Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
Stimaţi candidaţi, Dragi prieteni,
Ne-am adunat aici pentru prezentarea oficială a candidaţilor Alianţei “Moldova Noastră” la alegerile din 28 noiembrie.
Stimaţi prieteni, toată viaţa mea am fost convins de un lucru: că fundamentul a ceea ce facem în viaţă trebuie să fie munca susţinută şi conştiinţa lucrului bine făcut. Eu sunt de meserie inginer constructor şi toată viaţa am încercat să construiesc, şi ca inginer, şi ca primar şi ca preşedinte al Alianţei “Moldova Noastră”.
Uneori am reuşit mai mult, alteori mai puţin, dar am încercat să construiesc ceva care să dăinuie. De asemenea, am crezut în educaţie, în faptul că puterea omului provine din cunoştinţele pe care le acumulează în viaţă şi de aceea am considerat că fiecare copil trebuie să aibă acces la educaţie de calitate. Poate că acesta trebuie să fie primul şi cel mai important scop al oricărei guvernări, în politică, am dorit ca şi eu şi formaţiunea pe care am condus-o să se ghideze după principii care să fie mai presus de interesele personale şi chiar mai presus de interesele de partid.
Am ajuns acum într-un moment crucial atât pentru formaţiunea noastră, cât şi pentru ţară. Aceste alegeri vor decide dacă vom merge înainte, ca popor, dacă vom alege să continuăm reformele începute pentru modernizarea şi democratizarea ţării, pentru liniştea şi stabilitatea Moldovei. Cealaltă opţiune este să se meargă pe calea dictaturii, a mizeriei, a izolării şi instabilităţii sociale aşa cum am avut timp de 8 ani de zile.
Trebuie să le spunem alegătorilor că în viaţa unei naţiuni există momente de cumpănă, momente în care trebuie să alegi între două alternative total diferite, şi că de alegerea asta va depinde viaţa lor şi viitorul copiilor lor şi al generaţiilor care vor veni. Acum ne aflăm într-un astfel de moment. Am ajuns la o răscruce de drumuri.
Alegerea pe care o va face poporul depinde numai de noi, de modul în care vom reuşi în această campanie să îi convingem că noi ne-am făcut datoria în scurtul timp cît am fost la guvernare, că avem mai multe realizări într-un an de guvernare decât comuniştii în 8 ani.
Însă, mai ales, trebuie să îi convingem pe alegători că am aprins din nou speranţa, că există o direcţie clară pe care mergem pentru ca să fie bine în Moldova. Trebuie să mergem înainte. Trebuie să continuăm pe această direcţie, să continuăm proiectele pe care le-am început. Este o şansă pe care noi, ca popor, nu trebuie să o irosim, o şansă care poate va mai apărea din nou peste ani şi ani. Este şansa noastră şi dreptul nostru la normalitate.
După cum bine ştiţi, Alianţa “Moldova Noastră” a fost şi este factorul stabilizator al Alianţei pentru Integrare Europeană. Noi chiar am militat pentru ca partidele din AIE să meargă într-un bloc comun, aşa cum doresc majoritatea alegătorilor, dar, din motive mai mult sau mai puţin obiective, nu s-a putut, însă, în ciuda unor mici neînţelegeri din cadrul Alianţei, vom continua să milităm pentru Unitatea forţelor democratice, pentru că trebuie să fim uniţi în faţa pericolului de a arunca iarăşi Moldova în braţele unui clan care îşi urmăreşte doar propriile interese, în braţele unui grup care doreşte doar să izoleze Moldova de restul lumii, pentru a o putea exploata mai uşor.
Noi, cei din AMN, am fost cei care timp de 8 ani am luptat împotriva acestei ciume roşii, noi am fost principala forţă care am făcut posibilă revenirea ţării la democraţie şi normalitate. Mulţi dintre dumnneavoastră, cei din sală, aţi fost prigoniţi, urmăriţi, intimidaţi de autorităţile comuniste, însă, graţie marelui dumneavoastră merit, aţi rezistat. Aţi rezistat presiunilor sau recompenselor, nu aţi cedat şi nici nu aţi fost cumpăraţi şi, încetul cu încetul, am reuşit să săpăm la temelia zidului roşu care împrejmuia ţara şi am reuşit să alungăm comuniştii de la putere.
Transmiteţi vă rog un mesaj important alegătorilor, anume că: dincolo de realizări şi de insuccese, de ceea ce am făcut la guvernare sau atunci cînd nu am fost la guvernare, alegătorii au putut să aibă încredere în noi că nu le vom trăda aşteptările, că nu ne vom muta dintr-o barcă în alta în funcţie de interese proprii, că nu ne vom trăda principiile. Principiile noastre, bune sau rele, am ţinut la ele şi vom ţine la ele în continuare. Spuneţi-le alegătorilor că noi nu vom merge cu comuniştii la guvernare şi pot fi siguri de votul lor. Nu am trădat niciodată şi nu vom trăda niciodată. Pentru că ar însemna în primul rînd că ne trădăm pe noi înşine.
Câteva cuvinte acum despre participarea noastră la guvernare. Alianţa “Moldova Noastră” a avut în grijă domenii vitale pentru Moldova: Agricultura, Educaţia, Dezvoltarea Tehnologiilor, Reîntregirea Ţării. Am preluat aceste domenii într-o perioadă de criză profundă, criză financiară mondială aprofundată de criza proastei administrări comuniste, într-un timp extrem de scurt, s-au reuşit performanţe extrem de concrete, precum creşterea Produsului Intern Brut de la minus 7,8% la plus 5,6%, au crescut exporturile de la minus 24% la plus 6,9%, iar motorul acestei creşteri a fost Agricultura.
Noi, cei din AMN, nu întâmplător am fost responsabili de două dintre cele mai dificile domenii: Agricultura şi Educaţia. Am dorit aceste două domenii tocmai pentru că noi suntem convinşi că, pe termen scurt, Agricultura poate scoate ţara din criză, iar pe termen lung, Educaţia este soluţia ca Moldova să iasă din sărăcie. Naţiunea noastră trebuie să devină o “Naţiune a cunoaşterii”, un popor cu copii educaţi, gata să facă faţă provocărilor acestei noi ere bazate pe informaţie, Ministerul Dezvoltării Informaţionale, care va asigura infrastructura pentru a pune în aplicare programul nostru în ceea ce priveşte educaţia, în sfârşit, după cum ştiţi, am obţinut progrese şi în ceea ce priveşte reîntregirea ţării, pentru că preocuparea noastră fundamentală este să ne asigurăm că rămînem un stat naţional, unit şi că există linişte şi stabilitate în ţară. Calea rezolvării problemelor nu este războiul sau cearta, ci dialogul şi diplomaţia. Noi am fost întotdeauna moderaţi şi echilibraţi
Noi, cei de la AMN, facem ce trebuie pentru ca Moldova să devină o ţară normală, stabilă şi prosperă, integrată în Uniunea Europeană. Integrarea rămâne, de altfel, dezideratul nostru principal, pentru că am fost şi suntem o ţară europeană atât din punct de vedere geografic, cât şi din punct de vedere spiritual.
Prieteni, la final, vreau să vă transmit un mesaj pe care îl consider important. Eu, ca şi dumneavoastră, toţi cei prezenţi în sală, iubesc acest pământ pe care ne-am născut. Se vorbeşte acum că trebuie să mergem ba cu ăia, ba cu ăilalţi, ba cu unii din apus, ba cu unii din răsărit, se vorbeşte de parcă iarăşi trebuie să inchinăm ţara asta unuia sau altuia. Noi iubim Moldova Noastră, tocmai că este a noastră şi vrem să rămână a noastră, a tuturor. Cred cu tărie că AMN se deosebeşte de majoritatea partidelor din Moldova tocmai pentru că noi nu închinăm ţara nimănui pentru nici un fel de interese, nici personale, nici de partid. Sunt convins că toţi cei care sunteţi acum în sală împărtăşiţi acelaşi sentiment şi că vom rămâne împreună pentru a apăra acest principiu.
Stimaţi colegi, sunt convins că alegătorii vor decide aşa cum trebuie, pentru că alegătorii au întotdeauna dreptate; şi sunt convins că AMN va birui în această competiţie electorală, pentru că noi avem principii şi valori pe care întotdeauna le-am respectat. Preşedintele Barack Obama a inspirat o întreagă naţiune cu sloganul “Da, putem!”. Eu, însă, vă rog pe dumneavoastră să porniţi în această campanie cu sloganul “Da, vom reuşi!”. Vom reuşi să mergem înainte cu încredere şi optimism.
Vom reuşi să continuăm să creştem economia ţării. Vom reuşi să transformăm această naţiune într-o “Naţiune a cunoaşterii” pentru binele copiilor noştri, vom reuşi să îi ajutăm pe ţăranii acestei ţări care duc acum greul economiei. Vom reuşi să tehnologizăm această ţară pentru a fi conectaţi la întreaga lume; şi vom reuşi să rămânem uniţi! Noi, AMN, ne facem datoria şi Mergem înainte!
Dumnezeu să binecuvânteze Moldova!
/Ziarul “Alianţa” nr. 33 (207) din 15 octombrie 2010/