cele trei partide parlamentare de opoziţie: Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat sau Alianţa “Moldova Noastră”, pentru că numai cu ajutorul forţelor democratice în Moldova va fi instaurat un regim cu adevărat democratic. (Info-Prim)
Radoslaw Sikorski: Consolidarea realţiilor dintre R. Moldova şi UE va depinde de corectitudinea alegerilor
Consolidarea relaţiilor dintre R. Moldova şi Polonia, dintre R. Moldova şi Uniunea Europeană, depinde de desfăşurarea liberă şi corectă a alegerilor parlamentare din iulie, a declarat ministrul de externe al Poloniei, Radolsw Sikorski, vineri, 24 iulie, în cadrul unei vizite oficiale la Chişinău. Vizita ministrului polon a fost efectuată şi din partea preşedinţiei suedeze a UE şi a celei elene a OSCE. “Alegerile libere nu înseamnă doar numărarea voturilor, dar şi libertatea mass-media, întocmirea corectă a listelor de alegători, condiţii democratice pentr u toţi concurenţii electorali”, a spus Sikorski. La rândul său, ministrul moldovean de externe, Andrei Stratan a spus că “însăşi vizita ministrului Sikorski în perioada electorală demonstrează interseul UE pentru a nu permite repetarea unui haos în R. Moldova”. “Suntem convinşi că acest scrutin se va desfăşura conform cerinţelor europene. Este în interesul tuturor ca situaţia politică din R. Moldova să se stabilizeze şi să continuăm calea de integrare europeană”, a menţionat Stratan. (Info-Prim)
Congresul Societăţii Civile susţine comuniştii
O organizaţie neguvernamentală care se intitulează “Congresul Societăţii Civile” şi-a declarat susţinerea pentru Partidul Comuniştilor în alegerile parlamentare anticipate de miercuri, 29 iulie. “Partidele politice s-au divizat în două părţi. Una se ocupă de răzmeriţe interpartinice, iar alta — de apărarea intereselor statului şi de combaterea crizei economice”, şi-a argumentat opţiunea preşedinte ONG-ului, Iuri Parfionov, luni, 27 iulie, la o conferinţă de presă. Liderul ONG-ului a mai spus că în actuala campanie protestele din aprilie au fost principala tema de dezbateri politice, “şi doar PCRM a reuşit să depăşească această problemă”. Congresul Societăţii Civile spune că pregăteşte modificări la legislaţie pentru a nu se mai repeta evenimente similare cu cele din aprilie, dar nu a intr at în detalii. Un membru al Congresului Societăţii Civile, Dorian Pilăcău face parte din comisia instituită prin decret prezidenţial pentru a investiga evenimente din aprilie. (Info-Prim)
Coaliţia 2009 nemulţumită de activitatea CCA
Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte — “Coaliţia 2009” cere membrilor Consiliului Coordonator al Audiovzualului (CCA) să activeze în strictă conformitate cu prevederile Codului Audiovizualului, şi nu potrivit propriilor simpatii sau antipatii, se arată într-o declaraţie a Coaliţiei 2009. Apelul Coaliţiei 2009 a fost făcut după ce la recenta şedinţă a CCA membrii acestuia au decis să nu sancţioneze radiodifuzorii monitorizaţi pe parcursul campaniei electorale şi în raport cu care s-au constatat încălcări ale Regulamentului privind reflectarea campaniei electorale la alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie 2009 şi ale prevederilor Codului Audiovizualului. “Conform legislaţiei în vigoare, CCA aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale de către radiodifuzori. În pofida acestor reguli, CCA s-a rezumat doar la emiterea unei recomandări cu titlu general adresată tuturor radiodifuzorilor aflaţi sub jurisdicţia R. Moldovei prin care li se cere respectarea principiului pluralismului de opinie în reflectarea subiectelor conflictuale”, se arată în comunicat. Membrii Coaliţiei 2009 consideră că CCA îşi neglijează propria autoritate şi încurajează încălcarea legii de către radiodifuzori. (Info-Prim)
AMN atestă implicarea masivă a poliţiei în campania electorală către finalul acesteia
Alianţa “Moldova Noastră” (AMN) sesizează “o amplificare fără precedent a utilizării forţelor de ordine în scopuri electorale de către puterea comunistă”. Într-o declaraţie a AMN se spune că “acest fenomen reprezintă o practică veche şi ilegală a actualei guvernări, la care ea refuză să renunţe în pofida apelurilor din partea concurenţilor electorali, a organizaţiilor civile, dar şi a instituţiilor europene”. “În ultimul timp s-au înteţit cazurile în care exponenţi ai procuraturii, ai poliţiei, ai organelor de control acuză fără temei candidaţii în Parlament din partea opoziţiei de implicări în afaceri ilegale sau de relaţii cu lumea interlopă. Aceste scenarii sînt fabricate din timp sub coordonarea staff-ului electoral al PCRM şi aplicate înainte de ziua votării, special pentru a limita posibilitatea celor vizaţi de insinuări să-şi apere dreptul la imagine publică corectă”, se spune în documentul citat. AMN atrage atenţia “asupra acestui fenomen, ce depăşeşte orice limite, misiunilor internaţionale de observare a alegerilor parlamentare anticipate din Moldova, căci el subminează în mod brutal libertatea de a alege şi de a fi ales”. În acelaşi timp, AMN face apel către colaboratorii organelor de forţă “să refuze executarea orbească a ordinelor ilegale date de superiorii lor”. (Infotag)
“Adevărul” a fost spus
Campania “Adevărul”, lansată acum o lună de Partidul Liberal Democrat (PLDM), a ajuns în 750 de localităţi din R. Moldova. Peste 80 mii de cetăţeni au fost informaţi de echipa mobilă a tinerilor liberal-democraţi despre evenimentele din 7 aprilie. Bilanţul parţial al campaniei a fost făcut sâmbătă, 25 iulie, în scuarul Teatrului Naţional de Operă şi Balet, acţiunea însă va mai continua până la sfârşitul campaniei electorale. În cadrul campaniei, echipe de tineri liberal-democraţi au prezentat în diferite localităţi documentare video despre încălcarea drepturilor omului. Potrivit Organizaţiei de Tineret a PLDM, campania “Adevărul” a avut drept scop de a contribui la conştientizarea evenimentelor ce au avut loc în R. Moldova după alegerile din 5 aprilie, în special arestările, maltratările şi tortura la care au fost supuşi tinerii, patru dintre care au decedat. (Info-Prim)