Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
La vîrsta mea am reuşit să mă realizez în business, însă am trecut şi prin încercări, care m-au marcat profund. Experienţa acumulată îmi permite să afirm că voi fi eficient şi în domeniul politicului. În Parlament voi propune şi voi susţine soluţii reale pentru depăşirea crizei social — economice din Republica Moldova.
Sunt conştient că politicul este un domeniu foarte specific şi complicat, dar tocmai asta mă provoacă. Îmi doresc să particip la procesul decizional din ţara mea. Vreau ca acest proces să funcţioneze eficient şi în interesul cetăţeanului. Asta fiindcă finalmente vreau să fiu mîndru nu doar de succesele mele, ci şi de ţara mea. Chiar dacă sună prea idealist, vă asigur că decizia mea de implicare în politică este una fermă şi nu revin asupra ei. Pentru mine întotdeauna a fost important să fiu şi să rămîn eu însumi, să-mi pun în evidenţă individualitatea. Iată de ce am decis să optez pentru “candidat independent”. Să candidezi pe liste închise de partid însemnă să te dizolvi într-o masă quasi-anonimă de 100 de persoane. Asta nu e pentru mine. Sigur, în listele partidelor se regăsesc foarte multe persoane care merită tot respectul, dar eu vreau ca alegătorii să mă perceapă şi să mă voteze pentru calităţile personale şi nu pentru faptul că am venit pe listele unui anumit partid.
Dacă e să mă refer la listele de partid de la ultimele alegeri, atunci vreau să menţionez că mai bine de jumătate dintre figuranţi s-au schimbat. Asta ne vorbeşte despre calitatea lor. Nu văd nici un rost să mă angajez şi eu în astfel de jocuri. Vreau să fiu înţeles corect, nu neg importanţa partidelor politice, dar nu pot accepta sistemul listelor închise de partid. Mai mult decât atît, în 19 ani de independenţă, acesta s-a dovedit a fi ineficient. Astăzi alegătorul nu mai are încredere în liste de partid, în schimb preferă să-şi dea votul pentru o persoană exactă.
Mulţi îmi reproşează că singur în Parlament nu voi reuşi să-mi ating obiectivele propuse. Este o percepţie greşită, din considerentul că nu voi acţiona individual. Parlamentul este locul cooperării — unde aleşii poporului dezbat problemele cu care se confruntă cetăţenii, indiferent de ideologiile politice care îi diferenţiază. Iar iniţiativele legislative trebuie să propună soluţii viabile pentru problemele sociale şi economice ale cetăţenilor. De aceea în Parlament eu îmi voi face datoria faţă de conaţionalii mei, prin discuţii, compromis şi colaborare.
Sursa: www.gabrielstati.md