Prezidenţiale 2020 | ADEPT | Chişinău 2018 | Găgăuzia 2016 | Prezidenţiale 2016 | Locale 2015 | partide.md | avere.md
La 4 noiembrie curent, Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova a admis recursul reprezentantului cu drept de vot consultativ al PCRM la CEC dl Vadim Moţarschi, a casat Hotărîrea Curţii de Apel Chişinău din 26 octombrie 2010 şi a remis spre rejudecare cauza de contencios administrativ intentată la acţiunea PCRM privind contestarea unei hotărîri a CEC din 19 octombrie 2010.
Astfel, PCRM a atacat în instanţă hotărîrea CEC prin care s-a stabilit organizarea secţiilor de votare suplimentare din străinătate în afara misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Republicii Moldova.
Motivul care a stat la baza cererii de chemare în judecată a fost faptul că la organizarea secţiilor de votare suplimentare nu s-a ţinut cont de niciuna din condiţiile prescrise de art. 291 din Codul electoral, or la momentul adoptării hotărîrii de către CEC lipsea acordul autorităţilor competente ale ţării respective pentru organizarea secţiilor de votare suplimentare precum şi nu exista o înregistrare prealabilă a cetăţenilor aflaţi în străinătate. De asemenea, nu a existat o propunere a Guvernului în acest sens — condiţie stabilită de aceeaşi normă a Codului electoral.
Demersul către CEC din 15 octombrie 2010, imprimat pe blancheta Guvernului Republicii Moldova şi semnat de Prim-ministru, nu poate fi considerat ca propunere a Guvernului deoarece nu există o hotărîre de Guvern în acest sens.
Potrivit art. 4 din Legea cu privire la Guvern, Guvernul se formează din Prim-ministrul, prim-viceprim-ministrul, viceprim-miniştrii, miniştrii şi alţi membri stabiliţi prin lege. Totodată, în temeiul art. 30 din aceiaşi Lege, pentru exercitarea atribuţiilor constituţionale precum şi pentru organizarea executării legilor, Guvernul adoptă hotărîri.
Prin urmare, scrisoarea care a stat la baza hotărîrii CEC reprezintă doar propunerea Prim-ministrului Vladimir Filat şi nu cea a Guvernului Republicii Moldova, care este un organ colegial.
La 26 octombrie 2010 Curtea de Apel Chişinău a respins acţiunea înaintată fără a se expune asupra legalităţii hotărîrii CEC, precum şi asupra argumentelor prezentate de PCRM, evitînd astfel examinarea efectivă a cauzei şi invocînd în motivarea soluţiei doar motive formale şi neîntemeiate de procedură.
În aceste circumstanţe, Curtea Supremă de Justiţie a obligat Curtea de Apel Chişinău să reexamineze acţiunea PCRM în fond.
Sursa: www.pcrm.md