Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
“Eu sunt garantul Dumneavoastră! Sunt omul în care au încredere partenerii mei de afaceri, băncile şi oamenii cu care lucrez. Mi-a reuşit în afaceri pentru că am răspuns mereu pentru cuvintele mele”. Afirmaţia a fost făcută de candidatul independent, Gabriel Stati, pentru studenţii de la USM, care i-au reproşat că dacă va accede în Parlament va uita de problemele tinerilor, exact aşa cum au făcut-o toţi politicienii.
Businessmanul a încurajat tinerii să se implice activ în viaţa social-politică din Republica Moldova. Potrivit acestuia, numai o clasă politică nouă, alcătuită din persoane competente, necompromise politic, va putea anihila birocraţia şi corupţia. “Uitaţi-vă la cei care ne conduc de 20 de ani: au o şcoală birocratică, ei nu pot gîndi în conformitate cu cerinţele secolului în care locuim. Ei nu ne lasă pe noi, tinerii, barem să ne aflăm în preajma lor. Barem atît, că nu avem ce învăţa de la ei”.
Unii tineri şi-au exprimat nedumerirea în legătură cu decizia lui Gabriel Stati de a se implica în politică. În opinia lor, un om de afaceri de succes nu are nevoie de mandat de deputat pentru a face lucruri frumoase pentru oameni. În replică, Gabriel Stati, a spus că de cele mai dese ori un businessman nu este auzit, oricît de bune ar fi intenţiile sale. “Omul de afaceri poate fi redus la tăcere, nu însă şi politicianul. El are o mai mare libertate de acţiune şi foarte important, posibilitatea de a participa la procesul de luare a deciziilor”.
Studenţii şi-au manifestat îngrijorarea faţă de situaţia dificilă a producătorului autohton. Ei consideră că economia Moldovei este grav afectată şi din cauza produselor de import, care au umplut toate pieţele. În contextul dat, Gabriel Stati a precizat că numai crearea unui climat de afaceri favorabil va contribui la depăşirea problemei. “Pentru a crea produse competitive pe piaţa internă şi externă sunt necesare investiţii enorme, lux pe care producătorii autohtoni nu şi-l permit. Adaptarea produsului la cerinţele pieţei necesită aplicarea tehnologiilor moderne, care sunt foarte costisitoare”.
Subiectul “statutului limbii ruse în Moldova” a creat discuţii aprinse. Studenţii de etnie rusă au opinat că limba rusă trebuie să devină limbă de stat, de rînd cu moldoveneasca. Ei consideră că numai aşa vor fi anihilate disensiunile dintre moldoveni şi ruşi. În această ordine de idei, Gabriel Stati a declarat că în Republica Moldova nu există conflict dintre ruşi şi moldoveni. “Problema respectivă apare doar în campaniile electorale. În realitate moldovenii şi ruşii se înţeleg destul de bine. Toţi cetăţenii Republicii Moldova sunt egali în faţa legii. Interesul nostru, indiferent de etnie, trebuie să fie bunăstarea, siguranţa socială şi prosperitatea Republicii Moldova. Pentru asta trebuie să luptăm”.
Sursa: www.gabrielstati.md