Alegerile parlamentare din 2021 în Republica Moldova - alegeri.md
 AlegeriParlamentare2010DeclaraţiiAMN

Serafim Urechean va conduce staff-ul electoral al AMN

|versiune pentru tipar| AMN, 1 octombrie 2010

Alianţa “Moldova Noastră” va participa la alegerile parlamentare anticipate de sine stătător. A fost practic decizia unanimă a participanţilor la şedinţa Consiliului Politic Naţional al AMN, care a avut loc pe 25 septembrie.

În alocuţiunea rostită în faţa colegilor, liderul AMN, Serafim Urechean, a reamintit poziţia ocupată în cadrul procesului politic de Alianţa “Moldova Noastră” din ziua fondării acesteia. Partidul a fost consecvent, situându-se pe poziţia unităţii şi consolidării statalităţii Republicii Moldova, a luptei cu regimul poliţienesc al comuniştilor. Unirea tuturor forţelor democratice ale ţării s-a produs sub drapelul AMN. “Noi am curăţat spaţiul de dictatura comunistă, îndeplinind astfel o misiune istorică importantă”, a menţionat Serafim Urechean.

Drept una din cauzele eşecului referendumului din 5 septembrie liderul AMN a numit faptul că AIE nu s-a orientat în favoarea unui candidat unic la postul de şef al statului, ceea ce, după convingerea lui Serafim Urechean, poporul aştepta de la Alianţă: “Ambiţiile liderilor au prevalat asupra intereselor ţării şi alegătorilor. Am propus crearea unui staff unic pentru desfăşurarea referendumului, dar Filat a declarat că PLDM va face agitaţie pentru plebiscit de sine stătător. Cu regret, am comis încă o greşeală. Nu am anulat pragul de prezenţă la referendum. A treia greşeală a fost faptul că partidele, de fapt, au purces la desfăşurarea campaniei de promovare a propriilor candidaţi la postul de şef al statului. Alegătorii se întrebau: pentru ce votăm? Pentru Filat — preşedinte sau pentru dreptul nostru de a alege şeful statului? În consecinţă, avem ceea ce avem. Rezultatele referendumului s-au răsfrânt negativ asupra situaţiei. Tendinţa de dezbinare a AIE a prevalat şi în continuare”.

În opinia lui Serafim Urechean, în pofida acestor tendinţe şi a încercărilor de a-i corupe pe liderii organizaţiilor teritoriale, Alianţa “Moldova Noastră” continuă să rămână un partid puternic, viabil. Sondajele sociologice interne arată: ratingul AMN sporeşte, sondajele opiniei publice demonstrează o dinamică pozitivă.

Dacă vom ieşi la alegeri de sine stătător şi vom lucra energic, vom depăşi pragul electoral, a rezumat Serafim Urechean. Dacă vom intra într-un bloc cu un partid oarecare, în parlament vor nimeri doar câţiva oameni, care nu vor putea crea o fracţiune. Sunt convins că avem forţe proprii suficiente pentru desfăşurarea campaniei, pe care am intenţia s-o dirijez personal.

Propunerea lui Serafim Urechean de a merge la alegeri de sine stătător a fost susţinută în cadrul discuţiei amicale de majoritatea vorbitorilor. Liderul organizaţiei AMN Briceni, Vitalie Ştirbu, a spus, în cuvântarea sa, că deşi raionul are reputaţia unuia “roşu”, există încrederea în faptul că partidul va obţine aici minimum trei mii de voturi.

Primarul de Ungheni, Ion Harea, a amintit că AMN deţine un as important — activitatea pozitivă a reprezentanţilor partidului în guvern: vicepremierul Victor Osipov, miniştrii Valeriu Cosarciuc, Leonid Bujor, Alexandru Oleinic. “Tineretul din Ungheni ne susţine!”, a dat asigurrări Ion Harea, care a invitat întreaga asistenţă la forumul investiţional, care va avea loc pe 8 octombrie.

Conducătorul organizaţiei teritoriale Anenii Noi, Leonid Cornienco, le-a amintit colegilor că pericolul reîntoarcerii comuniştilor la putere este real şi şi-a expus speranţa că partidele AIE vor mobiliza toate resursele pentru a contracara această tentativă. “Noi prezentăm o putere şi trebuie să ieşim la alegeri de sine stătător”, a concluzionat Cornienco. El a fost susţinut în aceasta de Gheorghe Susarenco, precum şi de alţi vorbitori. Mulţi dintre ei, inclusiv Ana Tâltu din Glodeni, au remarcat buna pregătire a acţiunii de prezentare a partidului la canalul tv “Prime”.

“Potenţialul partidului sunt brandul AMN şi structurile teritoriale ale partidului, a opinat ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Valeriu Cosarciuc. Desigur, există şi riscuri, dar eu personal sunt optimist. Va fi un examen foarte serios. Este important să creăm un staff electoral eficient, să formăm o listă impresionantă a candidaţilor pentru funcţia de deputat. Este important curajul. Capul sus, trebuie să ne concentrăm şi să ne mobilizăm toate forţele!”.

“O listă bună, un staff eficient, un mesaj ideologic clar! — a continuat acest gând Natalia Ciobanu, vicepreşedinte al AMN.

”A merge în bloc ar însemna să fim nevoiţi să facem agitaţie în rândul alegătorilor să voteze pentru simboluri străine, a spus ministrul educaţiei, Leonid Bujor, care a luat parte activă la asaltul mintal colectiv. Prefer să votez soarele AMN, dar nu stejarul sau trandafirul. Pentru partid înseamnă mult să aibă o fracţiune în parlament. În particular, acesta e un instrument de apărare a organizaţiilor teritoriale. Însă e nevoie să lucrăm foarte mult, ceea ce nu e uşor. Sunt sigur că şansele noastre sunt reale. “Cu condiţia ca această campanie electorală să se desfăşoare profesionist”, a precizat vicepremierul pentru reintegrare Victor Osipov.

În cadrul campaniei electorale, activitatea AMN va fi coordonată în raioanele de nord de Alexandru Oleinic, în cele centrale — de Leonid Bujor, iar în cele de sud — de Valeriu Cosarciuc.

Sursa: www.amn.md