Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2009Curier electoral

Curier electoral din 30 iulie 2009

|versiune pentru tipar|

Observatorii naţionali: alegerile au fost parţial incorecte

“Vom spune că alegerile au fost parţial incorecte”, a menţionat purtătoarea de cuvânt a Ligii Pentru Apărarea Drepturilor Omului din Moldova, Rima Plăcintă-Condraţchi, la o conferinţă de presă în dimineaţa zilei de 30 iulie. LADOM face parte din Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte — Coaliţia 2009 — şi a trimis în teritori peste 2000 de observatori care au monitorizat alegerile parlamentare de miercuri, 29 iulie. De regulă, observatorii internaţionali se pronunţă asupra corectitudinii scrutinelor după observatorii locali, dar după alegerile din 5 aprilie, observatorii CSI nu au ţinut cont de această uzanţă nescrisă. Rima Plăcintă-Condraţchi a prezentat la conferinţa de presă şi rezultate numărătorii rapide a voturilor efectuată de LADOM. Astfel PCRM a acumulat 43% din voturi, PLDM — 17%, PL — 14%, PDM — aproape 14%, AMN — 7%, PPCD — 2%, PSD — 2%, Alianţa Verde — 0,4%. Aceste calcule au fost efectuate în baza proceselor verbale de la 364 secţii de votare, marja de eroare fiind estimată la 1,5%. (Info-Prim)

Alegeri cu victime

Surse din cadrul Primăriei or. Sângera, mun. Chişinău, spun că cearta de aseară, 29 iulie, în care a fost rănit în picior fiul liderul AMN din Sângera, a fost a pornită între simpatizanţi ai Partidului Comuniştilor şi ai Alianţei “Moldova Noastră”. Cinci persoane s-au ales cu traume. Sergiu Bumbu, de 31 de ani, a fost internat la Spitalul de Urgenţă cu plagă de armă de foc în picior. Tatăl lui, în vârstă de 54 de ani, a suferit comoţie cerebrală şi fractura oaselor nazale, la fel ca şi un alt participant la bătaie, în vârstă de 53 de ani. Alţi doi bărbaţi, de 26 şi 36 de ani, au suferit comoţii cerebrale. Secretarul Comisiei Electoral Centrale, Iurie Ciocan, a spus că incidentul nu are legătură cu procesul electoral, pentru că s-a produs în sat, nu la secţia de votare. Pe de altă parte, susţine Ştefan Bumbu şi fiul său au fost atacaţi în momentul în care se întorceau de la secţia de votare, chiar lângă secţia de poliţie, la 150–200 metri distanţă de secţia de votare. Cazul este investigat de poliţia sectorului Botanica din capitală. Poliţia a reţinut persoana care a tras din armă. Pe cazul dat se va iniţia o procedură penală, a comunicat aseară Ala Meleca, ofiţer de presă la Ministerul Afacerilor Interne. (Info-Prim)

Rezultatele finale ale scrutinului din 29 iulie vor fi anunţate vineri

Rezultatele finale ale scrutinului din 29 iulie vor fi anunţate vineri, 31 iulie. Secţiile de votare de peste hotare urmează să prezinte rezultatele alegerilor la CEC timp de 48 de ore de la încheierea procedurii de vot. Conform Codului electoral, CEC este obligată să anunţe rezultatele finale ale alegerilor după 96 ore de la închiderea secţiilor de votare. După ce Comisia Electorală Centrală va transmite rezultatele la Curtea Constituţională, instanţa are la dispoziţie 10 zile pentru a se pronunţa asupra validităţii alegerilor. (Info-Prim)

Observatori CSI: alegerile s-au desfăşurat în conformitate cu legislaţia electorală

Misiunea de observatorii a Comunităţii Statelor Independente (CSI) consideră că alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova s-au desfăşurat în deplină conformitate cu legislaţia electorală în vigoare, în condiţii de pluralism politic. Misiunea califică alegerile din 29 iulie ca fiind democratice, la care cetăţenii au putut să-şi exercite liber dreptul la vot. Preşedintele misiunii, Serghei Lebedev, a declarat într-o conferinţă de presă joi, 30 iulie, că 66 de observatori ai CSI se află în R. Moldova de la 14 iulie şi au vizitat, practic, toate secţiile de votare, au discutat cu membrii birourilor electorale şi ai Comisiei Electorale Centrale (CEC), cu staff-urile concurenţilor electorali. Constatarea făcută de observatori în ziua alegerilor este că scrutinul s-a desfăşurat în mod democratic, a spus Lebedev, mulţumit de schimbările efectuate în Codul electoral privind scăderea pragului electoral şi a rate i de participare la vot. Lebedev consideră că ultima etapă a campaniei electorale a avut caracter agresiv, unii lideri şi-au permis să facă în mass-media declaraţii la limita bunului simţ. Şeful misiunii de observatori ai CSI a mai spus că, deşi după alegerile din 5 aprilie s-a lucrat mult cu listele electorale, în vederea excluderii persoanelor decedate, a celor înscrise în locuinţe străine, au mai existat lacune şi în scrutinul din 29 iulie. (Info-Prim)

Coaliţia 2009: alegerile nu au fost corecte, şi doar parţial libere

Alegerile parlamentare anticipate nu au fost corecte. Concluzia aparţine observatorilor moldoveni, care au monitorizat campania electorală şi scrutinul din 29 iulie. Secretarul Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte — Coaliţia 2009, Nicolae Panfil, a spus la o conferinţă de presă joi, 30 iulie, că “luând în considerare în special situaţia alegătorilor din Transnistria, a celor de peste hotare şi situaţia studenţilor, alegerile nu au fost libere în totalitate”. Petru Macovei, directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, care face parte din Coaliţia 2009, a declarat: “Există două aspecte foarte grave în această campanie care au determinat în mare măsură atitudinea Coaliţiei 2009, atunci când s-au dat aceste concluzii finale. E vorba de utilizarea masivă a resurselor administrative, mai mult decât în campania precedente, şi de manipularea opiniei publice prin intermediul mass-media”. Un alt argument adus de Coaliţia 2009 în favoarea aserţiunii sale este faptul că nu a fost asigurat un climat de campanie liber de violenţe, în campanie fiind înregistrate zeci de cazuri grave de intimidare a concurenţilor electorali. Potrivit unui comunicat de presă al Coaliţiei 2009, “nu a fost respectat principiul egalităţii şanselor candidaţilor electorali, fiind înregistrate multiple cazuri de tratament discriminatoriu faţă de unii concurenţi”. (Info-Prim)

Vlad Filat despre viitoarea coaliţie

“La formarea coaliţiei postelectorale vom discuta principii şi nu vom analiza persoane”, a spus Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), comentând potenţialul dialog cu Partidul Democrat (PDM). Filat a spus la o conferinţă de presă joi, 30 iulie, că speră la o înţelegere cu partidele care vor accede în viitorul parlament, pentru a evita noi alegeri parlamentare în anul viitor. “Îmi exprim speranţa că PCRM, cel puţin de această dată, va da dovadă de maturitate, de interes naţional, va accepta înfrângerea şi, în mod democratic, aşa cum prevede norma legală, se va retrage de la guvernare, va trece în opoziţie, iar partidele care au obţinut victoria la aceste alegeri, vor prelua guvernarea, pentru viitorul R. Moldova”, a declarat Filat. El a asigurat că negocierile cu partidele ce au depăşit pragul electoral de 5% vor fi transparente, iar cetăţenii vor afla răspunsul foarte rapid. “Sper foarte mult că în PDM lider este Marian Lupu şi cred că declaraţiile lui sunt reale”, a spus Filat. Liderul PLDM a făcut şi un apel către alegători: “Alegerile au trecut şi trebuie să trăim în această ţară. E timpul să oprim ura, toţi suntem cetăţeni ai acestei ţări, indiferent de convingerile politice, religie, etnie, vârstă”. (Info-Prim)

Observatori internaţionali: Neajunsuri au existat, dar nu au afectat alegerile

Alegerile parlamentare anticipate din R. Moldova au respectat multe standarde. Totodată, au subliniat necesitatea reformelor democratice, pentru a restabili încrederea societăţii în clasa politică. De această părere este Misiunea internaţională de observare a alegerilor, o iniţiativă comună a Biroului pentru Instituţii Democratice şi Drepturile Omului al OSCE (OSCE/BIDDO), Adunării Parlamentare a OSCE, Adunării Parlamentare a Consiliului Europei şi Parlamentului European. Observatorii internaţionali constată că alegerile au fost în general bine administrate şi au permis competiţia partidelor politice. Petros Efthzioa, Boris Filec, Klos Bergman, Mevlut Cavuso, Marian-Jean Marinecu, au menţionat joi, 30 iulie, la o conferinţă de presă că ziua alegerilor a fost bine organizată şi calmă, iar neajunsurile remarcate s-au referit la erorile din listele electorale. În acelaşi timp, unele birouri electorale au întâmpinat dificultăţi în completarea proce selor-verbale cu privire la rezultate, iar aproape o jumătate nu au afişate aceste procese-verbale pentru atenţia publicului. Prelucrarea electronică a datelor a funcţionat bine şi a permis publicarea rapidă a rezultatelor, susţin observatorii internaţionali. În acelaşi timp, ei s-au arătat nedumeriţi de faptul că R. Moldova nu a implementat, deşi s-a angajat, Registrul electronic, care ar fi permis verificarea listelor electorale. Mai multe nereguli au fost observate pe durata campaniei electorale care, potrivit observatorilor internaţionali, a decurs într-o atmosferă tensionată pe fundalul acuzaţiilor reciproce dintre partidul de guvernământ şi opoziţie, în special în baza evenimentelor de la 7 aprilie. Totodată, a fost înregistrată folosirea masivă a resurselor administrative. Observatorii internaţionali au vorbit şi despre cazurile de intimidare a alegătorilor şi candidaţilor, inclusiv întreruperea întrunirilor partidelor de opoziţie de cătr e provocatori etc. Comportamentul mass-media, la fel, a trezit nedumeri. Observatorii spun că trei posturi cu acoperire naţională, inclusiv televiziunea publică Moldova 1, au eşuat în reflectarea imparţială a evenimentelor cu participarea concurenţilor electorali, făcând partizanat politic pentru PCRM. R. Moldova se află în proces de monitorizare, însă mai există multe lacune în diverse domenii, inclusiv al presei şi justiţiei, spun observatorii. (Info-Prim)

Dorin Chirtoacă despre victoria asupra comunismului

Alegerile din 29 iulie pot fi considerate o victorie asupra comunismului, iar Republica Moldova va reveni la democraţie, acestea fiind declarate într-o conferinţă de presă, de vicepreşedintele Partidului Liberal (PL), primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă. “Deşi comuniştii au fraudat alegerile, utilizând resursele administrative, biserica, organele de forţă, mass-media publică şi nu au respectat regulile de joc, opoziţia democratică a învins”, a menţionat Chirtoacă, adăugând: “Am fi avut mult mai multe voturi, dacă nu ar fi avut loc aceste încălcări”. Împreună cu celelalte partide de opoziţie, PL îşi propune să asigure respectarea principiilor unui stat de drept, promovarea unei economii de piaţă competitivă, a presei libere şi justiţiei independente. Totodată, PL pledează pentru ameliorarea relaţiilor cu statele vecine şi mai ales cu Uniunea Europeană, investigarea evenimentelor din 7 aprilie şi asigurarea veniturilor populaţiei măcar la nivelul coşului minim de consum. Vicepreşedintele PL susţine că partidul nu va face coaliţie cu PCRM, însă le recomandă comuniştilor să se gândească bine şi să cedeze puterea benevol forţelor democratice. (Info-Prim Neo)

PCRM a obţinut o victorie sigură

Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) este disponibil pentru un dialog principial şi cointeresat cu toate forţele politice reprezentate în parlamentul nou ales. Declaraţia aparţine preşedintelui PCRM, Vladimir Voronin, formulată într-o adresare către alegători. Vladimir Voronin a spus că, în cazul în care mai mult de jumătate din alegători au preferat să-şi dea votul pentru alte formaţiuni politice, “PCRM nu are alte sarcini decât să continue linia politică de consolidare a întregii societăţi moldoveneşti, de menţinere a stabilităţii sociale, de consolidare a încrederii în ireversibilitatea statalităţii moldoveneşti şi a perspectivelor ei”. “În această campanie electorală PCRM a obţinut o victorie sigură. Pentru PCRM şi-au dat votul mai bine de 700 mii de alegători. Alegerile anticipate au demonstrat încă o dată, în mod convingător, că în ultimul deceniu în R. Moldova nu a existat un alt partid cu care PCRM s-ar putea compara după gradul de susţinere a societăţii şi după capacitatea de a-şi menţine şi a-şi spori autoritatea politică”, a spus Vladimir Voronin. (Info-Prim)